Articole scrise de C.Pirvoiu


1 - 29 din 29 rezultate
1.Achiziție directă controversată: Au fost cumpărate 1,7 milioane măști de protecție, la preț ridicat, de la un comerciant de alimente, băuturi și tutun O firmă dintr-o comună din Giurgiu a reușit să vândă Guvernului 1,75 milioane de măști de protecție, pentru 56 milioane lei, la un preț mediu de 32 lei bucata. Prețul este ridicat în condițiile în care măști de acest tip, FFP2 sau FFP3, costau în medie 10 lei. Pe de altă parte, este adevărat că acum sunt dificil de găsit pe piață. Firma norocoasă are o vechime de doar un an și se ocupă de comerțul cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe.
2.Ordin ANRE privind blocarea prețurilor la energie, suspendat în instanță/ Nuclearelectrica a obținut câștig de cauză Compania Nuclearelectrica anunță că a reușit să suspende în instanță un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care obligă producătorii de energie să vândă pe piața reglementată, la prețuri constante, până la sfârșitul anului 2020. Sentința instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.
3.Cadou de la Guvernul Orban: Actualul șef al Consiliului Concurenței ar putea rămâne pe viață în această funcție Guvernul Orban a modificat printr-o ordonanță de urgență Legea concurenței în așa fel încât conducerea Consiliului Concurenței să poată fi realeasă la nesfârșit. Interesant este că această modificare apare cu puțin timp înainte de expirarea celui de-al doilea mandat al actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Până acum, legea prevedea că durata mandatului este de 5 ani, putând fi reînnoit o singură dată.
4.Dosar clasat: Rompetrol Rafinare scapă de dosarul penal de la DIICOT, iar sechestrul pe bunuri a fost ridicat în mare parte Procurorii DIICOT au clasat acuzațiile penale asupra Rompetrol Rafinare și au ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei, potrivit unei Ordonanțe de clasare a DIICOT. Rompetrol Rafinare era anchetată pentru o așa-zisă "datorie istorică" față de statul român. În aceste condiții, în mai 2016, DIICOT a dispus sechestru asupra unor bunuri de circa 600 milioane de euro. Totuși, prin ordonanța de clasare, o măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioadă de 30 zile asupra a patru instalații ale Rompetrol Rafinare de aproximativ 106 milioane dolari.
5.Noul ministru al Economiei dorește ca Romgaz să intre în locul ExxonMobil în proiectul din Marea Neagră/ Același lucru l-a spus și Iulian Iancu (PSD) în urmă cu o săptămână Virgil Popescu, noul ministru al Economiei, spune că își dorește ca producătorul român de gaze Romgaz să încerce să intre în consorțiu cu OMV Petrom, în locul americanilor de la ExxonMobil, în proiectul din Marea Neagră. Interesant este că același mesaj l-a transmis, în urmă cu o săptămână, și Iulian Iancu (PSD), preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Afirmațiile au fost făcute în condițiile în care nu este sigur că ExxonMobil vrea să își vândă participația din Marea Neagră, existând zvonuri în acest sens, dar neconfirmate oficial.
6.UPDATE Directorul Transelectrica și-ar fi falsificat diploma de inginer Marius Dănuț Carașol, șeful Directoratului Transelectrica, și-a trecut în CV că are diplomă de inginer diplomat, după ce a terminat în 2005 Facultatea de Electrotehnică, în cadrul Universității Politehnica București. Însă, diploma ar fi falsă, au declarat surse din Transelectrica pentru HotNews.ro. Vezi în text diploma. UPDATE Carașol ar urma să fie demis în cursul zilei de joi.
7.Vremuri grele pentru Complexul Energetic Oltenia: Și-a bugetat, pentru 2019, venituri cu peste 450 milioane lei mai mici decât cele programate anul trecut Complexul Energetic Oltenia, companie cu 13.000 de angajați, și-a programat pentru 2019 venituri cu mult în scădere față de anul trecut, dar și un profit brut de doar 1 milion de lei, potrivit proiectului de buget al companiei. Însă, cifrele din bugetul de venituri și cheltuieli ale CE Oltenia sunt adesea departe de realitate. De exemplu, anul trecut, a fost estimat un profit de 70 milioane de lei, însă a obținut o pierdere record de aproape 1 miliard de lei, după cum arată presa gorjeană.
8.Proiect de OUG: Administrația publică centrală, obligată să renoveze, anual, 3% din suprafața clădirilor pe care le ocupă/ Operatorii economici vor întocmi la fiecare 4 ani un audit energetic România se află într-o fază avansată a procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană, din cauza transpunerii incorecte a legislației europene privind performanța energetică a clădirilor. În cazul în care Guvernul nu adoptă de urgență noi măsuri, România va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție, riscând o sancțiune de 1,9 milioane euro, plus 35.000 euro penalități zilnice. Vezi ce proiect de OUG a pus Ministerul Energiei în dezbatere publică.
9.Ce mai prevede proiectul de la Finanțe: Ministrul de Interne va gestiona modul în care sunt folosiți banii pentru operațiuni precum folosirea investigatorilor sub acoperire, colaboratorilor ori informatorilor Proiectul de act normativ prezentat marți seara de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, cuprinde și un articol referitor la constituirea unor depozite în lei sau valută pentru operațiuni speciale. Modul de planificare, evidență, utilizare, justificare și control al depozitului prevăzut se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne. Articolul mai prevede că documentele privind necesitatea efectuării cheltuielilor din aceste depozite reprezintă "documente justificative de trecere imediată pe cheltuieli".
10.Producătorii de energie regenerabilă critică politicile Ministerului Energiei: În timp ce UE nu concepe viitorul fără energie regenerabilă, România face un pas înapoi PATRES - Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România își exprimă îngrijorarea față de deciziile autorităților române cu privire la viitorul energiei din surse regenerabile în România. Conform Strategiei pe termen lung de decarbonare a economiei UE până în 2050, statele europene vor trebui să renunțe complet la combustibili fosili în generarea de energie și să se bazeze, în proporție de 80%, pe energie regenerabilă. România procedează invers: subvenționează în continuare cărbunele și propune ținte sub cele ale UE pentru energia regenerabilă, potrivit asociației.
11.​Document prezentat de Victor Ponta: Ministerul Justiției a atras atenția Guvernului că OUG privind înființarea fondurilor suverane ar fi neconstituțională Ministerul Justiției a atras atenția Guvernului asupra caracterului neconstituțional al proiectului de Ordonanță de Urgență privind înființarea fondurilor suverane de dezvoltare și investiții, potrivit unui document semnat de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, document publicat de Victor Ponta pe contul său de Facebook. Victor Ponta susține, totodată, că "Liviu Dragnea a fost abordat inca din 2016 de grupuri de interese economice din afara tarii care si-au aratat interesul in a prelua aceste companii fara insa sa participe cu bani la listari sau privatizari".
12.ANRE vrea să schimbe modul de stabilire a tarifelor de distribuție a gazelor: Rata de rentabilitate a distribuitorilor ar putea fi redusă cu 40% Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică un proiect privind o nouă metodologie de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie în sectorul gazelor naturale, începând cu a patra perioadă de reglementare. Potrivit proiectului, rata de rentabilitate pentru activitatea de distribuție ar putea fi stabilită la 5,07%, la fel ca la energia electrică, față de 8,43% cât este acum. Principalii distribuitori de gaze sunt E.On și Engie.
13.Comisia Europeana a deschis o investigatie aprofundata in legatura cu ajutoare acordate de stat Complexului Energetic Hunedoara Comisia Europeană a deschis luni o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. Pe 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane euro (167 de milioane lei) producătorului de energie CE Hunedoara, care se afla într-o situație de dificultate financiară încă din 2013. Insa, CE Hunedoara trebuia sa puna in aplicare un plan de restructurare pentru a de veni viabil si, de asemenea, sa ramburseze 6 milioane euro.
14.Transgaz a achizitionat saptamana trecuta gaze la un pret mult peste cel al pietei, motivand necesitatea de a echilibra sistemul national de transport Transgaz a achizitionat pe 27 februarie, cand era ger puternic, o cantitate de circa un milion de metri cubi, la un pret foarte mare: 127 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa pentru luna februarie era de 90 lei/MWh. Transgaz motiveaza aceasta tranzactie prin faptul ca a fost necesara pentru echilibrarea sistemului national de transport, in conditiile in care se inregistra un deficit de gaze in conducte. Reamintim ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a amendat Transgaz, E.ON, Engie si OMV Petrom pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie.
15.VIDEO Viorica Dancila, pronuntand de sase ori "imunoglobina" in loc de "imunoglobulina": Demersurile pentru achizitionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de catre compania nationala Unifarm SA Premierul Viorica Dancila a pronuntat de sase ori, intr-o declaratie scurta la inceputul sedintei de Guvern, "imunoglobina" in loc de "imunoglobulina". A declarat la inceputul sedintei de Guvern ca discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost provocate de retragerea producatorilor care asigurau 80% din necesar. Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de acum de catre Unifarm SA.
16.Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei, crede ca nu se va mai realiza proiectul BRUA, dar ca ar putea sa apara un alt proiect, care se numeste BRUSA: Bulgaria-Romania-Ungaria-Slovacia-Austria Razvan Nicolescu, senior-expert in cadrul Deloitte si fost ministru al Energiei, crede ca proiectul conductei BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) nu se va realiza, insa ar putea aparea un alt proiect numit BRUSA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Slovacia-Austria). "O sa va spun foarte sincer, cred ca prima parte din BRUA, acea conducta Podisor-Recas, sta in puterile noastre sa o realizam. Iar daca nu se va realiza, nu se va realiza din motive de acces la terenuri, din motive cu care se confrunta si cei care vor sa faca autostrazi in Romania si alte proiecte mari de investitii. Dar eu cred ca prima faza din BRUA, cea de pe teritoriul romanesc, se va realiza", a declarat Razvan Nicolescu, in cadrul forumului "Tranzitie Inteligenta catre un Sector Energetic Digitalizat si Sustenabil".
17.Romgaz a incheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea cu minim 227 milioane lei a centralei Iernut, din Planul National de Investitii Compania producatoare de gaze Romgaz a incheiat pe 7 decembrie 2017 un contract cu Ministerul Energiei pentru finantarea centralei de la Iernut, potrivit unui raport al companiei transmis bursei. Finantarea este nerambursabila si se acorda din contul Planul National de Investitii (PNI), pentru perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020. Valoarea estimata a finantarii este de minim 227,2 milioane lei si de maxim 320,9 milioane lei.
18.De ce crede ministrul energiei ca nu au fost afectate companiile de pe bursa dupa scandalul "se desfiinteaza/nu se desfiinteaza pilonul II de pensii" Ministrul energiei, Toma Petcu, nu crede ca ar societatile energetice listate pe bursa ar fi putut fi afectate dupa declaratia ministrului Finantelor, Ionut Misa, ca Pilonului II de pensii va fi desfiintat. Motivul invocat de ministru, in cadrul unei conferinte "Focus Energetic", a fost ca societatile energetice de pe bursa nu au investit in fondurile de pensii. Insa, explicatia ministrului este eronata, deoarece investitiile au loc invers, fondurile de pensii sunt cele care investesc puternic in actiuni ale companiilor de pe bursa. Societatile energetice, listate pe bursa, nu investesc in fonduri de pensii. Invers, da. 
19.UPDATE Sevil Shhaideh a ajuns la Palatul Victoriei, pentru sedinta pregatitoare de Guvern, in conditiile in care nu mai are cui sa delege atributiile sale Ministrul demisionar al dezvoltarii si mana dreapta a lui Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, a ajuns luni, in jur de ora 12.30, la Palatul Victoria, unde are loc sedinta pregatitoare de Guvern. Shhaideh este obligata sa participe la astfel de activitati, avand in vedere ca nu mai are cui sa delege atributiile sale de ministru, dupa ce premierul Sorin Grindeanu a demis absolut toti oamenii pusi in fruntea Ministerului Dezvoltarii. In ceea ce priveste demisia depusa de Sevil Shhaideh, premierul a trimis-o inca de vineri Administratiei Prezidentiale, insa nu a fost inca semnata de catre presedintele Klaus Iohannis.
20.Cine este Nicolae Nasta, nou secretar de stat in Ministerul Apararii: Care sunt legaturile sale cu personaje controversate din Ilfov Secretarul general al ALDE, Nicolae Nasta, a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul Apararii, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, publicata miercuri in Monitorul Oficial. Nicolae Nasta are o avere impresionanta, care consta in multe terenuri si case in judetul Ilfov. De altfel, s-a remarcat prin legaturile sale cu personaje controversate din Ilfov. In declaratia de avere a trecut un imprumut de 245.000 euro acordat omului de afaceri Valentin Vasilescu, cercetat de DIICOT pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani. L-a imprumutat cu 75.000 euro si pe Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, acuzat de procurorii DNA de santaj si luare de mita.
21.Ministerul Economiei: 46 de companii mari consumatoare de energie electrica au fost scutite de la plata de certificate verzi Ministerul Economiei anunta ca 46 de companii au beneficiat de Schema de ajutor de stat instituita prin HG. 495/2014, de la inceputul programului, in anul 2015, pana acum, prin care au fost scutite de la plata de certificate verzi. Potrivit ministerului, aceste companii, din domeniile IMM si mari societati, au primit acorduri pentru exceptare de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii. Printre beneficiarii schemei de ajutor de stat se afla Alro, ArcelorMittal, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Lafarge Ciment (la care director general pana in noiembrie 2015 a fost actualul ministru al economiei) etc. Vezi lista cu cele 46 de companii.
22.Dumitru Matei, presedinte al Oil Terminal, este noul director general al Salrom Consiliul de Administratie al Societaţii Naţionale a Sarii (Salrom) a decis numirea lui Dumitru Matei in functia de firector general al societatii. Potrivit unui comunicat de presa, numirea a fost facuta in urma unei proceduri de selectie si recrutare, in baza OUG 109/2011, fiind evaluati si intervievati circa 20 de candidati. Dumitru Matei detine de aproape doi ani si functia de membru in Consiliul de Administratie al Oil Terminal, iar din octombrie cea de presedinte al acestuia. Reamintim ca Fondul Proprietatea intentioneaza sa-si vanda participatia pe care o detine la Salrom, potrivit unui memorandum semnat de Guvern la inceputul lunii septembrie. Statul ia in calcul sa cumpere pachetul de actiuni care ar urma sa fie vandut de Fondul Proprietatea.
23.Decizii ale actionarilor Oil Terminal: Schimbari in Consiliul de Administratie, majorare de capital si respingerea pornirii actiunii in raspundere impotriva directorului general Actionarii Oil Terminal au decis pe 10 octombrie sa numeasca noi membri in Consiliul de Administratie, fiind inlocuiti trei membri, invocandu-se prevederile OUG 109/2011. De asemenea, au aprobat majorarea capitalului social de la 58,2 milioane de lei la 319,2 milioane de lei cu aport in natura si aport in numerar de maxim 261 milioane de lei. Actionarii minoritari vor fi obligati sa vina cu un aport in numerar de 105,3 milioane de lei. Actionarii au decis, de asemenea, sa respinga pornirea actiunii in raspundere impotriva directorului general Viorel Ciutureanu si a administratorilor societatii, punct solicitat de catre reprezentantul unui actionar minoritar.
24.UPDATE Concluziile Corpului de Control al premierului in cazul Colectiv: Interventie de urgenta necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor/ Raed Arafat nu a permis amplasarea unui post medical avansat Interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, se arata intr-un raport al Corpul de Control al Prim-ministrului (CCPM). In urma unor verificari, s-a constatat ca mai multe institutii au manifestat deficiente in modul de actiune. Institutiile au comunicat haotic intre ele, Planul Rosu a fost declansat tarziu, au fost transmise date contradictorii referitoare la numarul de pacienti si infectii nosocomiale, iar  mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene nu a fost activat. Institutiile cu probleme sunt Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti -Ilfov, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti si spitalele in care au fost internate victimele.UPDATE Raportul (document atasat) arata ca Raed Arafat a decis sa nu fie amplasat un post medical avansat, acordarea primului ajutor fiind facuta direct pe caldaram.
25.Raportul Curtii de Conturi pe 2014: Prejudicii de 1,7 miliarde de lei si nereguli financiare de 22,7 miliarde de lei la institutiile de stat Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit, in urma verificarii modului in care a fost cheltuit banul public in exercitiul bugetar 2014, prejudicii si nereguli financiar-contabile uriase la institutiile de stat. Impactul financiar al prejudiciilor a fost evaluat la 1,76 miliarde lei (395,7 milioane euro). Au mai fost constatate nereguli financiar-contabile de 22,74 miliarde lei (5,1 miliarde euro), cele mai multe fiind cauzate de erori de inregistrare a unor operatiuni. De asemenea, abaterile care au dus la neincasarea unor venituri bugetare, impactul financiar fiind calculat la 3,6 miliarde lei (812,9 milioane euro).
26.Hidroelectrica a obtinut un profit brut de 1,1 miliarde de lei in 2015 Hidroelectrica a inregistrat in anul 2015 un profit brut de 1.100.083.000 lei in 2015, raportat la  o cifra de afaceri de 3.188.692.000 lei, informeaza compania. "Este cel mai bun rezultat financiar obtinut vreodata de Hidroelectrica raportat la productia de energie.(...)Profitul inregistrat de Hidroelectrica in 2015 este de 3,5 ori mai mare decat profitul raportat in 2010, de 292 milioane lei, aferent unei productii record de 19,8 TWh", a declarat Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judicar al Hidroelectrica.
27.Prioritatile Ministerului Economiei pe 2016: preluarea Departamentului pentru investitii straine, reorganizarea retelei de atasati economici si aprobarea strategiei miniere Ministerul Economiei isi propune ca pana in iulie 2016 sa reorganizeze reteaua de atasati economici. Mai intentioneaza ca pana in martie 2016 sa fie aprobata strategia miniera 2015-2030. Pana in octombrie, vrea sa stabileasca un plan pe 10 ani de participare a industriei nationale de aparare la inzestrarea armatei. Pe zona de legislatie, in luna ianuarie va fi promovat un proiect de OUG de preluare de la SGG a Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat pentru înființare ulterioară a Autorității pentru Promovarea Relațiilor Comerciale Externe. Toate acestea sunt cuprinse intr-o lista de prioritati publicate pe site-ul Guvernului. Vezi in text si documentele atasate si alte prioritati ale Ministerului Economiei.
28.Instanta a admis cererea de insolventa a Jurnalului National. Administrator judiciar va fi Euro Insol, firma de insolventa detinuta de Remus Borza Tribunalul Bucuresti a admis joi cererea inaintata de Intact Publishing, compania care editeaza Jurnalul National, pentru intrare in insolventa. Administrator judiciar va fi Euro Insol, firma de insolventa detinuta de Remus Borza, fapt confirmat pentru HotNews.ro de acesta. Reamintim ca Remus Borza este administrator judiciar si la Hidroelectrica.
29.Realitatea a facut plangere penala impotriva ministrului Transporturilor pentru incidentul cu trenul reparat cu un bat/ Ministerul nu cunoaste acuzatiile Realitatea TV a depus o plangere penala impotriva CFR Calatori si a ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, pe motiv ca echipa aflata in trenul care a fost reparat cu o ramura dintr-un tei, cu sarma si scotch, s-a aflat in pericol, informeaza realitatea.net. Potrivit acestuia, a fost depusa o plangere penala care va fi trimisa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reprezentantii ministerului sustin ca nu cunosc acuzatiile formulate. Vezi in text ce spune Ministerul Transporturilor.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by