Articole scrise de Andreea Ofiteru


1 - 30 din 187 rezultate
1.De ce trebuie să ții cont dacă vrei să strudiezi în străinătate? Sfatul unor profesori englezi pentru elevii români: „Să nu se teamă că nu au un talent anume” Peste o sută de universități din Marea Britanie, Olanda, Franța, Danemarca, Germania și Italia se află în acest weekend în București, la Târgul RIUF, pentru a-i convinge pe elevii români să aleagă experiența în străinătate. Experții de la universitățile străine spun că atunci când elevii aleg să studieze în străinătate trebuie să aleagă de fapt un stil de viață și să nu se îngrijoreze prea mult că nu știu mare lucru despre domeniul pe care îl vor studia.
2.Românul care a făcut istorie pentru partidul lui Merkel. Interviu cu Octavian Ursu, primarul din Gorlitz: „Am trăit Revoluția din `89 pe stradă în București, nu mă mai sperie multe lucruri” Octavian Ursu, 51 de ani, este primul român ales primar într-un oraș din Germania. Din iunie coduce Görlitz, cel mai estic oraș german, situat în Saxonia. Ursu a fost ales în urma unuia dintre cele mai mediatizate scrutine electorale. Candidat al Uniunii Creștin-Democrate a Angelei Merkel, primarul a obținut în cel de-al doilea tur de scrutin 55,1% din voturi, după ce toate forțele politice s-au unit pentru a nu da ocazia candidatului populist de la Alternativa pentru Germania să câștige.
3.VIDEO George are 11 și a făcut un „desen de geniu”. Un experiment social scoate la iveală o realitate necosmetizată a României / Cei care-i învață pe copii să viseze George are 11 ani și visează să ajungă arhitect. Desenează. A pus în culori pe hârtie visul său că a înotat atât de mult încât a ajuns pe o insulă aproape de soare. A făcut și o schiță pentru viitoare sa casă. „Între timp s-a și întâmplat”, spune el. „Probabil că până la prânz e la ore și după merge la cursuri de desen”, este prima reacție a unui om care vede imaginile cu George. „Cred că e expus unor puternice surse de inspirație pentru că desenul lui este de geniu”, crede un altul. Un experiment social scoate la iveală realitatea din spatele viselor pe care George le are și cum ele pot deveni realitate.
4.Cum se schimbă comportamentul uman în online? Mary Aiken, considerată cel mai important ciberpsiholog din lume, explică ce mecanisme ne îndeamnă să intrăm în ”beția internetului”: Prezența în online le poate afecta unora judecata, se comportă ca la beție Tehnologia este tot mai prezentă în viața noastră și ne schimbă fără să ne dăm seama, de la relațiile pe care le dezvoltăm, la modul în care facem cumpărăturile și până la educarea copiilor noștri. Aflată pentru două zile la București, dr. Mary Aiken, considerată cel mai important psiholog criminalist în domeniul ciberpsihologiei din lume, a explicat care este ”efectul Cyber” și cum internetul ne poate schimba viața și nu neapărat în bine, dacă nu suntem conștienți de puterea lui.
5.Situația Laserului de la Măgurele a fost deblocată. Proiectul intră în ultima etapă /Nicolae Zamfir: „Avem termen ca până în februarie 2023 sistemul gamma să fie gata” Americanii de la firma Lyncean Technologies vor construi Sistemul Gama de Energie Variabilă a Laserului de la Măgurele, la un an după blocajul pe care partea română l-a avut cu italienii. Anunțul a fost făcut de Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP, care a spus că prin contractul semnat vineri, 4 octombrie, sistemul gamma va fi gata până în februarie 2023, iar proiectul celui mai puternic laser din lume va fi gata la timp.
6.Studenții lansează campania "coRector – Corectează universitățile!": Remarcăm cu dezamăgire importanța redusă acordată aspectelor care îi vizează pe studenți Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează campania coRector, având în vedere că în anul universitar care tocmai a început vor avea loc alegeri pentru ocuparea funcției de rector în instituțiile de învățământ superior. Studenții solicită rectorilor asumarea a 17 deziderate care reprezintă nevoile studenților și să le includă în planurile manageriale, susținând implementarea acestora în strategia universității pentru mandatul 2020-2024.
7.Ministrul Culturii: Nu se pune problema închiderii Castelului Peleș. Negocierile pentru prelungirea contractului vor începe în curând Muzeul Peleș nu se va închide, iar statul român negociază cu Casa Regală prelungirea contractului de închiriere a ansamblului de la Peleș, susține, pentru HotNews.ro, Daniel Breaz, ministrul Culturii.
8.Totul despre anul școlar 2019-2020: anul cu cel mai mic număr de elevi din`90 încoace / Structura, calendarul examenelor naționale și problemele nerezolvate Anul școlar 2019-2020 care începe luni marchează un record negativ postdecembrist în evoluția efectivelor de elevi din învățământul preuniversitar, fiind pentru prima dată când numărul acestora scade sub trei milioane. Astfel, doar 2,8 milioane de elevi încep de luni cursurile anului școlar 2019-2020, iar la catedră sunt 215.289 de profesori. Ministerul Educației îi așteaptă în 17.464 de școli, dintre care 6.293 au personalitate juridică, iar 11.171 sunt structuri arondate acestora.
9.La școală ca pe șantier. Ore mai scurte pentru că lucrările de renovare nu au fost terminate peste vară. Elevii din două licee din București se vor înghesui în aceeași clădire Zgomot de picamer, praf și dezordine, asta va fi întâmpinarea pe care o vor face unele dintre școlile din Capitală elevilor care vor veni luni, 9 septembrie, la deschiderea oficială a cursurilor pentru anul școlar 2019-2020. Acesta este și cazul Școlii Nr. 150, situată în zona Eroilor din Sectorul 5, unde lucrările nu au fost terminate, iar școala va începe printre aceste lucrări.
10.DEZBATERE Cât de bine e să mergi la școala profesională dacă iei sub 5 la Evaluarea Națională? Ce spun elevii, profesorii și părinții Măsura ca elevii de clasa a VIII-a care nu reușesc să obțină minimum 5 media de admitere la liceu, pe baza notelor de la Evaluarea Națională, să meargă la școlile profesionale a creat dezbateri printre elevi, părinți, profesori și experți în educație. În timp ce elevii și experții în educație spun că e o măsură inutilă luată pentru un singur an, fără dezbatere publică, părinții sunt de acord. La rândul lor, profesorii spun că, în lipsa unei evaluări gratuite a aptitudinilor elevilor, măsura nu poate avea efecte benefice.
11.INTERVIU Concluzia la care a ajuns ministrul interimar al Educației după ce a analizat programa școlară: Riscăm ca unele informații să fie uitate rapid / Ce spune Daniel Breaz despre testele grilă la examene și despre profesorii cu note sub 5 la titularizare Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației, arată într-un interviu acordat HotNews.ro că anul școlar care va începe pe 9 septembrie nu va aduce schimbări în privința examenelor pe care le vor susține elevii. În viziunea ministrului, programele școlare sunt în prezent mult prea încărcate și astfel elevii obțin informații pe care le uită repede. În plus, afirmă ministrul, profesorii ar trebui să se adapteze la elevi și să le transmită informația de care au nevoie elevii pentru a fi pregătiți.
12.De ce mărește Ministerul Educației taxele pentru echivalarea studiilor în străinătate/ Daniel Breaz: Sunt cele mai mici taxe din Europa Ministerul Educației vrea să mărească taxele pentru echivalarea studiilor în străinătate, arată un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației. Dacă în prezent taxa pentru recunoașterea sau echivalarea studiilor preuniversitare și universitare este de 50 de lei, după aprobarea proiectului această taxă va fi de 100 de lei. De asemenea, se va mări și costul vizării actelor de la 20 de lei cât e în prezent la 50 de lei.
13.Ministerul Educației se răzgândește: Profesorii cu note sub 5 la titularizare pot participa la suplinire/ Lixandru, secretar de stat: Eu nu pot îngrădi dreptul unei persoane de a participa la un concurs Profesorii care au luat note sub 5 la titularizare și cei care au părăsit examenul astă vară pot intra în sistemul de educație pentru alte concursuri, precum suplinirea sau ocuparea unui post direct la școala dacă există vreun post vacant. Astfel, măsura potrivit căreia cei care au primit note sub 5 nu pot fi suplinitori, anunțată de Ministerul Educției în urmă cu o lună, nu mai este valabilă. Oficialii de la Ministerul Educației au trimis o notă, zilele trecute, către inspectoratele școlare, prin care arată că oricine poate participa la concurs în condițiile în care sunt îndeplinite condițiile cerute de metodologie.
14.Guvernul le dă bani elevilor care au luat 10 la BAC și la Evaluarea Națională Guvernul a aprobat, în ședinta de marți, proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.
15.Măsură în premieră: Profesorii care au luat sub 5 la titularizare nu mai au dreptul să predea/ Ecaterina Andronescu: Scrie în metodologie! Profesorii care au primit sub nota 5 la proba scrisă de la titularizare nu vor mai fi primiți ca suplinitori. Este vorba de 4.000 de profesori în această situație. Decizia a fost luată de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a declarat pentru HotNews.ro că prin astfel de măsuri ar putea crește calitatea predării în învățământul preunivesitar, după model universitar. Ministrul Educației arată că această măsură este prevăzută în metodologia privind organizarea examenului. Ecaterina Andronescu a mai declarat că nici cei 3.960 de profesori care s-au retras din examen nu vor mai fi primiți la catedră. Întrebată dacă nu va crea haos în sistem prin această măsură, Andronescu a răspuns că sunt suficienți profesori care să predea de la toamnă.
16.Lecție de viață. Profesorul nevăzător care a luat 10 la titularizare: „Sper să-i inspir și pe alții” Dumitru Tudorache este unul dintre cei 92 de profesori care au luat nota 10 la examenul de titularizare. La 50 de ani, Dumitru Tudorache și-a dorit mult să lucreze în sistemul de educație. Nu a ținut cont că este aproape nevăzător. A considerat că problemele de vedere pe care le are nu sunt o piedică pentru el.
17.Andronescu revine la ideea testelor grilă la examenele naționale: „Numărul de note modificate după contestații este excesiv de mare” Examenele naționale ar putea fi sub formă de teste grilă (itemi obiectivi), pentru a nu mai fi diferențe mari între notele de la corectura în iniațială și cele de după contestații. Măsura este luată în calcul de Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, care a anunțat într-o conferință de presă ce măsuri va lua după rezultatele de la evaluarea națională și bacalaureat.
18.Rezultate repartizare liceu 2019. Lista primelor 50 de specializări/ Cea mai mare ultimă medie de admitere: 9.91 la Ştiinţe ale Naturii la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării în licee pe admitere.edu.ro. Potrivit statisticilor, cele mai mari medii de admitere sunt la colegiile din Craiova, București, Cluj, Iași. Aici, mediile de admitere sunt de peste 9.80.
19.Singurul elev din România care a obținut 10 pe linie la cele trei probe de la Evaluare Națională: Foarte mulți elevi nu au curajul să întrebe profesorul când nu știu / Din perspectiva mea, nu ai cum să ajungi să ai succes în viață numai învățând până la 12 noaptea Eduard Mastalier – Manolescu este singurul elev pe țară care a luat 10 la toate cele trei discipline pe care le-a avut la Evaluarea Națională: limba română, matematică și limba germană. Eduard este absolvent al Colegiului Național ”Goethe” din Capitală și vrea să-și continue studiile tot aici. Într-un interviu pentru HotNews.ro, Eduard a povestit cum a ajuns să ia media maximă la primul examen din viața lui.
20.Rezultate Evaluare Națională 2019: peste 73% dintre elevi au obținut medii peste 5, înainte de contestații Rezultate Evaluare Națională 2019. Aproximativ 73,12% dintre elevii care au susținut examenul de evaluare națională au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), arată datele oficiale de la Ministerul Educației. Astfel, dintre cei 146.105 candidaţi prezenți, 106.838 de candidați au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 429 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Rezultatul este comparabil cu anul trecut când procentul mediilor de 5 și peste 5 a fost de 73,5% înainte de contestații.
21.Aplaudacii doamnei Dăncilă. Câteva observații despre (re)educarea de la Lipova Protestul anti-PSD de la Lipova, județul Arad, la care au participat mai mulți elevi, mi-a adus aminte de o altă manifestare de anul trecut, din aprilie, de la Pitești, la care zeci de copii de școală primară și de grădiniță erau scoși de profesorii lor la defilare în cinstea politicienilor veniți de la București.
22.Cum îl faci pe copil să înțeleagă că a greșit. Psiholog: „Pedeapsa nu e bună, activează anxietatea” / 10 strategii sănătoase pentru educarea copiilor O oră petrecută în locurile de joacă din parc printre copii și părinți, îți arată un tablou în care părinții nu au răbdare și își pedepsesc copiii atunci când nu sunt ascultați. ”Rareș, dă-te jos, n-ai voie acolo, mama!”, țipă o mămică. ”O să cazi! Gata, hai acasă”, strigă o alta.
23.Care sunt cele mai bune licee din București din perspectiva elevilor, profesorilor și părinților Un top al liceelor din Capitală arată că Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” sunt printre cele mai bune școli din București. Clasificarea liceelor a fost realizată de trei elevi bucureșteni care au creat o platformă – Registrul Educațional Alternativ (REAL) – prin care liceele sunt evaluate de elevi, profesori, părinți și absolvenți. Prin acest demers, cei trei liceeni vor să își ajute colegii din clasa a VIII-a în alegerea liceului.
24.Cum să faci în România școală ca în Finlanda. Interviu cu Radu Szekely, consilierul pentru strategie de la Educație: Problema la noi e că nu există continuitate. Se face ceva, vine următorul ministru și schimbă A lucrat peste 16 ani în Finlanda și cunoaște în amănunt sistemul de educație finlandez. A înființat școala finlandeză de la Sibiu și urmează să deschidă o altă școală la Mediaș. Este convins că elemente din sistemul finlandez pot funcționa și în România. De două luni, Radu Szekely s-a întors în România și este consilier special pe probleme de strategie în educație al ministrului Educației, unde a coordonat proiectul ”Educația ne unește” care conține multe elemente din sistemul de educație finlandez. Într-un interviu pentru HotNews, Radu Szekely explică de ce sistemul finlandez are succes și ce poate funcționa și în România.
25.VIDEOREPORTAJ Învățătoarea care predă „matematica magică” la o școală de la margine de București: „Aici se pune mult accent pe colaborare, nu pe individualism” Muzică, dans, matematică și voie bună. Acestea sunt ingredientele unor ore reușite pe care Coziana Zaharia le pregătește în amănunt pentru elevii de la clasa a II-a de la Școala Gimnazială ”Ionel Teodoreanu” din Capitală. Învățătoarea predă la una din cele 9 clase de step by step de la școala situată la margine de București.
26.VIDEO #foaiagoală: Confruntarea directă între eleva care și-a scris nemulțumirile pe foaia de examen și ministrul Educației: „E prioritară digitalizarea când avem școli cu toalete în curte?” / Ce a răspuns Andronescu Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit cu eleva din Satu Mare care a scris șase pagini cu nemulțumirile față de sistemul de educație în foaia de examen de la simularea bacalaureatului. Cele două au stat față în față la Casa Meşteşugarilor din Satu Mare, unde s-a desfășurat o întâlnire a ministrului cu profesori, directori, inspectori şcolari, părinţi.#foaiagoală: ​Ce a scris o elevă în foaia de examen de la simularea BAC 2019: „Am decis să protestez; nu mai vreau să se facă modificări în timpul anului școlar și să mă afecteze”
27.Cele trei competențe pe care copiii trebuie să le dobândească în școală pentru a avea succes în viață. Interviu cu Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educație Cum vor arăta joburile viitorului este greu de spus, însă un lucru este sigur: piața muncii evoluează rapid, iar educație trebuie să țină pasul. „Avem nevoie de mai multă flexibilitate în educație, pentru că piața muncii se schimbă foarte repede. Acum avem competențe și aptitudini care în mod tradițional sunt foarte importante, dar în viitor nu vor mai conta”, spune într-un interviu, pentru HotNews, Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educație, cultură, tineret și sport.
28.Titularizare 2019. Andronescu: Consiliul de administraţie al şcolii poate decide prelungirea contractelor profesorilor cu note mari la titularizare Consiliile de administraţie ale şcolilor vor decide modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata pe durata de viabilitate a postului, arată ordonanţa de urgenţă publicată miercuri în Monitorul Oficial. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru HotNews că transformarea contractelor poate să aibă loc în măsura în care există posturi disponibile.
29.Regulament nou pentru liceele pedagogice. Andronescu: Absolvenții acestor licee ar trebui să aibă o bonificaţie la intrarea în învăţământ, prevăzută în noua lege Ministerul Educaţiei a publicat un regulament de organizare şi funcţionare al colegiilor şi liceelor pedagogice, prin care stipulează clar care sunt regulile prin care aceste şcoli pot organiza cursuri. Ordinul publicat în Monotorul Oficial arată că liceele şi colegiile pedagogice vor organiza cursuri numai cu frecvenţă şi numai în prima parte a zilei.
30.Toate şcolile şi grădiniţele trebuie să aibă aviz ISU la acreditare. Andronescu: „În viitoarea lege, aceste avize să fie în responsabilitatea celor care deţin clădirea şcolii" Toate grădiniţeţe şi şcolile trebuie să aibă avize ISU, indiferent că sunt de stat sau private, declară ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după ce în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută propusese ca şcolile de stat care urmează să fie acreditate să fie exceptate. Prevederea nu a trecut de şedinţa de Guvern. Ministrul Educaţiei a declarat pentru HotNews.ro că va discuta cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să nu exagereze în privinţa cerinţelor atunci când eliberează avizele de securitate la incendiu.

1 2 3 4 5 6 7 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version