Articole scrise de Catalin Gombos


1 - 30 din 57 rezultate
1.TREI ÎNTREBĂRI. Sfârșitul Războiului Global împotriva Terorismului Mi-e greu să îi dau un nume evenimentului; ar putea fi “sfârșitul Războiului Global împotriva Terorismului” sau “sfârșitul războaielor neo-con”, dar niciuna dintre aceste denumiri nu este prea fericită – sau cuprinzătoare. Războiul Global împotriva Terorismului a fost lansat de administrația George W. Bush imediat după atacurile de la 11 septembrie. În faza sa inițială a fost un răspuns la atentate, ținta fiind jihadiștii din Al Qaida.
2.Alegerile din Moldova si riscul unui Kaliningrad la Prut Reformiștii din Republica Moldova ar putea avea, din nou, șansa de a încerca să traseze direcția țării, dacă Maia Sandu reușește să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică. Victoria ei nu e nici pe departe sigură și chiar dacă o va obține, greul abia atunci începe. Nu ar fi prima oară când bunele intenții și speranțele unei părți din populație ar fi insuficiente pentru a schimba ceva. S-a mai întâmplat, chiar și când circumstanțele erau mult, mult mai favorabile.
3.Terorismul islamic în Europa. Lupii singuratici, foarte greu de oprit Senzația pe care o dau reacțiile la ultimele atacuri din Europa este că ne aflăm, brusc, în fața unui asediu. S-a indus chiar ideea unui conflict între civilizații. Brutalitatea atacurilor este, într-adevăr, șocantă pentru un spațiu ca cel european, nu neapărat din cauza violenței ci din cauza faptului că respectiva violență are la bază o ideologie străină de valorile europene. Totuși, nu se poate pune problema unui fenomen nou sau a unuia de masă.
4.Alegeri prezidențiale în Moldova: populism, victorie ghicită în ouă și minciuni produse în laboratoarele lui Putin Rusia arată un interes destul de mare pentru alegerile din Moldova, iar o serie de narațiuni false publicate de presa de la Chișinău caută să acrediteze ideea că Occidentul este și mai interesat – atât de interesat încât pregătește o revoluție colorată.
5.Alegeri SUA 2020. Cum s-a descurcat Donald Trump cu 5 dosare-cheie din Orientul Mijlociu În cei patru ani de mandat, Trump și-a îndeplinit doar parțial obiectivele din Orientul Mijlociu, însă dincolo de acest lucru perioada a fost marcată de momente importante – bombardarea Siriei, uciderea liderului Statului Islamic, Abu Bakr al Baghdadi și a comandantului Forței Quds a Gărzilor Revoluționare iraniene, Qassem Soleimani, medierea păcii între Israel și Emiratele Arabe Unite și altele.
6.Cum s-a dezlănțuit Iadul în Orient sau povestea corespondentului de război Richard Engel După 20 de ani în care a transmis corespondențe din cele mai fierbinți puncte ale Orientului Mijlociu, Richard Engel a publicat “Și apoi s-a dezlănțuit Iadul”, carte care a apărut recent și în România. Jurnalistul a împletit acolo trei povești. Prima este povestea sa, începând cu 1996, anul în care a ajuns în Egipt, și trecând prin momentele-cheie care l-au marcat.
7.„Demagog. Buletin de Chișinău”: Dezinformarea săptămânii în Republica Moldova, „Maia Sandu pregătește un Maidan la Chișinău„ În Moldova vor fi alegeri prezidențiale pe 1 noiembrie 2020. Campania electorală este plină de știri false, dezinformare, kompromat și discurs instigator la ură, după cum demonstrează „Demagog. Buletin de Chișinău”, un proiect de monitorizare, derulat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și susținut de Ambasada Canadei la București.
8.Istoria, mizele și actorii conflictului din Nagorno-Karabakh, sau cadoul ticălos făcut de Stalin Azerbaidjanului Rădăcinile problemelor din ziua de astăzi din Nagorno-Karabakh, ca atâtea altele în spațiul ex-sovietic, sunt de la bolșevici și, mai exact, de la Stalin, care a făcut din această regiune una autonomă, dar a inclus-o în Azerbaidjan.
9.Dincolo de aparențe. Marile mize din spatele conflictului Turcia-Grecia din Mediterană Zona Mediteranei a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai complicate regiuni ale planetei, vitală pentru traficul naval global, bogată în resurse, vizată de super-puteri externe ca Rusia, China și Statele Unite, dar și de puteri regionale, marcată de conflicte în partea sa sudică și cu un nord bogat al NATO și UE, care caută să își exercite influența în întregul bazin.
10.Acordul istoric cu Emiratele Arabe și amenințarea Iranului: este posibilă o pace deplină între Israel și lumea arabă? Acordul dintre Israel și Emiratele Arabe Unite oficializează, parțial, o axă Ierusalim – Golf care, fără a fi chiar o alianță, a luat naștere din interese reciproce și pentru a răspunde unor inamici comuni – în primul rând Iranul.
11.De ce simt oamenii uneori nevoia să-și distrugă statuile? Damnatio memoriae, din antichitate până la Lenin și mișcarea BLM În prezent, distrugerea monumentelor este legată de tensiunile rasiale și campania electorală din SUA. În istorie au existat însă mai multe motive pentru care monumentele au fost demolate sau vandalizate. În cazul extremiștilor musulmani a fost vorba de religie. În cazul altora, motivele au fost mai degrabă politice: fervoarea revoluționară, obținerea unor reparații istorice și a unei forme de justiție sau, din contră, modificarea istoriei.
12.Amână Netanyahu detonarea bombei Cisiordania? Totul despre planul Israelului de a anexa noi teritorii palestiniene Israelul poate pune oricând în mișcare, începând cu 1 iulie, planul privind anexarea unei părți din Cisiordania, un teritoriu care ar trebui să fie inima unui viitor stat palestinian. Această dată a fost convenită de principalele formațiuni din coaliția de guvernare, Likudul lui Benjamin Netanyahu și „Albastru Alb” al lui Benny Gantz.
13.Sclavii nu sunt doar în filme. O incursiune în sclavia modernă, de la Africa și Orientul Mijlociu până în Europa și România Indexul Global al Sclaviei estima în cea mai recentă ediție a sa, publicată în 2018, că 40,3 milioane de persoane erau prinse într-o formă de sclavie în 2016, anul pentru care fuseseră centralizate datele.
14.Protestele BLM. Cât de real este pericolul răspândirii comunismului în lume în 2020 Doi experți în științe politice din România explică de ce lumea occidentală nu este amenințată de comunism în urma protestelor „Black Lives Matter”, așa cum acuză unii reprezentanți ai dreptei conservatoare.
15.Cum se vede epidemia COVID-19 din Brazilia prin ochii unui cuplu de fotografi româno-brazilian Un cuplu de fotografi româno-brazilian din Fortaleza ne-a povestit cum se trăiește la fața locului epidemia COVID-19, într-una dintre cele mai afectate țări de pe planetă. Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a decis recent să ascundă publicului datele oficiale privind numărul îmbolnăvirilor și al deceselor.
16.Pandemia de coronavirus și marea ofensivă a Chinei împotriva Occidentului China nu este acuzată doar că a încercat să ascundă date referitoare la epidemia de coronavirus, ci și că a răspândit informații false și a purtat campanii de dezinformare. Beijingul ar încerca – la fel ca și Rusia și Iranul – să profite de pandemie pentru a-și atinge anumite obiective politice și pentru a destabiliza Occidentul.
17.Yemen: Iadul de la Marea Roșie sau locul de unde poate veni următoarea criză globală În general ignorată de comunitatea internațională, Yemen este una dintre cele mai sărace și mai greu de controlat țări din lume. Și, la fel ca Afganistanul din anii '90, această țară se poate dovedi un generator de probleme regionale și globale.
18.Cine este, cu adevărat, prințul din Arabia Saudită care a declanșat războiul petrolului în plină criză de coronavirus Căderea burselor, una dintre cele mai semnificative din ultimul secol, e cauzată doar parțial de coronavirus. O contribuție importantă o are și războiul petrolului declanșat de Arabia Saudită, care a dus la o prăbușire a prețului la baril.
19.​ANALIZĂ. Criza refugiaților din Turcia și eșecul neo-otomanismului lui Erdogan Criza refugiaților din Turcia nu este decât una din formele de exprimare ale eșecului pe plan extern pe care-l înregistrează Erdogan în ultima perioadă. Turcia a pierdut teren în Siria în fața lui Putin, iar acum foștii prieteni, UE și NATO, l-au invitat pe Erdogan să-și rezolve singur problemele.
20.ANALIZĂ. SUA și talibanii se pregătesc pentru o pace istorică. Ce rămâne în urma celui mai lung război din istoria Americii Donald Trump a anunțat că va semna personal un acord de pace cu talibanii din Afganistan, dacă armistițiul provizoriu intrat în vigoare pe 22 februarie va fi respectat. Ce a însemnat însă acest război din Afganistan în care și-au pierdut viața mii de soldați, inclusiv români?
21.Cum ar putea jihadiștii să justifice, cu Coranul în mână, Armaghedonul nuclear Citat din Coran: „Cel care a ucis un om care nu a ucis niciodată, care nu a semănat stricăciune pe pământ este socotit ca şi cum ar fi ucis întreaga omenire, iar cel care a salvat un singur om este socotit ca şi cum ar fi salvat întreaga omenire”.
22.ANALIZĂ Șiiții irakieni: butoiul cu pulbere care ar putea arunca în aer Orientul Mijlociu Irakul trece din nou printr-o criză majoră, ca de atâtea ori în ultimii ani. De data aceasta e vorba de fracturi tot mai accentuate în cadrul comunității șiite a țării. Aceasta este majoritară, iar reprezentanții săi au dominat politica irakiană în ultimii 17 ani.
23.ANALIZĂ. De la Ditrău la Brexit: Cum schimbă lumea narațiunile false Narațiunile false/toxice au fost folosite în ultimii ani pentru atingerea a trei tipuri de obiective: câștigarea unor confruntări electorale (SUA; Marea Britanie, Israel etc), consolidarea puterii unor regimuri autoritare (Turcia sau Rusia) sau schimbarea politicii externe a unui stat.
24.ANALIZĂ. De ce planul de pace anunțat de Trump complică și mai mult conflictul dintre Israel și Palestina Planul de pace pentru Orientul Mijlociu anunțat aseară de Donald Trump arată o poziționare pro-israeliană fără precedent în istoria Statelor Unite.
25.ANALIZĂ. Libia - un butoi cu pulbere care ar putea exploda lângă Europa Interesul comunității internaționale – și al presei – pentru Libia pare a fi, din nou, în creștere, iar în ultimele luni se observă implicarea unui număr tot mai mare de actori regionali și internaționali: ONU, Turcia, Egiptul, puteri din Golf, Rusia, state membre UE și SUA.
26.ANALIZĂ. Efectele și miza extraordinară pentru Orientul Mijlociu a asasinării de către SUA a generalului iranian Qassem Suleimani Atacul care l-a vizat pe generalul Qassem Suleimani reprezintă, probabil, cea mai dură lovitură dată Iranului de Statele Unite în ultimii 40 de ani. Iranul a amenințat că va răzbuna moartea lui Suleimani, la câteva ore după atac. Întrebarea este cât de departe va merge.
27.„The Rise of Skywalker” și sfârșitul copilăriei „The Rise of Skywalker” nu este un film rău, dar nici un film bun. Nu m-a dezamăgit, însă nici nu mi-a lăsat vreo impresie puternică, sau o stare precum cea dată de precedentul film, „The Last Jedi”, unul dintre cele mai bune din serie.
28.Cum i-a învins până la urmă Chuck Norris pe comuniști (deși i-au băgat capul într-un sac în care era un șobolan viu) “Chuck Norris versus Comunism” spune povestea filmelor aduse din Occident pe casete video, în a doua parte a anilor ’80, și a culturii underground care se clădise în jurul acestora. Erau introduse în țară în portbagajele Daciilor, cu ajutorul unor vameși care erau mituiți, dublate și copiate în București și distribuite în toate marile orașe printr-o adevărată rețea ilegală.
29.ANALIZĂ. Republica Moldova: socialiștii preiau puterea în urma unui blietzkrieg. Cine sunt „tehnocrații” lui Dodon Republica Moldova are un nou guvern, descris drept “tehnocrat” însă format din consilieri ai președintelui Igor Dodon și foști oficiali ai guvernării democrate, îndepărtate în urmă cu cinci luni, dar și din perioada în care la putere se aflau Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor.
30.ANALIZĂ. Protestele din Orientul Mijlociu și semnele unei noi Primăveri Arabe Revoltele populare din Irak și Liban, unde se vorbește deja despre o nouă Primăvară Arabă, conflictul proxy iraniano-saudit, care se desfășoară din Levant până în Golf, și invadarea Siriei de către Turcia sunt principalele – dar nu singurele – crize actuale în Orientul Mijlociu. Toate aceste conflicte locale pot fi însă semnele unei probleme mult mai mari.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by