Articole scrise de Catalin Cioaba


1 - 7 din 7 rezultate
1.Marius Leonte ��i întreb��rile f��r�� r��spuns Via��a de student în c��minele din Groz��ve��ti în anii ��90 era mai mult decât pitoreasc��: pe de o parte, te loveai la tot pasul de precarit����ile vie��ii de c��min – camere stâmte ��i triste, holuri lungi ��i întunecate, toalete insalubre… Dar înv����ai totu��i, cu timpul, s�� ignori sordidul. Pe de alt�� parte, în toat�� aceast�� cocin�� istoric�� se întâmpla s�� legi prietenii cu oameni incredibil de puri. Acolo, în Groz��ve��tii anilor ��90, în nesfâr��ite discu��ii nocturne despre „ce este arta?“ sau „ce este adev��rul?“, l-am cunoscut pe sculptorul Marius Leonte.
2.Cultura impunit����ii. Sau o poveste care nu se mai termin�� Chiar în ziua de 17 decembrie 2019 am v��zut, la Casa de Cultur�� a studen��ilor din Bucure��ti, filmul documentar al lui Bose Pa��tina, „Timi��oara, 17 decembrie 1989“ (1991). ��tiam despre tân��rul regizor de alt��dat��, disp��rut prematur, c�� a fost extrem de pre��uit în breasla sa, îns�� filmul acesta e o adev��rat�� capodoper�� a genului. De ce?
3.Un loc care tr��ie��te (câteva preciz��ri pentru ministrul Turismului) Actualul ministru al Turismului a vizitat de curând sta��iunea P��ltini��, aflat�� la 30 de km de Sibiu. Locul nu este doar unul al drume��iilor pe munte, cu trasee minunate, ci ��i – pentru cine e interesat – al unui popas cu tent�� cultural�� în lumea lui Constantin Noica. Mul��i ��tiu c�� acolo, „la 4.000 de picioare deasupra omenirii“, filozoful român ��i-a petrecut ultimii ani din via����. Tot acolo a dorit s�� r��mân�� ��i dup�� moarte (mormântul s��u se afl�� în curtea Schitului).
4.Un gest de onoare În ultimele luni, în spa��iul public au existat îndelungi dispute legate de chestiuni care priveau, în principal, comunitatea filozofic�� româneasc��. Pentru un simplu cititor, îmi închipui c�� este derutant s�� asi��ti la un amplu schimb de replici, a c��ror relevan���� pentru societate în ansamblu nu transpare din prima clip��.
5.De ce ne-ai batjocorit? Intr-un text publicat pe Contributors.ro, lectorul universitar Catalin Cioaba de la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucure��ti, arat�� c�� fostul ministru al Culturii, Ionut Vulpescu, si-a plagiat lucrarea de doctorat in filozofie. Lucrarea ar fi preluat chiar si texte de prezentare, referate de pe internet sau articole din ziare si reviste. Pana acum Facultatea de Filozofie fusese relativ ferit�� de acuza��ii de plagiat.
6.Un înger sub acoperire Mi-am f��cut, de-a lungul anilor, un soi de list��, foarte scurt��, cu oamenii care, cunoscându-i, mi s-au p��rut… nefiresc de buni. Comparat�� cu capriciile infinit de diverse ale speciei umane, aceast�� stirpe nobil�� mi se p��rea a fi nu doar excep��ia, ci o alternativ�� la lumea obi��nuit��. Astfel de oameni pur ��i simplu p��reau c�� nu erau de aici. Desigur, nu am pus niciodat�� pe hârtie o asemenea list��. M-am mul��umit s��-i numesc „îngeri sub acoperire“. Ei au, ca ��i noi, înf����i��are, carne ��i oase, dar doar par a fi oameni. Fiin��a lor autentic�� e serafic��.
7."Care e problema?" sau despre cum se fura chiar din inchisoare Lista publicata zilele acestea cu "indrumatorii" de lucrari stiintifice pentru coruptii din puscarii este o lista a rusinii... Unora care au furat bani peste bani, le intinzi acum o mana ���parinteasca��� pentru furtul intelectual. Pe lista se afla, in mare parte, profesori de care n-am auzit ... Dar, pe langa acestia, se afla si doua nume sonore, de episcopi ai BOR, ba chiar unul de mitropolit. IPS Laurentiu Streza a coordonat lucrarea lui Gigi Becali, Iubirea milostiva si mantuitoare, publicata de editura Saeculum in 2014.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by