Articole scrise de Adrian Vasilache


1 - 30 din 7021 rezultate
1.Conflictul din piața RCA continuă: Biroul asigurătorilor auto acuză unele asociații de fake news, iar pe altele că ar fi service-uri auto deghizate în consumatori Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a atenționat vineri că atacurile asupra industriei de asigurări s-au înmulțit în ultima perioadă, existând foarte multe divergențe între service-uri și firmele de asigurări, care ar afecta în final consumatorii. Pe fondul schimbărilor la legea RCA, BAAR susține că în Parlament au apărut asociații de service-uri auto care ar fi deghizate în consumatori, în timp ce alte asociații fără specializare financiară sau în domeniul asigurărilor comunică cifre fără fundament care ar putea fi catalogate drept fake news.
2.​DOCUMENT Schimbări majore la legea RCA, dezbătută acum în Parlament, s-ar putea resimți în buzunarele a milioane de șoferi: Ce anomalii și abuzuri s-ar vrea corectate O adevărată înfruntare are loc în aceste zile în Parlament pe tema schimbărilor la legea RCA, pentru a respecta cerințele Comisiei Europene și a ieși astfel din procedura de infringement în care Româna se află din 2018. Un proiect inițiat de Guvern a trecut de Senat și a ajuns acum în Camera Deputaților, unde s-au adus foarte multe amendamente. Un document de peste 90 de pagini, consultat de HotNews.ro, arată un adevărat război între asigurători, pe de o parte și organizații de service-uri, transportatori auto și consumatori, de cealaltă parte, care se acuză reciproc de anomalii și abuzuri într-o piață în care sunt peste 8 milioane de polițe RCA. Adevărul este undeva la mijloc.
3.Impactul pandemiei de COVID-19: Mulți români afirmă că le-au scăzut veniturile și că își vor amâna vacanțele în străinătate ori achiziția de mașini sau electrocasnice - studiu Pe fondul reducerii veniturilor sau schimbării situației ocupaționale, pandemia de COVID-19 a produs modificări în percepția românilor asupra riscurilor și în comportamentul de consum, arată datele celui mai recent barometru IRES. 38% dintre românii cu vârste între 18 și 50 de ani, care au participat la sondaj, au declarat că le-au scăzut veniturile în urma decretării stării de urgență în criza COVID-19. Cei mai mulți dintre aceștia spun că își vor amâna unele achiziții ori vacanțele în străinătate în acest an. Vezi în articol mai multe grafice din studiul IRES.
4.Combaterea fraudelor online: Google, eBay ori Amazon au eliminat milioane de anunțuri publicitare ori listări de produse înșelătoare legate de coronavirus, la cererea Comisiei Europene Marile platforme online au eliminat sau blocat zeci de milioane de anunțuri publicitare sau listări de produse înșelătoare legate de coronavirus, în urma unui apel lansat de Comisia Europeană, a anunțat miercuri Executivul European. Spre exemplu, Google a blocat sau a eliminat peste 80 de milioane de anunțuri publicitare legate de coronavirus, în timp ce eBay a blocat sau a eliminat peste 17 milioane de listări de produse de pe piața sa mondială care încălcau normele UE în materie de protecție a consumatorilor.
5.În atenția șoferilor care circulă în afara României: Asigurările Carte Verde își schimbă culoarea, începând din 1 iulie 2020 Polițele de asigurare Carte Verde, atașate sau nu contractului de asigurare RCA, al căror rol este de a asigura protecție financiară pentru accidente rutiere produse în afara României, vor fi tipărite pe hârtie albă în loc de culoarea verde, așa cum este în prezent, a anunțat marți Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania (BAAR). Decizia de schimbare a culorii este conformă cu reglementările care guvernează Sistemul Carte Verde și polițele încheiate înainte de această dată își păstrează valabilitatea până la expirare. Vezi în articol un ghid de utilizare a poliței Carte Verde.
6.Licitație restrânsă de aproximativ 100 milioane de euro: STS vrea să-și extindă și să-și modernizeze rețelele de cupru și fibră optică în toată țara Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a demarat o licitație restrânsă pentru încheierea unui acord cadru pe 7 ani pentru extinderea și modernizarea rețelelor de cupru și fibră optică pe întreg teritoriul național, valoarea estimată a contractului fiind de 99,4 milioane de euro (fără TVA), arată datele Sistemului electronic de achiziții publice. STS așteaptă la licitație între 10 și 20 de operatori de comunicații. Finanțarea contractelor se va face în special de la bugetul de stat, dar și din fonduri externe nerambursabile.
7.Licitație de peste 66,7 milioane de lei: MAI își face un centru de servicii electronice în Sectorul 6 din București pentru a simplifica interacțiunea cu cetățenii și firmele Ministerul Afacerilor Interne vrea să implementeze în Sectorul 6 din București un centru de servicii electronice, proiect care ar trebui să simplifice accesul cetățenilor și mediului privat la serviciile electronice al acestui minister, potrivit unei licitații demarate vineri în sistemul electronic de achiziții publice. Contractul, cu o valoare de peste 66,7 milioane lei, are ca principale obiective reabilitarea unei clădiri existente și transformarea acesteia într-un centru de date performant, precum și construirea unui turn metalic de telecomunicații înalt de 70 de metri, amplasat în vecinătatea clădirii.
8.Producătorul chinez de telefoane OPPO intră pe piața din România: Două modele de smartphone-uri 5G pot fi precomandate la prețuri de la circa 3.000 de lei Producătorul chinez OPPO, al cincilea mare producător mondial de smartphone-uri în funcție de vânzări, intră și pe piața din România cu două modele de smartphone-uri 5G care pot fi precomandate în perioada 22 mai-5 iunie, a anunțat vineri Green Leaves Technical, distribuitor unic autorizat al OPPO pe piața locală. Terminalele pot fi precomandate în magazinele Altex, eMAG, Flanco, Media Galaxy, Orange și Vodafone și costă la liber între 3300 de lei și circa 5000 de lei.
9.Agenția de Cadastru redeschide 18 oficii pentru a permite consultarea cărților funciare vechi, neconvertite electronic: Care sunt regulile de acces pentru cei interesați Agenția Națională de Cadastru (ANCPI) va permite, din nou, accesul persoanelor interesate de studierea cărților funciare vechi în incinta a 18 oficii din țară, începând cu data de 25 mai, a anunțat vineri instituția. Decizia vine ca urmare a numărului mare de solicitări primite în ultima perioadă, în condițiile în care cărțile funciare vechi nu au fost convertite în totalitate în format electronic și nu pot fi accesate online. Accesul se va face cu programare, pentru un timp limitat și respectarea măsurilor de protecție.
10.Implementarea rețelelor 5G în România: Guvernul va crea un grup de lucru care să gestioneze riscurile și securitatea rețelelor Guvernul vrea să înființeze în perioada următoare un grup de lucru 5G interinstituțional care ar urma să identifice măsurile necesare asigurării securității rețelelor 5G din România, în acord cu recomandările UE, potrivit unui Memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului. Grupul va fi compus din reprezentanți de la ministere, SRI, SIE, STS, ANCOM, Autoritatea pentru Digitalizarea României ori CERT-RO și va fi înființat în termen de 10 zile de la aprobarea memorandumului de căre Guvern. Amintim că trei mari operatori, Orange, Vodafone și DIGI, și-au lansat încă de anul trecut rețelele 5G comerciale în România.
11.Cum au folosit autoritățile sistemul de videoconferință al STS în starea de urgență: Mii de utilizatori din 71 de instituții au comunicat video peste 1500 de ore Sesiunile de videoconferință din perioada stării de urgență au crescut de aproape 10 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Serviciul de telecomunicații Speciale. Sistemul de videoconferință a totalizat 1.504 ore, echivalentul a 62 de zile de transmisie voce-imagine continuă. Aproape 4000 de utilizatori din 71 de instituții au avut acces la serviciul de videoconferință al STS.
12.Apple și Google au lansat o tehnologie prin care poți fi notificat pe telefon dacă ai fost în apropierea sau în contact cu cei infectați cu coronavirus Apple și Google au anunțat miercuri lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor. Scopul este ca noua tehnologie să fie folosită de agențiile de sănătate publică pentru crearea propriilor aplicații care să ducă la încetinirea răspândirii bolii cu un virus care poate fi răspândit asimptomatic. Vezi în articol cum va funcționa noua tehnologie.
13.Licitația de 64 milioane de lei a Primăriei Sectorului 4 pentru achiziția de măști și mănuși: ANAP a cerut remedierea a 20 de abateri din caietul de sarcini Licitația de 64 de milioane de lei lansată marți de Primăria Sectorului 4 pentru achiziția de măști și mănuși a primit avizul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) cu obligația de a remedia 20 de abateri din caietul de sarcini, arată un document publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Avizul condiționat al ANAP, emis în data de 8 mai, anterior lansării licitației, atenționa că în caietul de sarcini nu erau menționate cerințe de calitate/performanță asociate dispozitivelor/produselor ce vor fi livrate ori că erau anumite cerințe care ar fi putut avantaja anumiți operatori în detrimentul altora.
14.Ministrul Economiei, despre un acord turistic cu Bulgaria și Grecia: România trebuie să mai parcurgă o etapă/ Sezonul estival s-ar putea deschide din 15 iunie, dacă toate lucrurile sunt în regulă Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Digi24 că România mai are de parcurs etapa aprobării de către Parlament a stării de alertă, înainte de a încheia un acord cu Bulgaria, Grecia și Serbia care au ajuns la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie. "Nu ne putem angaja din punct de vedere statal la un parteneriat în condițiile în care avem o oarecare incertitudine cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români și cetățenii străini care intră pe teritoriul României pe perioada stării de alertă", a spus el.
15.Revenirea la lucru după 18 mai: 25% din cei 13.000 de angajați DIGI își reiau activitatea la birouri cu program ajustat, păstrarea distanței și a măștilor de protecție 25% din cei peste 13.000 de angajați ai DIGI/RCS&RDS din România, care au lucrat până acum la domiciliu, își vor relua treptat activitatea la birouri începând din 18 mai cu un program de muncă ajustat, au transmis reprezentanții grupului la solicitarea HotNews.ro. 'Revenirea se va realiza în etape și cu respectarea unor procente de prezență a efectivelor la posturile de lucru - nu mai mult de 25% din echipe prezente, în perioada 18-31 mai, urmând să stabilim modalitatea de revenire, în luna iunie, în funcție de deciziile autorităților după primele săptămâni de relaxare', spune compania. Vezi în articol măsurile de protecție luate de DIGI.
16.Prețurile la telefonia fixă, sector dominat de Telekom, ar putea scădea: Autoritățile propun reducerea cu 30% a tarifelor de terminare a apelurilor Telekom, RCS & RDS, Orange sau Vodafone ar trebui să aplice de la 1 august 2020 un tarif de până la 0,097 eurocenți pe minut pentru terminarea unui apel în propriile rețele de telefonie fixă, în scădere cu aproximativ 30% față de tariful aplicat în prezent și care a fost calculat în anul 2014, a propus marți Arbitrul telecom (ANCOM). Tariful de terminare este costul pe care-l are orice furnizor de telefonie cu terminarea apelurilor propriilor abonați în alte rețele de telefonie și se regăsește în prețul final al abonamentelor plătite de consumatori. În funcție de numărul de abonați, lider pe piața de telefonie fixă este Telekom (fostul Romtelecom) cu o cotă de piață de 40%.
17.Marea Britanie raportează 170 de noi decese, cel mai scăzut nivel din martie Autorităţile sanitare britanice au raportat duminică 170 noi decese de COVID-19, cea mai mică cifră de la impunerea în martie a măsurilor de izolare, relatează EFE, citată de Agerpres. Numărul total al morţilor se ridică astfel la 34.636 de la izbucnirea pandemiei în Marea Britanie.
18.STB caută asigurări pentru parcul auto, călători și bagajele acestora: Ce sume se plătesc în caz de accidente și când nu se acordă despăgubiri Societatea de Transport București (STB) vrea să cumpere asigurări RCA și CASCO pentru vehiculele sale, precum și servicii de asigurare a călătorilor și bagajelor acestora, contract cu o valoare estimată la peste 12,4 milioane de lei (fără TVA), potrivit unei licitații deschise lansate sâmbătă în Sistemul electronic de achiziții publice. În caz de accidente pentru fiecare persoană afectată, polița va asigura plata a 4.000 de lei pentru invaliditate permanentă, 2.000 de lei în caz de deces, 150 lei/zi cheltuieli medicale pe o perioadă de maxim 45 zile și acordarea a 100 de lei pentru bagaje. Vezi în articol situațiile în care nu se vor acorda despăgubiri.
19.Licitație de peste 3,1 milioane de lei: Metrorex caută bancă pentru a introduce plata călătoriilor direct de la turnicheți cu card bancar contactless Metrorex vrea să cumpere servicii bancare pentru plata direct de la turnicheți cu card bancar contactless, prin POS la casierii și automate de vanzare cartele și plată on-line a titlurilor de călătorie încarcate pe cardurile contactless, potrivit unei licitații lansate sâmbătă în Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Metrorex vrea să încheie în acest sens un acord cadru pe 4 ani cu o bancă, valoarea estimată a conractului depășind 3,1 milioane de lei (fără TVA).
20.Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România permit viteze mari de peste 100 Mbps: RCS&RDS este lider cu o cotă de piață de 53%, urmat de Telekom cu 21% „O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic", a declarat duminică Sorin Grindeanu, președintele ANCOM cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor. Pe internet fix lider este RCS&RDS, cu o cotă de piață de 53%, în timp ce pe internet mobil conduce Orange cu o cotă de piață de 39%.
21.Bilanțul COVID-19 în azile de bătrâni și centre speciale la finalul stării de urgență: Au murit 122 de bătrâni și adulți cu dizabilități / 657 de persoane infectate, din care 17 copii Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a prezentat sâmbătă situația răspândirii epidemiei COVID-19 în sistemul de asistență și protecție a copilului la finalul stării de urgență, sistem de care beneficiază în prezent peste 57.000 de copii, adulți cu dizabilități și vârstnici. Conform datelor colectate la nivel național, până acum au murit 122 de vârstnici și adulți cu dizabilități și sunt infectați 657 persoane, dintre care 17 copii. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. Există 436 de beneficiari vindecați.
22.DIGI: Trecerea la munca de acasă a crescut nu doar traficul, ci și numărul românilor care s-au abonat la internet fix și televiziune prin cablu Grupul DIGI/RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a raportat vineri venituri în creștere cu 11% până la 313,2 milioane de euro în primul trimestru din acest an în piețele din România, Ungaria și Spania, dar și o creștere cu 9% a contractelor de servicii încheiate. Necesitatea de a fi conectați și trecerea masivă la munca de acasă au contribuit la utilizarea susținută de servicii fixe. "Rețelele noastre au susținut o creștere de trafic de până la 30%, pentru datele fixe, la ore de vârf, și o creștere normală a traficului de date mobile de 11%, în martie, comparativ cu februarie, în România.", a declarat Serghei Bulgac, Chief Executive Officer (CEO) al Digi Communications N.V.
23.Peste 42.000 de apeluri la 112 referitoare la COVID-19 pe perioada stării de urgență: Ce au semnalat românii și din ce județe s-a sunat cel mai mult În cele două luni în care pe teritoriul României a fost decretată stare de urgență, la nivel național, au fost înregistrate 42.173 de apeluri la 112 referitoare la virusul COVID-19, a anunțat vineri Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Principalele motive au vizat semnalarea unor simptome asociate noului coronavirus și informații cu privire la restricțiile impuse prin ordonanțele militare.
24.Efectele încetării stării de urgență: Toate site-urile web blocate pentru fake news ar putea fi accesate din nou Toate site-urile web blocate în perioada stării de urgență pe motive de creare de panică în rândul populației, conspirații și informații false ar putea fi accesate din nou, începând de vineri, 15 mai, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de Sorin Grindeanu. Prin intermediul a 5 decizii semnate joi, 14 mai, autoritatea transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică.
25.Evoluția grupului de firme Telekom România în primul trimestru din 2020: Veniturile au crescut cu 9,5%, dar numărul de clienți și de angajați a continuat să scadă Grupul de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote) a înregistrat venituri consolidate de 237,1 milioane de euro în primul trimestru din acest an, în creștere cu 9,5% față de perioada similară a anului trecut, arată datele grupului elen OTE. Avansul s-a datorat implementării unor proiecte IT majore și a creșterii veniturilor pe segmentul wholesale. Pe de altă parte, numărul de clienți a continuat să scădă pe toate linii de business - TV, internet fix, telefonie fixă și telefonie mobilă.
26.VIDEO Decathlon a redeschis magazinul din Berceni: Care este programul, ce reguli trebuie respectate și ce măsuri de protecție au fost luate în starea de urgență Magazinul Decathlon Berceni a fost redeschis miercuri, 13 mai, programul de acces fiind între orele 10:00-20:00, a anunțat compania, precizând că a luat toate măsurile de siguranță pentru protejarea atât a clienților cât și a angajaților. În ultimele două luni, magazinele Decathlon din țară au fost închise, comenzile putând fi făcute doar online pe decathlon.ro. Site-ul a avut serioase probleme de funcționare, multe comenzi putând fi plasate cu succes abia la ore târzii în noapte.
27.INTERVIU Cristina Lupu, Centrul pentru Jurnalism Independent, despre blocarea site-urilor pentru fake news: Ce au făcut autoritățile în ultimele două luni nu e doar ineficient, ci este și periculos "Niciodată lipsa de transparență, dublată de decizii unilaterale și opace, nu a adus nimic bun, de aceea eu cred că ce au făcut autoritățile în ultimele două luni nu e doar ineficient, ci este și periculos", susține într-un interviu HotNews.ro Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). Aceasta spune că nu e normal într-o democrație ca acțiunea de a bloca accesul la anumite informații să fie făcută de un grup de persoane a căror identitate nu este cunoscută (n.a Grupul de Comunicare Strategică), în ciuda tuturor insistențelor din presă. Astfel de decizii ar trebui trecute prin filtrul unui judecător, consideră directorul CJI.
28.Schimbări în organizarea de spectacole: Românii s-ar putea uita la filme ori concerte live din propriile mașini, utilizând aparatele radio pentru sunet “Pentru că în perioada stării de urgență am primit mai multe solicitări pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licențe pentru frecvențe radio de putere mică în banda FM, pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente, astfel încât publicul să se poată bucura în siguranță de spectacol din autoturismele proprii, utilizând aparatele radio.", a declarat miercuri Sorin Grindeanu, președintele Autorității de reglemenare în comunicații (ANCOM). Soluția a fost identificată în colaborare cu CNA (Consiliul Național al Audiovizualului).
29.Opt organizații cer numirea unui nou președinte la ASF: Daniel Zamfir ar fi cel mai potrivit candidat - susțin acestea Opt organizații care reprezintă consumatori, transportatori auto, brokeri în asigurări ori profesioniști independenți au transmis miercuri o scrisoare deschisă către Parlament în care solicită numirea unui nou președinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), post rămas vacant după plecarea lui Leonardo Badea în toamna anului trecut la BNR. Dintre numele vehiculate în mass-media, susțin organzațiile, "doar unul ar avea profilul potrivit" - Daniel Catalin Zamfir, fostul liberal trecut între timp la PSD, care este acum președintele Comisiei Economice a Senatului. Organizațiile își motivează cererea prin faptul că ASF s-ar afla într-o criză de autoritate.
30.Ministerul Apărării cumpără un sistem informatic de monitorizare media pentru a reacționa la știrile false despre Armată Ministerul Apărării (MApN) a lansat marți o licitație deschisă pentru achiziția unui sistem informatic necesar monitorizarii și procesării informațiilor media pentru a reacționa la știrile false referitoare la Armată, arată datele din Sistemul electronic de achiziții publice. Sistemul va monitoriza și procesa 24 de posturi TV, radio și media online. Obiectivul general al achiziției este informarea în timp util a decidenților și peronalului MApN privind informații din mass-media referitoare la armata.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 235 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by