Articole scrise de Alexandru Calmacu


1 - 20 din 20 rezultate
1.Gardianul: Razbunare pentru Bac: autoritatile pedepsesc denuntarea fraudelor Gheorghe Radulescu, profesorul care a reclamat copierea masiva la examenul de Bacalaureat, a fost adus in fata comisiei de disciplina, fiind acuzat ca a divulgat informatii confidentiale. Inspectoratul scolar sustine ca au fost gasite nereguli privind procedurile tehnice de informare a autoritatilor.
2.Gardianul: Copiatul in masa creste salariul profesorilor Legislatia din invatamant a stimulat comisiile de Bac sa ia in considerare tezele copiate si sa le evalueze cu note maxime. Potrivit Statutului Personalului Didactic, unul dintre criteriile de baza in obtinerea calificativelor maxime, pe durata unui an scolar, este reprezentat de gradul de promovabilitate de la Bacalaureat.
3.Gardianul: Consumul de heroina, proba de Bacalaureat 2008 Unul dintre subiectele pentru proba scrisa de Bacalaureat propune liceenilor sa invete un fragment socant chiar si pentru adulti. Citatul respectiv prezinta lucruri intime despre modul in care se drogheaza si se prostitueaza o fata de 14 ani. Ca sa ia o nota buna la Bac, candidatului i se cere sa scrie un scurt eseu despre textul amintit si sa verifice daca mama fetei a descoperit ca minora s-a drogat in baie, daca neaga totul sau daca marturiseste de unde a procurat banii.
4.Gardianul: Scoala va scoate analfabeti tari in cifre Profesorii de matematica s-au dovedit mai influenti decat cei de la limba romana. Reducerea programei scolare, ceruta insistent de autoritatile sanitare si de parinti, a taiat drastic din manualul de romana.  Continutul cartilor de matematica aproape ca nu s-a schimbat, astfel ca, in medie, s-a reusit cu chiu, cu vai sa  se diminueze cu 30 la suta efortul elevilor.
5.Invatamantul obligatoriu de 12 clase necesita 20 mii miliarde de lei Ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, a lansat ideea extinderii invatamantului obligatoriu de la 10 la 12 clase. Principala dificultate pentru acest demers o reprezinta banii. Potrivit specialistilor din M.Ed.C., pentru 12 clase ar fi necesar pana la 20 de mii de miliarde de lei.
6.Ministerul Educatiei a aruncat 250 milioane de dolari pe calculatoare neperformante Pentru prima data in ultimii patru ani, profesori de informatica din 18 judete au luat pozitie oficiala impotriva proastei calitati a sistemului alternativ de educatie, asistata pe calculator, si a programelor de informatizare din unitatile scolare.
7.Licentiatii romani risca sa nu le fie recunoscute diplomele in UE Absolventii invatamantului superior risca sa nu le fie recunoscute diplomele in UE daca Romania nu se aliniaza cat mai repede noilor reglementari privind asigurarea calitatii in institutiile universitare. UE doreste impunerea de noi reguli privind dezvoltarea sistemului educational in universitatile romanesti.
8.In prag de iarna, 255 de scoli n-au un brat de lemne Desi in multe zone ale tarii iarna si-a intrat in drepturi, pana la aceasta ora, 255 de scoli n-au nici macar un brat de lemne. Alte 5.194 au combustibili doar pana la Craciun. Mai precis, acestea din urma au rezerve doar pentru 4-5 saptamani, doar in conditiile in care nu se vor inregistra temperaturi foarte scazute.
9.Cine scrie gresit diplomele risca trei ani de puscarie "Pentru gestionarea, completarea si eliberarea actelor de studii, persoanele care fac greseli raspund disciplinar, material sau penal, in conditiile legii", se stipuleaza in articolul 54 al noului proiect de lege privind Regulamentul regimului actelor de studii si al documentelor scolare in invatamantul preuniversitar, elaborat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.
10.Jumatate din scoli nu au aviz sanitar de functionare Ultima statistica realizata de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii arata ca, la inceputul actualului an scolar, la nivelul tarii, doar jumatate din unitatile de invatamant aveau, la acea data, autorizatie sanitara de functionare.
11.Licente gratuite pentru computere subventionate Cei 25.000 de elevi si studenti, care au obtinut dreptul de a primi un calculator la care statul contribuie cu 200 de euro, vor primi si cate o licenta tip Windows 2000 Home Edition. La cumpararea computerului, nu trebuie sa se plateasca vreo taxa suplimentara de montare a sistemului de operare.
12.Avem taxe universitare mai mari ca in Cehia si Polonia Potrivit unui clasament european intocmit de Uniunea Angajatorilor din Europa, in Romania, la un salariu minim pe economie de 66,6 euro pe luna, un parinte trebuie sa plateasca taxe universitare de 300-400 de euro pe an. In schimb, in Cehia, acolo unde un salariu minim pe economie este de 365 de euro, o taxa anuala, perceputa de catre facultatile de stat, este de 175 euro pe an.
13.Din 2005, cei care fraudeaza Bacalaureatul risca puscaria Profesorii supraveghetori si evaluatori pot fi sanctionati penal, in functie de gravitatea abaterii, cu inchisoare de la trei luni la doi ani, se stipuleaza, printre altele, in noua Metodologie de organizare si desfasurare a sesiunilor de Bacalaureat din 2005.
14.Numar nelimitat de burse in Germania, in 2005-2006 In anul universitar 2005-2006, Serviciul German de Schimburi Academice acorda membrilor institutiilor romanesti de invatamant superior zece categorii de burse de studiu si cercetare in Germania: burse de cercetare pentru doctoranzi si tineri cercetatori, burse de studiu pentru absolventii tuturor domeniilor stiintifice, etc.
15.Testele Nationale vor functiona si in 2005 Ministrul educatiei si cercetarii, Alexandru Athanasiu, a renuntat la ideea eliminarii Testelor Nationale pentru absolventii claselor a VIII-a, asa cum anuntase oficial deoarece "nu vrea sa bulverseze sistemul, adoptat dupa modelul francez."
16.Pentru un doctorat, scoti zece milioane de lei Ca sa obtina titlul de doctor, un candidat va trebui sa plateasca in total zece milioane de lei. Numai pentru sustinerea tezei de doctorat, la una dintre specializarile de la Universitatea Bucuresti, taxa a fost stabilita la 200 de euro, la cursul zilei, in momentul fixarii datei de sustinere a lucrarii.
17.Primariile vor plati bursele si transportul elevilor Incepand cu anul scolar 2004-2005, unitatile de invatamant preuniversitar vor depinde financiar, in proportie de 80%, fata de numai 30-40% anul trecut, de consiliile locale.
18.Unul din patru profesori nu a promovat titularizarea Ultima statistica a Ministerului Educatiei si Cercetarii arata ca unul din patru cadre didactice nu a promovat examenele de la concursul unic de ocupare a posturilor vacante din invatamantul preuniversitar. La nivelul tarii, din totalul de 34.414 candidati au promovat 76%, iar restul de 24% n-a obtinut media minima de 5,00.
19.Romania, locul 10 la Olimpiada Internationala de Matematica La Olimpiada Internationala de Matematica, desfasurata la Atena, echipa Romaniei a obtinut rezultate impresionante: o medalie din aur, patru din argint si una din bronz. La actuala editie, Romania s-a clasat pe locul 10, din 88 de tari participante.
20.Din 2006, actele universitare vor fi recunoscute in UE Din anul universitar 2005-2006, universitatile vor elibera gratuit, inclusiv intr-o limba de larga circulatie, fiecarui absolvent, Suplimentul la diploma, al carui continut este in conformitate cu normele europene. Toate universitatile romanesti trebuie sa aplice „obligatoriu“ Sistemul European de Credite de Studii Transferabile, altfel, acestea se autodesfiinteaza.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by