Articole scrise de Alexandru Toma Patrascu


1 - 30 din 46 rezultate
1.Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”? Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani ca să ne apere „țărișoara” de „perversiunile occidentului secularizat”? Mai țineți minte ce marotă aveau cu „transghenderii”?
2.TREI ÎNTREBĂRI. Privind în globul de cristal În urmă cu două săptămîni, în după-masa zilei de 9 decembrie (1), o rachetă de test lansată de SpaceX s-a ridicat la o înălțime de peste 12 km, apoi a planat spre sol, și-a repornit motoarele cînd a ajuns la cîteva sute de metri de pămînt și a aterizat. A aterizat și a explodat, de fapt, iar mass media din Australia și pînă în România a anunțat cu titluri mari „explozia spectaculoasă” și „eșecul zborului”. Și cam asta a fost tot.NOTA Editor: Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat.
3.Preafericite, cuvîntul Colectiv îți mai spune ceva? În urmă cu cinci ani se înregistra cel mai grav accident pe care l-a cunoscut România în ultimele decenii. Incendiul din Colectiv, cu cele peste două sute de victime – morți și răniți, a zguduit întreaga țară și a scos la suprafață hidoșenia unui sistem corupt și incompetent.
4.De ce nu are Bucureștiul un Centru de Știință? Un science centre este diferit de un muzeu. Deși uneori este suprapus cu o astfel de instituție, într-un centru de știință accentul se pune pe interactivitate, pe experiment, pe legătura directă dintre cercetători și publicul larg. În ultimele decenii, centrele de știință au devenit o piesă obligatorie din peisajul educațional, cultural și, de ce nu, turistic al tuturor marilor capitale.
5.România erorii umane În iulie anul trecut, un avion Tarom a suferit avarii importante la aterizare; au fost distruse toate pneurile și jantele roților trenului de aterizare principal. Raportul de investigație a fost publicat în urmă cu cîteva zile și este cît se poate de explicit: incidentul a fost provocat de o eroare umană. În sine, o astfel de constatare nu are nimic spectaculos; chiar și cei mai bine pregătiți piloți fac uneori erori.
6.Manipularea prin “miracole” Dacă nu știați, trăim în mijlocul unui miracol! Povestea arată cam așa. Pe 20 aprilie, Institutul Național de Meteorologie anunță că în Moldova, Dobrogea și în restul țării probabilitatea de ploaie va crește după data de 26. Pe 23 și 24 aprilie ziarele duduie de prea sfintele instrucțiuni ale Înalt Prea Sfîntului Teodosie: ” În toate momentele de secetă s-a ieșit la cîmp cu Sfinte Moaște, cu rugăciuni. Întotdeauna, Dumnezeu a răspuns cu ploaie....”
7.COVID-19 – Imunizarea pasivă, o posibilă soluție de urgență Astăzi au fost raportate 143 de noi cazuri.(i ) Este un record pînă acum, dar din nefericire va fi rapid depășit. În absența unor măsuri stringente de izolare o persoană infectată transmite boala la cel puțin alți doi oameni (o estimare conservatoare; în realitate în China a fost 2,5, iar acel “0,5″ în plus face o diferență foarte mare).(ii ) Durata între două infecții succesive pe lanțul de transmisie este de circa 6 zile.(iii )
8.Țigan, ateu, gay. Adevărata știre este alta: România se schimbă rapid și devine o țară tolerantă! Ca urmare a publicării unui nou studiu (IRES, 2018),[1] de două zile presa vuiește că “discursul urii a crescut în România“.[2] Unii deplâng că “discursul urii este marcat de frici și prejudecăți serioase față de tot ceea ce nu e românul tipic ortodox, heterosexual și naționalist“, alții se bucură că “48% dintre români VOR o mișcare NAȚIONALISTĂ“.[3] Indiferent de ce parte a baricadei se poziționează. Adevărata știre a fost ignorată; adevărata știre este alta: România se schimbă rapid și devine o țară tolerantă!
9.Capcana lui Dragnea Ieri a ars o școală din București. La fel ca majoritatea școlilor din capitală nu avea autorizație de funcționare din partea Pompierilor; doar 44 dintre cele 642 de școli din cel mai bogat oraș al României corespund normelor.[i] Situația este cunoscută de ani de zile. Și ce dacă? În loc să rezolve problemele, primarii se plîng de “intransigența” ISU, de faptul că multe clădiri sînt vechi și greu de refăcut și… dau banii pe borduri, panseluțe și iepurași gigantici din polistiren.
10.Noua Cruciada: de la Mary Poppins la Razboiul Toaletelor Prin anii '60 o familie reuseste sa plece din Romania comunista. Odata ajunsi in Franta, pe aeroportul din Paris, parintii sint extrem de bucurosi; in schimb copilul priveste cu teama in stinga si in dreapta. "Unde sint capitalistii, mama?" intreaba el cu groaza. Pentru cei care au avut norocul sa nu cunoasca direct viata in comunism anecdota de mai sus poate parea bizara si necesita citeva explicatii.
11.Noaptea Mintii Turda, Romania, Uniunea Europeana. Anul 2017. La Colegiul National Mihai Viteazul (CNMV) din localitate, o profesoara de limba romana preda simbolismul. Nu se limiteaza la Bacovia; vrea sa le incadreze elevilor miscarea literara din Romania in contextul mai larg al simbolismului european. Le vorbeste de sfirsitul de secol XIX, despre societatea de atunci, le spune despre Verlaine[i] si Rimbaud[ii], figuri marcante ale respectivului curent artistic. Le recomanda sa vada un film din 1995 despre viata acestora, Total Eclipse, cu Leonardo DiCaprio in rolul principal.[iii]
12.Poltergeist şi Phobetor. 25 de ani de la prima confirmare a unor planete extrasolare Intr-un eseu publicat in 1962, Arthur C. Clarke observa: Atunci cind un distins, dar virstnic om de stiinta enunta ceva drept posibil, cel mai adesea are dreptate. Pe de alta parte, cind declara ca ceva este imposibil, cel mai adesea se insala. Exemplele abunda, unele dintre ele sint bine documentate - Calatoria in spatiu este imposibila declara Lee de Forest (inventatorul triodei, supranumit "Parintele Electronicii", avea 84 de ani in acel moment) cu 4 ani inainte de Gagarin si cu 12 inainte de prima aselenizare, altele sint apocrife sau fragmente scoase din context publicate in presa populara ("Radioul nu are viitor", remarca atribuita lui William Thomson, Lord Kelvin)
13.Scrisoare deschisa a Aliantei pentru Educatie Stiintifica. Despre infiintarea unui muzeu al stiintei Competitivitatea economica a unei tari, in actualul context marcat de globalizare si de prevalenta unei economii bazate pe cunoastere, depinde de existenta unei forte de munca bine pregatite, capabile sa se adapteze unor tehnologii in continua schimbare, iar cheia asigurarii acesteia este data de o educatie stiintifica si tehnologica de calitate. Importanta educatiei STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) este recunoscuta explicit atit in Uniunea Europeana, cit si in Statele Unite(3). De asemeni, concluziile raportului publicat in 2010 de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ce analizeaza relatia dintre educatie si cresterea economica, sint cit se poate de clare: "imbunatatirea abilitatilor cognitive ale populatiei deschide posibilitatea unor beneficii economice enorme".
14."Prigonirea" Bisericii Ortodoxe in regimul comunist Cu totii stim ca Biserica Ortodoxa a fost persecutata de comunisti, nu-i asa? La radio sau la televizor, in presa sau pe Internet, Biserica este descrisa, aproape invariabil, drept o victima a regimului "ateu" venit la putere dupa razboi. "Credinta romanilor a fost pusa la grea incercare in perioada comunista. Preotii au fost intemnitati, au fost darimate biserici, sarbatorile religioase au fost trecute in umbra." ...
15.Garbage In, Garbage Out Povestea e simplă; a apărut alaltăieri pe la toate posturile de ştiri aşa că probabil aţi auzit de ea. La liceul “Emil Racoviță” din Vaslui, profesorul de religie a proiectat la ore un “documentar” şocant despre cum ar arata un avort (“Silent Scream”), iar ca urmare a şocului emoţional, unul dintre copii a leşinat şi a fost dus la spital. Da, povestea este simplă, dar, în acelaşi timp, simptomatică pentru starea actuală a învătămîntului, iar acest caz de la Vaslui ridica nenumărate semne de întrebare şi readuce în discuţie prezenţa orelor de religie în şcoli şi lipsa unei educaţii sexuale adecvate.
16.Ministerul Virginitatii Neamului In urma cu citeva saptamini, dl. Banicioiu, ministrul sanatatii, a declarat ca va contacta Ministerul Educatiei pentru a se introduce, de urgenta, programe de educatie pentru sanatate (atentie! nu s-a pomenit nimic de educatie sexuala – asta e tabu!), obligatorii, in scoli. Urmarea? O coalitie de ONG-uri fundamentalist-ortodoxe au sarit ca arse si au cerut Ministerului Educatiei, printr-o scrisoare deschisa, sa… promoveze in scoli abstinenta sexuala pina la casatorie pe post de panaceu!
17.Romanii si Biserica Mai tineti minte tot tambalaul facut de reprezentantii BOR dupa decizia Curtii Constitutionale privind orele de religie? Biserica este "mihnita"; Biserica este "ingrijorata"... Marsuri intru apararea orei de religie, intruniri peste intruniri prin toata tara, campanie de reclama la posturile de televiziune (gratis, bineinteles, ca de!, CNA-ul se gindeste la cele sfinte...) M-am tot intrebat cum se explica aceasta disperare, de ce s-au simtit atit de amenintati - pina la urma nimic esential nu se schimba.
18.Biserica impotriva Statului Evident, exista doua Romanii. Exista Romania celor care se simt la ei acasa fie ca se afla in Cluj, in Bucuresti, la Paris sau la Haga, dar si Romania celor care-si impart proprii concetateni in "ardeleni", "regateni", "bozgori", "soldoveni"; exista Romania celor ce lucreaza in cadrul CERN sau infiinteaza start-up-uri in Silicon Valley, dar si cea a dacomanilor verzi, ce suspina in birt dupa gloria pierduta a industriei comuniste... Cum se situeaza Biserica Ortodoxa fata de acesta falie? La ce set de valori adera? Ce principii promoveaza? Este important sa intelegem si sa urmarim aceasta pozitionare.
19.Cereti, si vi se va da! Biserica la all-inclusive De 25 de ani, Biserica cere, iar Statul ii da! Ii da bani, terenuri, cladiri si privilegii. Statul infiinteaza licee si facultati de teologie, le asigura finantarea, dar le subordoneaza Bisericii. Din ele ies valuri dupa valuri de absolventi fara nici o calificare utila intr-o economie moderna, asa ca tot Statul trebuie sa-i intretina cu un "sprijin lunar la salarizare" de 65% sau de 80% din salariul corespunzator al unui profesor (ce parere au profesorii de chestia asta?) si sa le dea bani ca sa-si construiasca noi biserici ca in cele vechi nu mai incap. Nu mai incap "ierarhii" in altar? Se rezolva!
20.Victoria terorismului Terorismul poate sa renteze. Teroristii pot invinge. Pot sa isi indeplineasca telurile, pot sa obtina ce si-au dorit. Poate ca cel mai evident astfel de caz s-a petrecut acum un secol. Gavrilo Princip lupta pentru “eliberarea” sirbilor, lupta impotriva monarhiei habsburgice, lupta pentru Iugoslavia. Gloantele trase de el au facut ca in doar 5 ani imperiul sa se descompuna, dinastia sa piarda tronul, iar visul unei Serbii mari sa se implineasca.
21.Biserica este "mihnita" Biserica este "mihnita".[1] E mihnita ca societatea a iesit din Evul Mediu si ca oamenii, cetatenii, au posibilitatea de a decide ei insisi, fara a mai fi obligati sa se supuna vointei preotului. Biserica este "discriminata". si-a pierdut monopolul asupra societatii si se vede confruntata cu alternative. Oamenii pot alege! Este o discriminare strigatoare la cer!
22.Die Geheime Orthodoxepolizei La inceputul lunii iunie, ASUR a descoperit ca Inspectoratul Scolar Judetean Gorj cerea imperativ profesorilor din subordine sa colecteze informatii din scoli despre cultele neoprotestante si sa comunice numarul familiilor din zona apartinind de alta credinta decat cea ortodoxa, informatiile urmind a fi trimise la Mitropolie. "Va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!" cerea dl. Vatafu, preot al BOR si, in acelasi timp, angajat al Ministerului Educatiei in functia de inspector scolar la religie.
23.Hora Omizilor Pe 2 aprilie, Dorel Benu - directorul general al Agenției de Plați și Intervenție pentru Agricultură (APIA) - aducea în discuție noile reguli ce urmează sa intre în vigoare în ceea ce privește acordarea subvențiilor agricole. Pina acum beneficiau de fonduri toți proprietarii de terenuri, astfel încît se ajungea la situații paradoxale de genul Aeroportului Otopeni care primea bani pentru "agricultură". In esență, se dorește ca de acum înainte subvențiile sa fie alocate doar celor care lucrează cu adevărat terenul. Un lucru de bun-simț, nu? Din păcate, dl. Benu a făcut o greșeală de neiertat pentru un înalt funcționar al Statului Român: a pronunțat o frază ce alătura cuvintele "dovadă" și "document" cu "instituții de cult".
24.Gigel de la Olt De ieri, ministru al Culturii este dl. Gigel Sorinel Stirbu. Sa nu faceti confuzii; nu este vorba nici de Sorinel Pustiu si nici de Gigel de la Strehaia. De ieri, Cultura (cu litera mare) romana se afla pe miini bune. Domnul Gigel Sorinel este un fin intelectual; are chiar si un doctorat in Istorie, acordat de “faimoasa” Universitate “Valahia” din Tirgoviste. Este un om cu preocupari vaste caruia ii plac atit literatura (“Julles” Verne sau “Issac” Asimov par sa fie autorii sai favoriti), cit si matematica
25.Citi preoti sint prea multi? Avem suficienti preoti? Avem prea multi, avem prea putini? De citi preoti are nevoie Romania? 1.000 ? 10.000 ? 100.000 ? Problema nu s-ar pune - sau s-ar pune in cu totul alti termeni - daca acesti preoti ar fi platiti de catre cultele respective, dar nu, la noi in tara, preotii sint de facto salariati in sistemul bugetar. Legea salarizarii unitare (330/2009) prevedea 16.602 posturi clericale platite de Stat... Sa-l majoram atunci! si-au zis guvernatii nostri. Si l-au majorat: in 2013 Romania se poate “lauda” deja cu 17.491 de preoti, Guvernul angajindu-se sa creasca acest numar pina la20.554 in 2017.
26.Increderea in Biserica la un (nou) minim istoric Anul acesta in februarie, publicarea de catre CCSB a datelor privind increderea in Biserica stirnea o apriga controversa. "Lucrand ieri la analiza primara a datelor mi-a sarit chestia asta in ochi: uite ce s-a intamplat cu biserica. Da, este prima data cand scade sub 70% din februarie 2009 de cand avem masurarea asta" spunea atunci Mirel Palada, directorul companiei care a realizat sondajul. "O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80% [...] " declara in replica parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
27.Ministerul Educaţiei prin Moaşte Scurt, clar si la obiect: Muzeul Antipa este off-limits. De ce? Pentru ca “referitor la expozitia ‘The Human Body’ […] exista unele aspecte controversate“. Pentru ca “este vorba despre copii minori, care pot fi ușor emoționați“. Pentru ca domnii si doamnele din Minister au in vedere “liniștea sufletească a copiiilor“… (pentru detalii va recomand articolul aparut pe Exploratori Moderni, Vizitele la Antipa, interzise școlarilor din Călărași).
28.Religia in scoli. Ce spun elevii Predarea Religiei in scoli este din ce in ce mai contestata, iar luarile de pozitie, de o parte sau de alta a baricadei se inmultesc. Unii ii vad utilitatea in “transmiterea unor valori” (Radu Preda, teolog), altii o considera “o aberatie totala” (Mircea Miclea, psiholog; fost Ministru al Educatiei). Biserica Ortodoxa tuna si fulgera, Ministerul se face ca ploua, iar Societatea Civila fierbe. Dar elevii? Care este parerea lor? Ii asculta cineva? In urma cu citeva zile a fost postata o intrebare pe Facebook: “Cum vi se pare ora de religie? Aveți probleme la oră, cu profesorul/colegii?” S-au strins rapid citeva sute de comentarii.
29.Strabunici, bunici, parinti. O viziune personala asupra educatiei Romania nu s-a putut lauda niciodata cu un popor educat. In Scotia primii pasi spre invatamintul obligatoriu s-au facut la 1496ii, in Strasbourg la 1598iii. In secolul XVII in toata Europa civilizata, din Anglia si pina in Polonia, incep sa fie tiparite ziare – dovada a unei alfabetizari de masa. La noi? La 1899 se estimeaza un procent de 80% analfabetiiv, in 1930 sint peste 54%v – Romania fiind tara cu cea mai mare pondere de analfabeti din Europa!
30.Clonarea articolelor prin auto-plagiat. Cazul Mihnea Costoiu, ministrul desemnat al Cercetarii Finantarea pentru proiectele de cercetare se acorda in urma unei evaluari, iar unul din criteriile importante este “valoarea cercetarilor”; se urmareste “originalitatea rezultatelor, impactul […] si relevanta”. La rindul sau, impactul se masoara, de obicei, cu ajutorul indicelui de impact ISI; in esenta se urmareste gradul in care un articol al cercetatorului in cauza este citat in lucrarile altor autori. Si asa incepe goana dupa reviste cotate ISI… Pe scurt, cu cit ai mai multe articole aparute in astfel de publicatii, cu atit mai bine – avansezi in grad (didactic sau de cercetare), obtii mai usor finantari etc.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by