Articole scrise de Claudia Pirvoiu


1 - 30 din 3642 rezultate
1.DOCUMENT ​Haos la agenția care gestionează resursele naturale ale statului / Cum pot scăpa unii operatori de plata redevențelor Corpul de control al prim-ministrului a descoperit o mulțime de nereguli la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), după ce a verificat activitatea acesteia din perioada 1 ianuarie 2017- 31 octombrie 2019. La ANRM domnește haosul, e ca un sat fără câini: nu se cunoaște exact ce redevențe și taxe datorează operatorii din domeniul petrolier și minier, sute de licențe de exploatare nu sunt în vigoare, nu se fac controale, amenzile, deși trebuie actualizate anual cu rata inflației, sunt la nivelul lui 2003 etc. ANRM trebuia să facă încă de acum 6 ani o metodologie în baza căreia să aplice o redevență asupra veniturilor realizate prin terminale petroliere, altele decât ale statului. Astfel, o companie ca Rompetrol, care are un terminal offshore în Marea Neagră, pe unde intră circa 5 milioane de tone de țiței, ajunge să fie "scutită" de la plată.
2.Cum a ajuns BRUA în umbra intereselor rusești În urmă cu cinci-șase ani, Comisia Europeană vorbea insistent despre reducerea dependenței de gazul rusesc, aveau loc tot felul de întruniri în care se desenau proiecte, iar România era văzută ca unul dintre cei mai importanți viitori actori. Între timp, narațiunile despre reducerea dependenței s-au dovedit a fi doar simple povești, Europa îmbogățindu-se cu noi conducte de gaze rusești: Nord Stream și TurkStream. Practic, Rusia pătrunde nestingherită în Europa cu aceste conducte. Chiar zilele trecute, Ungaria a decis să se alăture proiectului TurkStream, printr-o interconectare cu Serbia. În aceste condiții, care mai este rolul proiectului "strategic" BRUA?
3.Cum a mimat Parlamentul transparența în cazul numirilor de la ANRE Degeaba își depun specialiștii candidaturile pentru funcții înalte la autoritățile statului, pentru că numirile tot politice sunt. Specialiștii sunt doar recuzita necesară pentru un spectacol în care este mimată transparența. Așa a fost și marți dimineață, în Parlament, când comisiile reunite au decis oficial ca posturile libere de la Autoritatea Națională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) să fie ocupate de Mircea Man (PNL), Marian Neacșu (Pro România) și Valeriu Steriu (PSD). Ar fi trebuit să aibă loc niște audieri, pentru care candidații serioși chiar s-au pregătit, însă acestea au fost anulate brusc. Unul dintre aceștia a făcut 400 km pentru a veni la București special pentru audieri. Vezi povestea sa.
4.Războiul digital 2.0 al Chinei este mult mai insidios decât cel al Rusiei - interviu cu Nicolae Țîbrigan, expert în analiza războiului informațional Războiul informațional va deveni și mai dur în condițiile unui ecosistem informațional suprasolicitat de narațiuni strategice care, efectiv, s-ar putea să ne copleșească dacă nu ne mobilizăm din timp, a declarat într-un amplu interviu pentru HotNews.ro Dr. Nicolae Țîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS). Acesta a vorbit despre o colaborare între China și Rusia, în sensul că strategii chinezi învață din experiența „fabricilor de troli” militarizate, iar cei ruși devin mult mai interesați acum să preia modelul de diplomație publică chineză pentru a-i construi Rusiei o imagine pozitivă la nivel internațional. Vezi cum profită China de criza COVID-19 și cum este afectată România de acest război informațional.
5.Producătorii de energie regenerabilă, revoltați: Administrația Fondului de Mediu gestionează într-un mod incalificabil Programul Casa Verde Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) face un apel urgent la premierul Ludovic Orban și ministrul mediului Costel Alexe să se implice în rezolvarea problemelor apărute în cazul Programului Casa Verde. "NU lăsați Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice să se transforme într-un fiasco!", este apelul producătorilor. Totul a pornit de la decizia Administrația Fondului de Mediu (AFP) de a respinge peste jumătate din dosarele depuse.
6.INFOGRAFICE Cum schimbi furnizorul de gaze și care sunt pașii pentru semnarea unui contract avantajos- recomandări ANRE Cu foarte mare întârziere, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat niște infografice cu sfaturi despre modul în care pot fi încheiate contracte cu furnizorii de gaze, începând cu 1 iulie, când piața se liberalizează complet. ANRE avea obligația să demareze campanii de informare a consumatorilor, lucru pe care nu l-a făcut. Abia acum, cu două săptămâni înainte de liberalizare, prezintă câteva recomandări. Vezi în text care sunt pașii pentru alegerea unei oferte convenabile.
7.Acționarii Nuclearelectrica au aprobat eliminarea chinezilor din proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă La solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA de vineri încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Este concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
8.Cum se implică Rusia și China în protestele anti-rasism / Rețeta a fost folosită și la alegerile americane din 2016 Rusia și China au intervenit în protestele americane anti-rasism, cu scopul de a diviza societatea și de a promova neîncrederea în taberele din spectrul politic, potrivit unei analize a Politico. Ambele țări au inundat social media, mai ales Twitter, cu hashtag-uri legate de cazul George Floyd și de proteste, scopul fiind semănarea disensiunii în SUA. Este o metodă pe care Rusia a folosit-o și cu ocazia alegerilor din 2016 în SUA, când a plasat conținut legat de rasism, pe rețelele de socializare, pentru a incita la conflicte rasiale. Acum, noutatea este că a intrat în joc și China.
9.Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica Camera Deputaților a votat miercuri în favoarea legii prin care este blocată, timp de doi ani, orice vânzare de acțiuni la companiile de stat. Legea a fost inițiată de PSD, iar miza este blocarea listării companiei Hidroelectrica, în condițiile în care aceasta a început procedurile, semnând un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
10.VIDEO Cum putem negocia cea mai bună ofertă de furnizare a gazelor de la 1 iulie / Dumitru Chisăliță, expert: Dacă furnizorul actual nu vrea să discute, trebuie să ne îndreptăm către altul De la 1 iulie, piața gazelor va fi liberalizată pentru consumatorii casnici, însă mulți nu știu cum să încheie un contract avantajos cu unul dintre cele câteva zeci de furnizori. HotNews.ro a stat de vorbă, în cadrul interviurilor #deladistanță, cu Dumitru Chisăliță, expert în domeniul gazelor și președintele Asociației Energia Inteligentă, despre cum putem alege cea mai bună ofertă de furnizare a gazelor. Acesta a spus, răspunzând întrebărilor cititorilor, că sunt furnizori care pot prezenta oferte înșelătoare.
11.Cum putem alege cea mai bună ofertă de furnizare a gazelor de la 1 iulie? Dumitru Chisăliță, expert, este invitat vineri, 5 iunie, la interviurile HotNews.ro #deladistanță De la 1 iulie piața gazelor va fi liberalizată, însă mulți nu știu încă ce înseamnă acest lucru și cum să încheie un contract avantajos cu unul dintre cele câteva zeci de furnizori. Despre cum pot fi negociate contractele cu furnizorii de gaze va vorbi Dumitru Chisăliță, expert în domeniul gazelor și președinte al Asociației Energia Inteligentă, vineri, 5 iunie, în cadrul interviurilor HotNews.ro #deladistanță. Răspunsurile la întrebări vor fi prezentate într-un material video pe care îl vom publica sâmbătă dimineață.
12.Electrica, Hidroelectrica și SAPE fac consorțiu pentru a cumpăra CEZ România Companiile românești Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) doresc să facă un consorțiu pentru a achiziționa activele pe care cehii de la CEZ le au în România, potrivit unui anunț al Electrica pe bursă. Practic, CEZ vinde tot ce are în România, adică și parcul eolian din Dobrogea şi distribuția din Oltenia. Prin Ministerul Economiei, statul este acționar majoritar la Hidroelectrica (80% ), acționar unic la SAPE, iar la Electrica deține un pachet 48,7%.
13.Jocurile politice din spatele noilor numiri la autoritatea de reglementare din energie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este, teoretic, o instituție independentă, nesubordonată deciziilor politice. Așa prevăd normele europene, dar și legislația națională. Practic, este o instituție puternic controlată politic. Astfel, pentru orice numire în funcția de șef se poartă negocieri subterane intense între partide, dar și în interiorul partidelor. Acum, s-au eliberat trei funcții importante, una dintre ele fiind de vicepreședinte. Potrivit surselor HotNews.ro, cel care ar viza funcția de vicepreședinte ar urma să fie, de fapt, șeful de facto al autorității, mai influent chiar și decât președintele. Vezi cine este.
14.DOCUMENT Analiză a ofertelor de pe piața de gaze / Diferențe foarte mari între furnizori Fiecare furnizor de gaze înțelege liberalizarea pieței de la 1 iulie în felul său, existând diferențe foarte mari de prețuri la nivelul ofertelor. Dintre cei 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, 9 dintre propun un preț mai mic decât prețul din prezent, 5 mențin prețul și 13 propun un preț mai mare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă privind situația liberalizarii pieței de gaze și ofertele publice ale furnizorilor de gaze.
15.Ordonanța care împiedică Exxon să vândă rușilor participația din Marea Neagră, contestată de asociația ROPEPCA OUG 27/2020 de modificare a Legii petrolului, act normativ adoptat în februarie din motive se siguranță națională, trebuie revizuit, consideră ​Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). Asociația susține că modificările introduse limitează investițiile în această perioadă de criză și incertitudine, și chiar și ulterior. Reamintim că principalul scop al OUG 27/2020 era împiedicarea companiei americane Exxon să vândă către rușii de la Lukoil.
16.PSD vrea să blocheze prin lege listarea Hidroelectrica pe bursă Un proiect de lege prin care este blocată orice vânzare de acțiuni la companiile de stat, inițiat de PSD, a trecut rapid, fără prea multă dezbatere, de Senat, aflându-se acum în Camera Deputaților, în procedură de urgență. Miza proiectului este blocarea pe o perioadă de 2 ani a oricăror proceduri pentru listarea companiei Hidroelectrica. Chiar recent Hidroelectrica a semnat un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
17.Guvernul cere oficial renunțarea la chinezi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă Compania Nuclearelectrica a informat marți acționarii și investitorii că a primit o solicitare de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de a iniția procedurile pentru încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Astfel, este concretizată intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
18.Vlad Zamfirescu a povestit la interviurile HotNews.ro cum se descurcă actorii în perioada de pandemie: ​Eu pledez pentru deschiderea imediată a spectacolelor, cu un loc liber între rânduri Lumea teatrului a fost grav afectată în urma pandemiei de coronavirus. Spectacolele au fost sistate, iar actorii au rămas fără lucru. Există discuții la nivel guvernamental pentru începerea spectacolelor în jurul datei de 15 iunie, însă pentru cele organizate în aer liber. Însă sunt doar discuții, nimic nu este sigur. Actorul și regizorul Vlad Zamfirescu a povestit despre problemele actorilor în perioadă de pandemie marți, 26 mai, de la ora 12.00, în cadrul interviurilor HotNews.ro #deladistanță.
19.Căile ferate române: Zero interes pentru investiții, timp și bani pierduți Mari proiecte de investiții în infrastructura feroviară sunt întârziate cu anii, chiar cu zeci de ani, potrivit unei sinteze a unei acțiuni de control la Compania Națională Căi Ferate- CFR. Corpul de control al prim-ministrului a constatat că nici pentru investiții din fonduri europene, adică bani gratis, nu se depun prea multe eforturi, existând riscul rezilierii contractelor de finanțare. Nu sunt repectate nici măcar termenele pentru depunerea unor hârtii. Vezi mari proiecte de investiții și problemele lor.
20.O schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie a fost reaprobată de Guvern după jumătate de an Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, a anunțat ministrul Economiei Virgil Popescu. Această schemă de ajutor de stat a fost aprobată în decembrie 2019. Acum, Virgil Popescu spune că este o modificare a OUG 81/2019 care instituia acel ajutor. Potrivit unui comunicat al ministerului economiei, a fost nevoie de modificare pentru ca prevederile să fie în concordanță cu o decizie a Comisiei Europene din 8 mai 2020.
21.FOTOGALERIE Cum am rămas eu și vecinii mei fără plăcuțele cu numere de înmatriculare Pentru mine nu ar fi fost o surpriză să găsesc mașina vandalizată, mai ales că în ultimele două luni s-au înmulțit spargerile în cartier. Nu mă așteptam, însă, să o găsesc fără plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Nici vecinii nu au fost mai norocoși. Pe o distanță de 50 de metri, cel puțin cinci mașini au rămas, într-o singură noapte, fără plăcuțe. Ce spune Poliția?
22.DOCUMENT Cum a reușit un fost polițist să ocupe două funcții de director, în același timp, la aceeași instituție, cu ajutorul lui Niculae Bădălău Mai multe nereguli descoperite de Corpul de Control al prim-ministrului la Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, au ajuns acum, sub formă de dosar, pe masa procurorilor de la DNA. Unele dintre acestea au avut loc în 2019, când ministru al economiei era Niculae Bădălău, senator PSD. Acesta chiar a semnat niște ordine care au generat o situație neobișnuită: numirea aceleiași persoane pe două funcții de director, în aceeași instituție, în același timp. Un alt fost director general a fost descoperit că a emis un ordin în favoarea unei alte entități, la care acum este președinte. Altă persoană, care și acum se află la conducere, este asociată la o firmă concurentă, alături de fostul ministru Radu Berceanu.
23.Decizii cu semnul întrebării în domeniul energiei electrice: Statul să intervină pentru scăderea prețului de la 1 iulie, iar producătorii să nu mai fie obligați să vândă pe bursă Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de OUG care conține modificări majore ale Legii privind energia electrică și gazele naturale. Una dintre măsuri vizează intervenția statului asupra prețului la energie electrică, în ciuda faptului că reprezentanții Comisiei Europene au cerut o liberalizare cât mai rapidă, spunând că reglementarea este deosebit de dăunătoare pentru piața internă. A doua măsură vizează posibilitatea ca producătorii să poată încheia contracte bilaterale directe pentru vânzarea energiei, ocolind licitațiile de pe bursă.
24.FOTOGALERIE Aglomerație în parcurile din Sectorul 2. Regulile de distanțare sunt ignorate Vestea că parcurile din Sectorul 2 sunt deschise s-a răspândit rapid, astfel că duminică s-au umplut de bucureșteni de toate vârstele. Chiar dacă ne aflăm încă în situație de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, foarte mulți cetățeni au ignorat regulile de distanțare fizică, mai ales că a dispărut teama de amenzi. Din când în când apăreau jandarmi călare, dar după cum a remarcat și unul dintre ei, nu pot interveni pentru a le impune oamenilor să respecte regulile.
25.Cum arată OUG care prevede alocarea a 200 milioane lei pentru sprijinirea mass-media prin intermediul unei campanii de informare Pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 15 mai 2020, Guvernul României difuzează contra cost, prin intermediul serviciilor mass-media, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, se arată în OUG pentru organizarea unor campanii de informare publică în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru această campanie de informare va fi alocat un buget de 200 de milioane de lei, din care 55% se alocă pentru serviciile de programe de televiziune, 23% pentru furnizori media online, 12% pentru serviciile de programe de radiodifuziune, 1% pentru creația și producția materialelor care vor fi difuzate în cadrul campaniilor de informare publică. Vezi varianta care a fost publicată în Monitorul Oficial.
26.Exclusiv Scrisoare dură a Comisiei Europene către arbitrul pieței energiei: Reglementarea prețurilor la energie este deosebit de dăunătoare pentru piața internă Reglementarea prețurilor la energie electrică este deosebit de dăunătoare pentru piața internă și contravine principiilor-cheie ale directivelor europene, se arată într-o scrisoare transmisă de Comisia Europeană, DG Energie, către Dumitru Chiriță, șeful Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), obținută de HotNews.ro. Comisia cere, potrivit scrisorii, ca normele privind piața energiei electrice să ajungă în conformitate cu legislația UE în cel mai scurt timp posibil.
27.Decizia CCR, sub semne de întrebare: Nici vechile amenzi nu sunt constituționale. În 2004, Dorneanu le aproba sub formă de lege, iar acum le consideră neconstituționale Amenzile, indiferent de cuantumul lor, fie că sunt majorate, fie că sunt la valoare inițială, au fost declarate neconstituționale, potrivit deciziei de miercuri a Curții Constituționale. Practic, nici amenzile stabilite înainte de majorarea lor prin OUG de către Guvernul Orban nu mai sunt valabile. De ce? CCR a considerat că este neconstituțional un articol din OUG 1/1999 care stabilea aceste amenzi, iar motivul nu este legat de mărimea lor, ci de modul în care erau aplicate. Interesant este că președintele CCR, Valer Dorneanu, vedea altfel lucrurile în 2004, din poziția de șef al Camerei Deputaților, când a fost aprobat prin lege OUG 1/1999 cu acel articol declarat acum neconstituțional. UPDATE Mai mult, în 1999, în calitate de șef al Consiliului Legislativ, aviza favorabil OUG 1/1999.
28.Relocarea afacerilor din China: Începe lupta pentru investitori. Cât este de dispusă România să pună la bătaie ajutoare de stat? De vreo două săptămâni tot auzim despre ideea atragerii în România a investitorilor care doresc să-și relocheze afacerile din China, în contextul pandemiei de coronavirus. Sunt transmise mesaje în acest sens atât de la nivelul Guvernului, cât și al administrației prezidențiale. Cu siguranță, nu doar România pândește acești investitori. De altfel, potrivit informațiilor HotNews.ro obținute din surse guvernamentale, va exista o concurență acerbă între statele europene, de aceea este foarte important pentru România să pună în joc toate armele pe care le deține, pentru a nu pierde o posibilă unică șansă. Investitorii vor cere facilități și ajutoare de stat. Cât este de dispusă România să le ofere?
29.Ideea pesedistă privind Fondul Suveran de Investiții, mult criticată anii trecuți de PNL, reluată de actuala guvernare/ Ludovic Orban: Avem modelul dezvoltat de polonezi Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că actuala guvernare se gândește la construcția unui fond de investiții, pe model polonez. Nu este o idee nouă, ci una care a tot fost dezvoltată de fostele guvernări, în special cele controlate de Liviu Dragnea. Atunci, Ludovic Orban critica foarte dur înființarea unui fond suveran de investiții, spunând că este o megaescrocherie prin care Dragnea vrea să preia controlul politic asupra celor mai profitabile companii românești. Este o idee rostogolită de toate guvernările, din 2013 până în prezent.
30.Aproape tot profitul Hidroelectrica va fi dat pe dividende. Cu ce vor fi făcute investițiile cerute de Guvern pentru a relansa economia? Pe de-o parte, Guvernul cere companiilor profitabile ale statului să facă investiții, pentru a ajuta la relansarea economiei românești după pandemia de coronavirus. Pe de altă parte, aceleași companii ale statului sunt obligate să distribuie sub formă de dividende aproape tot profitul pe 2019, rămânând pentru investiții serioase mai nimic. Așa este cazul Hidroelectrica, acționarii urmând să aprobe în ședința AGA din 26 mai distribuirea a 90% din profitul de 1,38 miliarde lei.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 122 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by