Articole scrise de C.Pirvoiu


1 - 24 din 24 rezultate
1.Dosar clasat: Rompetrol Rafinare scap�� de dosarul penal de la DIICOT, iar sechestrul pe bunuri a fost ridicat în mare parte Procurorii DIICOT au clasat acuza��iile penale asupra Rompetrol Rafinare ��i au ridicat majoritatea m��surilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei, potrivit unei Ordonan��e de clasare a DIICOT. Rompetrol Rafinare era anchetat�� pentru o a��a-zis�� "datorie istoric��" fa���� de statul român. În aceste condi��ii, în mai 2016, DIICOT a dispus sechestru asupra unor bunuri de circa 600 milioane de euro. Totu��i, prin ordonan��a de clasare, o m��sur�� asiguratorie provizorie a fost men��inut�� pentru o perioad�� de 30 zile asupra a patru instala��ii ale Rompetrol Rafinare de aproximativ 106 milioane dolari.
2.Noul ministru al Economiei dore��te ca Romgaz s�� intre în locul ExxonMobil în proiectul din Marea Neagr��/ Acela��i lucru l-a spus ��i Iulian Iancu (PSD) în urm�� cu o s��pt��mân�� Virgil Popescu, noul ministru al Economiei, spune c�� î��i dore��te ca produc��torul român de gaze Romgaz s�� încerce s�� intre în consor��iu cu OMV Petrom, în locul americanilor de la ExxonMobil, în proiectul din Marea Neagr��. Interesant este c�� acela��i mesaj l-a transmis, în urm�� cu o s��pt��mân��, ��i Iulian Iancu (PSD), pre��edintele Comisiei pentru industrii ��i servicii din Camera Deputa��ilor. Afirma��iile au fost f��cute în condi��iile în care nu este sigur c�� ExxonMobil vrea s�� î��i vând�� participa��ia din Marea Neagr��, existând zvonuri în acest sens, dar neconfirmate oficial.
3.UPDATE Directorul Transelectrica ��i-ar fi falsificat diploma de inginer Marius D��nu�� Cara��ol, ��eful Directoratului Transelectrica, ��i-a trecut în CV c�� are diplom�� de inginer diplomat, dup�� ce a terminat în 2005 Facultatea de Electrotehnic��, în cadrul Universit����ii Politehnica Bucure��ti. Îns��, diploma ar fi fals��, au declarat surse din Transelectrica pentru HotNews.ro. Vezi în text diploma. UPDATE Cara��ol ar urma s�� fie demis în cursul zilei de joi.
4.Vremuri grele pentru Complexul Energetic Oltenia: ��i-a bugetat, pentru 2019, venituri cu peste 450 milioane lei mai mici decât cele programate anul trecut Complexul Energetic Oltenia, companie cu 13.000 de angaja��i, ��i-a programat pentru 2019 venituri cu mult în sc��dere fa���� de anul trecut, dar ��i un profit brut de doar 1 milion de lei, potrivit proiectului de buget al companiei. Îns��, cifrele din bugetul de venituri ��i cheltuieli ale CE Oltenia sunt adesea departe de realitate. De exemplu, anul trecut, a fost estimat un profit de 70 milioane de lei, îns�� a ob��inut o pierdere record de aproape 1 miliard de lei, dup�� cum arat�� presa gorjean��.
5.Proiect de OUG: Administra��ia public�� central��, obligat�� s�� renoveze, anual, 3% din suprafa��a cl��dirilor pe care le ocup��/ Operatorii economici vor întocmi la fiecare 4 ani un audit energetic România se afl�� într-o faz�� avansat�� a procedurii de infringement declan��at�� de Comisia European��, din cauza transpunerii incorecte a legisla��iei europene privind performan��a energetic�� a cl��dirilor. În cazul în care Guvernul nu adopt�� de urgen���� noi m��suri, România va fi dat�� în judecat�� la Curtea European�� de Justi��ie, riscând o sanc��iune de 1,9 milioane euro, plus 35.000 euro penalit����i zilnice. Vezi ce proiect de OUG a pus Ministerul Energiei în dezbatere public��.
6.Ce mai prevede proiectul de la Finan��e: Ministrul de Interne va gestiona modul în care sunt folosi��i banii pentru opera��iuni precum folosirea investigatorilor sub acoperire, colaboratorilor ori informatorilor Proiectul de act normativ prezentat mar��i seara de ministrul finan��elor, Eugen Teodorovici, cuprinde ��i un articol referitor la constituirea unor depozite în lei sau valut�� pentru opera��iuni speciale. Modul de planificare, eviden����, utilizare, justificare ��i control al depozitului prev��zut se stabile��te prin ordin al ministrului afacerilor interne. Articolul mai prevede c�� documentele privind necesitatea efectu��rii cheltuielilor din aceste depozite reprezint�� "documente justificative de trecere imediat�� pe cheltuieli".
7.Produc��torii de energie regenerabil�� critic�� politicile Ministerului Energiei: În timp ce UE nu concepe viitorul f��r�� energie regenerabil��, România face un pas înapoi PATRES - Organiza��ia Patronal�� a Produc��torilor de Energie din Surse Regenerabile din România î��i exprim�� îngrijorarea fa���� de deciziile autorit����ilor române cu privire la viitorul energiei din surse regenerabile în România. Conform Strategiei pe termen lung de decarbonare a economiei UE pân�� în 2050, statele europene vor trebui s�� renun��e complet la combustibili fosili în generarea de energie ��i s�� se bazeze, în propor��ie de 80%, pe energie regenerabil��. România procedeaz�� invers: subven��ioneaz�� în continuare c��rbunele ��i propune ��inte sub cele ale UE pentru energia regenerabil��, potrivit asocia��iei.
8.���Document prezentat de Victor Ponta: Ministerul Justi��iei a atras aten��ia Guvernului c�� OUG privind înfiin��area fondurilor suverane ar fi neconstitu��ional�� Ministerul Justi��iei a atras aten��ia Guvernului asupra caracterului neconstitu��ional al proiectului de Ordonan���� de Urgen���� privind înfiin��area fondurilor suverane de dezvoltare ��i investi��ii, potrivit unui document semnat de ministrul finan��elor, Eugen Teodorovici, document publicat de Victor Ponta pe contul s��u de Facebook. Victor Ponta sus��ine, totodat��, c�� "Liviu Dragnea a fost abordat inca din 2016 de grupuri de interese economice din afara tarii care si-au aratat interesul in a prelua aceste companii fara insa sa participe cu bani la listari sau privatizari".
9.ANRE vrea s�� schimbe modul de stabilire a tarifelor de distribu��ie a gazelor: Rata de rentabilitate a distribuitorilor ar putea fi redus�� cu 40% Autoritatea Na��ional�� de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere public�� un proiect privind o nou�� metodologie de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribu��ie în sectorul gazelor naturale, începând cu a patra perioad�� de reglementare. Potrivit proiectului, rata de rentabilitate pentru activitatea de distribu��ie ar putea fi stabilit�� la 5,07%, la fel ca la energia electric��, fa���� de 8,43% cât este acum. Principalii distribuitori de gaze sunt E.On ��i Engie.
10.Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata in legatura cu ajutoare acordate de stat Complexului Energetic Hunedoara Comisia European�� a deschis luni o investiga��ie aprofundat�� pentru a evalua dac�� diferitele m��suri de sprijin public acordate de autorit����ile române produc��torului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. Pe 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) produc��torului de energie CE Hunedoara, care se afla într-o situa��ie de dificultate financiar�� înc�� din 2013. Insa, CE Hunedoara trebuia sa puna in aplicare un plan de restructurare pentru a de veni viabil si, de asemenea, sa ramburseze 6 milioane euro.
11.Transgaz a achizitionat saptamana trecuta gaze la un pret mult peste cel al pietei, motivand necesitatea de a echilibra sistemul national de transport Transgaz a achizitionat pe 27 februarie, cand era ger puternic, o cantitate de circa un milion de metri cubi, la un pret foarte mare: 127 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa pentru luna februarie era de 90 lei/MWh. Transgaz motiveaza aceasta tranzactie prin faptul ca a fost necesara pentru echilibrarea sistemului national de transport, in conditiile in care se inregistra un deficit de gaze in conducte. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie.
12.Romgaz a incheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea cu minim 227 milioane lei a centralei Iernut, din Planul National de Investitii Compania producatoare de gaze Romgaz a incheiat pe 7 decembrie 2017 un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea centralei de la Iernut, potrivit unui raport al companiei transmis bursei. Finantarea este nerambursabila si se acorda din contul Planul National de Investitii (PNI), pentru perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020. Valoarea estimata a finantarii este de minim 227,2 milioane lei si de maxim 320,9 milioane lei.
13.De ce crede ministrul energiei ca nu au fost afectate companiile de pe bursa dupa scandalul "se desfiinteaza/nu se desfiinteaza pilonul II de pensii" Ministrul energiei, Toma Petcu, nu crede ca ar societatile energetice listate pe bursa ar fi putut fi afectate dupa declaratia ministrului Finantelor, Ionut Misa, ca Pilonului II de pensii va fi desfiintat. Motivul invocat de ministru, in cadrul unei conferinte "Focus Energetic", a fost ca societatile energetice de pe bursa nu au investit in fondurile de pensii. Insa, explicatia ministrului este eronata, deoarece investitiile au loc invers, fondurile de pensii sunt cele care investesc puternic in actiuni ale companiilor de pe bursa. Societatile energetice, listate pe bursa, nu investesc in fonduri de pensii. Invers, da. 
14.UPDATE Sevil Shhaideh a ajuns la Palatul Victoriei, pentru sedinta pregatitoare de Guvern, in conditiile in care nu mai are cui sa delege atributiile sale Ministrul demisionar al dezvoltarii si mana dreapta a lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, a ajuns luni, in jur de ora 12.30, la Palatul Victoria, unde are loc sedinta pregatitoare de Guvern. Shhaideh este obligata sa participe la astfel de activitati, avand in vedere ca nu mai are cui sa delege atributiile sale de ministru, dupa ce premierul Sorin Grindeanu a demis absolut toti oamenii pusi in fruntea Ministerului Dezvoltarii. In ceea ce priveste demisia depusa de Sevil Shhaideh, premierul a trimis-o inca de vineri Administratiei Prezidentiale, insa nu a fost inca semnata de catre presedintele Klaus Iohannis.
15.Cine este Nicolae Nasta, nou secretar de stat in Ministerul Apararii: Care sunt legaturile sale cu personaje controversate din Ilfov Secretarul general al ALDE, Nicolae Nasta, a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul Apararii, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, publicata miercuri in Monitorul Oficial. Nicolae Nasta are o avere impresionanta, care consta in multe terenuri si case in judetul Ilfov. De altfel, s-a remarcat prin legaturile sale cu personaje controversate din Ilfov. In declaratia de avere a trecut un imprumut de 245.000 euro acordat omului de afaceri Valentin Vasilescu, cercetat de DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani. L-a imprumutat cu 75.000 euro si pe Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, acuzat de procurorii DNA de santaj si luare de mita.
16.Ministerul Economiei: 46 de companii mari consumatoare de energie electrica au fost scutite de la plata de certificate verzi Ministerul Economiei anunta ca 46 de companii au beneficiat de Schema de ajutor de stat instituita prin HG. 495/2014, de la inceputul programului, in anul 2015, pana acum, prin care au fost scutite de la plata de certificate verzi. Potrivit ministerului, aceste companii, din domeniile IMM si mari societati, au primit acorduri pentru exceptare de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii. Printre beneficiarii schemei de ajutor de stat se afla Alro, ArcelorMittal, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Lafarge Ciment (la care director general pana in noiembrie 2015 a fost actualul ministru al economiei) etc. Vezi lista cu cele 46 de companii.
17.Dumitru Matei, presedinte al Oil Terminal, este noul director general al Salrom Consiliul de Administratie al Societa��ii Na��ionale a Sarii (Salrom) a decis numirea lui Dumitru Matei in functia de firector general al societatii. Potrivit unui comunicat de presa, numirea a fost facuta in urma unei proceduri de selectie si recrutare, in baza OUG 109/2011, fiind evaluati si intervievati circa 20 de candidati. Dumitru Matei detine de aproape doi ani si functia de membru in Consiliul de Administratie al Oil Terminal, iar din octombrie cea de presedinte al acestuia. Reamintim ca Fondul Proprietatea intentioneaza sa-si vanda participatia pe care o detine la Salrom, potrivit unui memorandum semnat de Guvern la inceputul lunii septembrie. Statul ia in calcul sa cumpere pachetul de actiuni care ar urma sa fie vandut de Fondul Proprietatea.
18.Decizii ale actionarilor Oil Terminal: Schimbari in Consiliul de Administratie, majorare de capital si respingerea pornirii actiunii in raspundere impotriva directorului general Actionarii Oil Terminal au decis pe 10 octombrie sa numeasca noi membri in Consiliul de Administratie, fiind inlocuiti trei membri, invocandu-se prevederile OUG 109/2011. De asemenea, au aprobat majorarea capitalului social de la 58,2 milioane de lei la 319,2 milioane de lei cu aport in natura si aport in numerar de maxim 261 milioane de lei. Actionarii minoritari vor fi obligati sa vina cu un aport in numerar de 105,3 milioane de lei. Actionarii au decis, de asemenea, sa respinga pornirea actiunii in raspundere impotriva directorului general Viorel Ciutureanu si a administratorilor societatii, punct solicitat de catre reprezentantul unui actionar minoritar.
19.UPDATE Concluziile Corpului de Control al premierului in cazul Colectiv: Interventie de urgenta necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor/ Raed Arafat nu a permis amplasarea unui post medical avansat Interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, se arata intr-un raport al Corpul de Control al Prim-ministrului (CCPM). In urma unor verificari, s-a constatat ca mai multe institutii au manifestat deficiente in modul de actiune. Institutiile au comunicat haotic intre ele, Planul Rosu a fost declansat tarziu, au fost transmise date contradictorii referitoare la numarul de pacienti si infectii nosocomiale, iar  mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene nu a fost activat. Institutiile cu probleme sunt Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti -Ilfov, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti si spitalele in care au fost internate victimele.UPDATE Raportul (document atasat) arata ca Raed Arafat a decis sa nu fie amplasat un post medical avansat, acordarea primului ajutor fiind facuta direct pe caldaram.
20.Raportul Curtii de Conturi pe 2014: Prejudicii de 1,7 miliarde de lei si nereguli financiare de 22,7 miliarde de lei la institutiile de stat Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit, in urma verificarii modului in care a fost cheltuit banul public in exercitiul bugetar 2014, prejudicii si nereguli financiar-contabile uriase la institutiile de stat. Impactul financiar al prejudiciilor a fost evaluat la 1,76 miliarde lei (395,7 milioane euro). Au mai fost constatate nereguli financiar-contabile de 22,74 miliarde lei (5,1 miliarde euro), cele mai multe fiind cauzate de erori de inregistrare a unor operatiuni. De asemenea, abaterile care au dus la neincasarea unor venituri bugetare, impactul financiar fiind calculat la 3,6 miliarde lei (812,9 milioane euro).
21.Hidroelectrica a obtinut un profit brut de 1,1 miliarde de lei in 2015 Hidroelectrica a inregistrat in anul 2015 un profit brut de 1.100.083.000 lei in 2015, raportat la  o cifra de afaceri de 3.188.692.000 lei, informeaza compania. "Este cel mai bun rezultat financiar obtinut vreodata de Hidroelectrica raportat la productia de energie.(...)Profitul inregistrat de Hidroelectrica in 2015 este de 3,5 ori mai mare decat profitul raportat in 2010, de 292 milioane lei, aferent unei productii record de 19,8 TWh", a declarat Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judicar al Hidroelectrica.
22.Prioritatile Ministerului Economiei pe 2016: preluarea Departamentului pentru investitii straine, reorganizarea retelei de atasati economici si aprobarea strategiei miniere Ministerul Economiei isi propune ca pana in iulie 2016 sa reorganizeze reteaua de atasati economici. Mai intentioneaza ca pana in martie 2016 sa fie aprobata strategia miniera 2015-2030. Pana in octombrie, vrea sa stabileasca un plan pe 10 ani de participare a industriei nationale de aparare la inzestrarea armatei. Pe zona de legislatie, in luna ianuarie va fi promovat un proiect de OUG de preluare de la SGG a Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat pentru înfiin��are ulterioar�� a Autorit����ii pentru Promovarea Rela��iilor Comerciale Externe. Toate acestea sunt cuprinse intr-o lista de prioritati publicate pe site-ul Guvernului. Vezi in text si documentele atasate si alte prioritati ale Ministerului Economiei.
23.Instanta a admis cererea de insolventa a Jurnalului National. Administrator judiciar va fi Euro Insol, firma de insolventa detinuta de Remus Borza Tribunalul Bucuresti a admis joi cererea inaintata de Intact Publishing, compania care editeaza Jurnalul National, pentru intrare in insolventa. Administrator judiciar va fi Euro Insol, firma de insolventa detinuta de Remus Borza, fapt confirmat pentru HotNews.ro de acesta. Reamintim ca Remus Borza este administrator judiciar si la Hidroelectrica.
24.Realitatea a facut plangere penala impotriva ministrului Transporturilor pentru incidentul cu trenul reparat cu un bat/ Ministerul nu cunoaste acuzatiile Realitatea TV a depus o plangere penala impotriva CFR Calatori si a ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, pe motiv ca echipa aflata in trenul care a fost reparat cu o ramura dintr-un tei, cu sarma si scotch, s-a aflat in pericol, informeaza realitatea.net. Potrivit acestuia, a fost depusa o plangere penala care va fi trimisa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reprezentantii ministerului sustin ca nu cunosc acuzatiile formulate. Vezi in text ce spune Ministerul Transporturilor.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by