Articole scrise de Andrei Radulescu


1 - 5 din 5 rezultate
1.Confruntarea valutară și reforma sistemului monetar internațional. Despre necesitatea reformării arhitecturii financiare internaționale Incidența Marii Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară globală de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial) în vara anului 2007 a determinat o schimbare de paradigma în conduita politicii monetare în principalele blocuri economice ale lumii, băncile centrale intervenind cu măsuri de relaxare fără precedent pentru a evită scenariul crizei din anii 1930. Aceste măsuri au determinat scăderea costurilor de finanțare spre niveluri minime istorice, ceea ce a contribuit la relansarea investițiilor.
2.Drumul Romaniei catre euro In ultima perioada au avut loc o serie de dezbateri interesante pe tema aderarii Romaniei la Uniunea Monetara Europeana (Zona Euro). In cadrul acestora s-a tratat aspecte sensibile ale acestui proces: stadiul pregatirii, momentul aderarii, problema convergentei (nominale si reale), avantajele si dezavantajele, oportunitatile si provocarile asociate integrarii Romaniei in mecanismul monetar european. Tratatele semnate de Romania prevad aderarea la Zona Euro dupa integrarea in Uniunea Europeana (conditionat de indeplinirea unor criterii de convergenta), iar in ultimii ani autoritatile au stabilit mai multe termene pentru acest proces, amanate din cauza incidentei Marii Recesiuni (cea mai severa criza economico-financiara globala din ultimele decenii).
3.Analiza FED semnaleaza majorarea ratei de dobanda de referinta in 2015 Saptamana trecuta Comitetul de Politica Monetara al FED s-a intrunit in cadrul celei de-a sasea sedinte din acest an. Pe de o parte, banca centrala din Statele Unite a mentinut rata de dobanda de politica monetara la (0%-0,25%). Pe de alta parte, FED a continuat sa reduca volumul lunar al cumpararilor de active (titluri de stat si titluri ipotecare) cu 10 miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari. Aceste decizii s-au situat in linie cu estimarile pietei financiare. Tot in cadrul acestei sedinte de politica monetara banca centrala a Statelor Unite a actualizat scenariul macroeconomic central de previziune pe termen scurt si mediu, reducand usor prognozele pentru rata somajului si majorand usor proiectiile pentru inflatie.
4.Economia americana in 2014: prima economie a lumii ar putea creste cu 2.3% an/an in 2014, in accelerare de la 1.9% in 2013 Departamentul Comertului a publicat datele finale cu privire la dinamica primei economiei a lumii in perioada ianuarie-martie anul curent. PIB-ul Statelor Unite s-a contractat cu 0.7% trimestru/trimestru in primele trei luni ale anului (ritm anualizat de declin de 1.9%), cea mai nefavorabila evolutie din ultimii cinci ani. Astfel, la finalul lunii martie PIB-ul american era estimat la 17.02 trilioane dolari. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de climatul meteorologic advers, cu impact atat pentru cererea interna, dar si pentru cererea externa neta. Consumul privat (principala componenta a PIB) a decelerat puternic, consemnand un avans de doar 1% anualizat - cel mai redus ritm din ultimii ani.
5.Ce semnale transmite BNR? Prin procesul de normalizare a dobanzii de referinta BNR vizeaza reluarea convergentei nominale si reale europene, din perspectiva termenului mediu. Firmele din Romania se confrunta cu un handicap important in ceea ce priveste costul finantarii. Ori, castigurile de competitivitate pentru a face fata provocarilor procesului de integrare monetara sunt dependente de relansarea durabila a investitiilor in economia reala. De altfel, in declaratiile recente, Guvernatorul Isarescu a subliniat ca dobanzile la RON trebuie sa convearga catre nivelul dobanzilor la EUR. Din perspectiva termenului scurt principala problema care se ridica este determinata de punctul terminus al procesului de normalizare a politicii monetare: pana unde va reduce banca centrala dobanda de referinta?


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by