Articole scrise de Catalin Gombos


1 - 30 din 45 rezultate
1.De ce simt oamenii uneori nevoia să-și distrugă statuile? Damnatio memoriae, din antichitate până la Lenin și mișcarea BLM În prezent, distrugerea monumentelor este legată de tensiunile rasiale și campania electorală din SUA. În istorie au existat însă mai multe motive pentru care monumentele au fost demolate sau vandalizate. În cazul extremiștilor musulmani a fost vorba de religie. În cazul altora, motivele au fost mai degrabă politice: fervoarea revoluționară, obținerea unor reparații istorice și a unei forme de justiție sau, din contră, modificarea istoriei.
2.Amână Netanyahu detonarea bombei Cisiordania? Totul despre planul Israelului de a anexa noi teritorii palestiniene Israelul poate pune oricând în mișcare, începând cu 1 iulie, planul privind anexarea unei părți din Cisiordania, un teritoriu care ar trebui să fie inima unui viitor stat palestinian. Această dată a fost convenită de principalele formațiuni din coaliția de guvernare, Likudul lui Benjamin Netanyahu și „Albastru Alb” al lui Benny Gantz.
3.Sclavii nu sunt doar în filme. O incursiune în sclavia modernă, de la Africa și Orientul Mijlociu până în Europa și România Indexul Global al Sclaviei estima în cea mai recentă ediție a sa, publicată în 2018, că 40,3 milioane de persoane erau prinse într-o formă de sclavie în 2016, anul pentru care fuseseră centralizate datele.
4.Protestele BLM. Cât de real este pericolul răspândirii comunismului în lume în 2020 Doi experți în științe politice din România explică de ce lumea occidentală nu este amenințată de comunism în urma protestelor „Black Lives Matter”, așa cum acuză unii reprezentanți ai dreptei conservatoare.
5.Cum se vede epidemia COVID-19 din Brazilia prin ochii unui cuplu de fotografi româno-brazilian Un cuplu de fotografi româno-brazilian din Fortaleza ne-a povestit cum se trăiește la fața locului epidemia COVID-19, într-una dintre cele mai afectate țări de pe planetă. Președintele Braziliei Jair Bolsonaro a decis recent să ascundă publicului datele oficiale privind numărul îmbolnăvirilor și al deceselor.
6.Pandemia de coronavirus și marea ofensivă a Chinei împotriva Occidentului China nu este acuzată doar că a încercat să ascundă date referitoare la epidemia de coronavirus, ci și că a răspândit informații false și a purtat campanii de dezinformare. Beijingul ar încerca – la fel ca și Rusia și Iranul – să profite de pandemie pentru a-și atinge anumite obiective politice și pentru a destabiliza Occidentul.
7.Yemen: Iadul de la Marea Roșie sau locul de unde poate veni următoarea criză globală În general ignorată de comunitatea internațională, Yemen este una dintre cele mai sărace și mai greu de controlat țări din lume. Și, la fel ca Afganistanul din anii '90, această țară se poate dovedi un generator de probleme regionale și globale.
8.Cine este, cu adevărat, prințul din Arabia Saudită care a declanșat războiul petrolului în plină criză de coronavirus Căderea burselor, una dintre cele mai semnificative din ultimul secol, e cauzată doar parțial de coronavirus. O contribuție importantă o are și războiul petrolului declanșat de Arabia Saudită, care a dus la o prăbușire a prețului la baril.
9.​ANALIZĂ. Criza refugiaților din Turcia și eșecul neo-otomanismului lui Erdogan Criza refugiaților din Turcia nu este decât una din formele de exprimare ale eșecului pe plan extern pe care-l înregistrează Erdogan în ultima perioadă. Turcia a pierdut teren în Siria în fața lui Putin, iar acum foștii prieteni, UE și NATO, l-au invitat pe Erdogan să-și rezolve singur problemele.
10.ANALIZĂ. SUA și talibanii se pregătesc pentru o pace istorică. Ce rămâne în urma celui mai lung război din istoria Americii Donald Trump a anunțat că va semna personal un acord de pace cu talibanii din Afganistan, dacă armistițiul provizoriu intrat în vigoare pe 22 februarie va fi respectat. Ce a însemnat însă acest război din Afganistan în care și-au pierdut viața mii de soldați, inclusiv români?
11.Cum ar putea jihadiștii să justifice, cu Coranul în mână, Armaghedonul nuclear Citat din Coran: „Cel care a ucis un om care nu a ucis niciodată, care nu a semănat stricăciune pe pământ este socotit ca şi cum ar fi ucis întreaga omenire, iar cel care a salvat un singur om este socotit ca şi cum ar fi salvat întreaga omenire”.
12.ANALIZĂ Șiiții irakieni: butoiul cu pulbere care ar putea arunca în aer Orientul Mijlociu Irakul trece din nou printr-o criză majoră, ca de atâtea ori în ultimii ani. De data aceasta e vorba de fracturi tot mai accentuate în cadrul comunității șiite a țării. Aceasta este majoritară, iar reprezentanții săi au dominat politica irakiană în ultimii 17 ani.
13.ANALIZĂ. De la Ditrău la Brexit: Cum schimbă lumea narațiunile false Narațiunile false/toxice au fost folosite în ultimii ani pentru atingerea a trei tipuri de obiective: câștigarea unor confruntări electorale (SUA; Marea Britanie, Israel etc), consolidarea puterii unor regimuri autoritare (Turcia sau Rusia) sau schimbarea politicii externe a unui stat.
14.ANALIZĂ. De ce planul de pace anunțat de Trump complică și mai mult conflictul dintre Israel și Palestina Planul de pace pentru Orientul Mijlociu anunțat aseară de Donald Trump arată o poziționare pro-israeliană fără precedent în istoria Statelor Unite.
15.ANALIZĂ. Libia - un butoi cu pulbere care ar putea exploda lângă Europa Interesul comunității internaționale – și al presei – pentru Libia pare a fi, din nou, în creștere, iar în ultimele luni se observă implicarea unui număr tot mai mare de actori regionali și internaționali: ONU, Turcia, Egiptul, puteri din Golf, Rusia, state membre UE și SUA.
16.ANALIZĂ. Efectele și miza extraordinară pentru Orientul Mijlociu a asasinării de către SUA a generalului iranian Qassem Suleimani Atacul care l-a vizat pe generalul Qassem Suleimani reprezintă, probabil, cea mai dură lovitură dată Iranului de Statele Unite în ultimii 40 de ani. Iranul a amenințat că va răzbuna moartea lui Suleimani, la câteva ore după atac. Întrebarea este cât de departe va merge.
17.„The Rise of Skywalker” și sfârșitul copilăriei „The Rise of Skywalker” nu este un film rău, dar nici un film bun. Nu m-a dezamăgit, însă nici nu mi-a lăsat vreo impresie puternică, sau o stare precum cea dată de precedentul film, „The Last Jedi”, unul dintre cele mai bune din serie.
18.Cum i-a învins până la urmă Chuck Norris pe comuniști (deși i-au băgat capul într-un sac în care era un șobolan viu) “Chuck Norris versus Comunism” spune povestea filmelor aduse din Occident pe casete video, în a doua parte a anilor ’80, și a culturii underground care se clădise în jurul acestora. Erau introduse în țară în portbagajele Daciilor, cu ajutorul unor vameși care erau mituiți, dublate și copiate în București și distribuite în toate marile orașe printr-o adevărată rețea ilegală.
19.ANALIZĂ. Republica Moldova: socialiștii preiau puterea în urma unui blietzkrieg. Cine sunt „tehnocrații” lui Dodon Republica Moldova are un nou guvern, descris drept “tehnocrat” însă format din consilieri ai președintelui Igor Dodon și foști oficiali ai guvernării democrate, îndepărtate în urmă cu cinci luni, dar și din perioada în care la putere se aflau Vladimir Voronin și Partidul Comuniștilor.
20.ANALIZĂ. Protestele din Orientul Mijlociu și semnele unei noi Primăveri Arabe Revoltele populare din Irak și Liban, unde se vorbește deja despre o nouă Primăvară Arabă, conflictul proxy iraniano-saudit, care se desfășoară din Levant până în Golf, și invadarea Siriei de către Turcia sunt principalele – dar nu singurele – crize actuale în Orientul Mijlociu. Toate aceste conflicte locale pot fi însă semnele unei probleme mult mai mari.
21.Moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi. Mărirea și decăderea unuia dintre cei mai periculoși teroriști ai planetei Președintele american Donald Trump a anunțat duminică după-amiază moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul uneia dintre cele mai feroce și mai de succes organizații teroriste din lume, Statul Islamic. Am realizat mai jos un portret al lui al-Baghdadi, de la începurile sale de banal jihadist, la crearea Statului Islamic și până la moartea în urma unei operațiuni a armatei SUA.
22.Analiză. Cum și de ce s-au stricat relațiile dintre doi mari aliați ai planetei, SUA și Turcia Un parteneriat care a funcționat bine încă din primii ani ai Războiului Rece, cel dintre Turcia și Statele Unite, este acum pe cale să se rupă. Articolul de mai jos încearcă să explice care au fost momentele cheie care au dus la situația actuală. În mare măsură, totul pleacă de la un scandal de corupție din 2013.
23.Analiză. Kurzii, războiul cu Turcia și marile trădări ale lumii occidentale Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat. Turcia a lansat miercuri seară o ofensivă militară în nordul Siriei împotriva kurzilor. Atacul vine în contextul în care Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, fapt care a fost catalogat de opinia publică internațională drept o trădare a aliaților SUA alături de care au luptat împotriva ISIS. Nu este însă prima dată când kurzii sunt lăsați baltă de occident, iar în continuare voi încerca să explic care este contextul noului conflict sângeros care tocmai a izbucnit în Siria.
24.Despre conspirații și apostolii lor – o replică pentru Alexandru Lăzescu Menționați, în “Cultul schimbărilor climatice și apostolii săi”, conceptul de gândire magică, pe care climatologul american Richard Lidzen le-o impută celor care cred că schimbările climatice și încălzirea globală sunt cauzate de dioxidul de carbon (deși ar fi fost mai corect, poate, ca discuția să privească toate gazele cu efect de seră generate de activitatea umană)...
25.Incendii în Amazonia, Canare, Siberia sau Groenlanda. Ce legătură există între aceste evenimente și încălzirea globală Incendiile catastrofale au cuprins planeta. Amazonia, Siberia, insulele Canare sunt doar câteva exemple. Trăim într-un cerc vicios: încălzirea globală cauzează secete prelungite, secetele sporesc riscul de incendii, incendiile măresc cantitatea de gaze de sera din atmosferă, ceea ce duce la creșterea temperaturilor. Cum poate ieși omenirea din această situație? Iată un subiect care nu mai poate fi ocolit de nimeni.
26.Cum s-a văzut aselenizarea de la Bagdad la București și povestea viitorului glorios care nu a mai venit Azi se împlinesc exact 50 de ani de când primul om a pus piciorul pe Lună, un eveniment istoric care a fost transmis la tv inclusiv în România. Aselenizarea a fost văzută la momentul respectiv ca momentul zero al planetei, de la care americanii și rușii vor uita de rivalitate și, împreună cu celelalte popoare, vor munci cot la cot pentru cucerirea spațiului, adevăratul vis al omenirii. Din păcate, această predicție s-a dovedit a fi greșită.
27.ANALIZĂ Istoria și mizele conflictului Iran-SUA: atacuri teroriste, operațiuni secrete și Marele Satan După ce Iranul a doborât o dronă americană, iar SUA au fost la un pas să bombardeze instalațiile militare ale Teheranului, tensiunile dintre cele două țări au ajuns la un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani. Președintele Trump a anulat ordinul de atac cu doar zece minute înainte de lansarea rachetelor, dar o lume întreagă se întreabă acum în ce direcție se va duce totuși conflictul dintre SUA și Iran. Dar ca să înțelegem mai bine ce se întâmplă acum, trebuie să ne întoarcem puțin în istorie.
28.ANALIZA Când trecutul nu vrea să moară: evenimente istorice care influențează militantismul islamic contemporan În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, am făcut singura descoperire arheologică a vieții mele sau, mai bine zis, m-am împiedicat de ea. Vizitam, în sudul Irakului, ruinele Urului, unul dintre primele și cele mai importante orașe summeriene, locul în care – ne spune Biblia – s-a născut Avraam, patriarh al Iudaismului, Creștinismului și Islamului, religii monoteiste care, împreună, îi poartă numele: “avraamice”. Nu departe de ziggurat – cel mai bine păstrat din Mesopotamia – am dat peste o cărămidă.
29.Orient: Razboiul sfarsitului lumii Orientul Mijlociu este in haos. Primavara araba a lasat in urma razboaie civile in Siria, Libia si, intr-o anumita masura, in Irak. Yemenul este la un pas de implozie dupa ce siitii Houthi, sprijiniti de Iran, au preluat puterea, ceea ce nemultumeste profund triburile sunnite, preferate de Arabia Saudita si aliatii sai din Golf. Al Qaida si afiliatii sai poarta campanii sangeroase in Siria, Yemen, Maghreb si Cornul Africii; Statul Islamic controleaza o treime din Siria si Irak si a reusit sa-si extinda influenta din vestul Africii - unde Boko Haram a anuntat ca i se alatura - pana in Pakistan si Afghanistan, trecand prin Algeria, Libia si Egipt, tari in care au avut loc atacuri revendicate in numele gruparii jihadiste.
30.Ce este jihadul pentru Islam si ce reprezinta el astazi? Cat de departe ar fi dispusi jihadistii sa mearga? Un studiu de Catalin Gombos Declansat de o revolta impotriva regimului lui Bashar al Assad, razboiul civil sirian capata tot mai mult accentul unui razboi inter-confesional intre siiti si sunniti. Zeci de clerici sunniti din mai multe state arabe, intruniti in iunie la Cairo, le-au cerut credinciosilor sa plece la jihad in Siria, in conditiile in care in acea tara sunt deja prezenti, de mai mult timp, luptatori straini, iar cele mai bine-organizate grupari ale rebelilor sunt cele ale jihadistilor. Influenta jihadistilor este, de altfel, si motivul pentru care statele occidentale ezita sa ii inarmeze pe rebeli - ultima oara cand au facut acest lucru, jihadistii, odata infrant adversarul comun, fortele sovietice din Afghanistan, s-au intors impotriva celor care ii sprijinisera.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by