Articole scrise de Alexandru Damian


1 - 10 din 10 rezultate
1.Analiză CRPE: Cum cuplăm nevoile cetățenilor cu investițiile administrației locale Vedem mult prea des că proiecte locale de investiții se rezumă la borduriade, instalarea de mobilier stradal și înlocuirea sa anuală, gărdulețe și floricele, pavelări și cimentări de spații verzi. Asta inclusiv în orașe ca Bucureștiul, unde spațiul verde lipsește cu desăvârșire, iar proiecte precum recent readusul la viață Parcul Sticlăriei sau demolările de clădiri construite ilegal (de multe ori și pe spațiul verde) sunt excepții, trotuarele sunt ori parcări la liber, ori prea înguste și pline de obstacole, iar sute de clădiri din oraș sunt în paragină sau au devenit focare de infecție.
2.Soluția proastă de pe DN2, “Drumul Morții”, cu o bandă și jumătate pe sens, este replicată și pe DN6, București – Alexandria Lărgirea unui sector de drum pe DN6, București – Alexandria, se face utilizând soluția absolut nesigură din punct de vedere a siguranței în trafic denumită popular „o bandă și jumătate” ce și-a dovedit urmările tragice pe DN2 de atâtea ori. Alt sector de la intrarea în Alexandria a fost deja finalizat. Și este în contradicție cu viziunea responsabililor de la Transporturi, ce pilotează 2+1 alternativ pe DN2, pe anumite sectoare, dar importă soluții aberante pe DN6.
3.Alegeri parlamentare la Chișinău: Cui îi e frică de o majoritate pro reforme în jurul Maiei Sandu? Evenimentele politice s-au succedat rapid la Chișinău în ultima jumătate de an. În noiembrie 2020, Maia Sandu câștiga categoric alegerile prezidențiale în fața lui Igor Dodon, după o mobilizare exemplară a cetățenilor moldoveni și în special a diasporei. Una dintre promisiunile de campanie a fost chiar forțarea alegerilor anticipate pentru a dizolva un parlament dominat de partide compromise și cangrenate de corupție. Sorții păreau însă împotrivă.
4.Ce se întâmplă în Republica Moldova și de ce forțează Maia Sandu declanșarea alegerilor anticipate La Chișinău Maia Sandu forțează declanșarea alegerilor anticipate. Cu o victorie concludentă în cadrul alegerilor prezidențiale și un capital de încredere semnificativ, președinta în funcție încearcă un transfer de încredere și de voturi spre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Un Parlament compromis nu poate reprezenta un vehicul de reformare a unei țări cangrenate de corupție. Aceasta este și explicația din spatele jocului politic, deseori cu accente dramatice, de la Chișinău.
5.Alegeri locale Turcia: sultanul Erdoğan pierde alegerile în marile orașe, dar nimic mai mult Erdoğan este pe punctul de a pierde controlul marilor orașe, dar alianța cu ultra naționaliștii de la MHP îi asigură mai bine de 50% din totalul voturilor la nivel național. Pe fondul unei situații economice dificile, baza conservatoare a partidului din marile orașe s-a erodat. Istanbul și Ankara au fost câștigate de opoziție. Antalya, Mersin sau Adana la fel. Un semn că popularitatea sultanului scade, dar are încă puteri depline în controlul Turciei.
6.Eșecul politicii României în relația cu Moldova: asistență da, reforme ba Eșecul politicii României în relația cu Moldova e tot mai greu de ascuns atât la București, cât și la Chișinău. Și în special la Bruxelles. Republica Moldova se pregătește de alegeri pe 24 Februarie, cu un guvern dominat de un partid care se bucură de un nivel de încredere mai mult decât modest și aflat sub un tir de critici dinspre Bruxelles, un Partid Socialist alergic la vectorul European al țării și o opoziție pro europeană complet ignorată de puterea de la București. Încrederea Uniunii Europene în guvernul de la Chișinău a ajuns la un minim istoric...
7.Ziua de după euforie: Cum se vede dinspre România victoria lui Andrei Năstase la Chișinău? Victoria lui Andrei Năstase a fost surprinzătoare la Chișinău, având în vedere susținerea de facto a celor două partide mari de peste Prut, PSRM și PDM, pentru contracandidatul său. Aflarea rezultatelor a creat valuri la Chișinău și la București și a readus în prim plan susținerea pe care România o oferă aproape necondiționat guvernului din jurul controversatului Vladimir Plahotniuc. Însă adevărata miză pentru parcursul pro european al Moldovei abia acum începe. Alegerile din toamnă, pe sistem electoral mixt, favorizează masiv Partidul Socialist.
8.Vizita de lucru a premierului Viorica Dăncilă în Republica Moldova Viorica Dancila declara recent ca "i-a rugat pe domnii Juncker, Tusk si Tajani ca atunci cand vor informatii sa le ia de la Guvernul Romaniei" pentru a arata "care este adevarul". Aceasta filosofie s-a reflectat si in timpul vizitei de la Chisinau in care partea romana s-a informat exclusiv de la Guvernul din Republica Moldova, omitand sau ignorand pozitiile opozitiei extra parlamentare si societatii civile.
9.Persiflarea recomandarilor Uniunii Europene - cazul Republicii Moldova Parlamentul Moldovean a votat in lectura finala sistemul mixt de vot cu o larga majoritate, de 74 voturi din cele 101 locuri ale legislativului.Schimbarea sistemului de vot are un singur fundament: increderea in coalitia condusa de Partidul Democrat este extrem de scazuta, iar sansele ca partidul controlat de Plahotniuc sa mentina controlul parlamentului dupa alegerile din 2018 sunt nule. Erau nule, de fapt...
10.Referendumul din Turcia: Definitivarea procesului de erdoganizare? Politica de erdoganizare a Turciei isi desfasoara un nou episod duminica, 16 Aprilie, cand turcii sunt chemati la urne pentru a decide asupra modificarilor constitutionale propuse de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) si sustinute de Partidul Miscarii Nationaliste (MHP). Referendumul nu este altceva decat ultima dintre incercarile lui Erdogan de a transforma tara intr-un sultanat, o autocratie "legala" in care curentul erdoganist sa nu fie deranjat de elementele nocive.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by