Articole scrise de Adriana Gorga


1 - 8 din 8 rezultate
1.Dezbatere: PISA – pro si contra Unii dintre comentatorii din forumul Contributors au spus, pe drept cuvant cred eu, ca au uitat matematica invatata in scoala, dar disciplina de gandire educata de invatarea matematicii i-a insotit si continua sa-i insoteasca in viata socioprofesionala. Testele PISA nu vad lucrurile din acest unghi. Nu sunt definite din perspectiva scolii, ci din aceea socioprofesionala. Cu alte cuvinte,  incep cu sfarsitul: sa vedem ce credem ca ramane dupa ce am uitat cunostintele invatate la scoala si sa verificam daca elevul are sau nu aceste competente despre care se presupune ca vor ramane si ca le va utiliza pe parcursul intregii sale vieti socioprofesionale.
2.Dezbatere: De ce elevii romani nu sunt motivati sa invete la matematica? Adriana Gorga, cercetator stiintific in domeniul dezvoltarii invatamantului superior la Universitatea din Lausanne, Elvetia, propune pe Contributors.ro o dezbatere privind slaba motivatie a elevilor romani de a invata matematica. Cum veti putea vedea puteti vedea din graficul prezentat, cand vine vorba despre motivatia invatarii la matematica, elevii romani raspund cu totul altfel decat ceilalti elevi din lume de aceeasi varsta. E o diferenta foarte importanta care merita sa fie analizata cu atentie.
3.De-ale bacalaureatului … ​Discutia care urmeaza are loc intre doi membri ai aceleiasi comisii de bacalaureat: unul tânar, la primul sau bacalaureat ca examinator, iar celalalt carunt, intelept si aproape de pensie. “Ce-ai innebunit ? Nu stii ca asa merg treburile la noi. Baga-ti mintile in cap si nu-i intreba daca au citit cartea? Ce faci daca-ti raspund ca n-au citit-o ? Cum mai poti sa-i treci ? Lasa-i sa spuna ce-or spune si da-le un sase acolo, ca nu te doare mana ! Vezi doar ce frumos s-au pregatit aici … Prajiturile sunt delicioase !!!
4.De ce sa mai credem in scoala romaneasca ? Ca sa raspund la aceasta intrebare, trebuie sa va spun  istoria unui film documentar de 14 minute ce va fi prezent in cadrul Short Film Corner de la a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes ce incepe saptamana viitoare. Intre filmele românesti selectionate in 2013 pentru Short Film Corner se afla si Familia mea, pe scurt de Elena Borcea. E un film, cu  titlu de compunere de inceput de an scolar, realizat de o eleva de 16 ani de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad.
5.Cercetare, educatie si politici: scurt istoric al aparitiei anchetelor internationale in educatie Istorisirea incepe in anii 1930, cand invatamantul gimnazial din Europa occidentala si din Statele Unite e in plina expansiune. Se iveste astfel problema gasirii unor modalitati adecvate de evaluare a rezultatelor elevilor deveniti tot mai numerosi. Directori de institute de educatie din Statele Unite, Anglia, Scotia, Franta, Germania si Elvetia se aduna pentru a discuta si a gasi solutii la problemele din sistemele de educatie ale fiecarei tari. In cadrul acestor reuniuni, cunoscute sub numele de International Examinations Inquiry (IEI) cercetatorii isi propun sa identifice cea mai buna metoda de notare (adica cea mai justa), care sa poata fi aplicata intr-un sistem de invatamant aflat in plina expansiune.
6.Ce vesti se mai aud prin lumea universitara ? In aceste zile, pretutindeni in lume, invatamantul superior este subiect de discutii: consultari, analize, probleme, solutii, evaluari, rapoarte, masuri. Pretutindeni în lume bate vântul competiției. Fiecare țară, fiecare universitate, chiar vrea să fie mai bună și încearcă să arate acest lucru în diferite moduri și în funcție de cultura sa politică. Cine și de ce ar avea vreun interes ca învățământul superior din România să devină performant? Vezi in articol principalele puncte de interes in Marea Britanie, USA, Rusia, Suedia, Franta si Romania.
7.Formarea profesionala initiala in Elvetia. Ametirea cu bacalaureatul profesional in Romania Intr-o zi de luni, 17 septembrie 2012, Senatul Romaniei a votat introducerea diplomei de bacalaureat profesional. In criză de inspirație, această diplomă a fost numită bacalaureat profesional, deși nu s-a făcut nicio modificare în curriculum pentru a susține profesionalizarea. Deocamdată, s-a ținut seama, în spiritul unui protecționism, să-i zicem corporativ, doar de limitarea accesului la invațământul superior al celor care dețin această diplomă de bacalaureat profesional. In esență, se produce o gravă injustiție socială, căci sunt amețiți cu vorbe mari, mult prea mari, tocmai tinerii cei mai vulnerabili.
8.Bacalaureatul profesional: diploma de deprofesionalizare A venit vremea sa nu mai folosim etichete de diplome la intamplare. In discutie se afla un intreg sistem de invatamant, nu o minuscula scoala privata si neacreditata. Trebuie sa recunoastem ca in primul rand sunt argumente politice care sustin necesitatea introducerii diplomei de bacalaureat profesional ca o compensare pentru elevii care, din diferite motive, nu ajung sa atinga nivelul minim necesar pentru a obtine bacalaureatul. Nu sunt argumente pedagogice, nu sunt argumente sociale si cu atat mai putin argumente economice.


ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by