Articole scrise de Coralia Popescu


1 - 20 din 20 rezultate
1.Retailul mai are mult pentru a ajunge la media UE Intermedierea bancara in Romania (credite neguvernamentale raportate la PIB) este cu mult sub media din UE a celor 15 si la un nivel scazut fata de tarile intrate in UE in 2004.
2.Dobanzile la credite ar putea scadea cu doua puncte procentuale Unul dintre efectele noilor reglementari ale BNR privind limitarea creditarii in valuta este si acela al scaderii dobanzilor la creditarea in lei, tendinta accentuata in ultima luna. Surse din piata spun ca tendinta de scadere ar putea continua pana la sfarsitul anului, reducerea estimata fiind de aproximativ doua procente.
3.CEC - scoasa din scandalul FNI pentru a se vinde mai bine Incepand de ieri, investitorii care au depus oferte preliminare neangajante pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la CEC au acces la camerele de date ale bancii pentru inca o saptamana. In paralel, au inceput discutiile tehnice cu bancile ramase in cursa pentru privatizarea CEC privind propunerile acestora din ofertele tehnice preliminare deja prezentate.
4.Clientii mici incep sa ia credite in lei Dat fiind faptul ca bancile nu pot acorda acum imprumuturi in valuta decat in limita a de trei ori fondurile proprii, inclusiv micile intreprinderi trebuie sa se orienteze spre credite in lei.
5.Leasingul in lei il va concura pe cel in valuta Noile reglementari ale BNR privind limitarea creditarii in valuta vor conduce la un leasing mai scump in valuta pentru client si vor favoriza aparitia de produse in lei la costuri ceva mai atractive decat in prezent, anticipeaza reprezentanti ai unor societati de profil.
6.Bancile negociaza cu BNR masurile administrative de limitare a creditarii in valuta O adevarata furtuna pentru banci si clienti vizavi de creditarea in valuta se prefigureaza pentru viitorul apropiat. Bancile comerciale au primit pentru analiza de la banca centrala proiectul a nu mai putin de trei acte normative care, in esenta, vor spulbera practic posibilitatea clientilor de a obtine credite in valuta.
7.Leul sufera de "sindromul olandez" Intarirea leului nu trebuie perceputa ca un efect al revigorarii economiei. In schimb, trebuie privita ca o consecinta a intrarilor de valuta in tara si in acelasi timp ca un lucru strict favorabil procesului de dezinflatie. Cam astfel am putea concluziona aprecierea nefireasca a monedei nationale in ultima perioada.
8.Credite pentru afaceri din banii de somaj Luna aceasta va incepe programul de creditare pe 2005 avand ca sursa de finantare bugetul asigurarilor pentru somaj. Au acces la creditare inclusiv somerii si studentii. Pentru fiecare loc de munca creat se acorda un credit de 100 milioane de lei vechi.
9.Normele BNR imping clientii spre institutii de credit non-bancare De la sfarsitul acestei luni, o data cu intrarea in vigoare a Normelor nr. 10 ale BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, va creste birocratia vizavi de documentele pe care clientul va trebui sa le prezinte bancii.
10.Pentru a afla rezultatele financiare ale BCR, solicitantii platesc 10.000 de euro BNP Paribas (Franta), Banca Intesa (Italia), KBC (Belgia), Banco Comercial Portugues (Portugalia) si Deutsche Bank (Germania) au consultat pana acum documentele din "camera de date" privind situatia financiara a BCR, in vederea evaluarii bancii si depunerii ofertei angajante de cumparare, informau ieri surse AVAS.
11.Vacanta pe credit - un produs bancar pe cale de disparitie Mai mult de jumatate din romanii de peste 35 de ani plaseaza vacanta pe ultimul loc in ordinea preferintelor lor de finantare. Cei care isi intemeiaza o familie doresc in primul rand o casa, un copil si o masina, arata rezultatele unui sondaj realizat de GfK-Institut de Cercetare de Piata.
12.Creste cantitatea de valuta spalata in Romania Fenomenul spalarii banilor a cunoscut un trend usor ascendent in Romania, in prima parte a acestui an. Ceva deosebit, semnalat pentru prima data de specialisti in domeniu, este aparitia unor suspiciuni privind unele legaturi intre spalarea de bani si finantarea terorismului.
13.Banca Nationala ne indeamna sa ne imprumutam din strainatate Normele adoptate de BNR la sfarsitul saptamanii trecute vor descuraja drastic creditul in valuta pentru persoanele fizice. Banca Nationala a adoptat o serie de masuri administrative care obliga bancile la cheltuieli suplimentare ce vor fi acoperite prin scumpirea acestor imprumuturi.
14.Leul greu a parasit cusca la miezul noptii Intalnirea cu leul nou s-a transformat intr-o acerba competitie de imagine intre banci. La miezul noptii trecute, oficialii romani au marcat cu prezenta extragerea primului leu nou din bancomatele BRD Societe Generale din Piata Victoriei. Cu toate acestea, nu numai banca "de protocol" a alimentat bancomatele cu lei noi.
15.La 1 iulie, BNR arunca pe piata 2,2 miliarde de lei noi La inceputul acestei saptamani a continuat alimentarea bancilor cu lei noi, demers ce pregateste procesul de denominare de care ne mai despart doar trei zile. Numerarul aflat in circulatie in Romania se ridica la sfarsitul lunii aprilie la 86.720 de miliarde lei. Intr-o prima faza, BNR a pus la dispozitia bancilor 25% din necesarul de numerar in circulatie in lei noi.
16.In 2005, profitabilitatea bancilor s-ar putea reduce cu 5-10% Scaderea marjei intre dobanzile la credite si cele la depozite ar putea conduce anul acesta la diminuarea profitabilitatii bancilor cu 5-10%. Scaderea profitului va avea ca efect restructurarea sistemului bancar.
17.BNR nu incurajeaza revenirea dobanzilor inalte la depozite In ultimele 12 luni, economisirea in lei a crescut cu 30%, iar cea in valuta cu numai 15-16%, principala cauza a acestui decalaj fiind diferenta sensibila de dobanda. In 2004, economisirea in lei a fost incurajata de masurile de majorare a dobanzilor luate de BNR si propagate in sistemul bancar.
18.Creditul agricol, cenusareasa portofoliului bancar Creditul agricol continua sa ramana foarte slab reprezentat in total portofoliu de credite. Mai in gluma, mai in serios, bancherii spun ca acesta este ruda saraca a creditului in general.
19.Leul nou va fi prezentat oficial peste noua zile De la 1 iulie, sapte banci mari vor alimenta cu lei noi 949 de bancomate. Pana la sfarsitul anului, toate celelalte banci vor trebui sa-si adapteze sistemele informatice astfel incat sa poata elibera lei noi la bancomatele din reteaua proprie.
20.Sistemul national de plati electronice a intrat in functiune Un proiect de anvergura - sistemul national de plati electronice - prinde contur in practica. A devenit operationala prima componenta a acestuia - platile de mare valoare (peste 500 milioane lei) si platile urgente (indiferent de valoare).


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by