Articole scrise de Cornel Codita


1 - 30 din 36 rezultate
1.Cultura institutionala (de Cornel Codita) Presa, sensibilul instrument care inregistreaza miscarile atmosferice (dincotro bate vintul!), temperatura (cine, in ce suc si la cite grade fierbe!), precum si celelalte variatii ale mediului nostru politic, ne da de stire ca "ceva se intimpla" in lumea relativ inchisa a "serviciilor".
2.Marirea si decaderea instalatorului european ( de Cornel Codita) Tema zilei: Directiva Bolkenstein! Vorbim limbi staine, nu-i asa? V-a intrebat cineva la serviciu, astazi, despre ea? Era vreun afis la super-market cu asa ceva? Ori la Primarie? A zis ceva Presedintele Basescu ori doamna Udrea despre asta, la televizor?
3.De la democratia de vitrina la democratia pe sponci (de Cornel Codita) In putine domenii s-a investit atita energie "constructiva", dupa Decembrie 1989, ca in cel politic. "Tara a devenit un imens santier", mai ceva ca intr-o schioapa lozinca a socialismului.
4.Reforma si schimbare (de Cornel Codita) Cu doar citeva luni inaintea verdictului care va stabili daca Romania devine membra a Uniunii Europene in 2007, sau mai asteapta, confuzia cu privire la ce se petrece cu societatea si cu oamenii luati ca individualitati, in aventura colectiva pe care am pornit-o in Decembrie 1989, ramine la fel de impenetrabila.
5.Marea Dilema (de Cornel Codita) Titlul apartine, de data aceasta, lui Zbigniew Brzezinski, unul dintre mogulii politicii externe americane, om al practicii si al teoriei, deopotriva. Lucrarea, publicata anul trecut in SUA, are deja o versiune in limba romana, alimentind o dezbatere prezenta nu doar in Romania sau in America, ci oriunde pe glob: "Politica americana, incotro?"
6.Franta nu a pierdut ocazia sa taca (de Cornel Codita) Franta a preferat sa ramina muta. O data in plus, starea relatiilor bilaterale s-a exprimat prin semantica tacerii. Presedintele Chirac nu si-a planificat citeva minute, nici macar de complezenta, pentru o sesiune de presa comuna, cu Presedintele Romaniei.
7.Cine castiga (de Cornel Codita) In sfirsit, partidul-fictiune, cum numea inspirat un comentator politic Partidul Conservator, reuseste o schimbare spectaculoasa de pozitie. De la partidul pe care l-au hulit toti aliatii, fosti si prezenti, pe care l-au acuzat de tradare si imoralitate, dar de care s-au folosit atunci cind au avut nevoie, formatiunea politica a domnului Voiculescu a devenit pivotul in jurul caruia se invirte politica guvernarii.
8.Baietii cu chibrituri (de Cornel Codita) Franta este in flacari, asa cum odinioara a fost si Mississippi, cum au fost suburbiile Los Angeles-ului, ori cele ale oraselor britanice si japoneze. Episoadele de "violenta urbana" nu sint o noutate. Ele au insotit mereu perioadele critice din viata mega-structurilor economico-sociale pe care le numim orase, fie ca erau in expansiune, fie ca se aflau in decadere, ori in diverse stadii de "napirlire", intre doua ere.
9.Lupta cu entropia (de Cornel Codita) Gripa aviara, un soi de "bomba biologica" care ne ameninta teritoriul, a dezlantuit un carusel al reactiilor si masurilor care ilustreaza gradul de entropie ce caracterizeaza sistemul nostru politico-administrativ si care se adauga la entropia ce ar putea fi generata de actiunea virusului.
10.Triunghiul contradictiilor (de Cornel Codita) De trei zile, analistii politici, specialistii in comunicare politica, ziaristii, alegatorii si nu in ultimul rind politicienii din Germania incearca sa inteleaga cum s-ar putea impaca aritmetica cu logica si politica.
11.Putere si Politica (de Cornel Codita) Tematic, politica internationala a Romaniei este, la acest moment, direct legata de integrarea europeana si de spatiul Marii Negre. O dimensiune local-regionala si una europeana, prin care Romania ar trebui sa fie racordata la globalitate. Nimeni nu a produs o viziune alternativa, nimeni nu pare dispus sa conteste acest mod de structurare.
12.Scurta vara fierbinte (de Cornel Codita) Meteorologic s-ar putea sa fie altfel. Politic, vom avea, insa, o vara scurta si fierbinte. Fierbinte, pentru ca intrarea in vacanta s-a facut cu cazanele sub presiune.
13.Un iancheu la curtea regelui Hamlet (de Cornel Codita) Actiunea se petrece la curtea PSD-ului. Iar similitudinile cu drama shakespeariana a lui Hamlet sint izbitoare. In piesa, impulsul initial al evenimentelor vine de la un non-personaj. De la umbra regelui ucis. Cine se mai astepta ca, dupa "uciderea" sa simbolica, Ion Iliescu sa mai joace vreun rol in evenimentele politice care se precipita?
14.Foaie verde si-o sipica Nu stiu cit de europeni va simtiti dumneavoastra de ieri incoace, dar eu, cind vad praful gros in care pluteste minunata noastra capitala europeana si maretele ei gropi, miraculos regenerabile, ma gindesc ca cei prea ingrijorati de pierderea "specificului national", o data cu integrarea, au cam exagerat!
15.La ce e bun patrunjelul? La ciorba, o sa spuneti dumneavoastra, oameni gospodari si cu mintea la cap! Usurel, usurel, o sa spuna euro-scepticii romani. O fi bun, dar numai daca respecta normele impuse de UE. Adica sa fie inalt de maxim 5 centimetri la maturitate, sa nu aiba mai mult de patru frunze pe ramura etc. Pe scurt, euroscepticismul nu creste pe terenul arid al presupunerilor, aprehensiunilor or al spaimelor generate de complicate complexe freudiene, ci pe solul fertil al realitatii.
16.V versus V Meciul Vanghelie contra Videanu s-a desfasurat cu stadionul gol, iar din cei trei arbitri regulamentari nu s-a prezentat pe teren decit unul! Rezultatul nu este o surpriza pentru nimeni: Videanu a cistigat cu 1-0, golul victoriei fiind marcat inca inainte de inceperea partidei. Meciul Vanghelie versus Videanu s-a terminat si fiecare din combatanti pare a avea mai mult de cistigat.
17.Semnele de intrebare Evolutia primului caz de rapire a unor ziaristi romani la Bagdad furnizeaza, de la o zi la alta, tot mai putine certitudini si tot mai multe semne de intrebare. Tabloul general care se deseneaza este acela al unui caz care se incapatineaza sa nu semene cu nici un altul.
18.Iluzia reformei Cuvintul reforma, de care noi romanii ne-am saturat ca de mere padurete, este rostit in continuare de altii cu aplomb si speranta. Ca si cind ar fi ceva "bun". Subiectul fierbinte al politicii internationale, zilele acestea, este reforma Organizatiei Natiunilor Unite.
19.Minciuna si Adevarul Pe masura ce tranzitia isi epuizeaza resursele, iar "lumea noua" se pregateste sa se instaleze in toate drepturile ei, ultimele simboluri ale "lumii vechi" se prabusesc, ori cad in desuetudine. A doua moarte anuntata a ziarului "Scinteia", organul de presa al CC al PCR, face parte dintre acestea.
20.Politici si guvernare Un ciudat aer de "sfirsit de mandat" pluteste peste scena politica romaneasca. Se fac bilanturi, se calculeaza mutarile de dupa alegeri. Principalul actor politic al tarii ramine, deocamdata, Presedintele Traian Basescu. El este, de altfel, in cea mai mare masura, responsabil de aceasta nesiguranta care tinde sa cuprinda totul: lideri politici, responsabili ai guvernarii, institutii, mass-media si cetateni ai patriei, vajnici alegatori turmentati fara de voie.
21.Chestiunea taraneasca Toata lumea se pregateste pentru sorocul intrarii in Uniunea Europeana. Banca Nationala pare sa fi fost cea mai prevazatoare. Introducerea "Leului greu" este parte a unei strategii menite sa stabilizeze raportul leu-euro, ca o prima etapa pentru pregatirea intrarii Romaniei in zona euro.
22.Vanghelizarea Vanghelizarea nu este o toana, un episod al ratacirii, ci solutia, ba chiar singura solutie. Nastase a simtit si el asta cind a inceput sa-si vanghelizeze discursul, mult inainte ca realitatea sa-l fi inventat pe Vanghelie, personajul real! Doar ca Nastase vanghelizat este un erzat. De ce sa-l vrei pe el, cit ai substanta in stare pura, Vanghelie insusi!
23.Politica la greu Presedintele Romaniei a dat buzna in politica mondiala. Cu acelasi elan tineresc si cu aceeasi hotarire de a-si impune punctul de vedere care l-au umplut de succes politic pe plaiurile mioritice. Uitind, se pare, de vorba cea inteleapta a romanului: "Socoteala din tirg nu se potriveste intotdeauna cu cea de-acasa".
24.Obiectivul Nastase Dupa gafele privind fuziunea, dupa cele privind rolul PUR in ecuatia guvernarii, dupa bilbiielile care nu se mai termina privind numiri importante la nivelul secretarilor de stat si ai altor inalti demnitari la Cotroceni, nici in cazul schimbarii lui Nastase ideea geniala nu s-a aratat. Schimbarea regulamentului Camerelor este mai dificila decit schimbarea Constitutiei Romaniei.
25.Miciurin si liberalismul Tema arzatoare a zilei: transformarea Aliantei DA in partid politic, prin fuziunea PNL-PD. Exact ca si in cazul lui Miciurin, care ar fi voit sa incruciseze o oaie cu un cuc de pendula, pentru ca mieii rezultati sa poata da ora exacta ciobanilor socialismului, tot asa si "ideologii" de serviciu al politicii romanesti s-au gindit ca n-ar fi rau ca din incrucisarea celor doua formatiuni, PD si PNL, sa genereze un partid nou, care sa mosteneasca toate caracterele pozitive si de la "mama" si de la "tata".
26.Stiluri si oameni S-ar putea ca lui Traian Basescu sa i se para ca "imboldirea", daca nu chiar "inghiontirea" guvernului este o actiune pozitiva. O data, poate! A doua oara, devine incomod, iar a treia oara va naste cu siguranta reactii. Incepind cu Calin Popescu Tariceanu si terminind cu ultimul dintre secretarii sai de stat, nimeni nu-si va face icoana din chipul de lut al lui Basescu, nu pentru ca noii nostri demnitari sint intrutotul ascultatori ai preceptelor biblice, ci pentru ca pur si simplu nu este comod si nici prea eficient.
27.Politica si ridicol Dupa cele intimplate la transferul actual al mandatului puterii, este imposibil sa nu te intrebi: de ce, din vina cui, in interesul cui, atita improvizatie in functionarea institutiilor fundamentale ale tarii? Pe ce se bazeaza, ar spune Moromete, aceasta uriasa si sfidatoare lipsa de respect a celor ce ajung in jilturile puterii, fata de cei care le suporta salariile de huzur, adica fata de noi, alegatorii lor?
28.Ce ia invingatorul? Cind este vorba despre cistig, insa, singurul lucru pe care Traian Basescu este sigur ca-l va capata este biroul patrat rezervat Presedintelui Romaniei la Palatul Cotroceni. In plus, Traian Basescu, Presedintele, va achizitiona si un impresionant teanc de bilete de avion, cu care se va deplasa pe itinerarii dintre cele mai interesante pentru a da mina cu alti sefi de stat, or de guvern, pentru a sta la taclale si a lua micul dejun, prinzul sau cina, intr-un cadru oficial. De rest, adica de politica externa reala, se va ocupa, desigur, Guvernul, asa cum ii sta bine unei republici constitutionale si nehotarite, ca a noastra.
29.Pretul succesului PSD, PUR, UDMR sint formatiunile care vor forma guvernul. Iar, la nevoie, aritmetica parlamentara necesara votarii diferitelor legi va putea fi cu usurinta "acomodata", pentru ca, dupa ce esti la guvernare, e mai usor sa convingi deputatii, chiar si pe cei ai formatiunilor de opozitie, de binefacerile votarii "cu guvernul". Marele pierzator este alianta PNL-PD, care va trebui sa se reaseze in bancile opozitiei si sa invete rolul pe care l-a ratat de altfel in trecuta legislatura. Asta daca nu cumva socul pierderii fotoliilor guvernamentale, de care s-a crezut la un moment dat atit de aproape, nu va duce la colapsarea formatiunii DA.
30.Ziua Nationala ca fictiune Toate regimurile au invocat aceeasi pretentie de sacralitate a datei si a evenimentului pe care le-au ales ca "zi nationala". In realitate, el a fost mai mult "imaginea emblema", cu care fiecare nou regim politic a dorit sa fie asociat si prin aceasta a spus mai mult despre natura regimului respectiv, decit despre ceea ce i-ar reprezenta mai bine pe romani si ziua lor nationala. Daca m-ar pune cineva sa aleg, fara sa gindesc prea mult, variante la actuala "zi nationala", nu as ezita sa spun: ziua cind s-a construit primul calculator electronic in Romania; ziua cind Romania va semna Constitutia Europei, ziua in care a devenit liber - in mod legal, accesul la arhivele netrucate ale comunismului...

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by