Articole scrise de Claudiu Minea


1 - 30 din 54 rezultate
1.Scrisoare catre mizileni Briza libertăţii a bătut duminică şi la Mizil. Partea bună e că prezenţa la vot a fost cu aproape 1000 de persoane mai mare decât în mod obişnuit. Dar aproape 61% dintre mizileni au ales să voteze cu Victor Ponta. Nu vă grăbiţi să aruncaţi cu piatra în cei ce au votat Victor Ponta. E inutil. E contra-productiv. Nu duce decât la creşterea resentimentelor între simpatizanţii celor 2 curente politice. E timpul pentru o altă abordare.
2.Managementul schimbarii - unde s-a impotmolit reforma sanatatii Managementul schimbarii este stiinta care studiaza procesul schimbarii. Modelul teoretic e destul de laborios, voi incerca o simplificare extrema, pentru a intelege motivul pentru care reforma sistemului de sanatate s-a impotmolit, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.
3.Doua mandate de primar sunt suficiente Cazul de la Deta a relevat, pentru a cata oara, relatii bolnavicoase de putere intre autoritatile locale si grupuri de criminalitate organizata. Departe de a fi singular, acest tip de coabitare este des intalnit. In unele locuri, autoritatile locale ale statului (primarie, politie, jandarmerie) convietuiesc in deplina armonie cu infractorii. In altele, statul a fost pur si simplu confiscat de grupari de dreptul mafiote, scrie Claudiu Minea pe blogul blogul Jeopardy.
4.Si daca romanii s-ar intoarce acasa? Nu avem cifre exacte, probabil numarul romanilor plecati in strainatate este cuprins intre 2 si 4 milioane, cea mai mare parte dintre ei fiind din randul populatiei active. Ce s-ar intampla daca s-ar intoarce in Romania? Ne-ar fi mai bine sau mai rau? Dar lor, le-ar fi mai bine sau mai rau?, scrie Claudiu Minea pe blogul Jeopardy.
5.Sistemul de educatie: Solutii false si asteptari nerealiste Bacalaureatul 2011 ne-a pus o oglinda in fata, care ne-a aratat asa cum suntem cu adevarat, dincolo de iluziile servite in ultimii ani. Televiziunile au fost gazda a nenumarate dezbateri despre cine este vinovat si care sunt solutiile. Un aspect a fost atins foarte putin sau deloc: in ce orizont de timp ne putem astepta la o ameliorare​, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy.
6.Povestea lui Valentin Sava Valentin Sava are 35 de ani si locuieste intr-unul din satele din zona de deal de pe valea Tazlaului. E casatorit si are un copil de 7 ani. Locuieste impreuna cu familia si parintii intr-o casa veche din paianta. Apa o aduce de la fantana de pe ulita, wc-ul este in fundul curtii, se incalzeste cu lemne (din fericire, padurea este la o aruncatura de bat). E multumit ca are televizor cu Digi, frigider si aragaz, cumparate pe vremea cand era suficient sa mearga cu buletinul la magazin. A platit o vreme la ele, apoi a renuntat. Primeste periodic notificari  numai bune pentru a aprinde focul cu ele, scrie Jeopardy pe blog.
7.Disciplina financiara la nivelul individului Un numar incredibil de mare de romani traiesc intr-un adevar haos financiar: credite de consum (cele facute in magazin in general), cateva descoperiri de card sau carduri de credite (3 sau 4 frecvent), unele cu dobanzi uriase si comisioane nastrusnice. Uneori, titularul nici macar nu stie ca mai are de achitat o parte a creditului, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.
8.De ce ar trebui Romania sa treaca la euro in 2015 Nu e nici un dubiu: Romania nu va fi pregatita sa treaca la euro in 2015. Nu va fi pregatita nici in 2020, nici in 2050. Dar, paradoxal, tocmai acesta este principalul argument in favoarea trecerii la euro in 2015: singura, Romania nu va fi niciodata pregatita pentru a face aceasta trecere, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy.
9.Dez-ideologizarea partidelor In anii ’90, partidele s-au construit in jurul ideologiilor si a unor lideri dedicati principiilor si ideologiilor (de o parte Ion Iliescu, de cealalta parte Corneliu Coposu). Delimitarea ideologica era clara, cele 2 blocuri politice fiind clar definite (aceasta delimitare trebuie inteleasa nu in mod absolut, ci functional): de o parte FSN/FDSN/PDSR (si aliatii lui), de cealalta parte PNTCD si Alianta Civica (si aliatii lor). Actiunea blocurilor politice era determinata de ideologie, iar pozitionarile erau strategice. Sfarsitul anilor ’90 a adus o foarte lenta trecere a ideologiei in planul secund. Dupa 2000 (la inceput de 2001 mai exact), rolul ideologiei a scazut dramatic​, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy.
10.Alternative de dreapta la PDL. Varianta 3 – un nou partid Spuneam cu ceva timp in urma ca PDL a inceput sa coboare pe tobogan, coborare care este, dupa parerea mea, ireversibila. Mai spuneam ca sunt trei alternative pentru electoratul de dreapta. Fiecare are argumente pro si contra, puncte forte si puncte slabe. Primele doua alternative analizate au fost PNL si PNTCD. Astazi vom vorbi de a treia alternativa: un nou partid politic, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy.
11.Alternative de dreapta la PDL. Varianta 2 – PNTCD Spuneam cu ceva timp in urma ca PDL a inceput sa coboare pe tobogan, coborare care este, dupa parerea mea, ireversibila. Mai spuneam ca sunt trei alternative pentru electoratul de dreapta. Fiecare are argumente pro si contra, puncte forte si puncte slabe. Prima dintre alternativele analizate a fost PNL. Astazi vom vorbi de a doua alternativa: un PNTCD renascut si refacut din temelii, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy.
12.Prostie sau incompetenta sau de ce premierul Emil Boc ar trebui sa-l demita pe ministrul Mihai Seitan Exista un personaj in guvernul Romaniei care cu greu si-ar fi gasit de lucru la compartimentul personal in orice firma. E vorba de ministrul muncii. Prostie sau incompetenta la ministru Seitan? Va invit sa votati. Dar, indiferent de raspuns, poate Boc ne face un pustiu de bine si il trimite pe ministrul Seitan sa se ocupe de lucrurile la care se pricepe, e de parere Claudiu Minea.
13.Justitie de credibilitate ZERO Asistenta de la Maternitatea Giulesti a fost arestata pentru 29 de zile. Exista pericolul ca asistenta sa distruga probe? NU. Exista pericolul ca asistenta sa repete faptele de care este invinuita? NU. Ceea ce s-a judecat nu a fost vinovatia asistentei, ci necesitatea arestarii preventive, e de parere Claudiu Minea pe Jeopardy.
14.Alternative de dreapta la PDL. Varianta 1 – PNL Spuneam zilele trecute ca PDL a inceput sa coboare pe tobogan, coborare care este, dupa parerea mea, ireversibila. Mai spuneam ca sunt trei alternative pentru electoratul de dreapta. Fiecare are argumente pro si contra, puncte forte si puncte slabe, scrie Claudiu Minea pe Jeopardy. Sa le analizam pe rand. Prima dintre alternative este PNL.
15.PDL pe tobogan. Ce urmeaza dupa? PDL coboara pe tobogan. Si nu doar in sondaje. Prima sursa a caderii e reprezentata de masurile luate in sectorul bugetar. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% e o solutie de echilibrare a bugetului doar pe termen scurt. De la 1 ianuarie 2011, va re-incepe circul. Din pacate pentru PDL, consecinta este indepartarea unei parti din electorat, fara insa ca problema deficitului bugetar sa fie rezolvata pe termen mediu si lung, scrie Claudiu Minea pe blogul Jeopardy.
16.Rezolvarea dezechilibrelor bugetare Bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale ale Romaniei sunt intr-un deficit cronic. Mai devreme sau mai tarziu, mai rapid sau mai lent, deficitul va trebui eliminat sau redus la niveluri finantabile. Care sunt alternativele? scrie Claudiu Minea pe blogul Jeopardy.
17.Privesc in jur si nu inteleg… Un val de optimism pare sa fi cuprins viata publica romaneasca. De la premierul Boc (ale carui afirmatii trebuie luate totusi cu maxima precautie) si guvernatorul Mugur Isarescu, continuand cu institutii ale statului roman si sfarsind cu o buna parte din presa economica, aproape toata lumea ne spune ca ce este mai rau a trecut si, daca nu am iesit din recesiune, totusi caderea s-a sfarsit sau a devenit foarte, foarte lina, urmand a trece pe crestere in saptamanile sau lunile urmatoare, scrie Claudiu Minea, pe Jeopardy.
18.Calcule simple. Pentru Seitan, Vladescu, Boc si alti alfabetizati in aritmetica de la guvern Legea 76/2002 prevede acordarea de subventii si scutiri pentru anumite categorii de someri sau persoane in cautare de loc de munca (absolventi, persoane peste 45 de ani, unici intretinatori de familie). Legea nu a fost abrogata, dar nu se aplica. Explicatia? 'Lipsa de fonduri', scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.
19.2 ani pentru Traian Basescu Primul mandat al presedintelui Basescu a fost marcat de realizari putine: multe proiecte incepute, foarte putine finalizate si un lung sir de scandaluri. Daca as face o sinteza a primului mandat, as spune ca a fost unul ratat, scrie Claudiu Minea pe blogul Jeopardy.
20.Unde plecam cu economia de acasa Spuneam ieri ca voi reveni astazi cu o noua postare. Una referitoare la o alegere majora pe care s-ar putea sa fim obligati sa o facem in viitorul apropiat. In postarea de azi, nu mai e vorba despre PDL, PSD sau PNL. Nu e vorba nici macar de Dl Basescu. E vorba de NOI, cei din sectorul privat si de ceea ce vom face in continuare, scrie Claudiu Minea, pe Jeopardy.
21.Traian BASESCU a castigat alegerile prezidentiale Nu e un titlu de ziar, dar va fi la inceput de decembrie. Puteti considera ca suntem primii care au anuntat acest lucru. Nu e o predictie. Nici nu citim viitorul. E, pur si simplu, consecinta unei miscari ce a avut loc ieri. Clasa politica s-a dovedit, pentru a cata oara, infantila. Seful ei a fost Crin Antonescu cu ale sale referiri la Marea Adunare Nationala, e de parere Claudiu Minea pe blogul lui Emil Stoica.
22.Marirea salariului minim pe economie cu 25% - un os de ros pentru sindicate Creste salariul minim cu 25%! Aflat in discutii si dispute majore cu sindicatele, mai ales dupa ce grila de salarizare a fost din nou “ajustata” (in jos, evident), ministrul Muncii, populistul Marian Sarbu, a gasit un os de aruncat sindicatelor: marirea salariului minim pe economie cu 25%, de la 1 ianuarie 2010, scrie Claudiu Minea pe blogul sau.
23.Singura solutie reala este reducerea personalului bugetar Romania are prea multi bugetari. Nu in mod absolut, ci dupa alte 2 criterii, ca pondere in populatia activa si ca pondere a impozitelor si taxelor in PIB. Punctul de plecare al discutiei ar fi ce fel de stat vrem sa construim. Daca vrem sa construim unul mai degraba liberal (cu pondere a impozitelor si taxelor sub 30% din PIB), trebuie redus rolul statului si ajustat numarul de bugetari in consecinta, e de parere Claudiu Minea pe Jeopardy.
24.Studiu de caz: idee pentru Boc Istoric: la inceputul anilor ‘90, una din firmele romanesti a avut un succes extraordinar. Apoi a inceput sa se extinda, cumparand patru fabrici de la stat. Firma privata nu s-a implicat prea mult in managementul fabricilor, numind consilii de administratie si lasand libertate directorilor, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.
25.Un nou presedinte - PSD si PNL ar trebui sa isi retraga candidatii si sa propuna un independent real De o buna bucata de vreme, suntem in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. Aceste alegeri sunt sansa unui nou inceput… sau pot fi doar continuarea ultimilor 5 ani. Care sunt alternativele?, se intreaba Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.
26.Un pic de teorie economica: investitiile publice, sau cum s-a indatorat Romania cu cateva miliarde de euro fara a realiza nimic In perioadele de recesiune economica, teoria spune ca statul trebuie sa mareasca cheltuielile publice in vederea cresterii cererii globale, pentru compensarea scaderii cererii private. Guvernul Boc declara, de 6 luni, oricui are timp sa il asculte, ca va relansa investitiile in infrastructura, ca masura de crestere a cererii globale, scrie Claudiu Minea, pe blogul Jeopardy.
27.Angajati ai statului roman, pentru ce va platim? Angajatii statului roman nu descopera niciodata nimic (atunci cand nu sunt ei insisi autori ai activitatilor infractionale). Trebuie ca presa sa semnaleze cate o nenorocire, dupa care reactia oficiala este mai degraba de tipul “too big to fail”. Si atunci, pentru ce va platim? Pentru ce exista serviciul intern al MAI? Pentru ce exista Ministerul Sanatatii? Pentru ce se dadea dl Nica mare cocos in ziua alegerilor (”in doua saptamani, s-ar putea ca politia sa va bata la usa pentru ca ati votat de mai multe ori”)?, se intreaba Claudiu Minea pe blogul sau.
28.Statul de drept trimis un pic la plimbare La concursul pentru titularizare, candidatii care au absolvit "Spiru Haret"-Deva au fost scosi din examen. Faptele, pe scurt: ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu (”Cati” pentru girantul “care este”, Abramburica pentru cunoscatori), aflata in razboi cu Universitatea Spiru Haret, decide ca absolventii USH nu pot participa la examenul de titularizare. Prin urmare, candidatii respectivi sunt scosi din salile de examen. Pur si simplu. Abramburica a hotarat, cu de la sine putere, ca diplomele respective nu sunt valabile. Nici nu e de mirare: in Romania, justitia stabileste nivelul salariilor, parlamentul devine instanta de judecata, guvernul da legi. Ca tot romanul, priceput la toate, doamna ministru este intaiul jurist-judecator al tarii, scrie Emil Stoica pe blogul sau.
29.Un pic de teorie economica: politicile statului in criza si boom economic Activitatea economica se desfasoara in cicluri: economia se afla in partea de jos, incet-incet incepe sa isi revina, creste optimismul, lucurile merg din ce in ce mai bine, lacomia invinge frica, economia se supraincalzeste, resursele sunt utilizate in mod incordat si, la un moment dat, incepe criza. Se produc corectiile pana se atinge un nou nivel minim. Ciclul se reia, scrie Claudiu Minea, pe Jeopardy.
30.Economia bazata pe intreprinzatori - lupii singuratici - este mai stabila decat cea bazata pe multinationale Intr-o seara de noiembrie a anului 1998, cativa dintre cei mai puternici oameni de afaceri romani s-au intalnit, pentru a discuta un proiect comun: crearea unei banci care sa finanteze intreprinzatorii, scrie Claudiu Minea, pe Jeopardy.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by