Articole scrise de Ciprian Ciucu


1 - 30 din 53 rezultate
1.De ce i se cere demisia lui Ponta? Ce treaba are Colectivul cu Guvernul? Cand am plecat spre meeting am plecat cu inima stansa. Imi era teama ca ne vom strange vreo 200 de ametiti care mai rau vor compromite ideea de protest. Cand ma apropiam teama imi crestea. Nu se auzea mai nimic dinspre Universitate. Am ajuns, am simtit aglomeratia si incapacitatea de a mai inainta cand, dintr-o data, cineva a stigat: GATA! S-a intrat pe strada! Dupa cinci minute coloana a pornit spontan spre Guvern. Eram 20.000 de mii de oameni. De vreo 100 de ori mai multi decat estimasem eu! Si da, totul spontan!
2.Atenție la neatenție! Se pe(trece) o nouă ”reformă” electorală Nu știu dacă ați observat sau dacă vă mai pasă dar ceva important se întâmplă zilele acestea în Parlament. S-a format o Comisie de Cod Electoral care e pusă pe lucruri mari: reforma electorală din România, versiunea 3.0, cu dată așteptată de lansare vara 2015, astfel încât de la anul să avem legi electorale noi. Comisia are un nume ciudat pentru misiunea pe care și-a asumat-o. Se cheamă ea ”de cod electoral” dar nu se rezumă doar la discutarea unui cod electoral ci și-a propus să revadă toate legile electorale indiferent dacă vorbim de locale sau de generale.
3.Ciolos vs. Cretu. Pe baza de criterii, la rece La capitolul experienta in afaceri europene, ambii candidati stau bine. Au lucrat in institutii europene in ultimii ani, inteleg mecanismele de functinare ale institutiilor si de luare a deciziilor. Cu toate acestea il voi puncta pe Dacian Ciolos mai bine deoarece a lucrat direct in Comisie si-a format deja competentele necesare postului. In ceea ce priveste sustinerea politica, o punctez mai bine pe Corina Cretu. A deschis lista PSD la europarlamentare, este om de partid, care si-a demonstrat loialitatea fata de partid.
4.Ca sa fie clar cum e cu impactul bugetar al reducerii CAS. Ideea e buna dar trebui temporizata Să o luăm cu începutul. Da, contribuțiile angajatorilor sunt enorme, aberante, cei corecți fiind penalizați pentru corectitudinea lor, ei trebuie să suporte povara fiscală pentru a acoperi golurile evazioniștilor pentru că statul are o capacitate de colectare scăzută (sau evazioniștii au intrare la politicieni??), estimată vag undeva între 40% și 60 %.
5.Vina UE in criza ucrainiana M-am saturat de tot felul de destepti (si sunt multi) care una-doua spun ca e vina UE. Ca UE, n-a facut, ca UE n-a dres, ca uite cum fac rusii si uite la americani. Dar niciuna dintre aceste minti luminate nu spune, mai exact, ce ar fi trebuit UE sa faca in contextul crizei ucrainiene si nu a facut? Trebuia sa sune adunarea NATO? Trebuia sa invadeze, ca stim-noi-cine, statele de la granita sa? Trebuia sa finateze trupe de rezistenta si de gherila urbana? Mai exact, ce trebuia sa faca UE? Sa fie mai critica decat a fost si sa radicalizeze mai mult o populatie deja radicalizata?
6.DOOMSDAY: in ce an va intra in colaps sistemul de pensii? D¬esi, pe termen scurt, Romania a indepartat pericolul colapsului sistemului de pensii, pe termen mediu si lung, sustenabilitatea acestuia este inca pusa in discutie. Pe fondul unei rate de ocupare a fortei stationara, pe fondul imbatranirii rapide a populatiei si a unei involutii demografice ce se anunta dezastruasa (INS prognozeaza ca populatia va scadea pana in anul 2060 cu circa sapte milioane persoane), sistemul de pensii nu va mai reusi sa ofere protectia sociala necesara viitorilor pensionari si va deveni o piatra de moara de gatul economiei (afectand investitiile in sectoare productive si crescand fiscalitatea).
7.Tu le spui ca omeni au fost ucisi de haite de caini, ei iti raspund ca… Tu le spui ca omeni au fost desfigurati de haite de caini, cativa chiar au fost ucisi, ei iti spun ca a fost UN ACCIDENT, poate doua. Tu le spui ca mii sunt muscati anual in Bucuresti, ei iti raspund ca e dupa sufletul omului¬ n-au stiut sa se poarte cu animelele. Tu le spui ca cu banii cu care ar fi tinuti in adapoturi pe perioade nedeterminate cainii, ai putea sa finantezi prioritati reale: scoli, spitalale, copii fara parinti, batrani care degera iarana in stada, operatii grele in spitale, cate si mai cate, ei iti spunca n-ai dreptul sa omori un animal tanar si sanatos.
8.Sa le dam oamenilor bani ca sa faca copii Presedintele Basescu, in felul lui hatru si bolovanos, a spus un mare adevar. Avem nevoie de copii! Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Declaratia cu pricina, fiind a lui Traian Basescu a atras imediat atentia. In schimb,  un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare aproape ca a trecut neobsevat, desi spune exact acelasi lucru. Ne imputinam, ne imputinam dramatic. Conform prospectivelor PNUD, noi romanii, vom fi prin 2050 vreo 15 milioane iar prin anul 2100 doar vreo 12 milioane.
9.Revelatia si confesiunile unui idiot util care s-a plimbat pe la televiziuni Chestiunea m-a surprins si m-a enervat dar am lasat discutia sa continue fara sa intervin. Tipul lucrase in trecut pe la mai multe televiziuni si o spunea ca pe o banalitate. Da, televeziunile au listele cu invitati pregatite in functie de preferintele partidelor. Adica daca esti unul dintre aia cu timp mult si te plimbi de la o televiziune la alta acest lucru ti se intampla pentru ca esti previzibil/a, esti  deja intr-o categorie, ai fost recomandat sau cel putin agreat de unii sau de altii.
10.De data asta facem blat, uh? Si despre traseismul de colegiu Campania electorala se anunta plictisitoare. La fel ca la locale. Noncombatul pare a fi regula. Niciunul dintre competitori nu se ataca la varf. Fiecare potentat de partid si-a ales colegiu sigur si are garantia ca nu va fi deranjat de un contracandidat incomod, cu potentialul de a-l invinge. Nu are rost sa dau exemple de contracandidati "no name". Ati auzit de vreunul dintre contracandidatii lui Vasile Blaga, Crin Antonescu, Mihai Razvan Ungureanu, Victor Ponta, Dan Voiculescu, Elenei Udrea?
11.Out of the civilized world Lipsa crasa de cultura politica lasa urme adanci. Nu poti sa te apuci tu politician imberb sa o iei peste picior pe Angela Merkel, cel mai puternic lider european la zi. Declaratii de genul "Romania nu este colonia Occidentului" fac dictatorii incoltiti, care nu mai au ce pierde si nu pot pentru nimic in lume sa-si concilieze viitorul cu lumea civilizata. Muti oameni, incepand cu aparatele ministerului de Externe si ale Presedintiei si terminand cu think-tank-uri onorabile, au muncit ani la randul pentru a crea o relatie diplomatica cu Germania si cu statele Occidentale.
12.Conspiratia parsiva vs. centuri de siguranta ale democratiei. Puterea nu se castiga, puterea se ia! Conspiratia parsiva pusa la cale de Ponta si Antonescu (P&A) ar trebui sa-si gaseasca locul in orice curs de stiinte politice sau drept constitutional din Europa de Est. Poate fi cu usurinta compus un studiu de caz, iar un profesor dibaci si pasionat ar putea concepe chiar un curs optional pe care sa-l predea in urmatorii patru, cinci ani. Astfel, profesorii vor avea un instument excelent de predare, actual, nu din istoria indepartata, pentru a le demnostra studentilor ca democratia nu este un proces linear, ireversibil, ce se manifesta intr-o singura directie.
13.Despre inconsecventa cu Pro Democratia şi USL Ca sa fie clar inca de la inceput, o precizare: nu canta cocosul meu pe gardul lui Cristian Parvulescu sau pe al Asociatiei Pro Democratia si nici viceversa nu e valabila. Mi-a fost profesor, candva prin anii 1996-1997, iar cu Pro Democratia am avut  legatura doar ca voluntar, chiar mai inainte. Explicatia cu care am inceput intempestiv are legatura directa cu ceea ce vreau sa spun aici. Pro Democratia tocmai a remis un comunicat de presa intitulat sugestiv, "Una vorbim alta fumam"  in care taxeaza fara echivoc comportamentul USL care a modificat necurat legea electorala...
14.Politica de resurse umane a unui singur om. Traian Basescu Pe o terasă din Cişmigiu, cândva în  vara trecută un amic cu care mă aflam în faţa unor beri reci mă întreabă parţial retoric, parţial cu subînţeles: ce au în comun toţi aceia care n-au făcut politică în mod susţinut, dar au fost excepţionali într-un fel sau altul în breasla lor şi au primit funcţii importante sau locuri eligibile pe listele PDL-ului? Şi ca să nu vorbim doar aşa în general amicul meu mi-a dat câteva nume: Cristian Preda, Sever Voinescu, Monica Macovei, Sebastian Lăzăroiu, Cătălin Avramescu  şi alţii mai puţin cunoscuţi decât aceştia.
15.Oferta electorala este atat de slaba incat avem o mare sansa in Bucuresti Îmi aduc aminte cu plăcere de primul an al studenţiei când trăiam febra primelor alegeri cu adevărat libere. Mitingurile de susţinere a Convenţiei Democrate erau de neratat (şi nu doar pentru concertele cu Cargo) iar ziarele opoziţiei erau citite cu înfrigurare. Era anul în care Bucureștiul mergea pa mâna lui Victor Ciorbea  (pentru puţin timp) care a câştigat lejer alegerile cu toate că îi urma mandatului dezastruos dus de Crin Halaicu, un alt crin al penelistilor. Bucureştiul cu totul îşi dorea să rămână un loc liber de neocomunism.
16.Protestul din Parlamentul national si un altfel de Muppets Show Am 18 ani, este anul 1996 şi un coleg mai mare de facultate îmi argumentează democraţia parlamentară.  El e convins că pluripartidismul aduce o  valoare adăugată democrației şi calităţii guvernării: nu are cum ca din dezbaterile parlamentare să nu iasă ceva mai bun decât din creierul unei singure persoane sau din minţile unei oligarhii, cât ar fi ea de luminată, reformatore şi progresistă. Vorbește însufleţit, îmi palce să-l ascult.  Îi dau dreptate. Nu are cum, este un lucru evident prin sine însuşi! Parlamentarismul este pentru oameni serioşi, are reguli de dezbatere clare, presupune responsabilitatea colectiva a elitelor noastre, a celor mai buni dintre noi.
17.Candidatul cetatenilor pentru orasul nostru Acum patru ani Institutul de Politici Publice încerca marea cu degetul propunând-ne un proiect civic, un proiect prin care unul dintre noi, unul mai răsărit şi mai merituos, unul mai implicat, poate mai integru să se aleagă dintre toţi şi să candideze „din partea cetăţenilor” la un post de consilier de primărie de sector. IPP-up îşi motiva gestul prin mediocritatea constatată în rândurile consilierilor locali bucureşteni.
18.O figura proaspata… in sfarsit! M-a surprins apariția pe contributors.ro a lui Nicuşor Dan. Ştiam de Salvaţi Bucureştiul dar pe Nicuşor Dan nu-l remarcasem. Dar asta nu pentru că ar fi greu de remarcat, ci pur si simplu nu a fost expus suficient pe canalele media. Apariţia sa aici pe contributors.ro a fost revigorantă. I-am citit cu atenţie toate răspunsurile pe care ni le-a dat şi mi-a câştigat simpatia. Nu îmbârligă, nu ocoleşte răspunsurile şi ştie despre ce vorbeşte.
19.Europenizarea si identitatea nationala ca o chestiune de nomadism Europenizarea se traduce printr-o serie de drepturi civile şi economice transformate în avantaje competitive la nivelul cetăţeanului şi al mediului de afaceri. În timp ce, la nivel practic, suveranitatea este doar apanajul elitelor politice care au mai multă sau mai puţină libertate de a face ce vor când guvernează.
20.La multi ani Romania! De la Budapesta Acum vreo patru ani, Liz Galvez, o englezoaică cu background în instituţii internaţionale ce a avut pentru o perioadă un post executiv la Institutul ASPEN România îmi reproşa oarecum voalat că sunt o persoana care are probleme cu diversitatea.  Îmi făcea acest reproş pentru că eu susţineam sus şi tare că României trebuie să i se recunoască meritele în ceea ce priveşte integrarea minorităţilor, mai ales a minorităţii maghiare. Îi explicam că după momentul Târgu Mureş nu am avut alte situaţii delicate şi în nici un caz nu am avut “un Kosovo” şi nu am intrat cu poliţia şi tancurile peste minorităţile noastre.
21.Ciudateniile Bucurestiului Bucureştiul are nişte ciudăţenii pe care un observator din afară nu le poate rata dar cu care noi, bucureştenii, ne-am obişnuit şi le luam ca pe un dat. Înşir aici ciudăţeniile care mi-au sărit mie în ochi fără intenţia implicită de a face şi un top cu această ocazie. Crucile de fier forjat/sudat înfipte într-un bloc de ciment. În oraşele mari, ca peste tot în lume, se întâmplă ca oamenii să mai moară.
22.Să (nu) le dăm ONG-urilor liber la obiective politice Intr-un interviu postat pe blog-ul  portocaliu si alb-ca-zapada Madame Blogary, Sebastian Lazaroiu lanseaza o idee interesanta dar nastrusnica cu privire la schimbarea legii pentru a putea permite ONG-urilor sa aiba scopuri politice. [...] Lazaroiu spunea ca nu e nevoie de un nou partid pentru ca un nou partid nu ar aduce nimic nou  si "nu va sparge gura targului", drept pentru care este nevoie de o platforma  politica.
23.Va e rusine la Bruxelles? Contam pe asta! În contextul scandalului Schengen contra lalele, Ioan Mircea Pascu se lamenta aici, pe contributors.ro, în ce condiţii lucrează ei, membri români ai Parlamentului European:  „Pana la urma, sunt bucuros că acest caz permite romanilor, prea puțin sensibili la ce se întâmpla la Bruxelles, sa vadă care este adevăratul climat în care europarlamentarii români sunt nevoiţi sa activeze zilnic”.
24.Dilema OLANDEZA Olanda, unul dintre cele mai liberale şi tolerante state din lume (de la moravuri şi până la economie) s-a schimbat brusc. Doza mare de multiculturalism pe care a luat-o (şi pe care a prescris-o şi altora) i-a întors stomacul pe dos iar Olanda nu mai este aşa cum o ştiam noi, este ea însăşi pe dos.
25.Alba ca Zapada curata si Alba ca Zapada portocalie Suntem mulţi care am fi interesaţi de o astfel de construcţie politică pusă pe nişte baze valorice solide, organizată eficient, credibilă şi cu o viziune îndreptată spre o construcţie naţională de tip Occidental. Nu-mi dau seama dacă cele două Albe ca Zăpada sunt compatibile sau nu, dacă pot deveni una. Ciudat este că principalii vectori de comunicare (şi iniţiatori) în această construcţie sunt Alina Mungiu Pippidi şi Sebastian Lăzăroiu, două personalităţi care nu se suferă una pe alta.
26.Ce-i trebuie lui Leonard Orban ca să reușească? – Buggs Bunny şi Micky Mouse discuta despre noul minister al fondurilor europene, un dialog de la CRPE Discutia de mai jos este reala si a avut loc intre doi prieteni si colegi pe messenger, sa le zicem: Mickey Mouse si Buggs Bunny. Pentru ca asa suntem noi la CRPE, ba muncim, ba ne distram, si nu stim cind trecem de la una la alta. Ne cerem scuze pentru oralitate, dar daca am fi stat sa scriem un policy paper adevarat, dura ceva si poate ne luam cu altele. Deci, mai jos ideile care flutura prin CRPE in legatura cu anuntul de ultima ora ca cel mai probabil Leonard Orban va conduce un Minister al Fondurilor Europene. Conversatia este o continuare a uneia telefonice si incepe abrupt
27.Unii oameni nu pot tine sus stacheta Acum vreo 12 ani, pe când îmi era profesor la SNSPA, Stelian Tănase îmi părea un om de toată onoarea. Abia aşteptam cursurile sale despre teorii ale modernizării, cursuri care mă inspirau. Cu totul altul este personajul de astăzi. Nu o să mă apuc să-l caracterizez în opoziţie cu descrierea pe care i-am făcut-o mai sus, mă mărginesc să spun doar că unii oameni, printre care şi el, nu ştiu sau nu pot să ţină stacheta sus.
28.Cainii Primul film de groază pe care l-am văzut a fost difuzat pe vremea lui Ceaușescu la cinematograful de cartier, Favorit. Nu ştiu dacă chiar era de groază dar pe mine m-a speriat serios.  Avem, cred, vreo nouă sau zece ani. Filmul era rusesc, acţiunea se întâmpla undeva într-un oraş părăsit (în genul life after people) şi poziţionat la ceea ce fusese odată litoralul fostei Mării Azov. În debutul filmului ajung în acel oraş nişte oameni (turişti, exploratori, muncitori,?). Ceea ce nu știau ei este că, de când foştii locuitori părăsiseră oraşul, câinii lăsaţi în urmă se sălbăticiseră şi se reorganizaseră, după cum le este felul, în haite.
29.Sa va zic ce ne trebuie Ştiţi ce n-avem noi şi ne trebuie neapărat? Asociaţii de dezvoltare urbană puternice. Ne-ar trebui astfel de organizaţii care să stea cu ochii pe primării şi să le evalueze proiectele şi lucrările şi, mai ales, să stea cu ochii pe risipă. Noi oengiştii ne îngrămădim cu toţii să facem acest lucru la nivel central, uitând de fapt că participarea publică contează cu adevărat la nivel local, acolo unde se află proiectele concrete şi care au nevoie de si de câini de pază (wachdog).
30.Presa rusa: Romania vrea sa recastige Moldova. Da? Dar noi de ce nu stim? In ultimul timp mi-au ajuns pe la urechi diferite campanii mediatice de denigrare gratuita a romanilor si Romaniei care nu  m-au  lasat indiferent. La inceput am crezut ca este vorba despre accidente, realizatori zelosii si fara scrupule. Multe din aceste campanii merg pe televiziunile rusesti din Republica Moldova  si toate au un caracter xenofob profund

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by