Articole scrise de Claudia Pirvoiu


1 - 30 din 3379 rezultate
1.Companiile de stat, stoarse de bani la maximum: Romgaz este forțată de Guvern să majoreze suma pentru dividende suplimentare Romgaz a anunțat marți că Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al companiei, a cerut majorarea sumei care ar urma să fie distribuită la finalul anului sub formă de dividende suplimentare. În urmă cu o săptămână, suma cerută de minister era de 501 milioane lei în total. Acum, Ministerul Energiei cere ca în ședința AGA din 6 decembrie, suma să fie de 716,8 milioane de lei, ceea ce arată că nevoia de bani la buget pentru plata pensiilor și salariilor este uriașă. Și alte companii de stat profitabile sunt forțate de Guvern să distribuie sub formă de dividende sume mari din rezerve, chiar cu prețul de a pune în pericol investiții importante.
2.În plină construcție a conductei BRUA, Guvernul lasă Transgaz fără bani Compania Transgaz este a treia companie, după Nuclearelectrica și Romgaz, care anunță că este obligată de Guvern să distribuie dividende suplimentare pe final de an. Acționarii companiei vor discuta în ședința AGA din 3 decembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, distribuirea dividendelor suplimentare, însă nu este precizată și suma. Reamintim că societățile cu capital de stat sunt stoarse de rezervele pe care le au, Guvernul încercând în acest fel să acopere deficitul bugetar, chiar cu riscul de a pune în pericol investițiile companiilor.
3.Guvernul lasă și Nuclearelectrica fără bani de investiții/ Compania, obligată să distribuie 238 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare Companiile energetice sunt stoarse, rând pe rând, de rezervele pe care le au, fiind obligate de Guvern să distribuie sume importante de bani sub formă de dividende suplimentare. După Romgaz, și Nuclearelectrica anunță că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, la o valoare de 0,789 lei/dividend. Nevoia de bani la buget pune, însă, în pericol investițiile foarte importante ale companiilor. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiției fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condițiile în care îi expiră durata de viață. Pentru a funcționa în continuare reactorul 1, această investiție este obligatorie, însă Guvernul nu pare conștient de acest lucru, preferând să jumulească societățile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a crește încasările la stat.
4.ANALIZĂ Noua strategie energetică: proiectele ceaușiste, vechi de zeci de ani și rostogolite de fiecare Guvern, sunt prezentate ca priorități, iar cele moderne sunt strecurate pe furiș Ministerul Energiei a reușit să finalizeze, după patru ani, un proiect de actualizare a strategiei energetice. Cel puțin așa susține, publicând pe site o formă finală. Însă, în loc de proiecte adaptate vremurilor actuale, găsim un document cu iz comunist, care are în prim plan proiecte impuse de PSD, despre care se vorbește de zeci de ani și care sunt nelipsite în orice program de guvernare. Sunt proiecte al căror sens până acum a fost doar cheltuirea unor sume uriașe de bani pe multe studii de fezabilitate. În schimb, ideile inovatoare sunt ascunse undeva pe la finalul documentului, într-o enumerare, fără a fi evidențiate în vreun fel. Pentru ce a fost depus efortul întocmirii unei strategii depășite de vremuri?
5.Decizie dură a Comisiei Europene: Complexul Energetic Hunedoara a primit ajutor de stat ilegal/ Guvernul este obligat să recupereze 60 de milioane de euro de la producătorul de energie Comisia Europeană a constatat că producătorul de energie Societatea „Complexul Energetic Hunedoara” (CE Hunedoara) a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane EUR, prin patru împrumuturi finanțate din fonduri publice, se arată într-un comunicat al Comisiei. Potrivit acestuia, în prezent, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal și dobânzile aferente. În urma acestei decizii, singurul lucru pe care îl mai poate face Complexul Energetic Hunedoara este să intre în lichidare. Se află într-o situație financiară foarte dificilă de mulți ani și nu are de unde plăti suma de 60 de milioane de euro.
6.De unde mai scoate statul bani pentru pensii și salarii: Compania Romgaz, obligată să vireze 500 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat, la solicitarea Ministerului Energiei, în calitate de acționar majoritar, distribuirea în 2018 a unui dividend suplimentar de 1,3 lei/acțiune, ceea ce înseamnă 501 milioane lei în total. Această sumă se adaugă dividendelor de 1,9 miliarde de lei distribuite deja din profitul pe 2017 și din profitul reportat. Cererea statului român ca Romgaz să distribuie dividende suplimentare era de așteptat, în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, societatea este obligată să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.
7.ANALIZĂ Companiile energetice, mărul de aur pe care încearcă PSD să-l smulgă de la ALDE Companiile energetice sunt cele mai profitabile societăți la care statul este acționar, controlul lor politic fiind acum la ALDE prin Ministerul Energiei. De ceva vreme, PSD tot încearcă, prin tertipuri legislative sau trocuri politice, să îndepărteze ALDE de la butoanele acestor companii. Cum era de așteptat, ALDE se opune, PSD nu se lasă, motiv pentru care s-a ajuns la o situație tensionată între cele două partide care formează coaliția de guvernare. Pentru ALDE, pierderea controlului asupra acestor companii ar echivala cu eliminarea unui important motiv de rămânere la guvernare.
8.Cum vrea KazMunayGas International să scape de datoria istorică de aproape 600 milioane dolari față de statul român: Vor fi construite 80 de benzinării și o centrală de cogenerare, proiecte care oricum erau în planul Rompetrol KazMunayGas International (fostul Rompetrol Group) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) deținută de Ministerului Energiei au semnat, vineri, un contract de asociere prin care se înființează Fondul de investiții în energie kazah - român, obligație cuprinsă în Memorandumul de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol). Reamintim că acest memorandum a fost semnat în februarie 2013 și prevedea că statul român renunță la un litigiu prin care încerca să recupereze aproape 600 de milioane de dolari de la ​KazMunayGas International, în schimbul unor obligații ale kazahilor.
9.OMV amână pentru anul viitor decizia finală de investiție în Marea Neagră, din cauza aprobării cu întârziere a Legii Offshore Grupul OMV a amânat decizia finală de investiție în Marea Neagră pentru anul viitor, motivul fiind faptul că autoritățile române au întârziat adoptarea Legii Offshore, a anunțat șeful OMV, potrivit Reuters. Decizia ar fi trebuit luată în acest trimestru. Camera Deputaților a aprobat miercuri Legea Offshore, care stabilește cadrul legislativ privind dezvoltarea și exploatarea gazelor, însă acest lucru a fost făcut mult prea târziu, a precizat Rainer Seele. Declarațiile au fost făcute miercuri, imediat după aprobarea în Parlament a legii.
10.Legea offshore a trecut fără mari emoții de Camera Deputaților: Un amendament privind clauza de stabilitate pentru investitori l-a lăsat pe Liviu Dragnea fără majoritate/ Reacția lui Dragnea: PSD nu a avut ce să facă Legea offshore a fost adoptată miercuri cu mare majoritate de voturi în Camera Deputaților, for decizional, urmând să fie trimisă spre promulgare. În plenul Camerei Deputaților au fost acceptate chiar și amendamente ale PNL, cel mai important fiind cel referitor la faptul că regimul fiscal actual va fi valabil pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere aflate în executare. UPDATE Interesant este că acest amendament a fost respins inițial marți în comisii, după ce a fost criticat de Daniel Suciu (PSD) care a spus că se opune în numele partidului, însă în plen a fost acceptat cu mare majoritate. Întrebat dacă PSD s-a răzgândit asupra acestuia amendament de marți până miercuri, președintele partidului Liviu Dragnea a spus că "PSD nu a avut ce să facă". În rest, pe partea de fiscalitate, legea nu a suferit modificări substanțiale față de forma pe care PSD a încercat să o impună în urmă cu trei săptămâni, când a fost retrimisă în comisii. Diferența este că de data aceasta a existat un consens între partide, unele dintre amendamente fiind asumate de toate formațiunile, cu excepția USR.
11.Cum a încercat o asociație a consumatorilor de energie să încheie contract cu un furnizor și la ce concluzii a ajuns: Peste 80% dintre furnizorii de energie din România nu sunt interesați de micii consumatori, peste 90% nu prezintă informațiile minimale obligatorii, iar ANRE se face că nu vede O asociație din România a încercat să găsească cea mai bună ofertă de furnizare a energiei electrice pentru sediul său. Asociația Consumatorilor și Micilor Producători de Energie a încercat să solicite oferte de preț tuturor firmelor care dețineau la data de 01.10.2018 o licență de furnizare a energiei electrice. Rezultatele demersului său sunt surprinzătoare. Dintre toate cele 168 de firme care au licența de furnizare valabilă, acordată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), sub 10% respectă prevederile ANRE. Cei mai mulți furnizori sunt total dezinteresați să încheie contracte cu micii consumatori. Practic, deși sunt mulți furnizori, iar piața este complet liberalizată, pentru un mic consumator sau un consumator casnic este extrem de dificil să încheie un contract de furnizare a energiei. Vezi în text întreaga analiză.
12.Articol actualizat Dezbaterile pe Legea offshore din comisiile Camerei Deputaților: Rezervele comerciale de gaze din Marea Neagră sunt estimate la 115 miliarde metri cubi/ Legea nu a suferit mari modificări față de varianta de acum trei săptămâni Legea offshore va fi dezbătută marți, într-o ședință comună a comisiilor pentru industrie, pentru administrație și pentru buget din Camera Deputaților, după trei săptămâni de blocaj cauzat de neînțeleri între PSD și ALDE. Liderii celor două partide susțin că săptămâna trecută au ajuns la consens și, astfel, sunt reluate discuțiile în comisii. Reprezentanții ANRM și Ministerului Finanțelor prezenți la dezbateri au spus că estimează rezervele comerciale de gaze în Marea Neagră la 115 miliarde metri cubi de gaze și un preț de valorificare al producției de 130 lei/MWh. În urma dezbaterilor, legea nu a suferit modificări substanțiale față de forma de acum trei săptămâni, care a fost retrimisă de plen în comisii. Pe partea de fiscalitate, nivelurile de impozitare au rămas aceleași. Legea urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților, for decizional.
13.Cine trebuie să prezinte cifrele pe Legea Offshore: cei care își dau cu părerea la TV sau Ministerul Finanțelor? Șeful PSD Liviu Dragnea a spus miercuri, insistând pe idee, că Legea Offshore trebuie discutată pe cifre, acuzându-i pe cei care își dau cu părerea că nu au făcut niciun calcul. "Din păcate, foarte mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea la TV sau pe holuri nu au făcut niciun fel de calcul", a afirmat șeful PSD. Ceea ce nu spune Dragnea e că nu comentatorii de la TV trebuie să prezinte cifrele care stau la baza Legii Offshore, ci Ministerul Finanțelor. În ciuda solicitărilor insistente ale grupurilor parlamentare, cu excepția PSD, Ministerul Finanțelor nu a venit cu niciun studiu serios care să fundamenteze o variantă sau alta a legii.
14.Dan Cătălin Stancu pleacă din funcția de director general al Electrica/ Va fi înlocuit cu Georgeta Corina Popescu Consiliul de Administrație al Electrica SA și directorul general, Dan Cătălin Stancu, au agreat de comun acord încetarea colaborării începând cu data de 1 noiembrie 2018, se arată într-un comunicat al Electrica SA. În locul său a fost desemnată director general provizoriu, pentru o periodă de un an sau până la numirea unui nou Director General, Georgeta Corina Popescu. Aceasta a ocupat din iunie 2018 până în prezent poziția de Director General al Societății de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord, parte a Grupului Electrica. Această schimbare din funcție este făcută la doar câteva zile după ce Arielle Malard de Rothschild a decis să renunțe la funcția de membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA.
15.Dezbaterile pe Legea Offshore, blocate de două săptămâni în Camera Deputaților: Cum este mimată transparența și cum sunt purtate adevăratele negocieri tot în biroul lui Liviu Dragnea Proiectul legii offshore nu se află pe ordinea de zi a ședințelor comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, deși liderii Coaliției PSD-ALDE au dat asigurări că în această săptămână vor reîncepe dezbaterile pe forma finală. Nu există o explicație oficială pentru tărăgănarea dezbaterilor, însă potrivit informațiilor HotNews.ro, PSD și ALDE nu se înțeleg pe forma finală. Săptămâna trecută, PSD și ALDE au mimat o discuție transparentă cu reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare, la care au participat și investitori, însă adevăratele negocieri s-au purtat tot în cerc restrâns, la fel ca până acum, în cabinetul șefului PSD Liviu Dragnea.
16.Ministerul Finanțelor, despre acuzațiile lui Siegfried Mureşan privind votul dat de Guvern pe tăierea fondurilor europene pentru pesta porcină: Reducerile Consiliului UE în bugetul pe 2019 nu s-au făcut la creditele de plăți, ci numai la cele de angajament "În reducerile operate de către Consiliu (Consiliul UE- n.red) în proiectul de buget pentru anul 2019, la linia dedicată măsurilor de urgență privind sănătatea animalelor și a plantelor nu s-au făcut reduceri ale creditelor de plăți, ci numai ale celor de angajament. Ca întotdeauna, și cu această ocazie, Consiliul a ținut seama de datele de execuție prezentate de Comisia Europeană", se arată într-un punct de vedere transmis de Ministerul Finanțelor la solicitarea HotNews.ro, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a acuzat Guvernul României că a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019. Ministerul Finanțelor mai arată că amendamentele depuse de europarlamentari vor fi votate pe 24 octombrie, după care vor urma negocieri între Consiliul UE și Parlamentul European, iar la un acord final pe buget s-ar putea ajunge pe 16 noiembrie.
17.Eugen Teodorovici confundă companiile de stat cu structurile bugetare Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marţi la postul public de televiziune că vrea să înceapă o reformă a aparatului bugetar, care ar însemna o restructurare de personal în zonele mari consumatoare de bani publici. Teodorovici a enumerat câteva zone în care se cheltuie mulți bani publici, însă a inclus și companii de stat din subordinea Ministerului Energiei și Ministerului Economiei, ceea ce este eronat. Companiile de stat din subordinea acestor ministere funcționează ca orice societate comercială pe o piață liberă, se autofinanțează și contribuie la creșterea încasărilor la bugetul de stat prin dividendele distribuite anual. Angajații plătiți de aceste companii nu sunt bugetari.
18.Investigație a Consiliului Concurenței privind un posibil abuz de poziţie dominantă a E-Distribuţie Muntenia: Pentru a scăpa de suspiciuni, compania de distribuție a energiei promite că în trei ani își va îmbunătăți comportamentul față de clienți Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamente propuse de E-Distribuție Muntenia SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială în contextul unei investigaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piața distribuției de energie electrică, se arată într-un comunicat al autorității. Investigația a fost declanșată pe 25 martie 2015, la o zi după ce HotNews.ro a prezentat un caz al unui client care acuza Enel Distribuție Muntenia SA de comportament abuziv la racordarea unui imobil la rețeaua electrică. Acum, pentru a scăpa de suspiciuni, E-Distribuție Muntenia SA propune o serie de măsuri pentru îmbunătățirea comportamentului față de clienți, pe care să le implementeze în trei ani.
19.Eșec major al PSD în Camera Deputaților: Forma legii offshore propusă de Liviu Dragnea a fost restrimisă în comisii/ ALDE și UDMR au refuzat să o voteze/ Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate Plenul Camerei Deputaților a decis miercuri retrimiterea Legii Offshore în comisii, solicitarea fiind făcută, în mod surprinzător de Kelemen Hunor, UDMR. PSD a fost obligat să accepte retrimiterea în comisii, mai ales că și ALDE intenționa să ceară același lucru. Decizia este neașteptată în condițiile în care PSD, având sprijinul UDMR, a ținut cu tot dinandinsul să treacă legea de comisii, fără dezbatere reală, în ciuda unei opoziții vehemente din partea ALDE, partenerul de coaliție al PSD, și din partea PNL și USR, care au acuzat lipsa de transparență. Dacă marți, UDMR a votat în comisii amendamentele impuse de PSD, miercuri, în plen, lucrurile s-au schimbat total, fiind partidul care a cerut retrimiterea legii și amânarea ei cu o săptămână. Este pentru prima oară când PSD rămâne fără majoritate.
20.Legea Offshore, în forma impusă de PSD și sprijinită de UDMR, pune în pericol investițiile din Marea Neagră/ Investitorii susțin că va fi imposibilă realizarea proiectelor "Stabilitatea fiscală este complet înlăturată, ceea ce face imposibilă luarea deciziilor finale de investiție", se arată într-o scrisoare transmisă de Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră (ARCOMN) președinților celor două camere ale Parlamentului și mai multor parlamentari. Scrisoarea a fost transmisă miercuri, în contextul în care plenul Camerei Deputaților urmează să fie adoptată forma finală a legii, formă impusă de PSD, cu susținerea UDMR. Reamintim că partidele de opoziție și ALDE, partenerul de coaliție al PSD, au acuzat lipsa de transparență în dezbateri și faptul că le-au fost impuse, peste noapte, noi amendamente, fără a li se acorda timpul necesar pentru a le analiza. Acum, concesionarii din Marea Neagră atrag atenția că noile modificări ar face "imposibilă realizarea acestor proiecte". UPDATE Și Federația Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) consideră că noile amendamente vor descuraja investițiile din Marea Neagră.
21.Dispută între ALDE și PSD, în Camera Deputaților, pe legea offshore/ Varujan Vosganian a criticat dur modul în care se dezbate legea: ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizație Comisiile pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie de la Camera Deputaţilor s-au reunit marţi pentru dezbaterea Legii offshore. Încă de la începutul ședinței, deputații din opoziție au acuzat PSD că dezbaterile nu au loc într-o manieră corectă și transparentă, mai ales în condițiile în care amendamente importante au ajuns în comisii cu foarte puțin timp înainte de a fi discutate. Deputații de la USR și PNL au acuzat că soarta legii este decisă de un singur om: Liviu Dragnea. Discuțiile au durat șase ore și au foarte dure în anumite momente. Interesant este că ALDE, partenerul de coaliție al PSD, a refuzat să participe la dezbateri, iar la un moment dat a existat un schimb de replici, pe ton ridicat, între Varujan Vosganian (ALDE) și Iulian Iancu (PSD). În cele din urmă, PSD a reușit să-și impună amendamentele, având sprijinul UDMR. Urmează miercuri votul în plen. Varujan Vosganian a anunțat că va cere în plen retrimiterea legii în comisii. Vezi în text amendamentele PSD.
22.Viorica Dăncilă nu a spus nimic, la începutul ședinței de Guvern, despre demisia ministrului educației Valentin Popa a demisionat din funcția de ministru al educației cu puțin înainte de a începe ședința de Guvern, care fusese programată pentru ora 13.00. Demisia a luat prin surprindere membrii cabinetului Dăncilă, iar în aceste condiții ședința a început cu o întârziere de peste o oră. Premierul Viorica Dăncilă a făcut declarațiile obișnuite de la începutul ședinței, însă nu a amintit în vreun fel că un ministru din cabinetul său tocmai a demisionat. A vorbit un sfert de oră, dar nu a scos niciun cuvânt despre Valentin Popa. Acesta și-a dat demisia deoarece nu a fost de acord să modifice o ordonanță așa cum i-ar fi cerut Liviu Dragnea.
23.VIDEO Viorica Dăncilă, în fața socialiștilor europeni: PSD nu va face campanie pentru a se lua o decizie sau alta la referendum/ Cătălin Ivan: Una zic la Bucuresti, alta la Bruxelles Viorica Dăncilă a afirmat de trei ori în fața socialiștilor europeni că PSD nu va face campanie pentru referendum, potrivit unor imagini video făcute publice de europarlamentarul Cătălin Ivan. "Partidul Social Democrat nu va face campanie, nu va face campanie. Este obligația tuturor să facă acțiuni care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta", a spus Dăncilă miercuri la reuniunea la reuniunea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. În realitate, PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, promovează referendumul, susținând familia tradițională.
24.Ce le-a spus Viorica Dăncilă socialiștilor europeni: Dacă începem să rupem Europa între stânga și dreapta, vom ajunge imediat la diferențele între Nord și Sud, state membre ale zonei euro sau nu, state membre ale spațiului Schengen sau nu Premierul Viorica Dăncilă a susținut miercuri, la reuniunea Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, că procedura de revizuire a legislației privind justiția a fost transparentă, iar în acest moment este așteptată evaluarea oficială a Comisiei de la Veneția. În fața socialiștilor europeni, Dăncilă a vorbit și despre unitate și solidaritate între statele membre ale UE. „Dacă începem să rupem Europa între stânga și dreapta, vom ajunge imediat la diferențele între Nord și Sud, state membre ale zonei Euro sau nu, state membre ale spațiului Schengen sau nu", a spus Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.
25.Ministerul Energiei, condus de ALDE, nu susține exceptarea a circa 100 de companii de la guvernanța corporativă/ Cristina Prună, deputat USR: A început destrămarea coaliției PSD-ALDE! "A început destrămarea coaliției PSD-ALDE!", scrie deputatul USR Cristina Prună pe contul său de Facebook. Ca argument prezintă o scrisoare a Ministerului Energiei, semnată de ministrul Anton Anton (ALDE), către comisia pentru industrii din Camera Deputaților. Potrivit acestei scrisori, Ministerul Energiei arată că nu susține legea privind exceptarea a circa 100 de companii de stat de la prevederile guvernanței corporative. Mai mult, ministerul condus de ALDE informează că a început selecția de manageri la o serie de companii din subordinea sa, exact în baza legislației privind guvernanța corporativă. Precizăm că parlamentarii ALDE au fost inițiatori ai acestei legi, alături de cei ai PSD.
26.Liviu Dragnea s-a răzgândit: Nu mai vrea vot final pe Legea Offshore în această săptămână/ Dezbaterile în Camera Deputaților au fost amânate Dezbaterile din Camera Deputaților pe Legea offshore, lege aprobată rapid în cursul zilei de luni în Senat, au fost amânate pentru săptămâna viitoare, a anunțat Preşedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu. Acesta a precizat că decizia amânării a fost luată în urma unei discuții cu Liviu Dragnea, șeful Camerei Deputaților. Practic, Liviu Dragnea s-a răzgândit în privința adoptării urgente a Legii. La sfârșitul săptămânii trecute, Dragnea spunea că legea va ajunge marți în comisiile din Camera Deputaților, iar miercuri va fi votul final.
27.Legea offshore: Senatorii coaliției din Comisia comună economică și pentru energie au aprobat mai multe amendamente favorabile operatorilor din Marea Neagră Senatorii PSD și ALDE din Comisia comună economică și pentru energie au aprobat fără emoții, cu 11 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri, mai multe amendamente la Legea Offshore, care sunt net favorabile operatorilor din Marea Neagră. Unul dintre cele mai importante amendamente arată că pentru producția petrolieră din Marea Neagră se aplică actualele redevențe. Un alt amendament important este că pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, adică zeci de ani de acum înainte, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica. În plus, vor putea fi deduse atât investițiile efectuate până în momentul intrării în vigoare a legii, cât și cele în curs. Legea urmează să fie votat în plenul Senatului și apoi trimisă Camerei Deputaților. Vezi în text amendamentele.
28.Strategia energetică a fost pusă în dezbatere publică/ Ministrul energiei: Unul dintre obiectele strategice mari se referă la pregătirea profesională, că altfel ne trezim cu centrale noi, dar fără oameni calificați care să lucreze Ministerul Energiei a publicat, în vederea dezbaterii publice, proiectul mult așteptat al strategiei energetice. "Am promis că elaborăm strategia energetică și acum o supunem dezbaterii publice", a declarat ministrul energiei Anton Anton pentru HotNews.ro. Potrivit acestuia, printre marile obiective ale strategiei se află creșterea calității pregătirii profesionale și formarea continuă a resursei umane. "Trebuie să începem cu atragerea resursei umane. Altfel, ne trezim cu centrale mari noi, dar fără a avea resursa umană calificată. Vrem să facem reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și avem nevoie de resursă umană. Vrem să hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, care este un sistem complicat și la care avem nevoie de oameni calificați", a precizat ministrul.
29.Exclusiv Companii energetice cu probleme: Energia produsă de CE Oltenia ar putea fi subvenționată de stat/ Alt ajutor de stat este negociat cu oficialii europeni pentru CE Hunedoara Ministerul Energiei a inițiat demersuri pentru începerea consultărilor cu Comisia Europeană în vederea identificării unor mecanisme financiare de tip “contract de diferență" pentru energia produsa de Complexul Energetic Oltenia, necesare acoperirii costurilor de certificate de gaze ale societății, se arată într-un răspuns al Ministerului transmis la solicitarea HotNews.ro. Altfel spus, Complexul Energetic Oltenia ar putea primi un ajutor de stat, dacă va fi de acord și Comisia Europeană, prin intermediul unui mecanism numit care să acopere costurile cu achiziția certificatelor de gaze cu efect de seră. CE Oltenia se află într-o situație dificilă din cauza creșterii de peste trei ori ale prețurilor la certificate. Alte două companii cu probleme sunt Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului. Vezi în text cum vrea statul să țină în viață niște companii aflate în colaps.
30.De ce iese Darius Vâlcov, în plin scandal legat de proteste, cu un atac asupra sectorului gazelor Darius Vâlcov, consilierul premierului, a lansat joi seara, pe Facebook, un atac surprinzător asupra companiilor din domeniul gazelor. Spune că bugetul statului a pierdut 2 miliarde de dolari din cauza neactualizării prețului de referință la gaze în perioada 2006-2018, în baza căruia au fost plătite redevențele. De ce ar ieși Darius Vâlcov, strategul programului de guvernare al PSD, în plin scandal privind violențele de la protestul de acum o săptămână, cu un atac asupra companiilor din domeniul gazelor, pe un subiect care nu mai este de actualitate?

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 113 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version