Articole scrise de Brindusa Armanca


1 - 30 din 69 rezultate
1.Fenomene alarmante: INFODEMIA Se vede în această conjunctură globală excepțională cât de importantă este presa și cât de necesară respectarea principiilor etice ale profesiei. Similare măsurilor de igienă și de prevenție pentru sănătatea fizică, informarea corectă, riguros exactă din surse verificate și onestitatea comentariilor devin obligații cetățenești pentru toți jurnaliștii. Totuși, și la noi știrile false și teoriile conspiraționiste zburdă în voie prin intermediul unor televiziuni iresponsabile, a unor site-uri suspecte și a unor publicații lacome de click-uri
2.Cum să asasinezi un jurnalist Există o îngrijorare la nivel european în privința siguranței jurnaliștilor și a condițiilor în care ei își exercită profesia. Nu întâmplător invitatul special al Congresului Asociației Europene a Jurnaliștilor organizat la Paris în clădirea UNESCO, a fost Andrew Caruana Galizia, unul dintre cei trei fii ai jurnalistei malteze, Daphne Caruana Galizia, ucise în 2017 cu o bombă plasată sub mașină.
3.Oamenii au votat presa a notat. Cât de corect? Campania pentru alegerile prezidențiale 2019 din România a pornit cu această frustrare a presei: în cei cinci ani de mandat Klaus Iohannis a acordat mai puține interviuri decât degetele de la mâini, incluzând aici și interviurile oferite presei străine. Președintele a preferat declarațiile cu doar câteva întrebări de la jurnaliști. Nici Viorica Dăncilă, ca premier și apoi în calitate de candidat la președinție, n-a ieșit din zona de siguranță, frecventând televiziunile de casă, Antena 3, RTV, TVR și acceptând întrebări convenite de la mass-media binevoitoare sau de-a dreptul arondate.
4.De ce e presa românească altfel (II) Presa de calitate, capabilă de subiecte originale, de investigație, de analiză pertinentă se confruntă cu pericolul dispariției. Deși asemănătoare în țările Europei, nevoia de schimbare a business-ului, a industriei și a pieței media cerută de noile tehnologii, în România renunțarea la print a fost pripită și timpurie.Totodată, a dispărut și modelul echipei redacționale, fiindcă în presa online lucrează 2-3 jurnaliști care, conectați, lucrează in situ, deci rar se întâlnesc pentru a dezbate problemele, subiectele etc.
5.De ce e presa românească altfel (I) Există o mare îngăduință în abordarea relației cu politicul, care ține de lejeritatea levantină cu care jurnaliștii își tratează propria etică profesională. Conivența dintre jurnaliști și politicieni a fost în istoria presei o constantă. După 1989, când formal a dispărut cenzura, presa a avut o perioadă juvenilă de entuziasm, constând într-o „vânătoare” (”hunting dog”, cu termenul consacrat de profesorul Peter Gross) de subiecte de investigație și de dezvăluiri.
6.REPORTAJ Timisoara pe intelesul celor care n-au vazut-o inca In dupa-amiaza anuntului ca Timisoara e orasul ales pentru a fi Capitala Culturala Europeana in 2021, cativa tineri s-au adunat in fata Filarmonicii sa isi exprime bucuria, alti cativa au alergat in fata Operei sperand sa gaseasca Piata Revolutiei plina de entuziasti. N-a fost multa lume, iar trecatorii care anima de obicei locul vineri seara si-au vazut de drum. E de stiut ca timisorenii nu sunt usor de scos din papuci. O stiu trupele de muzica aflate in turneu, o stiu actorii, o stiu orchestrele, o stiu firmele care vin cu oferte. Cetatenii orasului au in sange, sau primesc pe parcurs, deprinderea de a cumpani, de a vedea daca e ceva serios,  daca "merita banii".
7.Oglinda stramba: TVR si clasa politica Circula prin targ vorba ca nu conteaza cine intra in consiliul de administratie al televizunii publice, fiindca oricum insolventa o asteapta. Dar, sa vezi dracie, pentru intrarea in insolventa este necesar votul Consiliului de Administratie. Asadar, conteaza cine va fi acolo, ca sa puna in opera o decizie luata in viteza, fara o reflectie serioasa, de politicienii care azi conduc parlamentul.
8.Suntem in razboi! Mediatic La o conferinta despre Ucraina sustinuta recent la Arad, Armand Gosu a raspuns fara ezitare la intrebarea daca Romania risca un razboi cu invecinata Rusie: "Dar suntem deja in razboi", a spus expertul in spatiul rusesc. Desigur, nu e vorba de un razboi clasic, cu infanterie, aviatie si forte navale (desi nici acesta nu e exclus), ci de unul "hibrid", asa cum il defineste teoreticianul militar Gheorghi Isserson, incluzand razboiul informational.
9.Ce masuri a luat  TVR dupa publicitatea mascata pentru Ponta la emisiunea Viata satului Presedintele director general al TVR a declarat ca, dupa o discutie despre prezenta candidatului Victor Ponta la emisiunea Viata satului din 26 octombrie, Comitetul Director a sesizat Comisia de Etica, binecunoscuta pentru talentul de a ingropa scheletele din dulapul televiziunii publice. Intrebat de agentia Mediafax, Gabriel Gherghescu, realizatorul emisiunii si totodata directorul TVR1, a negat ca s-ar fi incalcat regulile de campanile impuse de CNA sau reglementele institutionale.
10.Victor Ponta la "Viata satului", o ora de publicitate electorala mascata cu un pahar cu lapte in fata Ca invitat la emisiunea cea mai longeviva a televiziunii publice, asa cum a descris-o moderatorul Gabriel Gherghescu, lui Victor Ponta i s-a oferit prilejul  sa intretina confuzia intre conditia de premier si cea de prezidentiabil si sa isi sporeasca vizibilitatea pe bani publici. Timp de o ora, Ponta si-a promovat asa-numitele succese, cel mai adesea la persoana intai, aratand ca este sustinatorul providential al agriculturii romanesti.Citeste si: Un membru in Consiliul de Administratie al SRTV pune sub semnul intrebarii independenta editoriala a televiziunii publice: Victor Ponta - 'erou' la emisiunea 'Viata satului', cu o saptamana inainte de alegeri / Exit poll-ul de la TVR ar urma sa ajunga la o firma de sondare a PSD
11.Presa captiva = alegeri masluite Monitorizarea alegerilor a devenit o actiune benefica in toata lumea democratica si un proces obligatoriu in tari de tranzitie sau tari cu democratie neconsolidata. S-au elaborat numeroase ghiduri pentru sistematizarea criteriilor si organizarea procesului pe teren. Observarea si raportul privesc nu doar alegerile in sine, ci si conduita mass-media, felul cum jurnalistii isi fac treaba in perioadele de campanie. "No free press, no democracy", este axioma functionarii statelor de drept in Europa si in lume.
12.Spot publicitar comercial la Bachus 2014 cu sloganul politic ”mandri ca sunt romani” Narcisa Iorga, pana recent membra a CNA, semnaleaza pe blog difuzarea pe postul public de televiziune, canalul TVR1, a unui spot publicitar comercial pentru Festivalul international al viei si vinului Bachus 2014, de la Odobesti, judetul Vrancea. Clipul publicitar de contine la final pe voice-over un slogan: ”Mandri ca suntem vranceni, mandri ca suntem romani!”, acesta fiind sloganul de campanie al PSD pentru candidatul Victor Ponta.
13."Primul 10 din istoria gimnasticii romanesti la subsol"  De duh, de pe bloguri si Facebook Reacțiile au curs în valuri pe rețelele de socializare, viralele au proliferat, iar comentatorii profesioniști au atacat subiectul condamnării lui Dan Voiculescu la 10 ani de pușcărie, plus consecințele mediatice de pe Antene:"Pentru prima dată în istorie, protestatarii au avut mai multe bastoane decât jandarmii." "Marșul a avut și efecte bune. Au fost identificați de rude zeci de bunici senili dispăruți de acasă. " "Antena 3 și-a dorit un marș. Justiția s-a conformat: ”Marș la Rahova, Varane!”
14.In Ungaria, FIDESZ a obtinut o zdrobitore "viktorie" "Dupa alegeri, de obicei invingatorii spun glume iar invinsii fac conferinte de presa. Noi insa instituim regula inversa aici, la Parlament" si-a inceput Viktor Orban, premierul ungar si invingatorul detasat al alegerilor parlamentare din 6 aprilie 2014 declaratia pentru presa internationala. Orban a comentat sufragiul ca fiind o confirmare a guvernarii FIDESZ  in domeniul economic, legislativ, constitutional, precum si a directiei conservatoare si europene. Electoratul a spus "Nu" celor care au indemnat la ura si la indepartarea de Uniunea Europeana, a conchis liderul partidului de guvernamant.
15.TVR, alte rataciri. Si un raspuns d-lui Orasanu Televiziunea publica isi alege in 21 iunie reprezentantii in noul Consiliu de Administratie, dupa ce a fost demis cel vechi prin respingerea in Parlament a Raportului pe 2011. Nu conteaza daca rapoartele anterioare, pe 2009 si 2010, s-au mai votat sau nu, scopul a fost atins. Conform legii si a regulamentului intern, salariatii din TVR pot alege 2 reprezentati si doi supleanti. Articolul din Legea 41/1994 a SRR si SRTV prevede la art.19  "personalul angajat al fiecarei societati desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru doua locuri, in cadrul unui scrutin organizat de conducerea societatii respective".
16.Bravo, Timișoara, ești ca toată țara! Am trait mai bine de 20 de ani dupa revolutie cu mandria de a veni din Timisoara. O mandrie deloc aroganta, lipsita de vanitate si mai ales fara excluziuni. Stiam pe propria biografie ca orasul e prudent: te tine la distanta, te examineaza si abia apoi te adopta. Amestecul de etnii si de culori regionale sugereaza alte criterii de adoptie decat cele mediocre care ii pun la zid pe - mitici - sau pe tigani. Am trait cu iluzia ca orasul e special, dotat cu o resursa secreta de intelepciune si o morala proprie.
17.Ipocrizia infunda Romania. Studiu de caz pe televiziunea publica "M-am decis azi sa anunt TVR ca, incepand cu 10 iunie, cand teoretic se reia emisiunea Foc incrucisat de la TVR Info si pana la 31 august, renunt la orice remuneratie din partea acestei institutii. Fac acest lucru pentru a contribui, atat cat pot, la rezolvarea situatiei dificile a televiziunii publice", declara jurnalistul Mircea Marian in 31 mai pe reteaua presacorecta.ro. "Am insa o conditie: o rog pe doamna Lucia Hossu Longin, precum si pe toti ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al SRTV care obtin si alte venituri in afara celor de la televiziunea publica, sa se alature acestui gest de solidaritate."
18.Ce plictiseala in campania electorala! Greu de găsit emisiuni interesante în campania electorală pe televiziuni cu acoperire natională și asemenea pe cele locale. Cine ar putea răsfoi cu telecomanda cele 750 de televiziuni existente, ar da în perioada 11 mai-7 iunie de aceeași vorbărie cu promisiuni o mie, împănate cu atacuri la adversar în lipsă. Rar se vede o preocupare pentru transmiterea mesajului intens și interesant, care pune la încercare și fantezia, dar și cunoștințele despre comunicarea modernă în alegeri, care oferă ceva de gândit, nu doar de plăcut.
19.Presa si Justitia, o relatie cu nervi Proiectul noului ”Ghid privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media” elaborat de CSM pune din nou sub lupă limitările pe care o autoritate reală, cea judecătorească, o poate impune unei puteri simbolice, cea a presei. Prima observație este că ghidul nu este un ghid ci un regulament, cu formulări stricte, care nu recomandă sau ghidează, ci poruncesc și dispun în 90% din articole. Falsul ghid pare să ignore existența încă din 2001 a Legii 544 a accesului la informația de interes public, care e destul de amănunțită și face inutile o serie de precauții. Fiindcă, de fapt, precauția rămâne nota dominantă a Ghidului, reflectând atitudinea defensivă și neîncrederea membrilor sistemului judiciar în mass-media.
20.Din nou despre libertatea presei. Astazi, TVR cap in gura Cu toate mesajele liniștitoare dinspre Consiliul de Administrație, se află în curs  ofensiva asupra echipei actuale de conducere a TVR, fezandată pentru a fi pusă pe frigare. Atacurile au început de peste 3 luni, când interesele private ale unor membri din Consiliul de Administrație au înclinat votul înspre useliștii din CA, cărora li se alăturau (când-cum) atât reprezentanții minorităților, cât și cei ai ”oamenilor muncii”, realizând avant-la-lettre politizarea pe invers. Printre victime au fost Rodica Culcer, greu de apărat din cauza sorocului de pensie și recent Dan Radu, șef al strategiei editoriale, peste care nu se putea trece pentru a fi băgațe emisiuni și oameni noi, de profil USL, cu trăsături pronunțat felixoide.
21.Despre libertatea presei. Astazi, cu dl.Rusanu A trecut si Ziua Mondiala a Libertatii Presei, s-a consumat in 3 mai la Bucuresti si cheful traditional, cu premii care par de saga dar nu-s, s-a lansat si Raportul FreeEx, insa situatiunea continua sa fie albastra. Atentatele politicienilor la autonomia jurnalistului si a institutiilor presei raman la ordinea zilei, mai ales de cand s-a acreditat mass-media de propaganda, mercenariatul cu coronita, jurnalismul de balacarit adversari politici.
22.Presa romaneasca are un muzeu Suficientă sieși și mai dedicată bătăliilor momentului decât demersurilor consistente de lăsat posterității, presa românească se dovedește neglijentă cu propria istorie. În brambureala de după 1989, o serie de biblioteci au încetat să facă abonamente la publicațiile apărute cu sutele, iar altele, restrânse ca dimensiune la ritmul de apariții de pe vremea lui Ceaușescu, s-au găsit adesea în situația de a refuza colecții de la cetățeni care adunaseră riguros publicații pentru care în anii ʼ90 se stătea la coadă.
23.Record: interviul fara intrebari Cristoiu-Nastase "Jurnalistul nu trebuie sa fie in relatii prea stranse mai ales cu politicienii" declara sententios Ion Cristoiu prin februarie intr-un interviu pentru paginademedia.ro. Asa este. Teoretic. In practica insa, Ion Cristoiu reuseste performanta de a se apropia pana la identificare de omul politic, ocolind orice intrebare care l-ar putea pune in dificultate pe interlocutor, in cazul acesta pe Adrian Nastase, fost premier si sef de partid, actualmente justitiabil, detinand deja o condamnare recurabila. Cristoiu recidiveaza in osanalele ridicate acestui personaj...
24.Nu ma plagiati, domnule Senator, citati-ma! Să vedeți pățanie: mă sună zilele trecute un redactor de la RTV să mă întrebe dacă i-am dat acordul senatorului Alexandru Mocanu de la Teleorman să folosească un articol al meu ca declarație politică. Articolul fusese publicat sub semnătură în 15 martie pe HotNews, Contributors, cât și în revista 22 on-line, ulterior în ediția tipărită. Verific pe site-ul Senatului și, ce să vezi?
25.Senzational! Diaconescu-OTV cat p-aci sa fie membru CNA Zilele trecute CNA a aplicat postului OTV o sanctiune aspra, dupa mai multe sanctiuni date cu mila, cum ar fi o somatie publica, o amenda de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, doua de 100.000 de lei si una dubla mai recenta: i-a intrerupt emisia timp de 3 ore in intervalul 18-21 pentru publicitatea politica desantata practicata de candidatul la toate functiile importante in stat, Dan Diaconescu, nu de mult vazut cu catuse trendy pe la "mititica"...
26.Gâdea, demisia! La gerunziu S-a umplut paharul! Asa nu se mai poate! Dl.Gadea este la capatul puterilor, nu-l mai tine prestatia. E nesigur, e complexat. Geaba il impacheteaza recuziterii in costume matasoase cu eticheta pe maneca, geaba ii lustruiesc subalternii pantofii si freza, geaba i se inalta jiltul din platou de-o palma desupra celorlalti, arata pur si simplu epuizat. S-au adunat multe: spagatul peste adevar de fiecare seara, tumbele exersate in salonul patronului Felix, exercitiul la paralele fata de realitate, toate cauzand boli fatale de coloana.
27.Acomodarea cu insultele: politicieni, jurnaliști, oameni publici Demisia pianistului Dan Grigore din CNA, motivata intr-o scrisoare amara adresata presedintelui CNA, a fost judecata de unii comentatori si forumisti ca o toana, ca un moft. Si ce daca a zis Crin Antonescu pe Antena 3 ca artistul n-are onoare, fiindca nu actioneaza la comanda de partid? Si ce daca OTV l-a tarat ani de zile in mocirla? Si ce daca Mircea Badea i-a urat "sa foloseasca banii la inmormantare" si a conchis pe blog ca e "un imbecil mai putin"? Sunt astea motive pentru demisie? Aiurea!
28.Cine sancționează derapajele CNA? Deși pare a fi luat recent o decizie eroică prin întreruperea timp de 10 minute a emisiei Antenei 1 pentru un grav prejudiciu adus dreptului la intimitate și imagine a lui Emil Boc, Consiliul Național al Audiovizualului se dezvăluie ca o instituție structural viciată de influențe politice care întunecă dreapta judecată impusă de lege. O conferință de presă a patru membri din CNA confirmă starea de conflict moral ce domină deciziile sale.
29.Câinele de pază al democrației la autopsie După isteria mediatică  a revoltei populare, urmate imediat de năbădăile zăpezii, de Jos Guvernul-Sus Guvernul! și de criza morfinei, televiziunile și în general presa nu dau semne de oboseală, dar nici de moderație. Piața, ca și drumul național sau județean asaltat de viscol, s-au transformat în platouri de televiziune, iar jurnaliștii înfruntă vicisitudinile meteorologice și politice pentru a fi prezenți acolo unde lucrurile se întâmplă.
30.Cum fentează televiziunile pluralismul politic După doi ani și mai bine, CNA s-a decis să ia în discuție un raport de monitorizare a pluralismului politic efectuat de Serviciul de monitorizare TV al instituției. Conform regulilor interne, astfel de monitorizări ar trebui să fie lunare, ceea ce ar fi însemnat vreo 20 de rapoarte publicate din iunie 2010 până acum. Absența lor a permis speculații și acuze politicianiste din toate părțile, care au făcut victime doar în zona TVR, pusă mereu la zid ca sclavă a Puterii.

1 2 3 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by