Articole scrise de Andrei Vieru


1 - 5 din 5 rezultate
1.Despre obsesia reperelor ideologice globale și rezistența la farmecul lor - raspunsul la doua intrebari ale profesorului Cristian Mamali Domnule Profesor Catalin Mamali, Sunt onorat de solicitarea pe care mi-o adresati de a-mi exprima punctul de vedere cu privire la cele doua manifeste politice carora le-ati consacrat un lung si interesant studiu comparativ [1]. E vorba de On The Duty Of Civil Disobedience de H. D. Thoreau si de Manifestul Partidului Comunist, manifeste publicate, asa cum observati, aproape simultan la inceputul anului 1848. Citindu-va invitatia, mi s-a parut ca accentul cade, pentru D-voastra, pe diferenta radicala dintre mostenirile politice lasate de cele doua manifeste.
2.Lectia corectitudinii politice O veche butada din timpul comunismului suna asa: "Nu poti fi in acelasi timp cinstit, inteligent si membru de partid. Cinstit cu tine insuti si treaz la minte, da - dar atunci n-ai cum sa fii membru de partid. Treaz la minte si membru de partid? Foarte posibil - dar in cazul asta n-ai cum sa fii onest. Esti dintr-o bucata si in acelasi timp membru de partid? De-acord, insa in cazul asta nu poti fi decit un natarau."
3.Dreptul de a bate la uși deschise sau marea alunecare spre totalitarism Franta traieste de noua luni intr-o mereu reinnoita stare de urgenta. Aplicata insa doar unor cetateni alesi pe spranceana. Intre ianuarie si aprilie 2016, in orasul devastat Calais, in plina stare exceptionala, simpatizanti ai retelei No Borders defilau si aruncau cu pietre nestingheriti de nimeni. Simpatizantii miscarii No Borders au fost opriti de politie si deferiti justitiei doar cand au comis acte de vandalism sau i-au atacat pe politisti fizic. Pe data de 3 martie 2016, atat judecatorii de la tribunalul din Boulogne-sur-Mer cat si "inculpatii" apropiati de miscarea No Borders (sub acuzatia de distrugere prin incendiu) au fost deranjati degeaba: toata lumea s-a pomenit achitata.
4.Democratia in general si barbaria in particular Democratiile occidentale traiesc astazi un moment de rascruce. Confruntata cu terorismul pe de o parte si cu ideologia corectitudinii politice pe de alta, gandirea politica occidentala e in prezent legata de maini si de picioare. Ideologia corectitudinii politice le da voie politicienilor, analistilor si comentatorilor de astazi sa vada dimensiunea nihilista, eventual psihiatrica a terorismului actual, dar le interzice ¬ sau cel putin ii descurajeaza ¬ sa vada dimensiunea lui ideologica.
5.Despre manipulare Omul e tentat sa elimine din gandire, si chiar din memorie, orice e susceptibil sa dezminta, sa distruga sau sa puna la indoiala ideea pe care si-o face despre o situatie, despre un sistem, despre umanitate. Pacea sufleteasca are si ea un pret... Acesta e pretul: in numele pacii lui interioare, omul saraceste realitatea de nuante, ii reduce complexitatea, o goleste de bogatia contradictiilor ei. Cu cat esti mai consecvent in principii cu atat esti mai putin obiectiv.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by