Articole scrise de Adrian Luca


1 - 30 din 43 rezultate
1.Uitați de urs! Vânătoarea de elan e senzația momentului (dincolo de orice dubiu fiscal) O întrebare de bază în analizele financiare este who bears the costs and the risks? În traducere – cine suportă costurile și riscurile? Dar cum procedezi când în joc e chiar the bear (ursul)? Un prim benchmark/reper vine chiar din legea vânătorii (L 407/2006, cu modificări) unde găsim ”valoarea de despăgubire în cazul unor fapte ilicite pentru speciile la care vânarea este interzisă”. În dreptul ursului valoarea e de 40.000 de euro, stabilită încă din 2006, păstrată și în varianta din 2015.
2.Deocamdată avem două stele la impactul cu Europa. Și o intrebare de la Bruxelles: Voi nu aveți nicio ambiție? Printr-o ciudată potrivire, miercuri 14 aprilie, taman când mașinăria noastră politică intra pe contrasens, de undeva de pe lângă Bruxelles ne venea următoarea întrebare: Unde vă e ambiția? Și completarea – Voi chiar nu știți ce vine?! Comunicatul de miercuri al EuroNCAP privind cele două stele obținute la testele de siguranță de noile modelele Sandero Stepway/Logan ale mărcii auto naționale seamănă, de fapt, cu un rating acordat integrării noastre europene, ca economie, ca societate, chiar.
3.Bugetul pe 2021: de la populisme la parașuta perseverenței În sfârșit Bugetul pe 21 a plecat din Parlament și o ia la pas prin țară. Unii îl văd purtând sandalele de aur ale reformei, ceilalți îl văd desculț. Bravură populistă inutilă și de-o parte și de alta. Se spune că este primul buget care iese exact în forma dată de Guvern, pentru că majoritatea parlamentară nu a considerat niciunul din snopul de amendamentele ale opoziției ca fiind util.
4.TREI ÎNTREBĂRI. Pentru o doză de optimism-hibrid, nu căutați pe Google! Se spunea odată că dacă un subiect nu e în presă nu există. Nu era adevărat 100% nici în vremea presei tradiționale, cu atât mai puțin acum, când fiecare e cu presa lui, cu bula lui. Din când în când, cum ar fi la alegerile tocmai încheiate, descoperim că există zăcăminte, ca să zic așa, pe care presa/presele/bulele le ignorau. Dar așa cum stau lucrurile, subiectul de care vorbesc o să înceapă să existe din plin peste patru ani, în orice caz, la următoarele alegeri.
5.Și de ce n-ar fi ANAF prietenul nostru? Vreodată, post-pandemie, cândva, oricând… Într-o zi obișnuită din aceste vremuri, când pagina de știri începe cu ”cel mai grav bilanț zilnic de …” și știm cu toții despre ce e vorba, găsesc ceva mai jos o non-știre … ”Niciodată nu o să fie prietenii noștri ANAF”. Semnat – Ministrul de Finanțe. Da, cu toții știm, din calitatea noastră implicită de contribuabili, că vorbim aici de o non-știre: ANAF nu e prietenul nostru!
6.De ce pandemia e o ocazie unica să ne găsim un loc în Europa chiar dincolo de Spargelzeit Lumina crudă a pandemiei ne face să percepem realitatea fără mască. Înainte să fim prima țară unde o să se depoziteze rezerva strategică a UE de materiale pentru urgențe medicale (cum am aflat săptămâna trecută), suntem depozitul de brațe de muncă pentru urgențe agricole al UE. În definitiv, e și acesta un statut: îi putem zice țara care se bucură de Spargelzeit (vremea culesului sparanghelului în Germania)!
7.Frate-frate, dar brânza e pe bani (și albastră): neînțelegerile principiale dintre greii NATO au și origini fiscale! Celor care nu le miros bine tensiunile dintre greii NATO, verbalizate mai ales acum, la a 70-a aniversare, le recomand un duș rece care se servește de ceva timp încoace în fiscalitatea globală. Până la urmă, dacă vorbim de o structură de 70 de ani, e nevoie, pe ici pe colo, de resetări (că tot e la modă). Dar pe partea de sisteme de securitate îmi imaginez că e mai simplu – nimeni nu se apucă să mute peste noapte baze aeriene, navale și altele asemenea. În schimb, mișcări de forță se întâmplă sub ochii noștri în sistemul de fiscalitate, cel care în decada următoare va împlini nu 70, ci 100 de ani.
8.Topirea Groenlandei și partea nevăzută a scandalului Trump vs. Danemarca. O perspectivă fiscală! Cu o săptămână în urmă, Groenlanda era protagonista unei știri care trecea neobservată, considerându-se, probabil, că ține de noua normalitate – într-o singură zi, de pe insulă, s-au topit 12,5 miliarde de tone de gheață! Dacă ne plac comparațiile, vorbim de o cantitate suficientă cât să acopere întreg statul Florida sub 12 cm. de apă sau toată Danemarca să fie sub jumătate de metru de apă.
9.Ce bătălie fiscală s-a angajat să câștige noul șef al Executivului de la Bruxelles E ușor să-i taxezi pe politicieni pentru vorbele pe care le livrează cu înflăcărare. Ieri, președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, transmitea un tweet pentru a ne informa că ”Sunt un fanatic al integrării Europene, (…) Ursula von der Leyen vobește serios când spune că va lupta cu pasiune pentru unitatea și puterea Europei”. Peste câteva ore, dna Von der Leyen, în calitate de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene, avea să preia pasiunea pentru a-i convinge pe eurodeputații sceptici – ”oricine vrea să vadă o Europă puternică, care crește și înflorește, va găsi în mine un pasionat aliat în lupta sa”.
10.Europa care va veni … și nu știm unde ne va găsi (nu doar fiscal!) Diplomația are și ea limitele ei. ”Mai mulți colegi au arătat că suveranitatea fiscală este de primă importanță pentru statele membre (…) Vorbim de un subiect sensibil”. (Eugen Teodorovici, președinte în exercițiu al Consiliului Economic și Fiscal, ECOFIN). ”Multe state membre au salutat decizia Comisiei de a iniția dezbateri pe acestă temă. E adevărat, opiniile au fost foarte diverse, ceea ce înseamnă că e nevoie de mai multe discuții” (Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene). Cu aceste declarații laconice, ne putem face o idee despre ce s-a întâmplat în partea ne-publică a ședinței ECOFIN din 12 februarie...
11.Uitați de ”Ordonanța lăcomiei”: vine bugetul angajamentelor-aisberg! Cu toții suntem cu ochii pe buget în aceste zile. ”Cu ochii ca pe butelie” aș zice folosind o expresie clasică, dar, în vremuri atât de inovative precum începutul lui 2019, mai că aș zice ”cu ochii ca pe aisberg”. Figura de stil mi-a fost inspirată chiar de Finanțe, via ANAF, printr-un comunicat cât un aisberg numit ”Operațiunea Iceberg” (sic). Voi încerca o scurtă analiză pe acel text ceva mai jos, dar deocamdată mă grăbesc să semnalez o greșeală cu privire la acest buget, care sper să fie doar de redactare, astfel încât factorii de decizie să mai aibă timp să o elimine.
12.Bormașina și evaziunea. De ce e nociv târgul ”bani contra închisoare”? Maramureșean convins și mare amator de plăcinte neaoșe (”crețe”), din cele pe care le făcea bunica de o prindea noaptea la cât frământa aluatul, mi-a lăsat un gust amar știrea virală cu bormașina de la Baia Mare. Așadar, la celebrul Festival al Castanelor, un comerciant de plăcinte cu brânză este prins pe camera video de către un internaut că, în spatele gheretei, frământa aluatul folosind nici mai mult nici mai puțin decât o bormașină pe post de mixer. Reactia autorității locale de Protecția Consumatorului: a dat o amendă-record de 30.000 de lei,
13.Frumoasă lovitura guvernului de (de)tensionare a investitorilor, dar cum rămâne cu … ceteris paribus? De când Finanțele ne-au dat de înțeles că se discută de eliminarea salariului minim pe economie, cel puțin pe partea privată, mă macină o întrebare – dacă acum o jumătate de an ar fi fost valabilă măsura, atunci, ceteris paribus (restul condițiilor rămând neschimbate), ar fi ales Mercedes să facă noua investiție de 1 miliard de euro în România și nu în Ungaria? Răspunsul e ușor de intuit, având în vedere că Mercedes alegea Ungaria și în 2008, chiar dacă la noi salariul minim era sub 150 de euro.
14.Și totuși se învârte (în Italia): politica poate să o ia razna, dar măcar administrația să-și facă treaba! ”Piețele o să-i învețe pe alegătorii italieni să voteze corect!”. Probabil că nu se putea ceva mai incorect din punct de vedere politic decât această observație de acum două zile a comisarului german Oettinger (responsabilul cu bugetul UE), preluată de presa italiană. A fost ca o petardă aruncată din sală pe o scenă deja în flăcări unde se joacă o operă politică clasică italiană.
15. Adevărata revoluție fiscală chiar vine! De la Bruxelles Joi 15 martie, in jurul pranzului, s-a produs un cutremur. Previzibil, dar tot cutremur - s-a aprobat in Parlamentul European (PE) cu o larga majoritate proiectul istoric al CC(C)TB. Mai ramane asadar etapa Consiliului European si acest CC(C)TB devine prezent. Dar ce va sa zica aceste litere? Iata o intrebare legitima, in conditiile in care, de trei ani de zile, de cand Bruxelles-ul a (re)pus acest subiect vechi pe agenda publica europeana, Bucurestiul, prins cu explicarea micilor-mari "revolutii" fiscale de acasa, n-a gasit timp pentru nicio minima informare a propriei opinii publice pe marginea a ce va sa vina.
16.Intrebarile viitorului apropiat: guvernul pica, inovatiile fiscale raman? Astazi, despre discreta ordonanta "premii la inspector din amenzi la contribuabil" Ianuarie 2007. Ziarul londonez Times afla, in baza legii accesului la informatiile publice, ca angajatii performanti ai Fiscului (HMRC) pot primi intre 1,8-3% bonus la salariu. Oficial, nu se facea nicio legatura intre inspectii/amenzi si bonusuri. Dar, neoficial, Marea Criza batea la usa si pentru britanici era un semnal ca "daca bonusul acesta este corelat cu taxele colectate, ducand la inspectii supra-zeloase si nerezonabile, atunci contribuabilii ar trebui sa fie extrem de ingrijorati".
17.Cum aplicam directiva pentru limitarea deducerii dobanzilor: de la "copy-paste" la "mai catolici decat Papa" Acum o luna, Guvernul trimitea la Camera Deputatilor o nota prin care solicita respingerea proiectului "Transpunerea Directivei (UE) 2016/1164..." In deja celebrul pachet de modificari fiscale care tine capul de afis de cateva zile, s-a inclus si noua forma a acestei Directive 1164 (mai cunoscuta ca ATAD, de la tax avoidance). Pe scurt, este vorba de o directiva cu impact direct asupra impozitelor platite de o companie, prin supra-reglementari (pentru ca, evident, nu lipseau reglementarile nici pana acum) asupra tranzactiilor intra-grup, cele susceptibile, acuzate, vanate, cum preferati, de erodarea bazei de impozitare si mutarea profiturilor (celebrul acronim BEPS).
18.Macron ne aduce o noua Europa. Ne integram sau doar... aderam? Parisul a avut grija sa ne transmita din timp ca tanarul si ambitiosul presedinte francez are o tinta precisa in turneul sau din acesta saptamana prin Est, care va include si Bucurestiul pentru cateva ore: modificarea directivei europene privind angajatii detasati [1]. Subiectul nu e nou, a revenit si la ultimele alegeri prezidentiale din Franta si, de fapt, apare ori de cate ori economia merge prost, cand devine apasatoare concurenta pe locuri de munca - angajatii din Vest ii acuza pe cei din Est ca, prin salariile lor low-cost fac dumping social (pardon pentru englezisme, dar si francezii le folosesc)
19.Vara europeana: italianul se bate pe taietei cu francezul, francezul se bate pe barci cu italianul, romanul se bate singur Astazi, 1 august, se consuma un episod cu o semnificatie aparte in constructia acelui meniu unic care se cheama noua Europa. Dupa ce saptamana trecuta Franta si-a nationalizat strategic cel mai mare santier naval (STX-Saint Nazaire) doar pentru a nu lasa pachetul majoritar pe mainile constructorului italian concurent Fincantieri, ministrul francez al Economiei se intalneste la Roma cu omologul sau pentru a gasi o solutie impaciuitoare, o mediere europeana intre interesele nationale.
20.Ne tine sistemul pentru noua loterie fiscala? In asteptarea unei dezbateri reale pe tema impozitului pe venitul global Pana de curand, mergand la mine, in Maramures, tot mai auzem de cate un cunoscut care strange bonuri, se chinuie sa le puna in ordine si, cand e tragerea, le ia din nou la mana, sa vada daca are si el suma si data castigatoare. Trebuie sa simti ca te-ai chinuit, daca tot vrei sa castigi, nu-i asa? Azi nu mai aud de asa ceva ¬ a obosit si omu sa mai tina atatea hartii, parca nici nu mai e atat de dornic sa se mai certe cu vanzatorul care uita sa-i dea bon. Apoi, dupa cum se vede, a obosit si sistemul, care merge din inertie, nu mai da nici macar un mesaj motivational.
21.Tara, tara vrem... consultanti si salariu minim de 2,000 de euro Ideea asta cu impozitul pe gospodarie (IVG) pare o stire de cateva zile, dar ea sta linistita si asteapta, din ianuarie, aruncata intr-un colt al programului de guvernare, la capitolul Politici macro, subcapitolul Competenta. Ce asteapta? Scrie chiar in program ¬ o dezbatere (mai multe) de cum se va face: ¬Arondarea populatiei la consultantii fiscali precum si functionarea acestora se va face prin Hotarare de Guvern in urma dezbaterilor publice¬.
22.Ce sa invatam din Brexit: ramanem in Europa, dar nu ca simpli iepuri! "Dati iepurilor mai mult spatiu". Asa suna o recomandare pusa chiar in titlul unui comunicat venit zilele trecute de la Parlamentul European. E vorba de o rezolutie care cere Comisiei Europene sa impuna reglementari pentru cresterea standardelor de viata pentru iepuri, asa cum exista deja pentru gaini, porci si vaci. Fermele tip gradina vor avea intre altele efecte in reducerea consumului de antibiotice pentru protectie sanitara, deci si friptura la tava va fi mai sanatoasa.
23.Opinie. Europa cu doua viteze ne duce spre ... "singura solutie"! Poate parea paradoxal, dar eu sunt optimist de cate ori revine stirea privind discutiile serioase (daca nu chiar oficiale) care se poarta pe culoarele marilor capitale europene privind o "UE cu doua viteze". Cu cat mai serioase, cu atat mai bine, pentru ca face ca statutul de membru UE sa devina un subiect care merita comentat, poate chiar dezbatut, de fapt - sa devina un subiect.
24.Pescuit sportiv in Europa: cum integram stiuca romaneasca alaturi de crapul european? Astazi este deja un lucru comun in toata Europa, de la vest, la est, de la nord la sud, sa se arate cu degetul la multinationalele care fac BEPS (base erosion and profit shifting - erodarea bazei de impozitare si mutarea profiturilor) dupa formula consacrata de OECD. Atacul e deja declansat - Londra, Paris vs. Google, Bruxelles vs. Apple, Bruxelles vs. Fiat etc. Cu bugetele secatuite, autoritatile statelor membre, incurajate de cele europene, sunt hotarate nu numai sa arunce navodul ba chiar sa electrocuteze sistemul fiscal actual: noi reguli de transparenta, noi reguli de alocare a profiturilor de pe urma tranzactiilor intra-grup ale multinationalelor.
25.Atentie la experimentele americane "I 1433" si Toblerone! Poate invatam ceva Incep cu o nota - acest comentariu nu e despre stirea de peste Ocean pe care inca o intoarcem pe toate fetele de trei zile incoace. Dar experimentele de care vreau sa va vorbesc sunt reale, chiar americane, si s-au petrecut tot acum cateva zile. Sunt experimente care poate ne dau o alta perspectiva asupra unui alt experiment, de data asta de pe la noi, de care voi vorbi in partea a doua a comentariului si anume cresterea abrupta a salariilor bugetarilor.
26.Cum transpune tara lui copy-paste noua revolutie fiscala europeana! Poate ca nici revolutiile nu mai sunt azi ce erau odata - sunt previzibile si chiar anuntate. Un lucru insa tot nu se schimba: propaganda si emotiile. Propaganda e de la ei, emotiile, de la noi. Si tocmai pentru a nu ne pierde de tot in vartejul evenimentelor europene si autohtone produse pe 25 octombrie 2016, o sa incerc o sistematizare. Iata despre ce puteti citi in acest text: Despre o reclama la un produs care schimba tot ce stiai pana acum despe fiscalitate in UE. Produsul se va vinde sub sloganul: e bun pentru Europa si, asa cum va puteti imagina, nu vine pe gratis;Despre ziua in care la Bucuresti se transpune cu copy-paste o directiva europeana pe care oricum Bruxelles-ul a hotarat sa o modifice;Despre cum sa ai grija ce-ti doresti de la politicienii romani (unitate, viteza de reactie, inovatie/imaginatie), ca nu se stie la ce se (mai) poate ajunge.
27.Dolar cu dolar, euro cu euro, suntem in plin World Tax Fight. Simplii spectatori raman cu ... reflectia "E banc sau ce? Irlanda contesta decizia UE care cere lui Apple sa le dea inapoi (irlandezilor) peste 13 miliarde de euro?" se intreaba cititorul "Aramis", intr-un comentariu postat la stirea care a facut inconjurul lumii pe 30 august 2016. Nu-l cunosc pe Aramis, dar am retinut modul cum cititorul-muschetar isi incheie observatia cu celebra combinatie care exprima cel mai bine confuzia moderna (WTF?). Vrem nu vrem, cu totii suntem prinsi in acesta confuzie care poate fi deja numita World Tax Fight.
28.De ce se duce clasa muncitoare in paradis (fiscal)? "N-am mai vazut niciodata asa ceva. Parca suntem in scena clasica din Vrajitorul din Oz, cand tragi cortina si vezi cum vrajitorul actioneaza masina lui secreta". Am luat acesta remarca dintr-o stire care invada internetul in aprilie 2013. Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ) tocmai scotea la suprafata cea mai mare lada (ce zic eu? Container!) cu informatii ascunse despre masinaria de dincolo de cortina off-shore-urilor (adica a... paradisurilor fiscale).
29.Se joacă noul GO fiscal european! Avem și noi o strategie? Privitori sau nu ca la teatru la recentele partidele de GO dintre inteligența artificială AlphaGo și inteligența umană a multiplului campion mondial Lee Se-dol (scor final 4 la 1), cred că putem pleca acasă cel puțin cu o concluzie – Errare humanum est, perseverare diabolicum. Nu știu ce e acest AlphaGo, dar de greșit nu prea mai greșește, pentru că de câteva milioane de partide perseverează în a juca cu el însuși și a se perfecționa. Și vorbim de cel mai complex joc simplu inventant de om, despre care se spune că are spațiu de inventitivitate în mișcări cât nu are Universul atomi.
30.Sa dam tinerilor din administratie o sansa. Si ei vor schimbare! Am fost ieri la o conferinta pe teme de fiscalitate. Da, acel tip de întâlnire dintre specialiști (directori de taxe din companii, consultanți, responsabili din administrație) unde se dezbat chestiuni tehnice. Spre exemplu – am vorbit de taxarea inversă la TVA, de clauze anti-abuz, de accentul care se pune acum pe documentarea substanței economice a tranzacțiilor etc. etc…. chestiuni tehnice doar în ce privește aplicarea, pentru că ele sunt, în realitate, chestiuni politice.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by