Articole scrise de Bogdan Patru


1 - 7 din 7 rezultate
1.Telenovela românească a Magistralei 6, spre Aeroport Investitiile si marile proiecte pentru infrastructura de transport din Romania, au ceva din aerul serialului Tanar si Nelinistit. Astfel, periodic, cu mare fast se anunta investitii colosale si proiecte grandioase. Apoi, toata lumea asteapta o perioada cu sufletul la gura. Ani la rand nu se intampla nimic. Mai apare periodic cate o stire, insa nu despre stadiul proiectului ci despre fapte de coruptie legate de proiectul respectiv. Apoi, cand se schimba guvernarea, o luam de la capat.
2.ANALIZA Gazele naturale si relatia UE-Rusia-Ucraina: cine conduce politica europeana? Incepand cu primavara anului 2014, cand au aparut primele semne ale unui nou conflict intre Ucraina si Rusia pe tema furnizarii de gazelor natural, s-a discutat intens atat la nivelul statelor membre ale UE dar si la nivelul forurilor europene despre identificarea unor solutii menite sa reduca dependenta Europei (si a statelor sale membre) fata de importurile de gaze naturale din Federatia Rusa. In prezent, Rusia furnizeaza o treime dintre necesarul de gaz al Uniunii Europene, iar 15 % din acest volum de gaz tranziteaza Ucraina.
3.Ombudsman pentru Energie Presa din ultima vreme semnalează tot mai multe dovezi că facturile de utilități au fost umflate artificial. Adică nu pentru o calitate mai bună a serviciilor și nici pentru curent și apă în vârf de munte, ci pentru a finanța scheme complicate de pe urma cărora beneficiau patronii și patronii politici. In Iulie 2014 procurorii anticorupţie reţin trei persoane într-un dosar care vizează Enel Muntenia Sud. Compania ar fi suprataxat abonaţii.
4.Uniunea Energetica Europeana - ce urmeaza? In luna aprilie a anului trecut, in contextul situatiei din Ucraina si al relatiilor UE-Rusia precum si in vederea gestionarii provocarilor cauzate de dependenta energetica a statelor membre UE fata de gazele rusesti, delegatia poloneza la UE a distribuit un non-paper referitor la o foaie de parcurs pentru o Uniune Energetica Europeana.Documentul a fost transmis de partea poloneza Comisiei Europene (ca o contributie la analiza privind securitatea energetica a UE) si statelor membre.
5.Sectorul energetic, 2014. Trei crize: financiara, de imagine si de comunicare Anuntat ca pilonul central al dezvoltarii economice in Strategia de Guvernare a USL in 2012, sectorul energetic romanesc s-a dovedit a fi, dimpotriva, marele perdant. Lipsa de viziune si vointa politica, masurile ezitante sau aberante luate de factorii de decizie, lipsa unei voci puternice a jucatorilor din piata (producatori si consumatori) au facut ca sectorul energetic romanesc sa intre intr-un con de umbra. In 2014, anticipam 3 crize care vor viza domeniul: una financiara, una de imagine, si nu in ultimul rand, una de comunicare, la nivelul autoritatilor si sectorului privat.
6.Sinteza: Independenta energetica. O trecere in revista S-a dezbatut mult pe tema independentei energetice a Romaniei. Insusi premierul Victor Ponta anunta că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani, în urma exploatării resurselor de gaze şi de ţiţei din Marea Neagră, iar Guvernul va sprijini aceste investitii. Mai mult decat atat, raportul Comisiei Europene din acest an cu privire la gradul de independenta energetica pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ne-a bucurat peste masura. Asta pentru ca este una dintre putinele ocazii in care ne aflam in prima parte a unui clasament, pozitiv.
7."Dezastrul" regenerabilelor - cum s-a ajuns aici Daca in intervalul 2010-2012 s-a investit considerabil in sectorul energiilor regenerabile, in 2013 asistam la o stagnare a fluxului investitional, iar inactiunea factorilor implicati va duce chiar la disparitia acestor investitii si implicit la ratarea unei alte sanse de valorificare a unui potential national. Vina -daca putem spune asa- pentru acest impas in care ne aflam, apartine in egala masura statului roman (prin autoritatile centrale si de reglementare) si investitorilor.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by