Articole scrise de C.Pirvoiu


1 - 30 din 50 rezultate
1.Racordările la energie și gaze s-au blocat / Virgil Popescu: Cererile au explodat, companiile sunt depășite fizic și financiar. Această situație trebuie rezolvată acum Ministrul Energiei Virgil Popescu crede că distribuitorii de energie electrică și gaze naturale nu mai fac față cererilor de racodări la rețelele de electricitate și gaze. Astfel s-a ajuns la un blocaj. În acest moment, legislația prevede că racordarea clienților la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale se face gratuit, în sensul că finanțarea lucrărilor este asigurată de către distribuitori, ulterior fiind recunoscute costurile în facturile plătite de toți consumatorii.
2.Ministrul Energiei: Guvernul va acorda un ajutor Complexului Energetic Oltenia / Greenpeace: Compania riscă insolvența, iar autoritățile române sunt neconvingătoare Investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), propus de Guvernul României, a ajuns în faza de consultare publică, iar șansele ca acesta să fie aprobat în actuala formă sunt nule, consideră Greenpeace România. Dacă nu găsește până la 30 aprilie soluții pentru plata certificatelor de emisii, compania riscă penalități care vor duce nota finală de plată la aproape 1 miliard de euro. Pe de altă parte, ministrul energiei Virgil Popescu spune că este în lucru un proiect de OUG privind acordarea unui ajutor de stat pentru ca CEO să poată achiziţiona la timp certificatele de emisii aferente anului trecut.
3.Legea care afectează producătorii de energie hidro în beneficiul Apelor Române / Amendamentele controversate au fost inițiate chiar de ministrul energiei După Fondul Proprietatea a venit rândul micilor producători de energie hidro să critice dur intenția unor deputați de a majora taxele pe care le plătesc Administrației Apele Române. Reamintim că potrivit unor amendamente depuse la un proiect de lege, aflat acum în dezbatere în Camera Deputaților, tarifele vor fi stabilite la un nivel fix de 33 lei/MWh, ceea ce ar însemna o creștere cu 55%. Amendamentele au fost depuse de Virgil Popescu, deputat PNL și ministru al energiei, și Tánczos Barna, senator UDMR. Amendamentele au fost aprobate în Comisia pentru Agricultură.
4.Un judecător, fost consilier prezidențial și absolvent al unui curs la Academia Națională de Informații - noul șef al corpului de control al premierului Silviu Gabriel Barbu este noul șef al Corpului de control al prim-ministrului, potrivit unei decizii de numire, semnată de premierul Florin Cîțu. Potrivit unui CV disponibil pe profesionisti.juridice.ro, Silviu Gabriel Barbu a fost judecător la Curtea de Apel București, în perioada 2018-2020. În perioada 2006-2007 a fost consilier de stat în Administrația Prezidențială. Din această funcție și-a dat demisia în urma unui scandal.
5.Cererile pentru bani din Fondul de modernizare au blocat căsuțele de e-mail de la Ministerul Economiei Firmele din domeniul energiei sunt foarte interesate de banii europeni din Fondul de Modernizare, axa 10, care pot fi folosiți pentru modernizarea, tehnologizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice din România. "Fondul de modernizare a fost luat cu asalt. Practic s-au blocat căsuţele de e-mail prin care ministerul a preluat aceste propuneri de proiecte", a declarat, marți, Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cadrul unei conferințe pe energie. Havrileț a spus că au fost primite peste 700 de cereri.
6.Lucrările la gazoductul BRUA, faza I, au fost finalizate Cele trei stații de comprimare gaze naturale din cadrul proiectului BRUA, faza I, au fost finalizate și recepționate, iar lucrările la gazoductul propriu-zis, cu o lungime de 497 km, s-au încheiat cu câteva zile în urmă, a anunțat joi Lucian Rusu, Secretar de Stat la Secretariatul General al Guvernului, în cadrul unei conferințe organizate de Financial Intelligence. În această fază, rămâne de văzut cum va fi folosit acest gazoduct.
7.Marea Neagră ar putea deveni o mică Mare a Nordului, cu descoperirile sale de gaze- director Agenția pentru Resurse Minerale Descoperirile de gaze din Marea Neagră din zona României ar putea rivaliza cu cele anunțate recent de Turcia. Astfel, Marea Neagră ar putea deveni o mică mare a Nordului, însă în acest sens ar fi nevoie de investiții serioase și profitabile, a declarat joi Sorin Gal, director general în cadrul Agenției Naționale pentru Resuse Minerale (ANRM), cu ocazia unei conferințe organizate de Financial Intelligence. Sorin Gal consideră că pentru exploatarea gazelor din zona românească, ar fi nevoie de investiții de circa 6-7 miliarde de dolari, pentru a se ajunge la un vârf de producție anuală de 10 miliarde metri cubi. Gal a reamintit că au fost descoperite circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze.
8.Reprezentanții celei mai mari companii din Polonia, PKN Orlen, vin să discute cu Ludovic Orban Premierul Ludovic Orban are în programul de joi o întâlnire cu reprezentanții companiei energetice PKN Orlen. Este cea mai mare companie poloneză și una dintre cele mai importante din domeniul petrolier din Europa. La întâlnire va participa și ministrul economiei Virgil Popescu.
9.DOCUMENT Departamentul pentru Luptă Antifraudă a fost sesizat pentru nereguli la Spitalul Universitar București, descoperite de Corpul de Control al premierului Corpul de Control al prim-ministrului a descoperit mai multe situații de nerespectare a legii de către managementul Spitalului Universitar de Urgență București. Controlul a vizat perioada 2017 până în prezent. Corpul de Control a sesizat atât Curtea de Conturi, cât și Departamentul pentru Luptă Antifraudă. Probleme au fost constatate inclusiv la achiziția de măști și materiale sanitare în contextul pandemiei, dar și la alte tipuri de achiziții. De asemenea, nu au fost respectate prevederile legale în privința unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 6,7 milioane de lei.
10.Gazele din Marea Neagră: Legea offshore va fi modificată imediat după alegerile parlamentare / România intră în competiție cu Turcia și Ucraina Producătorii de gaze din Marea Neagră au primit promisiunea din partea autorităților că Legea Offshore va fi modificată după alegerile parlamentare. De ce abia atunci? Din cauza unor dispute politice, modificările ar putea fi înțelese greșit, motiv pentru care este nevoie de consens din partea partidelor, consideră Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Există deja un draft convenit cu investitorii interesați de gazele din Marea Neagră. Între timpp crește competiția din partea altor țări în Marea Neagră.
11.Legea care interzice vânzarea participațiilor statului timp de 2 ani a fost modificată de Guvern / Vor putea fi vândute active Guvernul a modificat joi controversata lege care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de 2 ani. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, a fost înlocuită sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. În acest fel, rămâne valabilă interzicerea vânzării de acțiuni, însă oferă posibilitatea valorificării activelor. Adică, nu vor putea fi vândute acțiuni de la o companie de stat, însă vor putea fi înstrăinate bunuri.
12.Furnizorii de energie sunt obligați să informeze consumatorii casnici despre liberalizarea pieței de la 1 ianuarie Piața energiei electrice urmează să fie liberalizată începând cu 1 ianuarie 2021, așa cum piața gazelor a fost liberalizată anul acesta, pe 1 iulie. În acest moment, cei mai mulți consumatori casnici primesc energie de la furnizorii de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON), însă de la 1 ianuarie vor putea opta pentru oferte mult mai avantajoase ale altor furnizori. Pentru alegerea unui nou furnizor poate fi folosit un comparator de prețuri.
13.Racordarea la sistemul de transport al gazelor va fi suportată de toată lumea prin tarife Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat un nou regulament care stabilește modul în care sunt suportate cheltuielile de racordare a consumatorilor casnici la sistemul de transport al gazelor. Mai exact, toate cheltuielile efectuate pentru racordarea solicitanților vor fi recuperate de către operatorul de transport prin intermediul tarifelor de transport. Adică, pentru un client casnic racordarea este gratuită, însă cheltuielile se vor reflecta în tarifele de transport plătite de către toți consumatorii.
14.Reguli pentru deschiderea restaurantelor: Clienții vor fi triați, va fi interzis transferul meniurilor și olivierelor de la o masă la alta, iar consumul la bar nu va fi permis Operatorii economici vor trebui să respecte o serie de reguli pentru a putea deschide restaurantele începând cu 1 septembrie, potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei și președintelui ANSVSA, consultat de HotNews.ro. De exemplu, o astfel de măsură este stabilirea unor circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienți în unitățile de alimentație publică, iar sănătatea angajaților trebuie monitorizată în permanență. De asemenea, la o masă se pot așeza maximum 6 clienți, excepție făcând membrii de familie. Vezi mai multe măsuri cuprinse în ordin.
15.DOCUMENT Lista marilor investiții prioritare: 160 de proiecte, în valoare de peste 216 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a întocmit lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate, în baza datelor transmise de către 9 ministere, potrivit unui memorandum care ar urma să fie discutat vineri în Guvern. Cele 9 ministere au transmis informații legate de 160 de proiecte de investiții prioritare, cu o valoare actualizată de 216,26 miliarde lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 146,85 miliarde lei. Vezi lista cu marile investiții care ar trebui finalizate în următorii ani.
16.​DOCUMENT Pentru cine se aplică măsurile de carantină / Țările de risc ridicat sunt cele cu rata cazurilor mai mare decât cea din România, în ultimele 14 zile Guvernul a modificat marți HG privind starea alertă, astfel încât să fie introduse noi restricții permise de noua lege a carantinării şi izolării. Potrivit noilor decizii ale Guvernului, se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic. O țară cu risc ridicat estea cea care o rată a cazurilor noi de îmbolnăvire, în ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară. În carantină mai intră și persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate. Vezi care sunt persoanele exceptate de la măsura carantinei.
17.Recompensă pentru șeful de cabinet al ministrului economiei: funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Electrica Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al ministrului economiei Virgil Popescu, a fost recompensat vineri cu funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Electrica. Numirea a fost făcută după ce fostul președinte, Valentin Radu, a renunțat, brusc, la această funcție pe care o ocupa din decembrie 2018. Iulian Cristian Bosoancă are experiență în contabilitate.
18.O companie energetică a statului se va ocupa de comerțul cu echipamente medicale Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie la care acționar unic este statul român prin Ministerul Economiei, anunță că se va ocupa de achiziții și vânzari de echipamente medicale către spitale. Va fi practic un intermediar, însă achizițiile nu vor fi făcute de la oricine, ci doar de la firme românești.
19.Noul decret privind starea de urgență: Statul va putea interveni pentru reducerea prețului la energie și gaze Una dintre noutățile decretului privind prelungirea situației de urgență este o prevedere care permite Guvernului să intervină astfel încât facturile la energie electrică și gaze naturale să scadă. "În situația în care se constată o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte parțial sau integral în prețul final de la nivelul consumatorilor", scrie în decret.
20.Resursele de energie primară au început să scadă dinainte de criza din sănătate Producătorii de energie electrică, petrol și gaze naturale și-au redus mult producția începând cu luna martie, de când au început să fie aplicate măsuri de distanțare socială, pe fondul unei scăderi bruște a consumului. Încă nu au apărut cifre oficiale legate de aceste scăderi, însă Institutul Național de Statistică le-a făcut publice pe cele din primele două luni ale anului. Încă de atunci au început să fie observate scăderi în anumite zone, motivele neavând legătură cu criza din sănătate.
21.Prețul gazelor naturale ar putea scădea până la nivelul din 2008- Asociația Energia Inteligentă Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020, a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Pe fondul prelungirii Stării de Urgență și a diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, prețul gazelor tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară, nivelul de preț, în monedă națională, cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008.
22.Achiziție directă controversată: Au fost cumpărate 1,7 milioane măști de protecție, la preț ridicat, de la un comerciant de alimente, băuturi și tutun O firmă dintr-o comună din Giurgiu a reușit să vândă Guvernului 1,75 milioane de măști de protecție, pentru 56 milioane lei, la un preț mediu de 32 lei bucata. Prețul este ridicat în condițiile în care măști de acest tip, FFP2 sau FFP3, costau în medie 10 lei. Pe de altă parte, este adevărat că acum sunt dificil de găsit pe piață. Firma norocoasă are o vechime de doar un an și se ocupă de comerțul cu amanuntul al produselor alimentare, bauturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe.
23.Ordin ANRE privind blocarea prețurilor la energie, suspendat în instanță/ Nuclearelectrica a obținut câștig de cauză Compania Nuclearelectrica anunță că a reușit să suspende în instanță un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care obligă producătorii de energie să vândă pe piața reglementată, la prețuri constante, până la sfârșitul anului 2020. Sentința instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.
24.Cadou de la Guvernul Orban: Actualul șef al Consiliului Concurenței ar putea rămâne pe viață în această funcție Guvernul Orban a modificat printr-o ordonanță de urgență Legea concurenței în așa fel încât conducerea Consiliului Concurenței să poată fi realeasă la nesfârșit. Interesant este că această modificare apare cu puțin timp înainte de expirarea celui de-al doilea mandat al actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Până acum, legea prevedea că durata mandatului este de 5 ani, putând fi reînnoit o singură dată.
25.Dosar clasat: Rompetrol Rafinare scapă de dosarul penal de la DIICOT, iar sechestrul pe bunuri a fost ridicat în mare parte Procurorii DIICOT au clasat acuzațiile penale asupra Rompetrol Rafinare și au ridicat majoritatea măsurilor asiguratorii impuse pe 6 mai 2016 asupra bunurilor companiei, potrivit unei Ordonanțe de clasare a DIICOT. Rompetrol Rafinare era anchetată pentru o așa-zisă "datorie istorică" față de statul român. În aceste condiții, în mai 2016, DIICOT a dispus sechestru asupra unor bunuri de circa 600 milioane de euro. Totuși, prin ordonanța de clasare, o măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioadă de 30 zile asupra a patru instalații ale Rompetrol Rafinare de aproximativ 106 milioane dolari.
26.Noul ministru al Economiei dorește ca Romgaz să intre în locul ExxonMobil în proiectul din Marea Neagră/ Același lucru l-a spus și Iulian Iancu (PSD) în urmă cu o săptămână Virgil Popescu, noul ministru al Economiei, spune că își dorește ca producătorul român de gaze Romgaz să încerce să intre în consorțiu cu OMV Petrom, în locul americanilor de la ExxonMobil, în proiectul din Marea Neagră. Interesant este că același mesaj l-a transmis, în urmă cu o săptămână, și Iulian Iancu (PSD), preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Afirmațiile au fost făcute în condițiile în care nu este sigur că ExxonMobil vrea să își vândă participația din Marea Neagră, existând zvonuri în acest sens, dar neconfirmate oficial.
27.UPDATE Directorul Transelectrica și-ar fi falsificat diploma de inginer Marius Dănuț Carașol, șeful Directoratului Transelectrica, și-a trecut în CV că are diplomă de inginer diplomat, după ce a terminat în 2005 Facultatea de Electrotehnică, în cadrul Universității Politehnica București. Însă, diploma ar fi falsă, au declarat surse din Transelectrica pentru HotNews.ro. Vezi în text diploma. UPDATE Carașol ar urma să fie demis în cursul zilei de joi.
28.Vremuri grele pentru Complexul Energetic Oltenia: Și-a bugetat, pentru 2019, venituri cu peste 450 milioane lei mai mici decât cele programate anul trecut Complexul Energetic Oltenia, companie cu 13.000 de angajați, și-a programat pentru 2019 venituri cu mult în scădere față de anul trecut, dar și un profit brut de doar 1 milion de lei, potrivit proiectului de buget al companiei. Însă, cifrele din bugetul de venituri și cheltuieli ale CE Oltenia sunt adesea departe de realitate. De exemplu, anul trecut, a fost estimat un profit de 70 milioane de lei, însă a obținut o pierdere record de aproape 1 miliard de lei, după cum arată presa gorjeană.
29.Proiect de OUG: Administrația publică centrală, obligată să renoveze, anual, 3% din suprafața clădirilor pe care le ocupă/ Operatorii economici vor întocmi la fiecare 4 ani un audit energetic România se află într-o fază avansată a procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană, din cauza transpunerii incorecte a legislației europene privind performanța energetică a clădirilor. În cazul în care Guvernul nu adoptă de urgență noi măsuri, România va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție, riscând o sancțiune de 1,9 milioane euro, plus 35.000 euro penalități zilnice. Vezi ce proiect de OUG a pus Ministerul Energiei în dezbatere publică.
30.Ce mai prevede proiectul de la Finanțe: Ministrul de Interne va gestiona modul în care sunt folosiți banii pentru operațiuni precum folosirea investigatorilor sub acoperire, colaboratorilor ori informatorilor Proiectul de act normativ prezentat marți seara de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, cuprinde și un articol referitor la constituirea unor depozite în lei sau valută pentru operațiuni speciale. Modul de planificare, evidență, utilizare, justificare și control al depozitului prevăzut se stabilește prin ordin al ministrului afacerilor interne. Articolul mai prevede că documentele privind necesitatea efectuării cheltuielilor din aceste depozite reprezintă "documente justificative de trecere imediată pe cheltuieli".

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by