Articole scrise de Alexandru Cristea


1 - 5 din 5 rezultate
1.Despre noua metoda de evaluare a riscului fiscal si reinventarea inregistrarii de TVA De la 1 octombrie, este aplicabila o noua procedura pentru evaluarea riscului fiscal (in scopul inregistrarii de TVA prin optiune, in scopul reinregistrarii dupa ce codul de TVA a fost anulat sau in scopul evaluarii periodice a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA), criteriile devenind oarecum transparente - si fara sa fie necesar ca aplicantii sa ofere informatii catre ANAF legate de respectivele criterii.
2.Codul de Procedura Fiscala sub lupa - modificari de impact De la 1 ianuarie 2016 va intra in vigoare Noul Cod de Procedura Fiscala, care, alaturi de Noul Cod Fiscal, marcheaza cel mai amplu proces de rescriere a legislatiei fiscale din 2003 pana in prezent. Modificarea Codului de Procedura Fiscala a fost asteptata cu mult interes de contribuabili si mediul de afaceri in ansamblul sau, scopul principal urmarit fiind, printre altele, simplificarea administrarii fiscale, clarificarea diferitelor situatii procedurale - subiect de disputa intre fisc si contribuabili - si, nu in ultimul rand, imbunatatirea echilibrului drepturilor si obligatiilor celor doua parti ale raportului juridic fiscal (contribuabil si organ fiscal).
3.Taxarea in sectorul energiei - de la macro la micro - perspectivele anului 2013 Incepand cu 1 februarie 2013, toate activitatile extractive, inclusiv extractia petrolului, dar mai putin cea a gazului natural, sunt impozitate cu un procent de 0,5% aplicat la veniturile obtinute de operatorii din aceste industrii. De asemenea, operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale sunt supraimpozitati cu 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare cresterii preturilor gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei. Separat, operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale vor plati un impozit de 0,1 lei/MWh pentru transport si 0,75 lei/MWh pentru distributie. Fondurile estimate de Guvern a fi obtinute cumulativ din aplicarea celor trei masuri fiscale depasesc doar in 2013 valoarea de 600 milioane lei.
4.Ce mai ascund noile modificari la Codul Fiscal Mecanismul de plata a TVA la incasarea facturii a captat toata atentia in ultima perioada, in timp ce alte propuneri din Proiectul de Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, aparent inofensive, dar de mare impact pe bugetele companiilor din anumite industrii, au fost lasate in subsidiar. Este vorba de obligatia companiilor de a autocolecta si plati TVA pentru bunurile constatate lipsa din gestiune, obligatie care va fi eliminata din Codul Fiscal. Ramane in schimb aplicabil mecanismul ajustarii TVA dedusa, adica anularea deducerii initiale de care a beneficiat compania la achizitia bunului.
5.Efectele majorarii plafonului TVA la 220.000 lei asupra firmelor In principiu, majorarea plafonului de scutire aplicabil intreprinderilor mici la 220.000 RON ar trebui sa aduca efecte benefice companiilor aflate sub incidenta acestui regim (a caror cifra de afaceri anuala este sub plafon), consumatorilor finali, precum si aparatului administratiei fiscale gestionat de ANAF.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version