Articole scrise de Claudiu Saftoiu


1 - 16 din 16 rezultate
1.Un cap pentru stanga romaneasca Anuntul incitant al posibilei candidaturi la presedintia PSD a lui Cristian Diaconescu, unul dintre vicepresedintii PSD si purtatorul de cuvant al partidului, face ca miza succesiunii la conducerea PSD sa urce. Luna februarie poate consemna primul mare moment al PSD, in anul electoral 2008: convocarea Consiliului National. Un eveniment cu agenda dubla.
2.Hora hulirii (de Claudiu Saftoiu) Presedintele si premierul participa pe 24 ianuarie, la Iasi, la festivitatile dedicate Unirii Principatelor Romane. Pret de cateva ore sunt impreuna. Se prind in aceeasi hora – a fratiei - si dau  mana cu mana – cei cu inima romana. Un spectacol de PR politic mai fatarnic intre cele doua palate de la Bucuresti nici ca se poate, la sarbatoarea uneia dintre zilele de capatai ale natiunii romane.
3.Mapa strategica Partidele romanesti au primit, saptamana trecuta, un semnal strategic referitor la regulile jocului electoral 2008-2009.  Martori ai luptei întunecate duse pentru (ne)numirea Noricai Nicolai ca ministru al Justitiei, competitorii politici au vizionat cu ochii lor un cosmar, care le va vizita mintile pe tot parcusul celor doi ani electorali: exploatarea publica a trecutului propriu, prin scoaterea oportuna si subiectiva la suprafata a petelor negre, reale sau fabricate, din biografiile profesionale.  
4.Anul cutitelor lungi in PSD Avatarurile Partidului Social Democrat vor produce in 2008 un val de surprize, cu o capacitate indiscutabila de a influenta noua guvernare, rezultata in urma alegerilor generale din acest an. Partidul lui Ion Iliescu isi conserva un electorat traditional, cu un procent discutabil de 23,1% obtinut la europarlamentare, dar are o singura mare problema: succesiunea la conducere. Batalia pentru sefie in PSD va constitui capul de afis al evolutiei stangii romanesti, in acest an electoral.
5.Un avertisment bubuitor - liniste in tara! (de Claudiu Saftoiu) In unicul sondaj de opinie care a marcat inceputul de an 2008, realizat de ATLE, atrage atentia o tema de psihologie sociala, obtinuta din raspunsurile la intrebarea deschisa privind preocuparile directe ale romanilor pentru anul care tocmai a inceput.
6.13% - PNL ghinion (de Claudiu Saftoiu) Partidul National Liberal guverneaza fara frane. Se ambitioneaza sa termine cursa cu pedala la podea si risca sa intre, la finish, nu intr-o panglica simbolica, ci intr-un zid de aparare. Al electoratului care nu mai aplauda, ci santioneaza. Luna decembrie 2007 a adus PNL-ului un cadou invinetit: 13 % in sondajele de opinie. Avand 20 % sustinere in parlament, liberalii circula la risc major, cu rezervorul aproape gol. Decembrie - luna de ghinion. Si urmeaza inca sase, pana la sorocul localelor.
7.Political homeless (de Claudiu Saftoiu) Fara clasa politica. Dar cu casa politica. Legea care ofera demnitarilor statului posibilitatea sa cumpere vilele de protocol in care locuiesc, prin negociere directa, a fost votata de Camera Deputatilor. Cheia acestei decizii scandaloase  a parlamentului Romaniei se afla in cele doua lazi de zestre ale comunismului romanesc, din care se infrupta de 17 ani clasa politica: patrimoniul RAAPPS si comportamentul nomenclaturist post-decembrist.
8.Upercut politic. De dreapta? Anuntul politic al saptamanii – PD fuzioneaza cu PLD intr-un nou partid, Partidul Democrat Liberal (PDL) – confirma lansarea primului efort notabil al partidelor romanesti de a porni in cautarea structurilor electorale abandonate, dupa 17 ani de tranzitie politica nesatisfacatoare. Voi detalia in materialul de mai jos posibilele miscari pe care publicul electoral autohton le asteapta de la formatiunile politice. Care incep sa-si puna probleme de structura si mesaj, mai mult decat oricand.
9.Structuri electorale abandonate (II)  PERIOADA 2000 – 2007 este intervalul istoric românesc în care palierele politice structurante, detaliate strict sub aspect imagologic în editorialul precedent, sunt înlocuite cu o opţiune de restructurare politică autoritaristă a societăţii româneşti. Sub brandul politic al unui singur partid: PSD. Formaţiunea de identitate a lui Ion Iliescu porneşte cruciada totală împotriva alternativelor politice de orice fel.
10.Structuri electorale abandonate (I) Propun pentru următoarele două editoriale o temă care mă preocupă constant: formarea, evoluţia şi abandonarea structurilor electorale româneşti de către electoratele tradiţionale, în intervalul 1990 – 2007. Sunt interesat să analizez şi să vă supun atenţiei procesul de abandon succesiv, după 17 ani de experienţă democratică,  al tuturor vehiculelor electorale româneşti şi începutul unei (de)construcţii politice de anvergură, o dată cu posibila introducere a sistemului de vot uninominal în România.
11.Structuri electorale abandonate (I) (de Claudiu Saftoiu) Propun pentru urmatoarele doua editoriale o tema care ma preocupa constant: formarea, evolutia si abandonarea structurilor electorale romanesti de catre electoratele traditionale, in intervalul 1990 - 2007. Sunt interesat sa analizez si sa va supun atentiei procesul de abandon succesiv, dupa 17 ani de experienta democratica, al tuturor vehiculelor electorale romanesti si inceputul unei (de)constructii politice de anvergura, o data cu posibila introducere a sistemului de vot uninominal in Romania.
12.Sapte merite capitale comune (de Claudiu Saftoiu) Reiau enumerarea celor sapte pacate capitale comune - deopotriva ale politicianului si ale cetateanului roman, asa cum i-am vazut in 17 ani de observatie nemijlocita - consemnate in editorialul de saptamana trecuta: FLECAR, BAGARET, FUDUL, DUPLICITAR, AUTIST (POLITIC SI SOCIAL), RADICALIZAT, BASCALIOS. Il invit acum pe acelasi cetatean obisnuit sa judece daca urmatoarele sapte merite capitale comune sunt de asemenea valabile, deopotriva pentru politicianul roman si pentru cetateanul roman.
13.Sapte pacate capitale comune (de Claudiu Saftoiu) Mi-ar placea sa cred ca tarele politice romanesti reprezinta o boala, o molima exclusiva a celor care obtin si detin puterea. Pe care o primesc brusc si inocent unii dintre cetatenii tarii, dupa ce sunt alesi.Voi enumera cu egala detasare sapte pacate capitale comune de care se fac raspunzatori doua entitati, asumate ca atare in textul de fata: omul politic roman si cetateanul roman. Asa cum i-am cunoscut eu, dupa 1990 incoace.
14.Cap de pod (de Claudiu Saftoiu) Am scris editorialul precedent intr-un mod voit dizgratios - dintr-un osuar al mintii mele recente. Am intrat acolo, in acel osuar - venind inocent din lumea presei idealiste a anilor *90 - *2000. Urmata de cea a training-ului media si politic, si mai apoi a consultantei politice. Din 1993, pana in 2004, acestea au fost jaloanele vietii mele marcate de o unica obsesie.
15.Politicianul roman - dusmanul natural (de Claudiu Saftoiu) I-auzi-o pe-asta: “Reformarea clasei politice. Acum, ori niciodata”! Sau pe-asta: “O noua generatie de politicieni. Daca nu noi, atunci, cine!?” Sau: “Revolutia morala printre alesii neamului. Aaa...Ieri!”. Sintagmele acestea, repetate in sute de mii de articole de presa, in ziceri vehemente la televizor, pe bloguri si pe forumuri online cu naduf, ma fac sa zambesc amar. Pai, fratioare, am si eu o opinie: cei care solicita asta - cartitorii natiei -, cu indreptatire si din varf de subtiri buze, ori idealisti rai si fara pereche, ori sunt pretendenti la o onorabilitate lipsita de minima indreptatire. Sau ceva. Intre.
16.Romania lor Sunt oameni puternici, cunoscuti sau hipercunoscuti. Dimpotriva, pe altii nici nu i-ati vazut niciodata la fata. Sunt oameni de retea: nu pot unii fara altii, desi nu se sufera unul cu altul. Sunt singurii castigatorii ai celor 15 ani de Romanie post-revolutionara.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by