Articole scrise de Andrei Gaitanaru


1 - 25 din 25 rezultate
1.Cuvânt pentru cei care se neliniștesc Democrația constituțională nu e dictată nici de minorități, nici de majorități, ci de legi și de principii juridice care sunt gândite pentru a da seama de toți cetățenii, majoritari sau minoritari. O astfel de orânduire este seculară pentru că trebuie să țină cont și de cei care nu au viață religioasă. Tocmai pentru că este o democrație centrată pe legi și principii, nu pe voința majorității, creștinii sunt ei înșiși protejați printr-o Lege a Cultelor. Iar acest lucru este bun tocmai pentru că noi, creștinii, cei care acum suntem majoritari, am putea fi mâine minoritari.
2.BOR pune in lumina noaptea Ordonantei 13 Joi seara, Patriarhia Romana a iesit in public pentru a-si exprima pozitia oficiala afata de noul val de proteste initiat de publicarea Ordonantei de Urgenta numarul 13/2017 a Guvernului Grindeanu. Declaratia lui Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a fost scurta. Pentru o privire grabita si flambata de focul evenimentelor risca sa treaca neobservata. Si ar fi pacat sa se intample acest lucru pentru ca mesajul pe care il da este, de fapt, puternic si lipsit de echivocitate. El semnaleaza reperul legitim al atitudinii Bisericii Ortodoxe fata de chestiunea in cauza.
3.Inițiafrica pentru familie Proiectul de modificare a modului in care este definita familia in cadrul Constitutiei, sustinut de mai multe Biserici crestine, a fost o greseala. Nu sustin acest lucru in pofida faptului ca sunt ortodox, ci tocmai pentru ca sunt unul sau, cel putin, pentru ca incerc sa fiu unul. Ceea ce inseamna ca ma straduiesc sa cunosc pe cat pot de bine traditia Sfintilor Parinti ai Bisericii si sa o interiorizez prin intermediul vietii bisericesti. Astfel, urmarind chestiunea schimbarii modului in care familia este definita in Constitutie, am ajuns treptat la concluzia ca Initiativa a pornit de la o ingrijorare legitima pentru modul in care Crestinismul intelege lumea, dar a sfarsit prin a actiona pe coclauri straine acestuia.
4.Catedrala adormirii laicatului De unde ni se trage? Cum se face ca videoclipul Despre Smerenie al formatiei Taxi a provocat o dezbatere cu acute atat de notabile? Dan Teodorescu, solistul trupei, a declarat ca nu a intentionat nici o clipa contestarea proiectului Catedralei Mantuirii Neamului. Ci ca a folosit imaginea acesteia ca pe o parabola destinata sublinierii faptului ca "opulenta si trufia nu au legatura cu ceea ce inseamna credinta". Cu toate acestea, intreaga polemica are in centrul sau tocmai legitimitatea actualului proiect de construire a respectivei Catedrale.
5.Avem un Sfant Sinod. Cat de colectiv este el? La finalul acestei saptamani are loc adunarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru prima data astept preocupat discutiile si deciziile acestuia. De unde mi se trage? In primul rand, de la faptul ca este prima adunare a Sfantului Sinod dupa protestele declansate de dezasatrul de la Colectiv. Atunci a fost sanctionata nu doar clasa politica, ci orice forma de manifestare ilegitima a puterii administrative, fie ea si de tip clerical. Asa se face ca acele miscari de strada au dat glas unei nemultumiri abia soptite sau abordate in discutii marginale fata de gesturi ale administratiei bisericesti care tradau auto-suficienta administrativa, infailibilitate discursiva, goana dupa bani.
6.Iertarea Patriarhului Gestului Patriarhului Daniel de a-si cere iertare pentru faptul ca Biserica nu a stiut sa comunice in cazul incendiului de la Clubul Colectiv este fara precedent. Chiar asa de ezitant si de neasumat pana la capat cum a sunat, mesajul ar putea sta ca reper al deciziei administrative de a corecta o problema. Nu poti sa iti ceri iertare atunci cand chiar nu crezi ca este cazul si sunt convins de faptul ca administratia Patriarhala nu a facut-o din ipocrizie sau doar pentru a mai stinge focul criticilor. Dar cred ca, atunci cand nu ai exercitiul acestor gesturi publice si cand nici nu iti este prea clar ce i-a apucat pe ceilati sa te sanctioneze deodata atat de dur, exista riscul ca cererea ta de iertare sa nu fie convingatoare pana la capat.
7."Sfantul Gheorghe" sau despre diferenta dintre demoni personali si balauri zugraviti Probabil că în acea dimineaţă Emil Cărămizaru, preotul paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou avusese o presimţire. Spasmul unei pleoape, o încetineală a firii sau irascibilitatea subită a celor din jur. În orice caz, atunci când a văzut graffitiul de pe calcanul blocului de lângă Biserică, totul părea a se fi lămurit. Era rău! O asemenea reprezentare, chiar acolo! Aşa mare, colorat, cu un fel de diavol călare pe doi cai. Iar Sfântul era ciudat înfăţişat. Calul său avea capul în formă de triunghi. Dacă e un mesaj al masoneriei?
8.Un nou tip iconic al Sfintilor Martiri Brancoveni. Sau cum apare o icoana. Interviu cu Sorin Dumitrescu. ¬Curtea Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia. Pretutindeni, forfota celor adusi de festivitatile organizate de Patriarhia Romana in jurul implinirii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni. Liturghie arhiereasca, sfintirea picturii restaurate a Bisericii Sfantul Gheorghe din incinta palatului, inchinare la Sfintele Moaste ale martirilor. Scena impozanta, fast arhieresc, distinctii oferite autoritatilor locale, hirotoniri, diplome, cadouri, invitatii speciale.
9.Ce este prost in campania de comunicarea RMGC? Ce este bine in campania de comunicarea a protestatarilor? O alta analiza de discurs Strategia de comunicare a celor care protesteaza impotriva proiectului RMGC a evoluat. Dintr-o masa pestrita de scandari, revendicari, si lozinci, un mesaj se ridica deasupra tuturor. O idee a fost cristalizata. O revendicare a devenit cheia de bolta a tuturor vocilor din piata. Iar aceasta este domnia legii. Asa se explica faptul ca fenomenul acestei revolte nu a fost inteles de la inceput. As spune ca nici celor mai multi dintre cei prezenti in strada protestelor el nu a fost clar inca de la inceput.
10.De ce Adrian Nastase si Ion Iliescu sunt Gold Corporation? Sa nu uitam. Sa nu uitam ca Adrian Nastase este un condamnat penal. Un fost puscarias. Un inamic al statului de drept. Cand spune despre protestele impotriva tandemului ilegal dintre politicieni corupti si Gabriel Resources, compania care doreste sa demareze exploatarea miniera de la Rosia Montana, ca sunt "mecanisme anti-sistem", Adrian Nastase greseste grav si cu buna stiinta. Anti-sistem este orice gest penal. Protestele impotriva exploatarii de la Rosia-Montana sunt manifestari pro-sistem. Pentru ca ele militeaza pentru un sistem transparent, care functioneaza in interesul celor pe care il reprezinta.
11."Increderea in Biserica" sau despre cum fiecare intelege ce vrea Nu cu multa vreme in urma, Compania de Cercetare Sociologica si Branding a publicat un sondaj potrivit caruia increderea in Biserica Ortodoxa Romana a scazut pentru prima oara sub 70%. Patriarhia Romana a reactionat imediat prin intermediul purtatorului sau de cuvant. Parintele Constantin Stoica a declarat ca rezultatele sunt relative, ca aceeasi tendinta a fost inregistrata si in urma cu un an, ca increderea va reveni, ca peste un an va fi mai bine, ca este vorba despre o lipsa de incredere cu care se confrunta si celelalte mari institutii si ca, in general, rezultatele celor de le CCSB sunt discutabile.
12.Cat costa uitarea limbilor clasice? De ce am studia limba latina? De ce ar fi de studiat greaca veche? Argumentele impotriva finantarii acestor discipline in cadrul invatamantului preuniversitar nu sunt putine. Si aproape toate trimit catre natura lor defuncta. Se spune despre ele ca nu mai au puls, ca nimeni nu le mai foloseste si ca s-au prafuit. De ce sa umplem capul copiilor nostri cu asa ceva? Alte discipline, mai aplicate, au nevoie de promovare si de finantare. Impactul lor este imediat.
13.Respingerea incinerarii. Argumentele traditiei. Tacerea Patriarhiei. Spatiul public a asteptat o explicatie privind respingerea incinerarii de catre Biserca Ortodoxa Romana. Iar aceasta a venit deficitar. In locul argumentelor au fost livrate doua comunicate expeditive si un articol confuz. Fara referinte teologice, fara trimiteri catre bogatia de sens a traditiei patristice, fara disponibilitatea revelarii. Unii dintre reprezentantii Bisericii par a fi ocupati cu probleme mult mai importante decat indrumarea propriilor credinciosilor sau lamurirea celor de alte credinte.
14.Chestionarul lui Ockham, cu Theodor Paleologu Theodor Paleologu raspunde la intrebarile chestionarului Medievalia.ro: Intrebare: Evanghelistul Ioan sau Apostolul Pavel?Raspuns: Ioan: a practicat mai multe genuri literare: evanghelie, apocalipsa, epistole. Intrebare: Cal sau măgar? Raspuns: Măgar: e mai simpatic, e îndărătnic, modest și fără pretenții.
15.VIDEO Despre demnitatea de samurai cinematografic a lui Kurosawa. O discutie cu Francisc Mraz Al treilea episod al rubricii Cine Ideea aduce în discuție un film care nu este nici recent și care nici nu fost produs de cinematografia Hollywoodiană. Este vorba despre ”Șapte samurai”, realizat în 1954 de Akira Kurosawa. Francisc Mraz, fondatorul  Școlii de Poetică Fotografică, ne ajuta să vedem structura filmului și să îi înțelegem ancorele atmosferice dominante, ne explica spiritul care l-a ajutat pe Akira Kuroswa să închege această peliculă,  "directețea", responsabilitatea și frumusețea unui samurai.
16.VIDEO Chiar radea Mozart atat de tembel? Discutie cu dirijorul Tiberiu Soare despre filmul Amadeus in regia lui Milos Forman Al doilea episod al rubricii Cine Ideea se oprește asupra lui ”Amadeus”, film realizat în 1984 de Milos Forman. Pelicula atrage atenția în primul rând prin modul în care este construit profilul protagoniștilor. Râsul tembel al Mozart, geniul neînțeles de contemporani, dublat de sarcasmul vlăguit al lui Salieri, concurentul chinuit de conștiința mediocrității. Studiile de muzicologie și cercătările istorice, dublate de investigații anatomo-patologice, infirmă majoritatea punctelor de forță avansate de interpretarea lui Puskin, preluată de Forman. Am testat această construcție cinematografică invitându-l pe Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naționale București sa vorbeasca despre Mozart.
17.Agora sau Hyde Park? Piata Universitatii si Piata Victoriei Vestea buna este ca societatea civila traieste. Vestea proasta este ca nu stim inca daca isi traieste viata ca Agora sau ca Speakers¬ Corner din Hyde Park. In urma cu sase luni, ma duceam in Piata Universitatii pentru a sanctiona clasa politica in ansamblul ei. Am format acolo, alaturi de altii, un spatiu care, in pofida heterogenitatii sale, stia sa respire un mesaj unic: afazia politica poate fi infranta doar prin vindecarea asteniei civice. Asa se face ca protestam pe limbi diferite, dar transmiteam acelasi mesaj.
18.Iceriada împotriva uslamismului OUG 27 din 13.06.2012 acuza ICR de erezie. Grecescul airesis inseamna in principal "alegere". Iar ICR-ul condus de Horia-Roman Patapievici este acuzat ca a ales. Ca a functionat favorizand prin alegeri ilegitime. Aceasta este acuzatia in fata careia societatea civila a reactionat ferm, prompt si nu doar prin intermediul cuvintelor scrise. Pentru ca  - pastrand doar pentru moment chestiunea in interiorul aceluiasi lexic teologic  - ICR nu practicat erezia, ci evlavia, adica eulabeia, "prudenta", "buna cumpanire". In toate gesturile sale, ICR a exersat echilibrul institutional.
19.Athosul e o capcana Hotărât lucru, cele mai savuroase cărți despre Muntele Athos nu sunt scrise de membrii ierarhiei bisericesti. Știu că pentru unele urechi ceea ce am spus poate părea lipsit de evlavie. Ei bine, nu este așa. Nu este nimic scandalos la mijloc. Pentru că mă refer la acele cărți în care sunt descrise hălăduieli aghiorite, și nu viața emblematică a vreunui sfânt monah athonit.
20."Dintr-o civilizatie a darului Europa a devenit o civilizatie a dreptului" Interviu cu Daniel Benga, prodecanul Facultatii de Teologie Interviul pe care Daniel Benga ni l-a oferit a fost incadrat tematic de doua evenimente. Pe de o parte, o dezbatere ampla si inca neincheiata de la lansarea ei in 2007. Este vorba despre ceea ce a facut posibil refuzul de a sublinia in Tratatul de la Lisabona influenta monoteismelor abrahamice aspra culturii europene. Pe de alta parte, dezbaterile prilejuite de sosirea la Bucuresti, in octombrie 2011, a Cardinalului Gianfranco Ravasi, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura, in contextul lansarii la Editura Humanitas a volumului acestuia, "Intrebari privitoare la credinta".
21.Adam și Eva, suspecți de serviciu Printre membrii Bisericii Reformate din Statele Unite ale Americii circulă suspiciunea că Adam și Eva nu ar fi existat vreodată. Este vorba despre o concluzie la care reprezentanți ai acestei biserici au ajuns asumând descoperiri recente din domeniul biologiei. Asumpția a produs suficientă stupoare încât să fie cerute demisii din funcții universitare, excomunicări din rândul bisericii și rugăciuni pentru sufletele celor rătăciți prin cotloanele geneticii. În centrul polemicii se află John Schneider, care, până de curând, a predat teologie timp de 25 de ani la Calvin College, din Michigan.
22.VIDEO Amos Oz: "Daca as crede in conceptul de popor ales, l-as ruga pe Dumnezeu sa aleaga pe altcineva".  Ne-am intalnit cu Amos Oz cu o zi inainte de a parasi Romania, in longe-ul hotelului in care a fost cazat. Desi turul de forta prin care trecuse in ultimele trei zile il obosise, era uimit de modul in care a fost primit, de numarul mare de cititori care au tinut sa il intalneasca, de discutiile pe care le purtase in ultimele zile. Intalnirea fata in fata ne-a descoperit o prezenta deschisa, un verb extrem de articulat si, totodata, o persoana mult mai interiorizata decat te-ai fi asteptat. Amos Oz nu ofera raspunsuri fluviu, fraze baroce si expresii interminabile. Discursul lui este cald, lucid si succint. Nici putin, dar nici prea mult. Daca am fi citit cu mai multa atentie romanele si eseurile sale, am fi inteles ca, intr-adevar, urma sa ne intalnim cu o persoana care, desi locuieste intr-o tara in care fiecare are ceva de spus despre orice, ii place cel mai mult sa observe si sa isi imagineze.
23.Amos Oz s-a întâlnit cu membrii „Ordinului Lingurţei” la Humanitas Kreţulescu Aproape 200 de persoane. Înăuntru, coada celor care aşteptau semnătura scriitorului. Afară, cei descumpăniţi de mărimea cozii dinăuntru, cei emoţionaţi de faptul că au obţinut iscălitura, organizatori şi jurnalişti. Din când în când puteai auzi comentarii despre cuvintele adresate de Amos Oz celor prezenţi. A vorbit doar 10 minute pentru a putea fi sigur de faptul că va rămâne suficientă vreme pentru scurtele întâlniri faţă în faţă priejuite de disponibilitatea sa de a oferi autografe.
24.VIDEO Razvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo, a discutat online cu cititorii despre handicapul salilor de concerte din Bucuresti Din 2007, România a revenit pe harta europeană a muzicii de cameră. Meritul îi revine violistului Răzvan Popovici, iniţiatorul şi directorul Festivalului SoNoRo. Alflat la a şasea ediţie, evenimentul este în sine o pledoarie pentru atenţia dedicată fiecărui detaliu, pentru abilitatea de a urmări viziuni îmbibate în bună inspiraţie.Temele discutiei: handicapul sălilor muzicale din Bucuresti si modul în care ar putea fi remediată situatiacum s-a nascut şi a evoluat Festivalului SoNoRo felul în care arată publicul celui mai fresh festival de muzică de cameră din România. Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatului.
25.Chiar daca Placutele din Iordania sunt false, povestea lor e demna de un roman politist Chestiunea autenticitatii placutelor descoperite recent in Iordania se apropie cu pasi repezi de lamurirea ce i se cuvine. In acest moment, desi nimic nu este absolut sigur, cea mai plauzibila ipoteza este cea a inautenticitatii acestora. Ceea ce fascineaza nu este, insa, faptul ca lucrurile stau astfel, ci, mai degraba, demn de un policier este modul in care a fost probata respectiva concluzie. Intriga are si o "morala". Evident, o voi pastra pentru finalul povestii.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by