Articole scrise de Alina Neagu


1 - 30 din 26579 rezultate
1.INTERVIU Recordul de cazuri de coronavirus văzut prin ochii unui medic din prima linie: O urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție Numărul record de cazuri de infecții cu coronavirus, înregistrat astăzi de România - 555, cel mai mare de la debutul epidemiei - este "o urmare a comportamentului unei părți a populației, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecție", afirmă medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, spital dedicat 100% COVID-19 în această perioadă, într-un interviu acordat HotNews.ro. Carmen Dorobăț nu uită nici faptul că "de partea cealaltă există acele opinii care sunt deosebit de active pe rețelele de socializare, care neagă existența virusului sau care îl aseamănă cu o 'simplă răceală' ".
2.Spitalele românești din "topul rușinii", pentru care nu contează satisfacția pacientului: Spitalul Județean Craiova, Spitalul din Târgu Jiu și Spitalul Floreasca ocupă primele 3 locuri Spitalul Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Județean Târgu Jiu și Spitalul Floreasca din București ocupă primele 3 locuri într-un "top al rușinii" realizat de Observatorul Român de Sănătate. Sunt spitalele românești pentru care gradul de satisfacție al pacienților nu contează - sub 0,1% dintre pacienții lor au completat la externare chestionare de feedback, cu toate că legea prevede acest lucru încă din anul 2016. Peste 6.000 de români spun că li s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente în anul 2019, iar unul din 5 pacienți internat într-un spital românesc a fost nevoit să își cumpere cu bani din buzunar materiale sau medicamente pe parcursul internării.
3.Un sfert dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeana trăiesc în România - ​Salvați Copiii Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România. Țara noastră ocupă primul loc la acest capitol, în randul statelor membre. 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani) în anul 2018, iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani, arată datele Eurostat. Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre acestea spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România.
4.INTERVIU Coronavirusul și teoriile conspirației, disecate de românul care a fondat cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internet: Informațiile false se împrăștie ușor. Până se demonstrează adevărul, minciuna a făcut deja înconjurul lumii "Coronavirusul nu există", "nu cunosc pe nimeni bolnav de COVID-19", "tehnologia 5G răspândește virusul", "nu trebuie să port mască", "vom fi vaccinați cu forța". Sunt doar câteva dintre teoriile conspirației, dezinformările și fake news-urile din jurul virusului care ține cu sufletul la gură întreaga planetă de o jumătate de an. Am stat de vorbă și le-am disecat pe fiecare în parte împreună cu Ovidiu Covaciu, românul care se luptă zilnic cu dezinformările pe teme de sănătate în mediul online și care a fondat, în urmă cu 7 ani, ceea ce avea să devină cel mai mare grup pro-vaccinare de pe internet.
5.INTERVIU Medicul care a continuat să salveze vieți prin transplant în timpul pandemiei: Îl vezi pe omul din fața ta care este bolnav, nu poți să nu îl internezi ​Câteva zeci de pacienți români care suferă de diverse forme de cancer de sânge au primit o nouă șansă la viață după ce au făcut transplant medular chiar în lunile pandemiei, în secția condusă de medicul hematolog Alina Tănase, la Institutul Fundeni. Într-o vreme în care unii pacienți nu mai au curajul să meargă la spital de teama virusului sau o mare parte dintre spitale au limitat internările, transplantul medular a mers mai departe în secția condusă de Alina Tănase.
6.Țigaretele electronice nu vor avea același regim ca țigările clasice, iar reclamele și expunerea țigărilor în magazine nu vor fi interzise. Proiectul de lege, respins de Parlament Reclamele la țigări, expunerea țigărilor în magazine și acțiunile de promovare, inclusiv sponsorizarea de evenimente la care au acces minorii sub 18 ani, de către companiile producătoare de tutun, nu vor fi interzise. Camera Deputaților a respins, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege anti-tutun inițiat de parlamentarii USR Emanuel Ungureanu, Tudor Pop și Adrian Wiener. Una dintre prevederile-cheie ale proiectului era aceea că țigaretele electronice ar fi urmat să fie asimilate și să aibă același regim precum țigările clasice.
7.Ce s-a petrecut la spitalul din Suceava „nu a fost deloc întâmplător”. Interviu cu un medic care a prevăzut dezastrul: „Adevărul nu poate fi ascuns după deget” Anatol Burlacioc are 45 de ani, iar de 13 ani este medic la Spitalul Județean din Suceava, orașul care a fost mult timp epicentrul epidemiei de coronavirus din România. E chirurg plastician dar, la fel ca toți colegii lui, în ultimele luni a îngrijit doar pacienți infectați cu coronavirus. El însuși s-a infectat cu COVID-19 la finalul lunii martie, când la Suceava era pe cale să se dezlănțuie iadul. Privește acum în urmă și declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, că ceea ce s-a întâmplat în timpul epidemiei de COVID-19 în spitalul în care lucrează de 13 ani "are niște rădăcini adânci și vechi" și "nu a fost absolut deloc întâmplător".
8.Medicul Virgil Musta despre creșterea numărului de cazuri de coronavirus: Chiar dacă am avut experiențele unor țări unde oamenii mureau din cauză că nu mai aveau loc în spitale, tot nu e de ajuns pentru ca unii să înțeleagă Virgil Musta, medicul coordonator al Spitalului COVID din Timișoara, reamintește cele 3 măsuri simple care ne pot salva "pe noi și pe cei din jurul nostru": să evităm locurile aglomerate, să purtăm masca în spațiile închise și să ne spălăm des mâinile. Medicul admite că "e plictisitor să vorbim despre acest subiect pe o perioadă atât de lungă, mai ales acum când după izolare oamenii își doresc libertate". El este dezamăgit însă de faptul că "chiar dacă am avut la începutul pandemiei experiențele concrete ale Italiei, Spaniei și ale altor țări unde oamenii mureau din cauză că nu mai aveau loc în spitale, tot nu este de ajuns pentru ca unii să înțeleagă".
9.Ce spitale vor relua internările pentru pacienții non-COVID? DSP-urile trebuie să transmită Ministerului Sănătății rezultatele evaluării până la începutul săptămânii viitoare Reprezentanții Direcțiilor de sănătate publică trebuie să transmită Ministerului Sănătății rezultatul evaluării spitalelor care asigură asistența medicală pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în vederea reluării internărilor și a intervențiilor chirurgicale, precum și a activității în ambulatorii, pentru pacienții non-COVID, până la începutul săptămânii viitoare, anunță instituția condusă de Nelu Tătaru.
10.Folosirea cardului de sănătate redevine obligatorie de la 1 iulie, cu excepția consultațiilor la medicul de familie și la medicul specialist din ambulatoriu Utilizarea cardului național de sănătate redevine obligatorie, începând cu data de 1 iulie, pentru serviciile medicale acordate în spitale, pentru investigațiile paraclinice (analize medicale) și pentru serviciile de îngrijiri la domiciliu. De asemenea, acordarea de medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale va putea fi validată doar în baza cardului, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Excepție vor face serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până la data de 30 septembrie.
11.VIDEO Depresie, nu impresie. 5% dintre români suferă de boala secolului: Depresia este o realitate. Este foarte ok să mergi la psiholog sau psihiatru "Depresia este o realitate. Este foarte ok să mergi la psiholog și la psihiatru!" Este semnalul de alarmă tras de Radu Gănescu, președintele uneia dintre cele mai mari asociații de pacienți din România. Din cauză că depresia este privită adesea ca un moft, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, condusă de Radu Gănescu, a inițiat campania "Depresie, nu impresie". Andreea Raicu, Marius Manole, Andreea Marin, Elena Lasconi și Petronela Rotar s-au alăturat campaniei și au mărturisit că au suferit de depresie. 5% dintre români suferă de depresie, arată datele oficiale. Specialiștii o numesc "boala secolului".
12.Valabilitatea cardurilor naționale de sănătate, prelungită cu 7 ani Valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani. "Soluția de prelungire a certificatelor inscripționate pe cardurile naționale va face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie", a motivat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
13.DOCUMENT Ministerul Sănătății s-a răzgândit: recomandă ca expunerea țigărilor în magazine și reclamele la țigări să fie interzise, la câteva luni de când se opunea acestei măsuri Ministerul Sănătății s-a răzgândit și recomandă Parlamentului adoptarea proiectului de lege care își propune să interzică reclamele la țigări, expunerea țigărilor în magazine și acțiunile de promovare, inclusiv sponsorizarea de evenimente la care au acces minorii sub 18 ani, de către companiile producătoare de tutun. Propunerea de aviz pozitiv apare într-un document al Ministerului Sănătății, obținut de HotNews.ro. Ministerul Sănătății dăduse inițial aviz negativ pe acest proiect de lege, la începutul anului.
14.Prima reacție a lui Adrian Ionel la acuzația că a cerut mită 760.000 de euro: Organizarea unei proceduri de achiziţie publică ar fi dus la întarzieri ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi Compania Unifarm "a răspuns cu caracter urgent şi prioritar nevoii disperate de import a unor echipamente de protecţie indispensabile cadrelor medicale în lupta acestora cu pandemia generată de SARS-CoV-2", iar în aceste condiții "organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti", afirmă directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel, într-un comunicat transmis presei prin intermediul avocaților săi.
15.VIDEO Emanuel Ungureanu: Angajații spitalului din Mangalia primesc cârpe în loc de măști Conducerea Spitalului Municipal din Mangalia "își bate joc de personalul medico-sanitar din acest spital", acuză deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Emanuel Ungureanu a publicat astăzi pe pagina sa de Facebook imagini cu "măștile" pe care le primesc angajații acestui spital, despre care spune că sunt "cârpe mizere nu pot să protejeze pe nimeni de nimic, dar nici nu pot fi purtate, pentru că nu au sistem de prindere care să poată fi utilizat!"
16.Adrian Ionel a fost suspendat din funcția de director al Unifarm. Mandatul său urma să expire pe 14 iulie Adrian Ionel a fost suspendat din funcția de director al Unifarm, anunță Ministerul Sănătății. Decizia a fost luată de membrii Consiliului de Administrație al Unifarm. Contractul de director al lui Adrian Ionel a fost suspendat începând cu data de 23 iunie 2020, "dar nu mai târziu de data de 14 iulie 2020, data încetării de drept a mandatului de director general", precizează Ministerul Sănătății. Ionuț Popescu a fost numit director interimar al Unifarm.
17.Ministerul Sănătății cumpără 115 milioane de măști care vor fi distribuite gratuit beneficiarilor de ajutoare sociale, persoanelor cu handicap și pensionarilor Ministerul Sănătății anunță că a finalizat astăzi achiziția măştilor de protecţie ce urmează să fie distribuite gratuit familiilor și persoanelor defavorizate - aproximativ 2,3 milioane de persoane - beneficiari de ajutoare sociale, persoane cu handicap și pensionari cu venituri de până la 704 lei. În urma finalizarii achiziției, vor fi cumpărate 115 milioane de măști în valoare de 73.600.000 lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68 de lei fără TVA/mască.
18.Ce avere are Adrian Ionel, acuzat de DNA că a cerut mită 760.000 de euro: Șeful Unifarm nu deține nicio proprietate Adrian Ionel, directorul suspendat al Unifarm acuzat de procurorii DNA că a cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție în timpul pandemiei de coronavirus, trăiește din salariul de la Unifarm și din veniturile de membru al unor consilii de administrație. El nu deține nicio proprietate și nici depozite bancare, potrivit celei mai recente declarații de avere, publicate pe site-ul Unifarm în iunie 2017.
19.Ordinul care prevede că pacienții asimptomatici pot fi externați după 10 zile de spitalizare a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Sănătății care prevede că pacienții asimptomatici și cei simptomatici care au forme ușoare de COVID-19 vor putea fi externați după minimum 10 zile de internare, "în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 ore", a fost publicat în Monitorul Oficial.
20.Cum a ajuns directorul Unifarm, Adrian Ionel, Dumnezeul achizițiilor în perioada pandemiei Adrian Ionel, absolventul unui masterat la Academia Națională de Informații din cadrul SRI și licențiat în Drept al Universității "Spiru Haret", conduce Unifarm, instituția care funcționează practic ca distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății, din anul 2012. Cu o mică pauză în 2015, când Ionel a fost numit pentru scurt timp directorul Institutului Cantacuzino. Anul 2020 și pandemia de coronavirus l-au găsit în postura de șef al distribuitorului de medicamente al Ministerului Sănătății, care a făcut achiziții de materiale de protecție în cantități uriașe. Totul prin achiziție directă, fără licitație, așa cum a prevăzut legea în perioada stării de urgență.
21.Prima reacție a lui Nelu Tătaru după ce DNA a anunțat că Adrian Ionel e urmărit penal pentru luare de mită: A convocat de urgență CA al Unifarm "în vederea luării deciziilor care se impun" Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat marți întrunirea de urgență a Consiliului de Administrație al Unifarm "în vederea luării deciziilor care se impun în cazul directorului general al SC Unifarm SA, Adrian Ionel, în urma comunicatului Direcției Naționale Anticorupție".
22.Pacienții asimptomatici și cei cu simptome ușoare de COVID-19 vor fi externați după minimum 10 zile, "în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei" Pacienții asimptomatici și cei simptomatici care au forme ușoare de COVID-19 vor fi internați doar în spitale de faza 2 (spitale de pneumologie, nu de boli infecțioase) sau în spitale de suport. Ei vor putea fi externați după minimum 10 zile de internare, "în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei pentru cel puțin 72 ore", prevede un Ordin semnat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
23.DOCUMENT Țigările, expuse pentru vânzare doar în barurile în care accesul tinerilor sub 18 ani nu este permis. Companiile din domeniul tutunului ar putea sponsoriza doar evenimente la care minorii nu au acces Țigările ar putea fi expuse pentru vânzare doar în barurile în care accesul tinerilor sub 18 ani nu este permis și în unităţile economice în care se comercializează exclusiv produse din tutun. Este un amendament depus astăzi chiar de inițiatori la proiectul de lege care zace de un an în sertarele Parlamentului, ce prevedea, inițial, că expunerea la vedere a țigărilor în magazine este interzisă. Un alt amendament "îndulcește" ușor prevederile inițiale privind sponsorizarea de evenimente, după ce personalități din domeniul cultural s-au plâns că proiectul de lege interzicea complet sponsorizarea de evenimente culturale de către companiile producătoare de țigări.
24.Cum a ratat statul român o sponsorizare de 32 de aparate de recoltare a plasmei oferite de aceeași firmă care a donat singurele 18 aparate de acest fel din țară Statul român a ratat recent o sponsorizare constând în 32 de aparate de recoltare a plasmei de la pacienți vindecați de coronavirus. Concret, firma care a donat statului român, în luna aprilie, singurele 18 aparate de recoltare a plasmei disponibile în țara noastră în acest moment a făcut o ofertă de sponsorizare de încă 32 de aparate. Firma a așteptat în zadar, timp de două luni, un răspuns din partea autorităților și acuză că Guvernul "a refuzat" această sponsorizare. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății afirmă că nu este vorba despre un refuz.
25.Interzicerea reclamelor la țigări, în dezbaterea comisiilor din Parlament. 350 de ONG-uri din domeniul medical, academic și pentru protecția copilului cer aviz pozitiv pentru proiectul de lege Peste 350 de organizații non-guvernamentale din domeniul medical, academic, pentru protecția copilului și a mediului, membre ale Inițiativei 2035 - Prima Generație Fără Tutun a României cer ca proiectul de lege ce prevede că expunerea țigărilor în magazine, reclamele la țigări și sponsorizarea de către companiile din domeniu ar putea fi interzise să fie avizat pozitiv de Comisia pentru Cultură, arte și miloace de informare în masă din Camera Deputaților, care îl va dezbate mâine.
26.Cum putem reveni la normalitate după creșterea numărului de cazuri de coronavirus din ultima perioadă? Apelul medicilor epidemiologi Revenirea la normalitate după epidemia de coronavirus este posibilă numai cu condiția scăderii numărului de cazuri și deceselor, iar implementarea măsurilor de relaxare prevăzute în etapele următoare "depinde de respectarea reglementărilor reamintite și manifestarea spiritului civic din partea fiecărui cetățean al acestei țări", arată Societatea Română de Epidemiologie. Medicii epidemiologi din România fac un apel ca oamenii să respecte măsurile de protecție împotriva virusului și reamintesc care sunt acestea.
27.Institutul Marius Nasta, unul dintre cele 4 spitale din București care tratează pacienți cu coronavirus, nu mai are locuri libere Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta nu mai are locuri libere pentru pacienții COVID pozitivi, a anunțat sâmbătă dimineață managerul spitalului, Beatrice Mahler. Institutul are în prezent internați 50 de pacienți confirmați cu coronavirus și 3 suspecți, potrivit managerului Beatrice Mahler. ​În București, pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați la Institutul Matei Balș și la Spitalul Victor Babeș - ambele de boli infecțioase, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și la Spitalul Colentina, care este spital de suport.
28.INTERVIU Concediu în vremea pandemiei. Sfaturi de la unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi: Nu sunt în favoarea ideii ca oamenii să renunțe la vacanță Românii nu ar trebui să renunțe la vacanțe în această vară, "dar există niște reguli care ar trebui aplicate din convingere". În plus, turismul în afara țării și în special țările care au fost foarte afectate de pandemia de coronavirus ar trebui evitate, afirmă medicul epidemiolog Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews.ro.
29.Medic la Spitalul Victor Babeș: Nu mai prididim cu internările, zilnic vin grupuri de zeci de persoane. Nici la început nu a fost așa Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din București este "plin, nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu etc.", afirmă Simin Aysel Florescu, medic de boli infecțioase și directorul medical al spitalului. "Nici la inceput nu a fost așa", subliniază Simin Aysel Florescu.
30.INTERVIU Cum vede creșterea numărului de cazuri de coronavirus unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români: E o evoluție explicabilă și așteptată după relaxare. Mă aștept la o scădere Creșterea numărului de infecții cu coronavirus din ultimele zile reprezintă "o evoluție explicabilă și așteptată, având în vedere faptul că am avut două etape de relaxare", afirmă medicul epidemiolog Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews.ro. Cu toate că numărul de cazuri a crescut în ultimele zile, Doina Azoicăi dă un semnal de calm: spune că fenomenele biologice legate de virus sunt în descreștere și că se așteaptă la o scădere în lunile de vară.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 886 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by