Articole scrise de Andreea Vass


1 - 25 din 25 rezultate
1.Cum sunt impozitate pensiile in sistemele publice din tarile membre ale UE? Care este nivelul contributiilor si varsta de pensionare? O dezbatere politica fierbinte va fi generata de modelul de impozitare pentru care va opta Romania in domeniul pensiilor. Este necesara vreo modificare in acest sens, corelata cu reforma sistemului public de pensii? Eu spun categoric da. Daca nu toti imi impartasesc optiunea, am certitudinea ca in cel putin doua puncte suntem cu totii de acord: batranetea nu trebuie sa fie sinonima cu saracia si munca trebuie stimulata. Munca multa inseamna contributii mari, iar ele trebuie recompensate cu pensii mari. Inainte sa cernem opiniile pro si contra privind marimea pensiilor si varsta de pensionare pe care si le pot permite romanii si concluziile consultarilor publice ce vor urma, iata pentru ce sisteme de impozitare au optat statele membre ale UE.
2.Bugetul public de pensii, deficit de 1 miliard euro la 5 luni, in crestere cu 59% Bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS, adica bugetul public de pensii) a inregistrat in primele 5 luni ale acestui an un deficit de 4,15 miliarde lei, adica aproape un miliard euro, in crestere cu 59% fata de aceeasi perioada din anul 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). In aceste conditii, deficitul estimat pentru intreg anul are toate sansele sa depaseasca 11-12 miliarde lei, adica 2,5 miliarde euro, fata de un minus de 1,74 miliarde euro inregistrat in 2009.
3.Experiente europene in ajustarile fiscale de amploare. Modele de ajustare. Implicatii asupra datoriei publice. Implicatii electorale si schimbarile de guverne survenite Problemele fiscale actuale din Europa se pot rezolva. Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Danemarca, Irlanda, Franta, Belgia, Portugalia, Grecia, Italia, Austria, Olanda au trecut prin ajustari bugetare masive in ultimii 25 de ani. Tarile mediteraneene au optat pentru modelul de ajustare bazat cu prioritate pe cresterea taxelor si impozitelor. Tarile nordice s-au axat pe diminuarea agresiva a cheltuielilor publice. Tendintele se mentin in reactiile actuale la criza economica.
4.Posturile alocate Romaniei in Comisia Europeana ocupate in proportie de 53%. Ce a ramas liber si pe ce salariu?  Ce si cat se cuvine Romaniei? Pe langa cei 33 de europarlamentari romani care vor activa in Parlamentul European, oficialii europeni ne pun la dispozitie alte 10 posturi de functii de conducere de nivel superior in Comisia Europeana: un director general adjunct si noua directori (consilieri principali). Alti 42 de romani vor putea ocupa functii de conducere de nivel mediu. Inca 326 de functionari si agenti temporari romani mai pot ocupa locurile ramase disponibile din cele alocate Romaniei pana in 2011.
5.Cum se bat bancile din Romania: pe bune sau la mica intelegere? 41 de banci functioneaza in Romania. Sub suspiciunea de distorsionare a concurentei si, cu argumentul protectiei consumatorilor, parte din ele fac obiectul unor sanctiuni ale Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor, respectiv al unei investigatii mai ample a Consiliului Concurentei. De ce atat de tardiv?
6.De ce a scazut ratingul de tara. Ce ne asteapta Toata lumea pariaza pe capacitatea noastra slaba de guvernare macroeconomica si monetara. Degradarea de rating asociata cu dependenta Romaniei de finantarea externa, in conditii de criza acuta, poate sa duca la intinderea, mai devreme sau mai tarziu, a mainii salvatoare spre FMI  sau BCE pentru a evita intrarea Romaniei in incapacitate de plata.
7.2 milioane dolari: Freddie Mac a facut lobby mascat pentru a stopa reglementarea pietei financiare ipotecare Gigantul ipotecar Freddie Mac a platit in secret o firma de consultanta, care apartinea republicanilor, cu 2 milioane de dolari, pentru a stopa legislatia care ar fi reglementat sistemul financiar ipotecar. Stirea a fost difuzata de Associated Press la19 octombrie. Interventia a devenit un bumerang care a lovit dupa trei ani si compania sa sora, Fannie Mae. Guvernul a fost nevoit sa preia controlul asupra celor doua companii pentru a evita colapsul pietei ipotecare.
8.Criza internationala: cum sunt garantate depozitele populatiei in Europa si alte posibile masuri Tari avansate, precum SUA, cele din Zona Euro, Marea Britanie, Canada, Japonia, Australia sau Noua Zeelanda, care cumuleaza circa 55% din PIB-ul global, au intrat in recesiune. Reducerea masiva a perspectivelor de crestere economica afecteaza direct si clubul BRIC, al celor mai performante patru tari – Brazilia, Rusia, India si China. Economiile lumii sunt pe rand vizitate de cel mai virulent soc al crizei financiare internationale. Sunt romanii mai mult sau mai putin protejati?
9.Castigam si ne imprumutam tot mai mult, dar consumam aproape tot Castigam si ne imprumutam tot mai mult, dar consumam aproape tot. Managementul si proiectiile financiare lipsesc la nivelul gospodariilor, atat pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli si imprumuturi. Nevoile prezente ne dicteaza comportamentul de consum, iar viitorului ii rezervam strategia "vom trai si vom vedea". Riscul de a trai pe datorie s-ar putea rasfrange acum si asupra bancilor, in conditiile diminuarii accesului la surse alternative de finantare, fie ele interne sau externe.
10.De ce scad la bursa actiunile ministrului Vosganian Varujan Vosganian isi propune sa construiasca o piata de capital. Logica sa, de suspendare in anul 2009 a impozitului pe castigurile obtinute din tranzactiile bursiere, asociata cu reducerea temporara a unor costuri ale CNVM, nu e foarte complicata. E doar gresita. Cum se face ca avem o piata de capital atat de anemica si de expusa la turbulentele internationale, in conditiile unei economii romanesti care pulseaza cu ritmuri medii de aproape 6% anual in ultimii 8 ani?
11.Transformarea unei idei in bani. Care idei şi cu ce bani? Romania este absenta in cursa dezvoltarii tehnologice a lumii. De peste trei decenii am pierdut unica pozitie privilegiata de contribuitor la avansul tehnologic din industria petroliera. N-am reusit sa ne adaptam prea bine nici in perioada post-comunista. Inca ne despart peste 20 de ani de media puterii europene de inovare. Se vor grabi unii sa raspunda: nu avem nici idei si nici bani. Cateva initiative de succes, medaliate la saloanele internationale de inventica, am gasit. Pe ansamblu insa, situatia este grava.
12.Romii: Kill or Kiss? Amprentarea romilor în Italia a starnit revolta mediatica si vizita prezidentiala. Li se imputa hotii, violuri sau crime. Cersetori si muzicanti romi gasesti pe toate strazile Europei. Unii au autorizatii emise de autoritatile locale pentru a canta în spatii clar delimitate. Cei mai multi n-au surse legale de autoîntretinere. Adevarul este ca, dupa integrarea Romaniei si Bulgariei in UE, romii au devenit cea mai însemnata si cea mai saraca minoritate etnica transnationala din Europa.
13.Romania: pretul cel mai mic din UE la benzina si motorina, nu si la gaz Ultima scumpire Petrom ridica pretul benzinei la 4,13 lei. Aplicand cursul de schimb oficial al BNR din aceeasi zi ajungem la 1,135 euro. Unii politicieni si presa sugereaza ca preturile la benzina si motorina practicate in Romania sunt cele mai mari din Uniunea Europeana. Publicatia lunara a Comisiei Europene, prin al sau Directorat General pentru Energie si Transport, infirma insa acest lucru.Vezi in articol un tabel comparativ al preturilor la combustibili practicate in tarile UE
14.Frana la reducerea TVA pentru alimente Volatilitatea actuala a preturilor la alimente a deschis robinetul promisiunilor electorale. N-au lipsit din agenda impusa politicienilor pe 1 iulie 2008 decat analizele de fond, intelegerea premiselor si a realitatilor eterogene din statele membre, studiile serioase de impact ale propunerilor lansate pentru bugetul Romaniei. Dezinvoltura marsului in ritmuri de subventii, ajutoare directe, salarii si pensii intra fara echivoc intr-o bucla de nestavilit a accelerarii inflatiei. Ea se traduce in final tot prin saracirea populatiei.
15.Bugetul Romaniei, o placinta minune Primele patru luni ale anului 2008 se incheie cu un bilant triumfalist. Diagnosticul lucid, bazat pe argumente si cifre, distinge clar intre semnificatiile finite, impreciziile si contradictiile discursului ministerial. Ceea ce ni se serveste este un excedent bugetar de 0,14% din PIB, imbibat cu o ambigua transparenta si cu deficite nesustenabile ascunse. Cu cat resursele financiare ale natiunii sunt mai mari, cu atat mai lamentabila devine si irosirea lor.  Regulile de constructie bugetara sunt tot neclare. Disciplina bugetara este in continuare mimata. In acest haos raman nevoi neacoperite si venituri neincasate. 
16.Doua extreme. Democratia in Romania si Elvetia  Interogam pragmatismul, coerenta si transparenta deciziilor publice. Suntem fundamental nemultumiti. Participarea cetateneasca este izolata si nu ne cunoastem drepturile. Domina credinta ca populatia nu este capabila sa impuna decizii in locul elitei politice. Nici ca si-ar dori o astfel de implicare directa. Sau ca alegerile ar fi suficiente pentru consultarea poporului. Gresit, de trei ori gresit.
17.Alimente pentru saraci: Romania are la dispozitie 20 de milioane de euro  In cazul Romaniei, cele 15.858 tone de zahar alocate le vom primi din stocurile Ungariei si vor fi livrate persoanelor defavorizate prin intermediul Agentiei Romane de Plati si Interventie  pentru Agricultura (ARPIA). Spuneam in aerticolul precedent ca solutiile europene de interventie pentru principalele produse agro-alimentare sunt finantate din bugetul comunitar, gestionate de catre agentiile nationale de interventie si folosite numai pe baza de regulamente.
18.O ingrijorare europeana: tsunami alimentar  Parlamentul European dezbate de doua zile, la Strasbourg, in sedinta plenara, masurile pentru temperarea cresterii preturilor internationale la alimente. Cresc stocurile europene de interventie. Cresc ajutoarele umanitare pentru tarile terte. Tratam insa cu precadere simptomele si prea putin cauzele reale ale problemelor. Cu o agricultura in deriva, Romania este puternic expusa la aceste crize. Se impune cuplarea noastra rapida la dialogul european.
19.Mirajul statului maximal In scandalul supermarketurilor, producatorii si furnizorii se grabesc sa solicite noi reglementari si structuri birocratice. Din lamentarile lor confuze si, uneori, contradictorii razbate nostalgia statului maximal. Or, solutiile ar trebui cautate nu doar la regulatorii pietei si in justitie, ci si la antreprenori si la consumatori. Pe scurt, dezbaterea publica manifesta un dispret suveran fata de piata libera.
20.Scandalul supermarketurilor: Ancheta parlamentara ineficienta si denaturanta Declansarea anchetei parlamentare cu privire la practicile comerciale abuzive ale supermarketurilor pe piata romaneasca pare directionata din capul locului, prin urmare eficienta ei sta sub semnul intrebarii. Logica elementara impunea crearea unui grup de experti care sa identifice formele de presiune si abuz ale supermarketurilor, care sa dea o dimensiune clara fenomenului si efectelor economice si sociale generate pe piata romaneasca. Apoi, sa propuna solutii in cazul identificarii unor lacune legislative, respectiv metode de aparare si sanctiuni in cazul practicilor anticoncurentiale interzise. Arderea acestor etape sacrifica ratiunea demersului in folosul consumatorului final.
21.Mediocritatea educatiei: cu 74% mai bine platita din 2008? Anul 2008 ar putea aduce o marire a salariilor profesorilor universitari cu 74%. Invatamantului preuniversitar i se propune o crestere mai mica, de 54%. Laudabila initiativa senatorilor PSD la prima vedere. Paraie insa bugetul national. Strangulat, guvernul se grabeste sa se opuna propunerii. Argumentul sau tine de insuficienta fondurilor publice pentru a acoperi cresterile mult prea mari solicitate.
22.Imperialismul ofensator al mediocritatii Presedintele Traian Basescu ar putea esua in tentativele sale de regrupare si reinsufletire a fortelor pro-reforma, scria acum o saptamana respectabila publicatie Oxford Analytica. La aceeasi concluzie, converg toate cele patru articole publicate de un an incoace, de catre acelasi grup de analisti. Creditarea capacitatii Presedintelui este conditionata de "convingerea populatiei ca PD-L este capabil sa propuna un program de reforma coerent si dens". si totusi ramane insuficient. Fara obtinerea  votului majoritar in Parlament de catre partidul prezidential, "chiar daca este reales in 2009, Basescu ramane prizonierul actualei oligarhii" .
23.De ce nu iubim femeile In general, romanii cred ca femeile sunt niste fiinte slabe si complet neajutorate. Victime sigure ale fiziologiei proprii, reprezentantele Evei au la indemana o singura solutie pentru a supravietui si a razbate. Aceea de a imprumuta personalitatea barbatilor lor, nascuti sa le ocroteasca si sa le calauzeasca pasii. Se pare totusi ca statisticile infirma vulgata romaneasca.
24.Dilema consumatorului: dictatura pietei sau dictatura statului? Pornind de la succesul Declaratiei 88/2007 cu privire la declansarea investigatiilor la nivelul UE cu privire la abuzul de putere dominanta a supermarketurilor, mi-am propus sa va dezvalui cum se vede aceasta recenta decizie de la Bruxelles. Care sunt ecourile acestei sensibile probleme a pietei retailului, dar si solutiile previzibile.
25.Dezbatere despre abuzurile supermarketurilor: ce fac producatorii si Consiliul Concurentei? Era bine daca Romania ar fi avut parte de spete foarte concrete, analizabile bucata cu bucata de catre Consiliul Concurentei. Adica, sa avem o petitie a unui producator roman viciat de un contract "impus abuziv" de catre un supermarket, nu generalitati. In schimb, ei au importat, la distanta de o luna si jumatate, o tema aprig dezbatuta de catre europeni in sensul introducerii sale pe masa de lucru a DG Concurenta. Acum ei culeg argumente, analizeaza piata in detaliu. Rezultatul anchetei ramane inca o necunoscuta pentru europeni. Noi, ce facem? Am iesit la galceava.Citeste o ampla analiza pe tema investigatiilor UE in cazul supermarketurilor realizata de Andreea Vass, cercetator la Institutul de Economiei Nationala


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by