Articole scrise de Alexandru Toma Patrascu


1 - 30 din 38 rezultate
1.��igan, ateu, gay. Adev��rata ��tire este alta: România se schimb�� rapid ��i devine o ��ar�� tolerant��! Ca urmare a public��rii unui nou studiu (IRES, 2018),[1] de dou�� zile presa vuie��te c�� “discursul urii a crescut în România“.[2] Unii deplâng c�� “discursul urii este marcat de frici ��i prejudec����i serioase fa���� de tot ceea ce nu e românul tipic ortodox, heterosexual ��i na��ionalist“, al��ii se bucur�� c�� “48% dintre români VOR o mi��care NA��IONALIST��“.[3] Indiferent de ce parte a baricadei se pozi��ioneaz��. Adev��rata ��tire a fost ignorat��; adev��rata ��tire este alta: România se schimb�� rapid ��i devine o ��ar�� tolerant��!
2.Capcana lui Dragnea Ieri a ars o ��coal�� din Bucure��ti. La fel ca majoritatea ��colilor din capital�� nu avea autoriza��ie de func��ionare din partea Pompierilor; doar 44 dintre cele 642 de ��coli din cel mai bogat ora�� al României corespund normelor.[i] Situa��ia este cunoscut�� de ani de zile. ��i ce dac��? În loc s�� rezolve problemele, primarii se plîng de “intransigen��a” ISU, de faptul c�� multe cl��diri sînt vechi ��i greu de ref��cut ��i… dau banii pe borduri, panselu��e ��i iepura��i gigantici din polistiren.
3.Noua Cruciada: de la Mary Poppins la Razboiul Toaletelor Prin anii '60 o familie reuseste sa plece din Romania comunista. Odata ajunsi in Franta, pe aeroportul din Paris, parintii sint extrem de bucurosi; in schimb copilul priveste cu teama in stinga si in dreapta. "Unde sint capitalistii, mama?" intreaba el cu groaza. Pentru cei care au avut norocul sa nu cunoasca direct viata in comunism anecdota de mai sus poate parea bizara si necesita citeva explicatii.
4.Noaptea Mintii Turda, Romania, Uniunea Europeana. Anul 2017. La Colegiul National Mihai Viteazul (CNMV) din localitate, o profesoara de limba romana preda simbolismul. Nu se limiteaza la Bacovia; vrea sa le incadreze elevilor miscarea literara din Romania in contextul mai larg al simbolismului european. Le vorbeste de sfirsitul de secol XIX, despre societatea de atunci, le spune despre Verlaine[i] si Rimbaud[ii], figuri marcante ale respectivului curent artistic. Le recomanda sa vada un film din 1995 despre viata acestora, Total Eclipse, cu Leonardo DiCaprio in rolul principal.[iii]
5.Poltergeist ��i Phobetor. 25 de ani de la prima confirmare a unor planete extrasolare Intr-un eseu publicat in 1962, Arthur C. Clarke observa: Atunci cind un distins, dar virstnic om de stiinta enunta ceva drept posibil, cel mai adesea are dreptate. Pe de alta parte, cind declara ca ceva este imposibil, cel mai adesea se insala. Exemplele abunda, unele dintre ele sint bine documentate - Calatoria in spatiu este imposibila declara Lee de Forest (inventatorul triodei, supranumit "Parintele Electronicii", avea 84 de ani in acel moment) cu 4 ani inainte de Gagarin si cu 12 inainte de prima aselenizare, altele sint apocrife sau fragmente scoase din context publicate in presa populara ("Radioul nu are viitor", remarca atribuita lui William Thomson, Lord Kelvin)
6.Scrisoare deschisa a Aliantei pentru Educatie Stiintifica. Despre infiintarea unui muzeu al stiintei Competitivitatea economica a unei tari, in actualul context marcat de globalizare si de prevalenta unei economii bazate pe cunoastere, depinde de existenta unei forte de munca bine pregatite, capabile sa se adapteze unor tehnologii in continua schimbare, iar cheia asigurarii acesteia este data de o educatie stiintifica si tehnologica de calitate. Importanta educatiei STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) este recunoscuta explicit atit in Uniunea Europeana, cit si in Statele Unite(3). De asemeni, concluziile raportului publicat in 2010 de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica ce analizeaza relatia dintre educatie si cresterea economica, sint cit se poate de clare: "imbunatatirea abilitatilor cognitive ale populatiei deschide posibilitatea unor beneficii economice enorme".
7."Prigonirea" Bisericii Ortodoxe in regimul comunist Cu totii stim ca Biserica Ortodoxa a fost persecutata de comunisti, nu-i asa? La radio sau la televizor, in presa sau pe Internet, Biserica este descrisa, aproape invariabil, drept o victima a regimului "ateu" venit la putere dupa razboi. "Credinta romanilor a fost pusa la grea incercare in perioada comunista. Preotii au fost intemnitati, au fost darimate biserici, sarbatorile religioase au fost trecute in umbra." ...
8.Garbage In, Garbage Out Povestea e simpl��; a ap��rut alalt��ieri pe la toate posturile de ��tiri a��a c�� probabil a��i auzit de ea. La liceul “Emil Racovi����” din Vaslui, profesorul de religie a proiectat la ore un “documentar” ��ocant despre cum ar arata un avort (“Silent Scream”), iar ca urmare a ��ocului emo��ional, unul dintre copii a le��inat ��i a fost dus la spital. Da, povestea este simpl��, dar, în acela��i timp, simptomatic�� pentru starea actual�� a înv��t��mîntului, iar acest caz de la Vaslui ridica nenum��rate semne de întrebare ��i readuce în discu��ie prezen��a orelor de religie în ��coli ��i lipsa unei educa��ii sexuale adecvate.
9.Ministerul Virginitatii Neamului In urma cu citeva saptamini, dl. Banicioiu, ministrul sanatatii, a declarat ca va contacta Ministerul Educatiei pentru a se introduce, de urgenta, programe de educatie pentru sanatate (atentie! nu s-a pomenit nimic de educatie sexuala – asta e tabu!), obligatorii, in scoli. Urmarea? O coalitie de ONG-uri fundamentalist-ortodoxe au sarit ca arse si au cerut Ministerului Educatiei, printr-o scrisoare deschisa, sa… promoveze in scoli abstinenta sexuala pina la casatorie pe post de panaceu!
10.Romanii si Biserica Mai tineti minte tot tambalaul facut de reprezentantii BOR dupa decizia Curtii Constitutionale privind orele de religie? Biserica este "mihnita"; Biserica este "ingrijorata"... Marsuri intru apararea orei de religie, intruniri peste intruniri prin toata tara, campanie de reclama la posturile de televiziune (gratis, bineinteles, ca de!, CNA-ul se gindeste la cele sfinte...) M-am tot intrebat cum se explica aceasta disperare, de ce s-au simtit atit de amenintati - pina la urma nimic esential nu se schimba.
11.Biserica impotriva Statului Evident, exista doua Romanii. Exista Romania celor care se simt la ei acasa fie ca se afla in Cluj, in Bucuresti, la Paris sau la Haga, dar si Romania celor care-si impart proprii concetateni in "ardeleni", "regateni", "bozgori", "soldoveni"; exista Romania celor ce lucreaza in cadrul CERN sau infiinteaza start-up-uri in Silicon Valley, dar si cea a dacomanilor verzi, ce suspina in birt dupa gloria pierduta a industriei comuniste... Cum se situeaza Biserica Ortodoxa fata de acesta falie? La ce set de valori adera? Ce principii promoveaza? Este important sa intelegem si sa urmarim aceasta pozitionare.
12.Cereti, si vi se va da! Biserica la all-inclusive De 25 de ani, Biserica cere, iar Statul ii da! Ii da bani, terenuri, cladiri si privilegii. Statul infiinteaza licee si facultati de teologie, le asigura finantarea, dar le subordoneaza Bisericii. Din ele ies valuri dupa valuri de absolventi fara nici o calificare utila intr-o economie moderna, asa ca tot Statul trebuie sa-i intretina cu un "sprijin lunar la salarizare" de 65% sau de 80% din salariul corespunzator al unui profesor (ce parere au profesorii de chestia asta?) si sa le dea bani ca sa-si construiasca noi biserici ca in cele vechi nu mai incap. Nu mai incap "ierarhii" in altar? Se rezolva!
13.Victoria terorismului Terorismul poate sa renteze. Teroristii pot invinge. Pot sa isi indeplineasca telurile, pot sa obtina ce si-au dorit. Poate ca cel mai evident astfel de caz s-a petrecut acum un secol. Gavrilo Princip lupta pentru “eliberarea” sirbilor, lupta impotriva monarhiei habsburgice, lupta pentru Iugoslavia. Gloantele trase de el au facut ca in doar 5 ani imperiul sa se descompuna, dinastia sa piarda tronul, iar visul unei Serbii mari sa se implineasca.
14.Biserica este "mihnita" Biserica este "mihnita".[1] E mihnita ca societatea a iesit din Evul Mediu si ca oamenii, cetatenii, au posibilitatea de a decide ei insisi, fara a mai fi obligati sa se supuna vointei preotului. Biserica este "discriminata". si-a pierdut monopolul asupra societatii si se vede confruntata cu alternative. Oamenii pot alege! Este o discriminare strigatoare la cer!
15.Die Geheime Orthodoxepolizei La inceputul lunii iunie, ASUR a descoperit ca Inspectoratul Scolar Judetean Gorj cerea imperativ profesorilor din subordine sa colecteze informatii din scoli despre cultele neoprotestante si sa comunice numarul familiilor din zona apartinind de alta credinta decat cea ortodoxa, informatiile urmind a fi trimise la Mitropolie. "Va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!" cerea dl. Vatafu, preot al BOR si, in acelasi timp, angajat al Ministerului Educatiei in functia de inspector scolar la religie.
16.Hora Omizilor Pe 2 aprilie, Dorel Benu - directorul general al Agen��iei de Pla��i ��i Interven��ie pentru Agricultur�� (APIA) - aducea în discu��ie noile reguli ce urmeaz�� sa intre în vigoare în ceea ce prive��te acordarea subven��iilor agricole. Pina acum beneficiau de fonduri to��i proprietarii de terenuri, astfel încît se ajungea la situa��ii paradoxale de genul Aeroportului Otopeni care primea bani pentru "agricultur��". In esen����, se dore��te ca de acum înainte subven��iile sa fie alocate doar celor care lucreaz�� cu adev��rat terenul. Un lucru de bun-sim��, nu? Din p��cate, dl. Benu a f��cut o gre��eal�� de neiertat pentru un înalt func��ionar al Statului Român: a pronun��at o fraz�� ce al��tura cuvintele "dovad��" ��i "document" cu "institu��ii de cult".
17.Gigel de la Olt De ieri, ministru al Culturii este dl. Gigel Sorinel Stirbu. Sa nu faceti confuzii; nu este vorba nici de Sorinel Pustiu si nici de Gigel de la Strehaia. De ieri, Cultura (cu litera mare) romana se afla pe miini bune. Domnul Gigel Sorinel este un fin intelectual; are chiar si un doctorat in Istorie, acordat de “faimoasa” Universitate “Valahia” din Tirgoviste. Este un om cu preocupari vaste caruia ii plac atit literatura (“Julles” Verne sau “Issac” Asimov par sa fie autorii sai favoriti), cit si matematica
18.Citi preoti sint prea multi? Avem suficienti preoti? Avem prea multi, avem prea putini? De citi preoti are nevoie Romania? 1.000 ? 10.000 ? 100.000 ? Problema nu s-ar pune - sau s-ar pune in cu totul alti termeni - daca acesti preoti ar fi platiti de catre cultele respective, dar nu, la noi in tara, preotii sint de facto salariati in sistemul bugetar. Legea salarizarii unitare (330/2009) prevedea 16.602 posturi clericale platite de Stat... Sa-l majoram atunci! si-au zis guvernatii nostri. Si l-au majorat: in 2013 Romania se poate “lauda” deja cu 17.491 de preoti, Guvernul angajindu-se sa creasca acest numar pina la20.554 in 2017.
19.Increderea in Biserica la un (nou) minim istoric Anul acesta in februarie, publicarea de catre CCSB a datelor privind increderea in Biserica stirnea o apriga controversa. "Lucrand ieri la analiza primara a datelor mi-a sarit chestia asta in ochi: uite ce s-a intamplat cu biserica. Da, este prima data cand scade sub 70% din februarie 2009 de cand avem masurarea asta" spunea atunci Mirel Palada, directorul companiei care a realizat sondajul. "O sa vedeti ca luna urmatoare increderea va fi iar la peste 80% [...] " declara in replica parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
20.Ministerul Educa��iei prin Moa��te Scurt, clar si la obiect: Muzeul Antipa este off-limits. De ce? Pentru ca “referitor la expozitia ‘The Human Body’ […] exista unele aspecte controversate“. Pentru ca “este vorba despre copii minori, care pot fi u��or emo��iona��i“. Pentru ca domnii si doamnele din Minister au in vedere “lini��tea sufleteasc�� a copiiilor“… (pentru detalii va recomand articolul aparut pe Exploratori Moderni, Vizitele la Antipa, interzise ��colarilor din C��l��ra��i).
21.Religia in scoli. Ce spun elevii Predarea Religiei in scoli este din ce in ce mai contestata, iar luarile de pozitie, de o parte sau de alta a baricadei se inmultesc. Unii ii vad utilitatea in “transmiterea unor valori” (Radu Preda, teolog), altii o considera “o aberatie totala” (Mircea Miclea, psiholog; fost Ministru al Educatiei). Biserica Ortodoxa tuna si fulgera, Ministerul se face ca ploua, iar Societatea Civila fierbe. Dar elevii? Care este parerea lor? Ii asculta cineva? In urma cu citeva zile a fost postata o intrebare pe Facebook: “Cum vi se pare ora de religie? Ave��i probleme la or��, cu profesorul/colegii?” S-au strins rapid citeva sute de comentarii.
22.Strabunici, bunici, parinti. O viziune personala asupra educatiei Romania nu s-a putut lauda niciodata cu un popor educat. In Scotia primii pasi spre invatamintul obligatoriu s-au facut la 1496ii, in Strasbourg la 1598iii. In secolul XVII in toata Europa civilizata, din Anglia si pina in Polonia, incep sa fie tiparite ziare – dovada a unei alfabetizari de masa. La noi? La 1899 se estimeaza un procent de 80% analfabetiiv, in 1930 sint peste 54%v – Romania fiind tara cu cea mai mare pondere de analfabeti din Europa!
23.Clonarea articolelor prin auto-plagiat. Cazul Mihnea Costoiu, ministrul desemnat al Cercetarii Finantarea pentru proiectele de cercetare se acorda in urma unei evaluari, iar unul din criteriile importante este “valoarea cercetarilor”; se urmareste “originalitatea rezultatelor, impactul […] si relevanta”. La rindul sau, impactul se masoara, de obicei, cu ajutorul indicelui de impact ISI; in esenta se urmareste gradul in care un articol al cercetatorului in cauza este citat in lucrarile altor autori. Si asa incepe goana dupa reviste cotate ISI… Pe scurt, cu cit ai mai multe articole aparute in astfel de publicatii, cu atit mai bine – avansezi in grad (didactic sau de cercetare), obtii mai usor finantari etc.
24.Mic dejun cu rugaciune. Nota de plata? 540 de milioane de euro! Joia trecuta (pe 4 octombrie 2012) a avut loc la Palatul Parlamentului o noua editie a deja impamintenitului “Mic dejun cu rugaciune”. Organizat de “Grupul Ecumenic de Rug��ciune” sub obladuirea Presedintelui Camerei Deputatilor, dl. Valeriu Zgonea, a reunit vreo 200 de participanti, “reprezentan��ii organiza��iilor religioase din ��ara noastr��, politicieni, oameni de cultur��, reprezentan��i ai corpului diplomatic”... Pentru ce s-au rugat oare preacuviosii parlamentari? Pentru calda infratire dintre Stat si Biserica!
25.Lupul paznic la oi. “Manglitor” strecurat in Comisia Nationala de Etica Sa trecem peste graba, cel putin dubioasa, cu care actualul ministru interimar al educatiei, sindicalistul cu abilitati deosebite in folosirea xerox-ului, dl. Liviu Pop a schimbat componenta Comisiei de Etica cu doar citeva ore inaintea unui vot in cazul Mang. Sa ne abtinem de la speculatii privind criteriile care au stat la baza alegerii noilor membri in CNE. Chiar daca trei dintre noii membri ai CNE nu au nici macar un articol stiintific cotat ISI, ne-am astepta totusi ca macar probitatea lor profesionala sa fie mai presus de orice dubiu. Pina la urma, Comisia de Etica este cea chemata sa judece acuzatiile de plagiat, iar cei care o alcatuiesc trebuie sa fie sans peur, ni reproche. Sans reproche? Din pacate, cel putin intr-un caz, nu asa stau lucrurile.
26.Ciordeala universitara sau plagiatul ca mod de viata Miine, 15 iunie, celebrul prof. dr. ing. Ioan Mang, specialist de renume mondial in tehnica plagiatului[1], fost ministru al invatamintului in actualul guvern, ar trebui sa fie audiat de Consiliul national de etica pentru cercetare stiintifica, in cadrul anchetei in curs privind publicarea unor articole copiate dupa cele ale unor cercetatori straini.
27.Intoarcerea fanariotilor Stupoare! Nu pot descrie altfel senzatia pe care o am cind ma uit la actiunile guvernului actual. Recunosc, am o oarecare doza de optimism. Nu mi-am facut iluzii si nu m-am asteptat ca Palatul Victoria sa fie luat peste noapte cu asalt de un comando de profesionisti competenti si incoruptibili, totusi, am crezut sincer ca, macar de ochii lumii, se va incerca mentinerea unei aparente de normalitate. Am sperat ca o minima decenta, o urma de inteligenta politica ar determina instalarea la conducere a unor oameni competenti. Am sperat…
28.Guvernul cu unghiile negre In week-end am fost la munte, la Predeal. La intoarcere, m-am oprit la unul din standurile de pe marginea drumului sa cumpar cas afumat si brinza de burduf. M-am oprit, am vazut, am plecat. Veni, vidi, abiit (Google Translate sa traiasca!). M-am urcat in masina si dus am fost. Am votat cu picioarele (sau cu rotile, depinde cum te uiti la lucruri).
29.Ce-ai cu noi, m��? Pentru ce s�� d��m cu var?… Bucuresti 2012. Juni revolutionari “anticapitalisti” si “antiglobalizare” schimbind mesaje pe Facebook de pe iPhone-urile mult dorite, insensibili la ironia situatiei; angajati la stat ofticati pe taierea salariilor, dar refuzind sa ia in discutie alternativa – concedierile in masa; “ultrasi” incintati ca pot sa se bata cu jandarmii si in afara stadioanelor. Daca mai prindem in ecuatie si coditele bagate de diferite partide mai mult sau mai putin parlamentare, capatam deja o imagine mult mai clara.
30.“Crestinatatea a murit. Europa va crapa.” Asa sa fie, domnule Patapievici? Cu regularitate apar in spatiul public diferite initiative vizind dialogul inter-religios si/sau inter-cultural; potential, aceste actiuni sint benefice. Punind in contact oameni provenind din spatii identitare diferite se pot crea canale de comunicare si se poate ajunge la o mai buna intelegere a modului in care ceilalti gindesc si simt.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by