Articole scrise de Claudia Pirvoiu


1 - 30 din 3319 rezultate
1.Un specialist în deșeuri, absolvent al Universității Bioterra, a fost numit șef al Direcției Țiței și Gaze din Ministerul Energiei Ministrul energiei Anton Anton a decis ieri ca Direcția Generală Țiței și Gaze din cadrul ministerului să fie condusă de un consilier al său, Cristian Florin Gheorghe, potrivit unor informații obținute de HotNews.ro. Nu este clar ce criterii a îndeplinit pentru a conduce o direcție atât de importantă, însă cu siguranță Gheorghe nu este specializat în țiței și gaze. Gheorghe este absolvent al Facultății de Inginerie și Management Agroturistic din cadrul Universității Bioterra. Ulterior s-a specializat în deșeuri. În schimb, îndeplinește o condiție esențială: este susținut de ALDE.
2.Prizonier în Guvern ​Ce poate fi mai umilitor pentru un premier decât momentul în care ajunge să fie întrebat de un jurnalist, în văzul tuturor, cum suportă să fie "ciuca bătăilor în țară"? Este o întrebare care se afla în mintea multora, dar era greu de crezut că va fi rostită clar și tare chiar în fața camerelor de luat vederi. "Cum suport acest lucru? Nu este ușor!", răspunde premierul, recunoscând, poate fără să vrea, rolul de "ciuca bătăilor". De aici apare o altă întrebare: De ce suportă?
3.Un nou administrator judiciar la ELCEN / Consilier general PNL: Este foarte ciudată insistența statului de a schimba administratorul judiciar înainte de depunerea planului de reorganizare Tribunalul București a aprobat luni schimbarea administratorului judiciar al producătorului de energie termică și electrică ELCEN, societate aflată în insolvență. Astfel, în locul KPMG Restructuring SPRL a fost numit în calitate de administrator judiciar practicianul Sierra Quadrant SPRL - Filiala București, desemnat de Adunarea Creditorilor. Cătălin Deaconescu, consilier general PNL al Municipiului București, consideră că e ciudată această schimbare, care ar fi fost făcută la insistența ANAF, unul dintre principalii creditori ai ELCEN. Deaconescu spune că ar exista interese pentru lichidarea ELCEN în vederea valorificării imobiliare ale unor active.
4.Discuții la ANAF despre situația termoficării în București: ELCEN și RADET sunt în colaps/ Transferul lor la o nouă societate ridică problema ajutorului de stat și a unei rambursări de TVA de 500 de milioane de lei Transferul afacerilor RADET și ELCEN către Compania Municipală Energetica București este proces dificil, care nu poate fi efectuat fără o analiză asupra efectelor fiscale și a obligațiilor prevăzute de legislația română și europeană în materie de ajutor de stat, reiese dintr-o minută a unei întâlniri care a avut loc la sediul ANAF, pe 9 mai 2018, între reprezentanți ai fiscului, ai Primăriei Capitalei și ai administratorilor judiciari de la Elcen și Radet. Pe de altă parte, dacă nu este făcut acest transfer, falimentul Radet și Elcen este iminent, cele două fiind în colaps, după cum recunosc chiar reprezentanți ai primăriei. Într-o astfel de situație, peste 500.000 de apartamente din București ar rămâne fără căldură.
5.VIDEO ​Încă o gafă a Vioricăi Dăncilă, chiar în timpul ceremoniei de primire a premierului Croației: A vrut să plece înainte de intonarea imnurilor Premierul Viorica Dăncilă a făcut vineri încă o gafă, de data aceasta în timpul ceremoniei oficiale de primire, cu onoruri militare, a prim-ministrului Republicii Croația, Andrej Plenković. Chiar înainte de a începe intonarea imnului Croației, Viorica Dăncilă a vrut să coboare de pe podium, însă a fost oprită în ultimul moment, cu un gest discret, de Andrej Plenković.
6.Răzvan Radu, fost agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE: Am constatat de multe ori că există o rezistență internă la transpunerea și implementarea legislației europene România a fost condamnată o singură dată la Curtea Europeană de Justiție în cei 11 ani de când este membră a Uniunii Europene, potrivit unei declarații de presă transmise de Răzvan Horațiu Radu, fost agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a UE. Acesta a mai spus că anul trecut, a reușit anularea în fața instanței europene a unei decizii a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 de milioane de euro cu titlu de corecții financiare. Răzvan Radu a mai afirmat că are și nemulțumiri, deoarece sunt foarte multe directive europene netranspuse în domenii de importanță majoră, existând riscul unei sancțiuni.
7.UPDATE Gabriela Firea se răzgândește: Nu mai vrea ca Primăria Capitalei să cumpere compania ELCEN de la Ministerul Energiei, ci să-i fie transferate afacerile, împreună cu ale RADET, la o societate nou înființată Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a insistat mult în 2017 la Guvern ca Ministerul Energiei să transfere compania producătoare de energie termică și electrică ELCEN către Municipiul București. În cele din urmă, Guvernul a cedat și a aprobat o Ordonanță de Urgență. Însă, legal nu putea fi făcut un transfer gratuit și astfel a aprobat, în vara anului trecut, vânzarea Elcen către primărie, după ce va fi stabilit un preț de piață, valoarea nominală fiind de 716 milioane lei. Achiziția nu a mai avut loc, dar Gabriela Firea are un nou plan: afacerile și activele ELCEN și ale distribuitorul de energie termică RADET, ambele societăți în insolvență, să fie transferate unei societăți nou înființate. Ulterior, RADET va fi radiată. Ce se întâmplă cu banii pe care îi au de încasat creditorii?
8.Viorica Dăncilă a numit agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE un craiovean respins în cadrul unui concurs de admitere în corpul diplomatic România va fi reprezentată de acum înainte, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, de un nou agent guvernamental, potrivit unor decizii semnate de premierul Viorica Dăncilă și publicate miercuri în Monitorul Oficial. Dăncilă a semnat o decizie de eliberare din funcție a lui Răzvan-Horațiu Radu, cel care a fost până acum agent guvernamental, fiind numit în locul său Costin-Radu Canțăr. Acesta va avea rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. UPDATE Potrivit unei declarații de avere completate în mai 2017, în calitate de inspector la Consiliul Concurenței, Canțăr a câștigat 3.000 lei din pariuri sportive.
9.Ce strategii folosește Guvernul Dăncilă pentru a-și ține prietenii din presă aproape: Un site de știri a primit înaintea tuturor un comunicat de presă despre întâlnirea dintre premier și președinte Un site de știri apropiat puterii a primit marți un comunicat de presă al Guvernului înaintea celorlalte instituții de presă din România. Abia după vreun sfert de oră de la publicarea pe site-ul respectiv, comunicatul a fost trimis către restul jurnaliștilor acreditați pe Guvern. Potrivit practicilor uzuale, un comunicat de presă trebuie trimis tuturor aflați în lista de contacte, în același timp, fără a fi favorizat vreun jurnalist sau altul. Comunicatul se referea la întâlnirea care a avut loc marți între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.
10.Legea prin care senatorul Niculae Bădălău vrea să transfere lacul Grădinari la Consiliul Județean Giurgiu, după modelul Belina, încalcă decizii ale Curții Constituționale Senatorul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, a ajuns la conflict cu parlamentarii ALDE, mărul discordiei fiind transferul lacului de acumulare Grădinari de la "Apele Române" în administrarea Consiliului Județean Giurgiu. Ar fi o acțiune pe modelul lacului Belina, care a trecut, în 2013, de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman. Diferența este că în cazul lacului din Giurgiu, Bădălău vrea transfer prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern. Legea, aflată în procedură de urgență, a trecut luni de Senat, urmând să fie aprobată de Camera Deputaților, însă PSD nu are sprijinul ALDE. Legea naște controverse, mai ales că nu este clar ce ar urma să se întâmple cu acest lac după ce va fi transferat. În plus, încalcă două decizii ale Curții Constituționale, potrivit Consiliului Legislativ.
11.Guvernul a aprobat legea care îi va permite lui Dragnea să controleze realizarea strategiei "România 2040", obligatorie pentru toate viitoarele guverne Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind Strategia de Dezvoltare a României până în anul 2040. Strategia va fi realizată de o comisie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi va deveni obligatorie pentru toate guvernele ce vor urma. Liberalii au criticat dur proiectul, spunând că trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei.
12.Viorica Vasilica Dăncilă: Ne dorim ca Tarom să prindă aripi și să fie considerată una dintre cele mai performante companii la nivel european și nu numai Premierul Viorica Vasilica Dăncilă crede că Tarom, o societate ineficientă, poate prinde "aripi" după ce va avea încă două aeronave și astfel va ajunge una dintre cele mai performante companii din Europa. Reamintim că Tarom se află pe pierderi de 10 ani. Două aeronave Boeing 737-800 NG (Next Generation), care au fost în trecut ale Malaysia Airlines Lines, vor intra în flota TAROM din luna iunie. Viorica Dăncilă a spus că sunt "două aeronave noi", chiar dacă ele au fost folosite înainte de Malaysia Airlines Lines.
13.Viorica Vasilica Dăncilă pleacă astăzi la Vatican, unde își va petrece și weekend-ul. Vizita a fost ținută secret până în ultimul moment Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a făcut joi, la începutul ședinței de Guvern, un anunț surprinzător: "În această după-amiază voi pleca în vizită la Vatican, unde voi fi primită în audiență de sanctitatea sa Papa Francisc". Este o vizită care a fost ținută secret la fel ca cea în Israel, unde a plecat împreună cu șeful PSD Liviu Dragnea. Vizita oficială este programată până duminică, ceea ce înseamnă că își va petrece week-end-ul acolo.
14.Compania Națională a Uraniului este investigată de Comisia Europeană pentru ajutoarele primite de la stat Comisia Europeană a inițiat o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române Companiei Naționale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, se arată într-un comunicat al instituției europene. Reamintim că o investigație asemănătoare a fost deschisă în luna martie și în cazul Complexului Energetic Hunedoara, care a primit același tip de ajutoare de stat.
15.ANRE a amendat 15 companii, printre care Transgaz, Romgaz și OMV Petrom, pentru dezechilibrele de pe piața gazelor din luna februarie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni de 1.050.000 lei pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie, se arată într-un comunicat al instituției. Au fost sancționate 15 companii pentru 23 de fapte. Printre companiile sancționate se află transportatorul de gaze Transgaz, producătorii Romgaz și OMV Petrom, dar și furnizorii E.ON și Engie, potrivit informațiilor HotNews.ro.
16.Documentul privind execuția bugetară, la care făcea referire Klaus Iohannis, a fost publicat luni de Ministerul Finanțelor și arată că încasările bugetare pe primul trimestru sunt sub ținta asumată de Guvern Veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporție de 95,1% din cât a programat Guvernul pe primul trimestru, se arată într-un raport publicat luni de Ministerul Finanțelor. Documentul mai arată că în ceea ce privește TVA, gradul de realizare al programului de încasări trimestrial a fost de doar 91,4%. La accize, gradul de realizare a fost de doar 87,6%. Acest document care arată nivelul încasărilor comparativ cu programul a fost publicat abia luni, 7 mai, deși pe 27 aprilie au fost publicate date referitoare la execuția bugetară. Însă, acele date erau doar comparații cu perioada similiară din 2017, nu și cu cât era programat. Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou, luni, demisia premierului Viorica Dăncilă, după ce a acuzat că execuția bugetară pe primul trimestru este "total nesatisfăcătoare".Dragnea a prezentat varianta sa de execuție bugetară Trei motive care au dus la creșterea dobânzii cheie la 2,5% de către BNR
17.Schimbare în managementul Transelectrica: Noul președinte al Directoratului este unul dintre cei responsabili de lipsa mentenanței în sistemul energetic național Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a reușit vineri, după o altă încercare eșuată în urmă cu două săptămâni, să o schimbe pe Corina Popescu din funcția de președinte al Directoratului companiei. În locul său a fost numit Adrian Constantin Rusu, care, din iunie 2015 până acum, a fost șef al Direcției exploatare și mentenanță. Din această funcție, Adrian Rusu ar putea fi unul dintre cei responsabili de neîndeplinirea planului de investiții și mentenanță de către Transelectrica, fapt care a atras, în decembrie 2017, o sancțiune din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) asupra companiei. Reamintim că din cauza lipsei investițiilor, în ultimii doi ani au avut loc mai multe avarii majore în rețeaua de transport al energiei.
18.Marian Neacșu, secretar general al PSD și un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost angajat pe o sumă confidențială pe postul de consilier la ANRE, instituție care a tot scumpit gazele și a contribuit la creșterea inflației Marian Neacşu, secretar general al PSD, este angajat în funcţia de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, începand cu data de 11 decembrie 2017, se arată într-un răspuns transmis la solicitarea HotNews.ro de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Reamintim că ANRE a aprobat din ianuarie până acum mai multe rânduri de scumpiri la gaze, contribuind masiv la creşterea inflaţiei. Marian Neacșu este cunoscut ca fiind foarte apropiat de șeful PSD Liviu Dragnea, cel care în ultima perioadă tot caută vinovați pentru scumpiri.
19.Absurda secretomanie guvernamentală "Vor control total pe orice informație...Guvernul nu vrea să comunicăm...Nu pot vorbi mai tare, să nu mă audă careva pe aici...Stat sovietic". Sunt cuvinte spuse în șoaptă, pe holul oricărei instituții publice subordonate Guvernului. Nu contează care, atmosfera de teamă este aceeași peste tot, iar secretomania a devenit cuvânt de ordine la Palatul Victoria. De aici apar și situații absurde precum păstrarea la "secret" a unei întâlniri între premier și guvernatorul BNR, anunțată oricum de ministrul finanțelor și confirmată de reprezentanți ai Băncii Naționale. Prin atitudinea sa, Guvernul Dăncilă ne amintește tot mai mult de Polichinelle care avea un secret cunoscut de toată lumea.
20.Document guvernamental: Există un risc tot mai ridicat ca linia de interconectare electrică dintre România și Ucraina să devină indisponibilă, fiind pusă în pericol siguranța energetică în nord-vestul țării Menținerea siguranței energetice în zona de nord-vest a țării devine "extrem de dificilă și costisitoare", fiind pusă în pericol alimentarea cu energie a consumatorilor în urma apariției unor avarii de sistem, se arată într-o notă de fundamentare a urgentării proiectului privind construirea liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Nădab - Oradea Sud. Potrivit documentului elaborat de Ministerul Economiei, în ultima perioadă s-a constatat o înrăutățire a situației energetice din zona de nord-vest. Pericolul unor avarii de sistem apare în condițiile în care există un risc tot mai ridicat ca linia de interconexiune dintre România și Ucraina (LEA 400 kV Roșiori–Mukacevo) să devină indisponibilă, mai arată documentul citat.
21.Conflictul dintre Iohannis și Dăncilă/Dragnea: Cum a început și unde s-a ajuns Mărul discordiei este un memorandum confidențial pe care Guvernul l-ar fi aprobat sau doar discutat, nu este clar, pe 19 aprilie, și care ar viza mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Memorandumul a ajuns pe masa Executivului fără înștiințarea președintelui României, care, conform Constituției, are prerogative pe chestiuni de politică externă. Mai mult, premierul Viorica Dăncilă nu i-a răspuns președintelui la telefon când acesta a sunat-o pentru lămuriri. O săptămână mai târziu, șeful PSD Liviu Dragnea a plecat într-o vizită oficială în Israel împreună cu premierul Viorica Dăncilă. Contrar uzanțelor, vizita oficială a fost ținută secret până în ultimul moment.
22.O decizie a Curții Constituționale din 2012 arată că rolul Guvernului în politica externă este de execuție, nu originar cum este cel al președintelui/ Reprezentarea statului poate fi delegată de către președinte atunci când acesta consideră necesar Rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuind să urmeze și să îndeplinească obligațiile la care România s-a angajat la nivel de stat, se arată într-o decizie a Curții Constituționale din 2012. Practic, are un rol de execuție, nu originar, cum este cel al președintelui României. Reprezentarea statului poate fi delegată, printr-un act de voință expres, de către președinte atunci cand consideră necesar, mai arată Curtea Constituțională. Reamintim că președintele Klaus Iohannis o acuză pe Viorica Dăncilă că nu a respectat Constituția când a pus în discuția Guvernului un memorandum "secret" legat de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, fără consultarea președintelui.
23.Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt al Guvernului, despre memorandumul privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim: Acest tip de documente se discută la "confidențiale", cum de a vorbit Dragnea despre el? Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat joi, la Antena 3, că Executivul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Cu o zi în urmă, actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a spus că nu a văzut un memorandum de acest fel. În acest caz apare o contradicție, însă există, totuși, o explicație. Liviu Iolu, un fost purtător de cuvânt al Guvernului, spune că acest tip de document se discută în ședința de Guvern la "confidențiale", fiind secret. Într-o astfel de situație apare întrebarea cum de a ajuns să vorbească Dragnea despre un document cu regim special?
24.Senatul a aprobat Legea privind înființarea unui fond mamut de investiții de 1,85 miliarde lei Senatul a aprobat, în calitate de primă cameră decizională, inițiativa legislativă privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Senatul a acceptat și o serie de amendamente propuse de Guvern, unul vizând formarea Fondului din pachete minoritare sau majoritare deținute de stat la 23 de societăți, nu 89 cum erau în proiectul inițial. De asemenea, managerii Fondului vor fi selectați în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu mandat de 4 ani. Fondul va prezenta rapoarte de activitate Ministerului Finanțelor, nu Parlamentului cum prevedea proiectul inițial, și nu va putea beneficia de garanții guvernamentale sau orice altă formă de sprijin din partea statului.
25.Controversele Legii privind înființarea Fondului suveran de investiții: Eurostat cere modificarea unor prevederi care sa asigure independența față de stat Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere legat de proiectul privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) prin care arată că există prevederi care nu sunt în conformitate cu cerințele Eurostat. În mare, instituția europeană solicită independența fondului în procesul de administrare a activelor.
26.Transgaz și partenerii săi au depus o ofertă mai mică decât contracandidații lor pentru privatizarea DESFA, transportatorul elen de gaze/ Câștigători ar fi italienii de la Snam Un consorțiu format din compania italiana Snam, compania spaniola Enegas si compania belgiana Fluxys a depus cea mai mare ofertă pentru cumpărarea pachetului de 66% de la DESFA, transportatorul de gaze din Grecia. Cu toate acestea, agenția de privatizare a Greciei a cerut acestui consorțiu condus de Snam să-și imbunătățească oferta, relatează Reuters. La procesul de privatizare al DESFA a participat și un consorțiu în care partener este Transgaz, însă acesta ar fi făcut o ofertă mai mică.
27.Conducerea Hidroelectrica vrea salarii uriașe: Un director ar putea primi lunar, în medie, 68.166 lei brut Directoratul Hidroelectrica a propus, iar Consiliul de Supraveghere a avizat, salarii foarte mari, practic duble față de anul trecut, pentru conducerea societății. Noile venituri ale Directoratului și Consiliului de Supraveghere ar urma să fie aprobate în ședința AGA din 4 mai 2018. Dacă vor fi aprobate, un membru al Directoratului ar putea fi plătit în medie cu 68.166 lei brut lunar, iar un membru al Consiliului de Supraveghere cu 31.976 lei. Hidroelectrica este o companie controlată politic de ALDE.
28.Administratorii provizorii ai Nuclearelectrica vor putea să se auto-selecteze pentru un mandat plin Ministerul Energiei nu mai vrea să se ocupe de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, așa cum prevedea o hotărâre AGA, ci chiar Consiliul de Administrație. Astfel, cere anularea respectivei Hotărâri și înlocuirea ei cu alta care prevede ca de procedura selecției viitorilor administratori, conform OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, să se ocupe actualii administratori. În condițiile în care pot fi desemnați administratori cu mandat plin inclusiv dintre cei care acum sunt provizorii, practic actualul Consiliu de Administrație să se auto-recruteze și selecteze. Vezi cine conduce Nuclearelectrica acum.
29.VIDEO Viorica Dăncilă: Adoptăm în perspectiva "Euro douăzeci-douăzeci" indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea stadionului Giulești Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la începutul ședinței de Guvern, că vor fi adoptați indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea stadionului Giulești, "în perspectiva Euro douăzeci-douăzeci". "Douăzeci-douăzeci" reprezintă, de fapt, anul în care va avea loc Campionatului European de Fotbal.
30.Viorica Dăncilă: Comisia Națională de Prognoză se va ocupa monitorizarea investițiilor și de "urmărirea aducerii la bun sfârșit a ajutoarelor de stat" Comisia Națională de Prognoză va avea puteri sporite, după ce Guvernul va aproba o Ordonanță de Urgență care întărește rolul acesteia, transformând-o în Comisia Națională de Strategii și Prognoză.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 111 

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică