Articole scrise de Adrian Stanica


1 - 30 din 32 rezultate
1.Schimbarile climatice si migratia pestilor Schimbarea temperaturii apei marii si a curentilor oceanici va impinge mii de specii de pesti sa migreze spre poli. Iata rezultatele unui studiu prezentat in luna abia incheiata, care mai atrage atentia ca efectele acestei migratii prognozate pentru urmatoarele decenii ar putea fi dramatice si asupra oamenilor.  
2.Propuneri pentru un nou plan strategic al NASA Misiuni umane spre asteroizi si chiar spre planeta Marte. Iata care ar trebui sa fie planul strategic al agentiei spatiale americane NASA, conform unei propuneri de plan strategic alcatuit de mai multi experti si astronauti, printre care se afla si cel de-al doilea om pe Luna, Buzz Aldrin.
3.Cum se obtin combustibili din dioxid de carbon Retelele de nanotuburi alimentate numai cu ajutorul energiei solare pot transforma dioxidul de carbon amestecat cu vapori de apa in gaze naturale. Despre ce este vorba?
4.Aventurile vertebratelor din perioada devoniana Luna trecuta, in atentia prestigioasei reviste Nature au intrat subiecte de paleontologie mult mai putin cunoscute presei de stiinta si marelui public, dar cu un larg impact in lumea stiintifica de specialitate. Articolele aparute au studiat mai multe aspecte de importanta vitala legate de evolutia grupelor de vertebrate. Descoperirile studiate sunt grupate acum aproximativ 400 de milioane de ani, adica la jumatatea Erei Paleozoice, in Perioada Devoniana (adica intre acum 420 si 360 de milioane de ani).
5.Cum se formeaza zacamintele de hidrocarburi Unele dintre cele mai controversate dezbateri din ultima saptamana s-au axat in jurul zacamintelor de petrol care ar putea exista pe platforma continentala a Marii Negre recent atribuita Romaniei. Numerosi termeni au fost folositi in dezbaterile presei, mai mult sau mai putin corect. De aceea Hotscience va propune o prezentare simplificata a conditiilor necesare pentru formarea unui zacamant de hidrocarburi.
6.VIDEO Calatorie spre adancurile marilor cu Google Earth Compania Google a prezentat publicului cele mai recente imbunatatiri aduse programului Google Earth. Acum, utilizatorii celui mai important program de vizualizare a hartilor planetei (si nu numai) vor putea calatori spre adancurile marilor si oceanelor.
7.Noi pasi spre obtinerea vietii in laborator Obtinerea unor forme de viata in laborator este un vechi vis al cercetatorilor, care  s-a mai apropiat cu un pas de realitate. Cercetatorii de la Institutul Scripps, din La Jolla, California, au reusit sa creeze in laborator o molecula vie, adica un minuscul fragment de ARN, daruit cu cea mai importanta proprietate a vietii, autoreproducerea.
8.Despre posibilele surse ale gazului metan descoperit pe Marte Studiile din ultimii ani au pus in evidenta prezenta pe planeta Marte a trei regiuni in care sunt emise volume importante de gaz metan. Care sunt sursele posibile ale metanului? Si de ce este importanta identificarea acestor zone?
9.Arta in sprijinul studiilor costiere Plajele, locul in care se intalnesc uscatul cu apa, sunt printre cele mai dinamice medii de pe Pamant. Dimensiunile lor se modifica permanent, in ultimele secole si datorita interventiei omului. Cum aratau insa tarmurile inainte de extinderea exploziva a localitatilor din vecinatatea marii? Iata o enigma a carei dezlegare poate fi gasita in tablourile de acum mai bine de 100 de ani. 
10.Utilizarea biocombustibililor obtinuti din alge la alimentarea avioanelor O companie aviatica din Statele Unite a testat cu succes alimentarea partiala unui avion de pasageri cu biocombustibili obtinuti din alge.
11.Noaptea lui 10  ianuarie - cea mai stralucitoare luna plina din anul 2009 In aceasta noapte amatorii de observatii astronomice - si nu numai - vor putea admira cea mai mare luna plina a anului 2009. Sambata, Luna va atinge la perigeu si se va afla la o distanta de „numai” 357.500 kilometri de Pamant, cu 50 de mii de kilometri mai apropiata fata de apogeu. Mai mult, de duminica, Luna va ajunge in faza de „Luna plina”, cand discul sau va fi in totalitate luminat de Soare.
12.Criza gazelor rusesti: Despre resursele alternative de energie ale omenirii Criza gazelor rusesti readuce in atentie necesitatea gasirii, dezvoltarii si utilizarii pe scara larga a unor surse alternative de energie. In acest context incercam sa gasim raspunsuri "la rece" unor intrebari fundamentale: care ar fi aceste surse alternative de energie? Si care ar fi unele dintre argumentele pro si contra pentru fiecare dintre acestea?
13.Descoperiri paleontologice ale anului 2008 Anul 2008 a adus numeroase noutati si in ceea ce priveste trecutul fiintelor vii de pe Terra, inclusiv a speciei umane. Vom incerca sa punctam unele dintre aceste descoperiri alaturi de Zoltan Csiki, de la Laboratorul de Paleontologie al Universitatii din Bucuresti.
14.Zborurile spatiale in anul 2008 Anul 2008 a adus mai multe schimbari in evolutia zborurilor spatiale. Agentia Spatiala Americana NASA a ajuns intr-un moment de tranzitie intre doua epoci. India si China s-au afirmat ca noi parteneri ai explorarii spatiului. Si au fost facuti noi pasi spre crearea unei piete private a zborurilor spatiale si turismului spatial.
15.Zborurile spatiale in anul 2008 Anul 2008 a adus mai multe schimbari in evolutia zborurilor spatiale. Agentia Spatiala Americana NASA a ajuns intr-un moment de tranzitie intre doua epoci. India si China s-au afirmat ca noi parteneri ai explorarii spatiului. Si au fost facuti noi pasi spre crearea unei piete private a zborurilor spatiale si turismului spatial.
16.9 episoade importante in domeniul biologiei moleculare in anul 2008 Anul 2008 a adus numeroase descoperiri in domeniul biologiei moleculare si geneticii. De la celule stem la ochii albastri, diferitele procese ale materiei vii au fost descifrate de catre cercetatori. Care ar putea fi unele dintre cele mai reprezentative descoperiri din domeniul biologiei? Pentru ce au fost primite cele mai importante premii in 2008? Si la ce ar trebui sa ne asteptam in anul 2009?
17.2009 - Anul Charles Darwin 2009 este anul in care se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin, poate cel mai influent naturalist din istoria omenirii. Tot in 2009 se sarbatoresc si 150 de ani de la publicarea "Originii speciilor", lucrarea fundamentala a lui Darwin, care avea sa schimbe radical conceptele privind aparitia si evolutia vietii pe Terra. Dar - cine a fost Charles Darwin?
18.Clima pe glob in 2008: Cel mai rece an de la inceputul secolului La finele anului, climatologii au anuntat ca 2008 este cel mai rece din secolul XXI – ce e drept, abia inceput. Cu toate acestea, cel mai rece an, din perspectiva temperaturii medii globale a aerului, este cu aproximativ 0.3 grade C mai cald ca media intervalului de referinta 1961-1990, arata Organizatia Mondiala a Meteorologiei. Am stat de vorba pe aceasta tema cu Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie.
19.Stiinta din spatele tineretii fara batranete - interviu cu Mihnea Bostina Un studiu aparut la sfarsitul lunii trecute anunta descoperirea mecanismului care ar putea declansa imbatranirea. Este vorba despre o proteina cu dublu rol care, dupa o anumita varsta, nu isi mai poate indeplini toate functiile si declanseaza astfel procesul de imbatranire. Despre ce stim privind mecanismele care declanseaza imbatranirea, despre descoperire si ce ne-ar putea aduce viitorul am stat de vorba cu Mihnea Bostina, cercetator la Harvard Medical School.
20.Mouse-ul a implinit 40 de ani! Era fabricat din lemn, avea un singur buton si parea mult mai masiv fata de urmasii sai din zilele noastre.  Si totusi...Mouse-ul de calculator prezentat pentru prima oara pe data de 9 decembrie 1968 de catre Douglas Engelbart avea sa reprezinte un pas urias in dezvoltarea industriei calculatoarelor. Aniversarea celor 40 de ani, anuntata de catre BBC News, a fost celebrata si printr-o serie de intalniri ale marilor specialisti din domeniul calculatoarelor, inclusiv a unora dintre participantii la demonstratia de acum 40 de ani.
21.INTERVIU Roxana Bojariu, ANM: Nu asteptam progrese remarcabile la conferinta pe schimbari climatice de la Poznan Tratatul de la Kyoto, semnat in 1997, va expira in anul 2012. Locul sau va fi luat cu siguranta de catre un alt tratat global. Ce va contine insa acel tratat? Negocierile privind prevederile sale au inceput deja de mai multa vreme si sunt in plina desfasurare, la conferinta ONU de la Poznan. Despre obiectivele si dificultatile acestei conferinte am stat de vorba cu Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie.
22.Interviu Dr. Ovidiu Crisan: Cat de utile, dar si cat de sigure sunt nanomaterialele Nanomaterialele sunt aproape universal recunoscute drept “solutia viitorului”. Au aparut insa unele discutii legate despre siguranta pentru sanatate a acestor materiale. Iar luna trecuta, conform BBC, un raport al Comisiei Regale de studiere a Poluarii Mediului din Marea Britanie ajungea la concluzia ca, desi nu a putut fi demonstrat un efect nociv cert al nanomaterialelor asupra sanatatii umane, sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema.Interviu despre nanomateriale, proprietatile si aplicatiile acestora, precum si despre siguranta utilizarii lor, cu Dr. Ovidiu Crisan, cercetator la Institutul National pentru Fizica Materialelor.
23.Acum e demonstrat stiintific: Mai intai a fost oul 2 paleontologi canadieni au acum un raspuns la celebra intrebare “ce a fost intai, oul sau gaina?”, dupa ce au studiat un cuib de dinozauri. Despre ce e vorba? Prestigioasa revista Palaeontology a Asociatiei Paleontologilor din Marea Britanie a publicat in cel mai recent numar al sau un studiu semnat de doi cercetatori canadieni referitor la un cuib de dinozauri. Cuibul respectiv a fost descoperit in roci sedimentare cu o varsta de aproximativ 77 milioane de ani, ceea ce le incadreaza perioadei Cretacic tarziu.
24.VIDEO De ce se inunda Venetia? Pe data de 1 decembrie a acestui an, Venetia era inundata in  proportie de 90% de apele lagunei. Era efectul cresterii nivelului apei in laguna la cota 1,56, adica 1 metru si 56 de centimetri peste nivelul mediu al apei de aici. Acqua alta, adica acest fenomen prin care nivelul apei se ridica peste cotele normale, a dus la inundarea majoritatii strazilor si pietelor. Vestea a facut rapid turul agentiilor de presa din intreaga lume. Au urmat stiri alarmante, iar imaginile filmate au reaprins dezbaterile despre fragilitatea acestui oras. Putine au fost insa institutiile de presa din lume care au cautat sa explice ce s-a intamplat de fapt pe 1 decembrie la Venetia.
25.INTERVIU Mihnea Bostina, Harvard University: Cum au modelat razboaiele evolutia speciei umane? De ce merg oamenii la razboi? Iata una dintre intrebarile la care au incercat sa raspunda specialistii din mai multe domenii, de la psihologi si istorici la biologi evolutionisti, care au participat recent la o dezbatere organizatade catre Universitatea din Eugene, statul american Oregon. Subiectul central al acestei dezbateri a fost “cum au modelat razboaiele evolutia speciei umane”.  In discutii au fost utilizate argumente pro si contra mai vechii teorii privind selectia la nivel de grup. Pe marginea acestei teorii am stat de vorba cu Mihnea Bostina, de la Universitatea Harvard din Statele Unite.
26.Noi specii ies la iveala in adancurile oceanelor sudului Printre noile specii recent descoperite in partea sudica a oceanelor este si o specie de caracatite. Aceasta este considerata de catre biologii marini drept cea mai apropiata de stramosul comun al caracatitelor care traiesc azi in zonele abisale, care ar fi trait in oceanele din apropierea Antarcticii acum mai bine de 30 de milioane de ani.
27.Cand dispare gheata din Oceanul Arctic  Faptul ca banchiza polara a Oceanului Artic se reduce nu mai este demult un secret pentru nimeni. Un mare semn de intrebare privea insa modul in care variaza volumul total al ghetii in aceasta zona. Si asta pentru ca cele mai multe dintre tehnicile utilizate pana de curand analizau doar extinderea ghetii si modul in care varia aceasta. Aproape nimic nu era cunoscut in legatura cu variatia grosimii ghetii. In jurul argumentului au aparut in ultimii ani mai multe controverse.Citeste si un interviu pe acest subiect cu Roxana Bojariu, seful Grupului de Cercetari Climatice din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.
28.Noi descoperiri intregesc imaginea Pamantului acum 100 de milioane de ani: Dinozaurul cu pene Un articol publicat spre finele lunii trecute de catre prestigioasa revista de paleontologie Palaios si preluat de catre cateva dintre cele mai importante redactii de stiinta din lume anunta descoperirea unei adevarate “Sali de bal” a dinozaurilor. Descoperirea a fost facuta de catre doi paleontologi nord-americani, Winston Seiler si Marjorie Chan, de la Universitatea Utah, si aduce noi informatii referitoare la un interval putin cunoscut din istoria dinozaurilor – Jurasicul timpuriu, o perioada de timp cuprinsa intre acum 200 si 175 de milioane de ani.
29.Halloween: forme ciudate din spatiul extraterestru Presa de popularizare a stiintei celebreaza si ea Halloween. Editia on-line a prestigioasei reviste New Scientist a pregatit o galerie cu imagini – mai mult sau mai putin ciudate – dar cu siguranta spectaculoase - din spatiul extraterestru. Inspaimantatoare sau nu, aceste imagini au atras atentia specialistilor  - si nu numai – in ultimii ani.
30.Modelul computerului molecular care isi face calculele in interiorul unei celule vii Un articol recent publicat de catre prestigioasa revista Science si preluat de catre Newscientist arata ca 2 cercetatori de la California Institute of Technology au creat modelul unui calculator molecular, alcatuit din molecule de ARN, care ar putea functiona intr-o celula vie. Maung Nyan Win si Christina Smolke de la Caltech au creat un dispozitiv pe baza ARN (acid ribonucleic –alaturi de ADN unul dintre acizii nucleici) care functioneaza ca o poarta logica. Aceasta ar permite rularea unor operatii logice in interiorul celulelor vii, ceea ce ar insemna inca un pas spre aparitia calculatoarelor moleculare performante.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by