Articole scrise de Catalin Gombos


1 - 29 din 29 rezultate
1.ANALIZĂ. Republica Moldova: socialiștii preiau puterea în urma unui blietzkrieg. Cine sunt „tehnocrații” lui Dodon Republica Moldova are un nou guvern, descris drept “tehnocrat” însă format din consilieri ai președintelui Igor Dodon și foști oficiali ai guvernării democrate, îndepărtate în urmă cu cinci luni, dar și din perioada în care la putere se aflau Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor.
2.ANALIZĂ. Protestele din Orientul Mijlociu și semnele unei noi Primăveri Arabe Revoltele populare din Irak și Liban, unde se vorbește deja despre o nouă Primăvară Arabă, conflictul proxy iraniano-saudit, care se desfășoară din Levant până în Golf, și invadarea Siriei de către Turcia sunt principalele – dar nu singurele – crize actuale în Orientul Mijlociu. Toate aceste conflicte locale pot fi însă semnele unei probleme mult mai mari.
3.Moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Mărirea și decăderea unuia dintre cei mai periculoși teroriști ai planetei Președintele american Donald Trump a anunțat duminică după-amiază moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul uneia dintre cele mai feroce și mai de succes organizații teroriste din lume, Statul Islamic. Am realizat mai jos un portret al lui al-Baghdadi, de la începurile sale de banal jihadist, la crearea Statului Islamic și până la moartea în urma unei operațiuni a armatei SUA.
4.Analiză. Cum și de ce s-au stricat relațiile dintre doi mari aliați ai planetei, SUA și Turcia Un parteneriat care a funcționat bine încă din primii ani ai Războiului Rece, cel dintre Turcia și Statele Unite, este acum pe cale să se rupă. Articolul de mai jos încearcă să explice care au fost momentele cheie care au dus la situația actuală. În mare măsură, totul pleacă de la un scandal de corupție din 2013.
5.Analiză. Kurzii, războiul cu Turcia și marile trădări ale lumii occidentale Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat. Turcia a lansat miercuri seară o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva kurzilor. Atacul vine în contextul în care Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, fapt care a fost catalogat de opinia publică internațională drept o trădare a aliaților SUA alături de care au luptat împotriva ISIS. Nu este însă prima dată când kurzii sunt lăsați baltă de occident, iar în continuare voi încerca să explic care este contextul noului conflict sângeros care tocmai a izbucnit în Siria.
6.Despre conspirații și apostolii lor – o replică pentru Alexandru Lăzescu Menționați, în “Cultul schimbărilor climatice și apostolii săi”, conceptul de gândire magică, pe care climatologul american Richard Lidzen le-o impută celor care cred că schimbările climatice și încălzirea globală sunt cauzate de dioxidul de carbon (deși ar fi fost mai corect, poate, ca discuția să privească toate gazele cu efect de seră generate de activitatea umană)...
7.Incendii în Amazonia, Canare, Siberia sau Groenlanda. Ce legătură există între aceste evenimente și încălzirea globală Incendiile catastrofale au cuprins planeta. Amazonia, Siberia, insulele Canare sunt doar câteva exemple. Trăim într-un cerc vicios: încălzirea globală cauzează secete prelungite, secetele sporesc riscul de incendii, incendiile măresc cantitatea de gaze de sera din atmosferă, ceea ce duce la creșterea temperaturilor. Cum poate ieși omenirea din această situație? Iată un subiect care nu mai poate fi ocolit de nimeni.
8.Cum s-a văzut aselenizarea de la Bagdad la București și povestea viitorului glorios care nu a mai venit Azi se împlinesc exact 50 de ani de când primul om a pus piciorul pe Lună, un eveniment istoric care a fost transmis la tv inclusiv în România. Aselenizarea a fost văzută la momentul respectiv ca momentul zero al planetei, de la care americanii și rușii vor uita de rivalitate și, împreună cu celelalte popoare, vor munci cot la cot pentru cucerirea spațiului, adevăratul vis al omenirii. Din păcate, această predicție s-a dovedit a fi greșită.
9.ANALIZĂ Istoria și mizele conflictului Iran-SUA: atacuri teroriste, operațiuni secrete și Marele Satan După ce Iranul a doborât o dronă americană, iar SUA au fost la un pas să bombardeze instalațiile militare ale Teheranului, tensiunile dintre cele două țări au ajuns la un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani. Președintele Trump a anulat ordinul de atac cu doar zece minute înainte de lansarea rachetelor, dar o lume întreagă se întreabă acum în ce direcție se va duce totuși conflictul dintre SUA și Iran. Dar ca să înțelegem mai bine ce se întâmplă acum, trebuie să ne întoarcem puțin în istorie.
10.ANALIZA Când trecutul nu vrea să moară: evenimente istorice care influențează militantismul islamic contemporan În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, am făcut singura descoperire arheologică a vieții mele sau, mai bine zis, m-am împiedicat de ea. Vizitam, în sudul Irakului, ruinele Urului, unul dintre primele și cele mai importante orașe summeriene, locul în care – ne spune Biblia – s-a născut Avraam, patriarh al Iudaismului, Creștinismului și Islamului, religii monoteiste care, împreună, îi poartă numele: “avraamice”. Nu departe de ziggurat – cel mai bine păstrat din Mesopotamia – am dat peste o cărămidă.
11.Orient: Razboiul sfarsitului lumii Orientul Mijlociu este in haos. Primavara araba a lasat in urma razboaie civile in Siria, Libia si, intr-o anumita masura, in Irak. Yemenul este la un pas de implozie dupa ce siitii Houthi, sprijiniti de Iran, au preluat puterea, ceea ce nemultumeste profund triburile sunnite, preferate de Arabia Saudita si aliatii sai din Golf. Al Qaida si afiliatii sai poarta campanii sangeroase in Siria, Yemen, Maghreb si Cornul Africii; Statul Islamic controleaza o treime din Siria si Irak si a reusit sa-si extinda influenta din vestul Africii - unde Boko Haram a anuntat ca i se alatura - pana in Pakistan si Afghanistan, trecand prin Algeria, Libia si Egipt, tari in care au avut loc atacuri revendicate in numele gruparii jihadiste.
12.Ce este jihadul pentru Islam si ce reprezinta el astazi? Cat de departe ar fi dispusi jihadistii sa mearga? Un studiu de Catalin Gombos Declansat de o revolta impotriva regimului lui Bashar al Assad, razboiul civil sirian capata tot mai mult accentul unui razboi inter-confesional intre siiti si sunniti. Zeci de clerici sunniti din mai multe state arabe, intruniti in iunie la Cairo, le-au cerut credinciosilor sa plece la jihad in Siria, in conditiile in care in acea tara sunt deja prezenti, de mai mult timp, luptatori straini, iar cele mai bine-organizate grupari ale rebelilor sunt cele ale jihadistilor. Influenta jihadistilor este, de altfel, si motivul pentru care statele occidentale ezita sa ii inarmeze pe rebeli - ultima oara cand au facut acest lucru, jihadistii, odata infrant adversarul comun, fortele sovietice din Afghanistan, s-au intors impotriva celor care ii sprijinisera.
13.Povestile Irakului - Episodul 13: Maku banzin! Maku banzin! „Nu este benzina!”. A trecut aproape un an de la caderea Baghdadului si expresia a devenit un cliseu. „Saku maku?”, imi intreb amicii. Sensul expresiei este „cum iti merge?” dar literar se traduce „ce nu este?”. „Maku banzin, maku kahraba, kullusei maku!”, mi se raspunde, invariabil, „nu este benzina, nu este curent electric, nimic nu este”.Catalin Gombos a cistigat premiul Tinarul Jurnalist al Anului pentru seria de articole din Irak
14.Povestile Irakului - Episodul XII: Respiro Aflu o parte din detaliile atacului de la o echipa Reuters. Ii intreb unde sunt bazele bulgare din oras. Ma sfatuiesc sa nu merg acolo pentru ca bulgarii sunt foarte nervosi; aproape ca ii impuscasera cand incercasera sa se apropie de ei. Le multumesc pentru sfat insa decid sa imi incerc norocul.Citeste si: Povestile Irakului - Ep. 1, Ep. 2, Ep. 3, Ep. 4, Ep. 5, Ep. 6, Ep. 7, Ep. 8, Ep. 9, Ep. 10 , Ep. 11
15.Povestile Irakului - Episodul XI: Razboi si animale 21 noiembrie 2003: mai multe rachete lovesc hotelurile Sheraton si Palestine. La cativa kilometri distanta, o a doua salva este trasa asupra Ministerului Petrolului. Rachetele au fost lansate din carute trase de magarusi. In atacul asupra hotelurilor, o astfel de caruta fusese lasata chiar vis-a-vis de postul de paza al garzilor irakiene si nimanui nu i s-a parut ceva suspect. Zgomotele exploziilor au fost urmate de ragetele disperate ale magarului care lansase atacul. A fost gasit speriat si cu coada arsa.Citeste si: Povestile Irakului - Ep. 1, Ep. 2, Ep. 3, Ep. 4, Ep. 5, Ep. 6, Ep. 7, Ep. 8, Ep. 9, Ep. 10
16.Povestile Irakului - Episodul X: If they move, shoot them! Usa hotelului se deschide si incep sa intre militari americani inarmati pana in dinti ...unu, doi, trei...nu se mai termina. Receptionerul le iese mirat in intampinare. Toti cei de la internet suntem jurnalisti, asa ca ne ridicam si noi, curiosi. Un ofiter ii comunica receptionerului ca cineva din hotel strigase, de la balcon, lozinci in favoarea lui Muqtada Al Sadr; este perioada in care armata Mehdi se lupta cu fortele americane si Muqtada e dusmanul.
17.Povestile Irakului - Episodul IX: Saddam Mai 2004, 9 dimineata. Telefonul suna insistent. Deschid un singur ochi, doar pentru a nimeri butonul de OK. Recunosc vocea Ranei: "Am pe cineva care a fost torturat la Abu Ghraib. Daca vrei, in doua ore pot fi la tine la hotel". Nu  am dormit decat vreo 4 ore, insa accept imediat. Abu Ghraib este, de cateva saptamani, marele scandal nu doar in Irak, ci in intreaga lume.Citeste si: Povestile Irakului - Ep. 1, Ep. 2, Ep. 3, Ep. 4, Ep. 5, Ep. 6, Ep. 7, Ep. 8
18.Povestile Irakului - Episodul VIII: Sex, war & rock'n'roll Aveam, din Baghdad, o oarecare imagine despre ce ar putea sa insemne un bordel in lumea musulmana. Spre mijlocul anilor 1990 prostitutia explodase, din cauza saraciei. Prin '96 – '97 ne-am dat seama ca, intr-un oras in care serile noastre se limitau la partide de biliard, cateva restaurante si interminabile plimbari cu masina, bordelurile puteau reprezenta o forma de divertisment. Luam cate un taximetrist, ii spuneam ca doream sa vedem "fete", negociam o suma pentru timpul lui si il urmam, in masina noastra, prin cartierele Baghdadului. Erau trei categorii de prostituate.Citeste si: Povestile Irakului - Ep. 1, Ep. 2, Ep. 3, Ep. 4, Ep. 5, Ep. 6, Ep. 7
19.Povestile Irakului: Episodul VII - Ingeri Mai 2004. O satena draguta, subtire, imbracata intr-o bluza larga si jeansi intra in hotelul Al Fanar. Cred ca asteptam un loc la computerele de la internet sau, pur si simplu, pierdeam vremea pe acolo. Ma vede si vine catre mine: "Jurnalist?" Zambesc, un pic dezamagit: "Da..." Se prezinta. Lucreaza, pentru France Presse, la un material despre riscurile meseriei in Irak. La sud de Baghdad tocmai fusesera ucisi doi jurnalisti polonezi.Citeste si: Povestile Irakului - Ep. 1, Ep. 2, Ep. 3, Ep. 4, Ep. 5, Ep. 6
20.Povestile Irakului - Episodul VI: Mansur ia Baghdad! Insurgentii termina anul in forta: patru atentate cu masina-capcana doar in Baghdad. Alergam la locurile catorva dintre ele, insa dupa 8 seara renuntam. in oras e nebunie. Se trage incontinuu, peste tot. Nu ne ingrijoram prea mult; stim ca se trage in aer pentru a se celebra noul an. Cand revenim de la ultimul atac, o explozie, undeva, langa un restaurant din Mansur, garzile de la complexul fortificat Palestine-Sheraton ne spun ca insurgentii au profitat de tiruri pentru a lansa cateva atacuri in zona.
21.Povestile Irakului - Episodul V: Romeo si Julieta, cu happy-end Ghicisem cum isi "aprinde" cate un deget si arunca, apoi, luminita, dintr-o mana in alta, sau cum reuseste sa scuipe un numar aparent nelimitat de mingi de ping-pong. Nu intelegeam, insa, de unde aparea carpa rosie, pentru ca avea manecile suflecate. L-am intrebat. Clownul, un barbos saten, slab, cu parul prins in coada si un inceput de chelie deasupra fruntii, s-a aplecat peste masa si mi-a soptit: "Poti sa tii un secret?"
22.Povestile Irakului – Episodul IV:  Moartea prietenului meu, Duraid Duraid Mohammed Issa este, pentru mine, o insiruire de imagini si povesti. Le voi scrie, pe cateva dintre ele, stiind ca rezultatul va fi doar o schita vaga a portretului sau. 1995, Universitatea Baghdad, Facultatea de limbi straine, Departamentul de engleza. Un individ inalt, slab, mustacios, zambitor, ma irita putin prin solicitudinea sa, dorinta evidenta de a invata si de a se afirma. Stam de vorba tot mai mult. incep interminabile partide de ping pong. Ne imprietenim.
23.Povestile Irakului – Episodul III: Femei In Camp Mittica, unde revin dupa cateva ore, Misty se iubeste cu Jim intr-o uriasa inima desenata pe turnul de apa. Intr-o camera din hotelul Palestine ma gandesc la "barefoot girls dancing in the moonlight" in timp ce ascult o versiune a clasicului Creedence "Green River". Zeci de mii de alte femei, sotii si prietene, zambesc din fotografii lipite pe pereti sau ascunse in portofele, rasar, sub forma de cuvinte, in casutele noastre de e-mail, sau isi fac loc in povestile fiecaruia dintre noi.
24.Dincolo de concertina: Cea mai grea misiune a militarilor romani din Irak Este 5 dimineata si tocmai am intrat din nou in post; sper ca este pentru ultima oara inainte de intoarcerea la baza. De doua zile ma aflu cu plutonul doi, compania a doua a batalionului 151 infanterie, la un pod strategic peste Eufrat. Paza acestuia reprezinta una dintre cele mai importante misiuni ale militarilor romani din Irak; este si cea mai solicitanta fizic. In mod normal dureaza 48 de ore, dar poate fi prelungita cu alte 24 sau chiar si 48. Programul e dur: cateva ore de post, urmate de veghe, apoi de cateva ore de somn, iar ciclul se reia la fiecare 12 ore.
25. Corespondenta din Irak: Mister, water, mister! Primul lucru care m-a frapat in Irak, imediat dupa declansarea razboiului, a fost lipsa apei. Ma’i, cum se zice in dialectul irakian, sau englezescul water au fost cuvintele pe care le-am auzit cel mai des in acea prima vizita, insotite intotdeauna de gestul universal care indica bautul.
26.VIDEO Ultimele imagini cu Arthur C. Clarke filmate de un ziarist roman: Sunt optimist, dar realist 8 ianuarie 2008. Sri Lanka. Aflat pe un pat de spital in tara unde a locuit in ultimii 50 de ani, Sir Arthur C. Clarke accepta o scurta intalnire cu Catalin Gombos. Raspunde la o singura intrebare, un raspuns care rezuma o intreaga viata.Vezi scurta discutie si modul in care a ajuns ziaristul roman sa-l cunoasca pe unul dintre marii autori de SF
27.Corespondenta din Irak: Intalnirea militarilor romani cu seicii Sub un cort beduin au fost intinse platouri cu kuzi, miel gatit cu orez si stafide. Se mananca direct din platouri, cu mana sau, cel mult, cu cate o lingura. Seicii dau, pe rand, asigurari ca oamenii lor nu se vor atinge de romani si ca nu vor permite atacuri impotriva Coalitiei din teritoriul pe care il controleaza. Apoi, seicii trec la ceea ce ii intereseaza pe ei mai mult: cum ii pot ajuta romanii.
28.Povestile Irakului. Episodul II - Intalnirea cu scriitorul Abdul Setter Nasser Trebuie sa astept trei zile la Amman avionul de Baghdad. Profit de ocazie pentru a-mi aranja un interviu cu Abdul Setter Nasser. Fusese incarcerat, in 1975, pentru o povestire, „Stapanul nostru, Califul”, care ii deranjase pe puternicii zilei. A fost tinut mult timp intr-o celula de 1 metru patrat si un metru si jumatate inaltime, in care a stat ghemuit, fara sa stie cand era noapte sau zi, fara sa auda vreun alt sunet decat  urletele celorlalti detinuti.
29.Povestile Irakului. Episodul I - Mercenari De la Muzeul National Irakian la un bordel chinezesc din Kabul, ziaristul Catalin Gombos si-a bagat nasul cam peste tot. Nu s-a potolit nici macar dupa ce s-a tras asupra lui si a fost ranit intr-un accident de masina. A vazut prapadul lasat in urma de atentate sinucigase, a trait alaturi de militari, intr-un cort, a mancat din aceeasi farfurie cu prietenii sai irakieni sau afghani. Toate acestea s-au intamplat intre 2003 si 2006, cand a fost de mai multe ori corespondent in Irak, unde traise deja din 1994 pana in 1997, si Afghanistan. HotNews.ro va prezinta povestile oamenilor pe care Catalin Gombos i-a cunoscut sau a intamplarilor la care a fost martor in acele calatorii. Astazi - primul dintre cele 20 de episoade: Mercenari


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by