Articole scrise de Alexandru Lazescu


1 - 30 din 137 rezultate
1.Lumea, America, Waze și BigTech Deși nu s-a aflat în grupul de antreprenori care au fondat compania israeliană care a creat programul de navigație Waze, Noam Bardin este creditat în bună măsură pentru succesul remarcabil al acesteia. A rămas la conducerea companiei după ce Google a cumpărat Waze, în 2013, pentru suma impresionantă de $1,15 miliarde, în defavoarea lui Facebook care era de asemenea interesată de achiziție. Sub bagheta lui Bardin Waze, care este foarte popular și în România, a ajuns în prezent la peste 140 de milioane de utilizatori pe plan global.
2.Elitele de la Davos și noul război cultural global În acest an Karl Schwab, inițiatorul Forumului Anual de la Davos (WEF) l-a invitat pe Xi Jinping să țină „keynote speech„. Imaginea proiectată în exterior este aceea a unui univers paralel în care evoluează și Xi Jinping și mai ales elitele occidentale, marii beneficiari ai globalizării din ultimele trei decenii, după cum scrie și Will Lloyd în UnHerd.
3.TREI ÎNTREBĂRI. Bătălia criptomonedelor Există un fir roșu care leagă răspunsurile mele la toate cele 3 întrebări: schimbările tectonice care remodelează lumea de azi, prin amploarea lor dar și prin viteza lor incredibilă. Lumea în care am intrat în decembrie 1989 nu mai seamănă deloc cu cea de acum. În fapt, paradoxal, în destule privințe începe să semene tot mai mult cu cea pe care am părăsit-o atunci.
4.Un peisaj post-electoral complicat și confuz Departe de a tranșa decisiv ecuația politică din România, așa cum își doreau Klaus Iohannis și liberalii, rezultatele ultimelor alegeri complică serios găsirea unei soluții de guvernare și fac aproape imposibil orice demers mai consistent de promovare a unor reforme despre care s-a tot vorbit în ultima vreme.
5.Post-Scriptum la alegerile americane În ciuda acțiunilor în justiție inițiate de către Donald Trump care acuză fraudarea alegerilor în cîteva state Joe Biden va fi foarte probabil viitorul președinte al Statelor Unite. Rămîne de văzut dacă tabăra moderată din Partidul Democrat și un posibil viitor Senat controlat de republicani (chestiunea nu este încă tranșată) va rezista presiunii democraților socialiști care militează pentru măsuri radicale de stînga
6.Propaganda „verde”, de la scenarii idilice la impactul cu lumea Ceea ce nu spun sau nu realizează campionii agendei radicale care militează pentru renunțarea la combustibilii fosili și la industriile tradiționale este că „locurile de muncă verzi bine plătite” sunt iluzorii și că astfel se va ajunge la o dependență periculoasă de o resursă critică controlată autoritar de China: metalele rare
7.Opțiunile geopolitice ale Europei în relația cu America și China In caricatura care însoțește un articol apărut în Wall Street Journal, sub semnătura lui Andrew Michta, apare un uriaș urs Panda, simbolizînd regimul de la Beijing, care, sub privirea gînditor-întrebătoare a lui Uncle Sam (Statele Unite), își însusește una cîte una de pe o tablă de șah pe care sunt imprimate stelele de pe steagul UE piesele (care arată și ele ca niște ursuleți Panda) reprezentînd statele membre din Uniune. Articolul în cauză, intitulat "Poate China întoarce Europa împotriva Americii?", prefața întîlnirea la vîrf UE - China din 15 septembrie.
8.Jurnalism în cheia „clarității morale” Aproape peste tot în Occident asistăm la un abandon general al pozițiilor moderate, de centru, în favoarea extremelor. De stînga sau de dreapta. Multe voci acuză influența „nefastă” a Rețelelor Sociale însă ar fi simplist să le facem doar pe ele responsabile. Există destui alți actori și destule motive justificate care au adus lucrurile în acest punct. După cum există și o evidentă asimetrie în ceea ce privește influența. Stînga are un ascendent semnificativ în raport cu cealaltă parte.
9.Cum se raportează Germania la Europa de Est, Rusia, China și relațiile transatlantice Nici o altă țară din Europa nu a beneficiat mai mult ca Germania în urma extinderii UE către Est și introducerea monedei euro. Alimentate de performanta sa mașinărie industrială exporturile germane au explodat într-un mediu liber de orice constrîngeri, cu taxe vamale, certificări, reglementări și standarde comune și cu o monedă comună în 19 din cele 27 de state membre ale Uniunii. În prezent două treimi din ansamblul exporturile germane sunt intra-comunitare.
10.Scenarii idilice, post-pandemice, post-capitaliste Predicțiile pentru perioada imediat următoare în materie de epidemie și economie ne aruncă într-o adevărată zona crepusculară. Deși se face trimitere obsesiv la “știință” pentru a avansa tot felul de ipoteze, știința în materie de modele epidemiologice a dat rateuri peste rateuri iar în ceea ce privește soluțiile medicale concrete împotriva noului coronavirus, tratamente sau vaccin, veștile bune anunțate periodic au fost pînă acum fie infirmate fie însoțite destul de repede de nuanțări sau semne de întrebare.
11.Va putea supraviețui capitalismul asaltului valului socialist? În mai 2019, în cadrul unei prestigioase conferințe anuale găzduită începînd din 1970 de orașul elvețian St Gallen, istoricul britanic Niall Ferguson a ținut o prelegere despre „Capitalism, Socialism și Democrație” plecînd de la cartea cu același nume, scrisă în 1942 de Joseph Schumpeter. O temă care, în condițiile de astăzi, se dovedește surprinzător de actuală.
12.Testul Huawei pune serios sub semnul întrebării nu doar „relația specială” dintre Londra și Washington ci și relațiile transatlantice Supraviețuirea alianței occidentale va depinde de maniera în care Statele Unite și aliații lor din acest moment se vor poziționa față de China, în particular față de Huawei, care pentru Beijing constituie un vector de influență global asemănător cu cel reprezentat la un moment dat de „Compania Britanică a Indiilor de Est” pentru Imperiul Britanic.
13.Atacul american asupra generalului Suleimani: context, reacții, consecințe Asistăm la o retorică inflamată la Teheran, la îngrijorări și chiar la o panică mediatică în America și Europa, dar consecințele uciderii arhitectului extinsei rețele de influență iraniene din Orientul Mijlociu, bazate pe grupări teroriste finanțate și sprijinite logistic de la Teheran, sunt destul de greu de estimat. Ca de obicei în astfel de situații granița dintre „prea puțin” și „prea mult” în cazul calibrării reacțiilor față de multiplele provocări și atacuri teroriste iraniene din ultima perioadă este extrem de fluidă.
14.Semne de întrebare pe marginea rapoartelor MCV pentru România și Bulgaria Unele omisiuni și aprecieri discutabile din raportul pentru România și mai ales dublul standard utilizat în cel pentru Bulgaria afectează credibilitatea acestui instrument de monitorizare aplicat din 2007 celor două țări
15.Cultul Schimbărilor Climatice și apostolii săi Sub sloganul “Urgenței Salvării Planetei” asistăm la un atac concertat care își propune destructurarea completă a sistemului social și economiei de piață occidentale propunînd soluții utopice, costînd zeci de trilioane de dolari, în loc să se concentreze pe acele măsuri raționale care să limiteze eventualele efecte negative ale unor fenomene inevitabile care au determinat, de atîtea ori în trecut, schimbări mult mai dramatice decît cele de acum ale climatului planetei.
16.Culisele politicii românești Cine câștigă și cine pierde din ultimele evoluții politice? Pe cine încurcă și pe cine ajută o posibilă candidatură a lui Alexandru Cumpănașu? Seamănă actuala situație politică de la noi cu cea din Ucraina unde un actor, Vladimir Zelenski, i-a spulberat pur si simplu pe candidații unor structuri politice tradiționale exploatînd un masiv val anti-sistem? Cât de importante sunt jocurile subterane în care sunt implicați foști și poate chiar actuali membri din servicii? Iată, apar o mulțime de întrebări într-o situație confuză, imprevizibilă și în fond deprimantă.
17.Despre competență în epoca justiției sociale Înaintea finalei Campionatului Mondial de fotbal feminin, dintre Statele Unite și Olanda, cotidianul francez “Le Monde” semnala o problemă gravă, aceea că echipa americană nu este suficient de diversă, sunt prea multe jucătoare albe. Deși amintește cu satisfacție nu doar faptul că starul Megan Rapinoe este gay declarat încă din 2012...
18.De ce a fost eliminat Estul de pe lista cu funcții cheie din Uniunea Europeană? E greu de spus dacă e vorba chiar de un demers explicit de izolare a Europei de Est sau este mai degrabă rezultatul unui cumul de factori și jocuri de culise în cursul unor negocieri complicate și tensionate. „Macron şi Merkel, folosindu-l ca paravan pe Donald Tusk, au reuşit să scoată Estul Uniunii Europene în afara Uniunii Europene”, se plîngea într-o postare pe Facebook fostul președinte al României, Traian Băsescu, proaspăt ales vicepreședinte al influentei Comisii de Afaceri Europene din Parlamentul European. „Într-un moment în care UE avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate şi politicieni care să accelereze procesele de integrare, Merkel şi Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene. Din păcate, ideologul acestei izolări a Estului, tânărul Macron, îşi exersează viziunea catastrofală pe seama viitorului Uniunii Europene, în condiţiile în care el nu este capabil să-şi reformeze propria ţară”, a continuat el.
19.Rusia, Moldova, Occidentul Ceea ce s-a discutat însă mult prea puțin la noi este înțelegerea contextului care a dus la această soluție neașteptată, de tip „deux ex machina”, practic negociată complet în afara cadrului politic autohton, de către Rusia, UE, în fapt în principal Germania și Franța, și Statele Unite. Soluție de care Maia Sandu și colegii ei, pe de o parte, și socialiștii lui Igor Dodon, pe de alta, au luat doar act și au pus-o în operă.
20.Papa, românii și rădăcinile creștine ale civilizației noastre La Blaj, suveranul pontif a avertizat asupra noilor curente ideologice care încearcă să elimine tradițiile culturale și religioase, care trimit în derizoriu persoana, viața, căsătoria și familia.
21.ANALIZĂ Am avut un al doilea referendum: unul anti-Dragnea și anti-PSD PSD în dificultate; soarta lui Liviu Dragnea pare pecetluită iar cea a guvernării PSD-ALDE este incertă; PNL și USR+ vor intra într-o competiție directă pentru prezidențiale; în plan extern va crește influența franceză în România, se consolidează cea germană și se va dilua cea americană pe măsură ce se acutizează clivajul transatlantic.
22.Va putea supraviețui NATO escaladării tensiunilor transatlantice? Recent, fostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen, avertiza că proiectul unei „armate europene” (cunoscut sub denumirea de PESCO) care, în principal sub impulsul Franței, pare să se îndrepte către o formulă destul de diferită față de varianta relativ modestă și limitată discutată inițial, riscă să submineze serios NATO. După ieșirea Marii Britanii din UE peste 80 de procente dintre resursele și finanțarea NATO vor proveni din afara Uniunii așa că, spune Rasmussen, o armată europeană nu are cum să funcționeze fără suportul acestuia.
23.Cum se văd la Bruxelles viitorul UE și noua lume multipolară Atunci cînd abordează chestiunile legate de securitate și de poziționare în contextul geopolitic global, explicitînd cele cinci direcții strategice de acțiune pe care ar trebui să le aibă în vedere UE în perioada următoare, Comisia Europeană evită cu desăvîrșire să facă vreo referire la NATO, Statele Unite sau la partenariatul euro-atlantic
24.Opoziţia, în capcana discursului monocord anti-corupţie Întors de la summitul NATO de la Bruxelles preşedintele Iohannis ne-a asigurat că totul e în regulă, alianţa nu se destramă, iar în ceea ce ne priveşte stăm chiar mai bine ca înainte pentru că am obţinut ca un centru de comanda NATO să fie găzduit de România şi că se va acorda o atenţie sporită securităţii în zona bazinului Mării Negre. În realitate, multe dintre analizele post-summit sunt semnificativ mai pesimiste, iar în ceea ce priveşte climatul de securitate din bazinul Mării Negre principala provocare o reprezintă chiar un membru NATO, Turcia, care cultivă legături strânse cu Rusia şi Iranul...
25.Meci Liviu Dragnea – Klaus Iohannis, faza pe Ierusalim Obiectivul principal al lui Liviu Dragnea fost acela de intra în conflict explicit pe această temă cu președintele, ca parte a unei agende politice interne, nu acela de a propune o nouă poziționare strategică a țării pe o temă de mare impact. De aceea, preocuparea pentru respectarea procedurilor constituționale sau față de daunele potențiale de imagine în exterior nu au contat în nici un fel.
26.Un potential pion pro-Putin si la Paris? "Vladimir Putin cistiga alegerile din Franta", titra Bloomberg o relatare dupa primul tur al alegerilor preliminare pentru desemnarea candidatului principalei grupari politice franceze de centru-dreapta. Intre timp lucrurile au fost, de altfel, transate. Francois Fillon, "un rusofil aproape la fel de entuziast ca Marine Le Pen, liderul formatiunii de extrema-dreapta Frontului National", dupa cum il descrie Bloomberg, l-a invins net in finala de doi pe contracandidatul sau, Alain Juppe. Multa lume este de parere ca in urma alegerilor prezidentiale din aprilie 2017 unul dintre cei doi va fi noul sef de stat, inlocuindu-l pe Francois Hollande care intre timp a si anuntat ca nu mai candideaza.
27.Europa domnului Juncker "Trebuie, o spun deschis, sa ii tratam pe rusi corect. Stiu din conversatiile mele cu Putin ca nu accepta fraze ca cea in care Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce vrea sa insemna asta! Nu vorbim asa de Rusia!". Cel atit de preocupat de menajarea sensibilitatilor liderului de la Kremlin nu este nimeni altul decit Jean-Claude Juncker. Remarcile presedintele Comisiei Europene au fost facute pe 8 octombrie, la Passau, in sudul Germania, in cursul unei discutii cu jurnalistul Udo van Kampen (cu tema "Euro, Rusia, Refugiatii - Viitorul Uniunii Europene") in cadrul manifestarilor din festivalul traditional "Menschen in Europa".
28.Chavism a la grec Presa internationala obisnuieste sa numeasca Syriza un partid anti-austeritate. O eticheta benigna care are darul de a obtura natura ideologica reala a actualei formatiuni aflate la putere la Atena. Insa Le Figaro ne reaminteste, vorbind depre Tsipras, ca "cele sase luni de cind este la putere nu l-au schimbat deloc pe militantul intrat in Partidul Comunist la 16 ani care a crescut in ideologia stingii radicale". "Alexis Tsipras are reflexe ideologice si nu traieste decit pentru cauza". In timp ce The Telegraph se intreaba daca nu cumva Grecia ar putea deveni o Venezuela a Europei. Liderii Syriza, ca si cei ai formatiunii Podemos din Spania, sunt mari admiratori ai agendei anti-capitaliste promovate de Hugo Chavez.
29.Sepp Blatter, fotbalul și noua ordine mondială La sfirsitul saptaminii trecute "Financial Times" a publicat un articol cu titlul, probabil dezarmant pentru multi, "De ce Sepp Blatter este un geniu". Blatter, in virsta de 79 de ani, este presedintele in exercitiu al FIFA, structura care guverneaza fotbalul la nivel mondial. Iar el va fi aproape sigur reales pentru al cincilea mandat consecutiv in fruntea organizatiei la adunarea generala care va avea loc vineri, 29 mai, la Zurich. Unul dintre candidati, Luis Figo, un celebru fotbalist portughez, a explica motivul acestui previzbil deznodamint atunci cind si-a anuntat retragerea din cursa. "Acest proces electoral nu are nimic de a face cu idea de alegeri. E un plebiscit menit sa-i ofere putere absoluta unui singur om".
30.Replierea Americii si impaciuitorismul Europei Financial Times a publicat recent un articol, semnat de Robert D Kaplan, intitulat sugestiv: "America isi va pierde rabdarea fata de impaciuitorismul europenilor". Kaplan este unul dintre numele cele mai cunoscute in materie de analiza geopolitica, pe ambele maluri ale Atlanticului. Un om cu legaturi personale extinse in establishmentul politic american. In 2009, Robert Gates, pe atunci seful Pentagonului, l-a numit in ¬Defence Policy Board¬, un comitet consulativ al Departamentului Apararii din Statele Unite. Asa ca opiniile sale trebuie luate in serios pentru ca reflecta puncte de vedere vehiculate in cercuri influente de la Washington.

1 2 3 4 5 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by