Articole scrise de Adrian Benta


1 - 30 din 34 rezultate
1.​ANALIZĂ Ordonanța facilităților din construcții se aplică din 20 iulie. Documentul extinde, reformulează și clarifică modul în care sunt acordate facilitățile fiscale. Vezi în text și alte facilități fiscale primite de salariații din construcții Așa cum HotNews a scris aici, vineri a apărut în Monitorul Oficial OUG nr. 43/2019 care extinde, reformulează și clarifică modul în care sunt acordate facilitățile fiscale pentru salariații angajați în sectorul construcțiilor. De asemenea, sunt reformulate și clarificate mai multe domenii reglementate de OUG nr. 114/2018, cum sunt programele de finanțare a unor proiecte din mediul rural, programele de dezvoltare a unor stațiuni balneare sau procedurile privind parteneriatul public-privat. Ordonanța se aplică începând cu data de 20 iulie 2019. Vezi în text și alte facilități fiscale în domeniul construcțiilor, primite de salariați.
2.Avantajele fiscale ale cooperativei agricole sau ale membrilor cooperatori. În doar 4 întrebări și răspunsuri În luna ianuarie 2019, prin Legea nr. 21/2019 au fost modificate și reglementate facilitățile fiscale de care beneficiază o cooperativa agricolă, respectiv membrii cooperatori. Cooperativele agricole și cooperatorii beneficiază de câteva facilități fiscale, printre care scutire la plată a impozitului pe profit pentru 5 ani de la înființare pentru cooperativele ce au ca obiect de activitate producția agricolă care produce material genetic sau o activitate de creștere sau reproducție. Pentru celelalte cooperative scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani se face în limita unei cifre de afaceri anuale de 3.000.000 euro.
3.Patru modificări fiscale legiferate joi de Guvern care intră în vigoare într-o săptămână În Monitorul oficial de joi a fost publicată OUG nr. 31/2019, care reglementează mai multe proceduri distincte de foarte mare interes public: modifică termenul de plată pentru impozitele generate de venituri extrasalariale realizate în perioada 2014- 2017, anulează contribuția la asigurările de sănătate pentru venituri extrasalariale realizate de persoane fizice din perioada 01 iulie 2015- 31 decembrie 2017 și aplică o cotă de TVA de 5% pentru mai multe sortimente de alimente începând cu data de 01 iunie 2019. De asemenea, pentru restituirea taxei de primă înmatriculare, se fac transferuri de fonduri bugetare.
4.Modificări în domeniul TVA. Este reglementat regimul TVA pentru cupoanele valorice și mai bine definit regimul serviciilor electronice ​În Monitorul Oficial de ieri 17 aprilie 2019, s-a publicat Legea nr.60/2019, ce aduce modificări importante în domeniul TVA. Este reglementat regimul TVA pentru cupoanele valorice. De asemenea, regimul serviciilor electronice este modificat și mai bine definit.Vezi aici documentul apărut în Monitorul oficial.
5.În timp ce apasă pedala discursului naționalist, ​Guvernul acordă scutiri de impozite doar companiilor nerezidente care se implică în organizarea Campionatului European de Fotbal din anul 2020 În Monitorul oficial de joi 21 martie 2019, a fost publicata OUG nr. 18/2019, ce modifică reglementarile fiscale prin care se acordă scutiri de impozite pentru persoanele juridice si fizice nerezidente, implicate în organizarea Campionatului European de Fotbal din anul 2020, unde România are calitate de organizator. Aceste persoane juridice si fizice nerezidente sunt scutite de impozitul pe venit, impozitul pe profit sau alte impozite datorate în calitate de nerezidenți, pentru activitatile de pregătire, organizare și desfășurare a Campionatului European de Fotbal din anul 2020.
6.Finanțele se încurcă în termene. Mulți contribuabili își pot pierde bonificația de 5% pentru depunerea declarației unice în format electronic Declarația unică este reglementată prin OUG nr. 18/2018 publicată în Monitorul oficial nr. 260 din 23.03.2018. aceasta este depusă de persoanele fizice ce realizează venituri de natură extra salarială (activități independente, profesii libere, venituri din dividende, venituri din alte surse, etc). Desigur, depunerea declarației ține cont de situația personală a fiecărui contribuabil ce a realizat astfel de venituri, nu toți având obligația completării tuturor secțiunilor, nefiind obiectul analizei.
7.Amnistia fiscala care ii vizeaza pe vanzatorii de imobile "pe persoana fizica" a aparut in Monitorul oficial Joi a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 29/2018, care se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat vanzari de imobile in calitate de persoana fizica si care au achitat impozitul pe venitul din cedarea proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Aceasta lege vine si acorda o amnistie persoanelor fizice ce au platit impozitul pe venitul din cedarea bunurilor din patrimoniul personal, dar prin natura tranzactiilor multiple repetitive si cu caracter economic, acestea s-au comportat ca si persoane fizice ce desfasoara activitati independente. Legea dispune amnistia asupra tranzactiilor efectuate pana la data de 30 iunie 2017.Vezi aici documentul din Monitorul Oficial.
8.Noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale aplicabile din luna ianuarie 2018 In Monitorul Oficial din data de 12 ianuarie 2018 s-au publicat noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale aplicabile din luna ianuarie 2018, avand in vedere modificarile fiscale ce au intervenit in legislatia asigurarilor sociale. Normele sunt foarte vaste si impun si cunostiinte tehnice. Am selectat reglementarile semnificative din punct de vedere financiar – contabil.Vezi aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
9.Au aparut Normele la legea care obliga comerciantii sa se doteze cu cititoare de carduri. Vezi in text o sinteza atat a noilor modificari, cat si a celor existente. In Monitorul Oficial de vineri(05 ianuarie 2018) s-a publicat HG nr. 949/2017 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Reamintim faptul ca legea ce obliga comerciantii sa se doteze cu cititoare de carduri este in vigoare. In analiza de astazi am facut o sinteza atat a noilor modificari, cat si a celor existente.Vezi aici documentul legislativ
10.Trei noutati de care trebuie sa tii seama atunci cand iti depui declaratia privind impozitul anual pe venit si contributiile sociale Recent, a fost publicat in Monitorul oficial Ordinul ANAF nr. 3726/decembrie 2017 - Ordin pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit si contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Acesta reglementeaza modul in care se vor depune declaratiile 205 - impozitul pe veniturile persoanei fizice si 207 - impozitul datorat de  nerezidenti in Romania si 201 - declaratia cu veniturile realizate in strainatate. Va recomandam mare atentie la depunerea declaratiei 207,  intrucat aceasta este o declaratie informativa, iar nedepunerea se sanctioneaza cu amenzi mari.Vezi aici documentul aparut in Monitorul oficial.
11.Asteptarile fiscale neindeplinite si urgentele perioadei Mai sunt 10 zile pana la inchiderea exercitiului financiar 2017, iar pentru contribuabili regasim situatii tensionate in sensul ca nu stiu cum vor proceda de la 01 ianuarie 2018, una fiind prezentata in spatiul public si alta fiind realitatea fiscala publicata in Monitorul Oficial. Ele sunt cel putin 5: majorarea plafonului de scutire de TVA, sistemul de plata defalcata a TVA, transferul asigurarilor sociale de la angajator la salariat, asigurarile sociale pentru contractele cu timp partial si negocierea transferului asigurarilor sociale de la angajator la salariat pentru angajatorii cu un numar mai mic de 20 de salariati. Sa parcurgem aceste cateva situatii ce trebuie rezolvate foarte rapid in sensul celor comunicate public.
12.Plata contributiilor sociale in cazul contractelor part-time Incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2017 conform OG nr. 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal, angajatorii datoreaza plata contributiei la pensii si sanatate pentru contractele de munca cu timp partial, calculata la o baza egala cu valoarea salariului minim brut garantat in plata, cand salariatii realizeaza venituri salariale brute intr-o suma mai mica decat salariul minim brut. Majorarea bazei de calcul se aplica doar pentru cheltuiala angajatorului si nu pentru contributia individuala a salariatului. Vezi aici documentul aparut in Monitorul Oficial.
13.​10 modificari punctuale ale Codului de procedura fiscala. Unele au intrat deja in vigoare, altele urmeaza sa intre Anul acesta au aparut 89 de acte normative in domeniul fiscal, ingreunand prin volumul lor activitatea departamentelor de contabilitate si compliance din companii. Recent, in Monitorul oficial a aparut OG nr. 30/2017 ce modifica Codul de procedura fiscala. Unele prevederi au intrat in vigoare la momentul publicarii ordonantei, iar altele vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2018.Consulta aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
14.Plata defalcata a TVA in 10 intrebari si raspunsuri In Monitorul oficial de joi 31.08.2017 s-a publicat OG nr. 23/2017 privind sistemul de plata defalcata a TVA cunoscut ca sistem split TVA. Pentru aplicarea acestuia trebuie alocate de catre persoanele impozabile un volum consistent de resurse financiare si uman. In cazul firmelor neinregistrate in scopuri de TVA , ele vor aplica sistemul de plata defalcata a TVA cand achita facturile catre furnizori inregistrati in scopuri de TVA. Nu sunt obligate sa aplice acest sistem persoanele ce desfasoara activitati independente sau profesii libere ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. Persoanele fizice obisnuite nu se afla nici ele in sfera acestei ordonante.Vezi aici OUG 23/2017, asa cum a aparut in Monitorul oficial.
15.Procedura scutirii de impozit pentru darea in plata cand aceasta se realizeaza ca urmare a deciziei instantei de judecata In Monitorul Oficial de miercuri s-a publicat OPANAF nr. 2399/2017 privind masura scutirii de impozit pentru darea in plata cand aceasta se realizeaza ca urmare a deciziei instantei de judecata. Totodata, actul normativ adopta si procedura restituriii impozitului cand este impusa de lege.Consulta aici documentul aparut in Monitorul oficial.
16.​Cele mai recente schimbari ale Codului fiscal, publicate vineri.  Adrian Benta: Sunt multiple implicatii fiscale si o consideram cea mai importanta modificare normativa din ultimul timp ​In monitorul oficial de ieri nr. 0584/21.07.2017 s-a publicat Legea nr. 177/2017 ce modifica Codul fiscal. Sunt multiple implicatii fiscale si o consideram cea mai importanta modificare normativa din ultimul timp. Legea nr. 177/2017 aduce 8 modificări foarte importante Codului fiscal, pe care le vom detalia mai josVezi aici documentul publicat in Monitorul Oficial.
17.Luni a aparut OpANAF privind aprobarea formatului deciziei de impunere pentru contributia la pensii si sanatate In Monitorul Oficial nr. 564 de luni s-a publicat OpANAF  nr. 1964/2017 privind aprobarea formatului deciziei de impunere - Formular 630 pentru contributia la pensii si sanatate. Tinand cont ca nu au fost trimise cam de mult astfel de decizii (de mai bine de 5 ani) ar trebui sa ne pregatim pentru primirea unui astfel de formular. Documentul adopta decizia de impunere anuala pentru plata contributiei de asigurari de sanatate si contributie la pensii pentru acele persoane la care calculul este facut de autoritatea fiscalaConsulta aici actul normativ aparut in Monitorul oficial
18.A aparut legea care modifica legea uceniciei. In esenta, angajatorii ce incadreaza ucenici primesc o suma majorata de bani de la buget pentru fiecare ucenic incadrat In Monitorul Oficial nr. 554 de miercuri s-a publicat Legea nr. 164/2017 ce modifica legea uceniciei. In esenta, angajatorii ce incadreaza ucenici primesc o suma majorata de bani de la buget pentru fiecare ucenic incadrat. Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie. Programul de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca constituie parte integranta a contractului de ucenicie. Ucenicia la locul de munca se adreseaza persoanelor interesate, cu varsta de peste 16 ani (care doresc sa se concentreze pe invatare pornind de la situatiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii direct la locul de munca) dar si angajatorilor care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de munca declarate vacante.Consulta aici actul normativ.
19.Firmele private sunt scutite de la intocmirea raportarii datoriilor cu scadenta depasita cu mai mult de 30 de zile In Monitorul Oficial au fost publicate recent mai multe acte normative in domeniul financiar-contabil, printre care si Legea nr. 155/2017 privind declararea datoriilor cu scadenta. Documentul scuteste operatorii economici de drept privat la intocmirea situatiei/raportarii datoriilor cu scadenta depasita cu mai mult de 30 de zile, raportare prevazuta initial in OUG nr. 77/1999 modificata prin OUG nr. 22/2016. Vezi aici documentul aparut in Monitorul oficial.
20.Peste o saptamana intra in vigoare noile conditii de acordare a scutirii pe venitul din salariile programatorilor. Vezi in text conditiile in care se acorda scutirea In Monitorul oficial de joi (22.06.2017) s-a publicat OMFP nr. 703/2017 cu noile condiții de acordare a scutirii pe venitul din salarii de care beneficiaza programatorii. Scutirea este prevazuta la art. 60 pct 2 din Codul fiscal, iar conditiile de aprobare sunt adoptate prin prezentul ordin, care intra in vigoare la data de 01.07.2017. Principala modificare consta in faptul ca se revine la o situatie existenta si in primii ani de aplicare a acestei scutiri in sensul ca scutirea de impozit este conditionata de justificarea realizarii de venituri din cesionarea programelor de calculator, pentru suma de minim 10.000 Eur, pentru fiecare persoana ce beneficiaza de scutire, cu exceptia la angajatorii nou infiintati ce sunt scutiti de aceasta obligatie in anul infiintarii si in anul urmator.Vezi aici documentul aparut in Monitorul Oficial
21.Au aparut in Monitorul oficial schimbarile la Codul Fiscal care intra in vigoare din 17 iunie. Vezi in text principalele 3 modificari In monitorul oficial de miercuri (14.06.2017)a fost publicata Legea nr. 136/2017 ce modifica Codul fiscal. Documentul intra in vigoare in data de 17 iunie 2017, cu exceptia prevederilor referitoare la impozitul pe venitul din salarii obtinut de cercetatori ce se va aplica incepand cu salariile lunii Iulie 2017. In esenta sunt reformulate sau modificate reglementari din Codul fiscal pentru urmatoarele categorii de situatii fiscale: a) Scutirea la plata impozitului pe venitul din salarii pentru acei salariati ce efectueaza activitati de cercetare - dezvoltare, b)  Marcarea un banderole sau  marcaje a unor produse accizabile, si c) Restituirea unor accize pentru operatori economici ce efectueaza exporturi.Consulta aici documentul integral
22.Noua procedura de comunicare la banci a documentelor de executare silita emise de autoritatile fiscale Incepand cu data de 12 Iunie 2017 comunicarea actelor de executare emise de autoritatile fiscale catre institutiile financiare se va face doar in format electronic, potrivit prevederilor OMFP nr. 691/2017, care intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in monitorul oficial.Consulta aici documentul oficial
23.Noul format al declaratiei de inregistrare fiscala/mentiuni- formular 010: la urmatoarele depuneri ale formularului, se va declara la ANAF persoana ce conduce contabilitatea pe langa impozitele din vectorul fiscal In Monitorul oficial de ieri 10.05.2017 a fost publicat OpANAF nr. 1382/2017 cu noul format al declaratiei de inregistrare  fiscala/mentiuni- formular 010. In esenta, la urmatoarele depuneri ale formularului, se va declara la ANAF persoana ce conduce contabilitatea pe langa impozitele din vectorul fiscal.Puteti consulta aici documentul aparut in Monitorul oficial.
24.Veniturile din salarii si pensii pot fi executate silit doar in procedura Codului de procedura civila. Practic procedura fiscala se subroga procedurii civile In Monitorul oficial din 02.05.2017 a fost publicata Legea nr. 82/2017 ce modifica OUG nr. 84/2016 privind modificarea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala. Cu acesta oacazie se instituie faptul ca veniturile din salarii si veniturile din pensii pot fi executate silit doar in procedura Codului de procedura civila. Practic procedura fiscala se subroga procedurii civile.Consulta aici documentul publicat in Monitorul oficial.
25.Noua procedura de depunere a declaratiei la fondul de mediu. Aceasta se depune si in perioada cand nu se datoreaza vreo suma In Monitorul oficial nr. 288 a fost publicat Ordinul Ministerului Mediului nr. 591/2017 prin care se reglementeaza o noua procedura de depunere a declaratiei la fondul de mediu. Procedura este ampla si trebuie analizata in contextul reglementarilor de mediu. Din punct de  vedere declarativ se impune depunerea acestei declaratii si in perioada cand nu se datoreaza o obligatie - declarandu-se suma zero, respectiv lunar, trimestrial sau anual in functie de platitor si tipul obligatie pentru care se datoreaza obligatia la fondul de mediu. Pentru fiecare dintre aceste perioade depunerea declaratie se va face pana in data de 25 a lunii urmatoare perioadei fiscale.
26.Din februarie 2017 se pot deduce abonamentele medicale la calculul impozitului pe salarii. Studiu de caz pentru un salariu brut de 2500 lei. Domnul Geambilica Sictirescu este angajat ca bucatar la carciuma Adio Mama SRL cu un salariu brut lunar de 2.500 lei. Salariatul a achizitionat un abonament de servicii medicale, facturat lunar la pretul de 30 euro/luna, la cursul valabil la momentul emiterii facturii. Cunoscand faptul ca in luna februarie 2017, persoana fizica a lucrat intreaga luna - 160 ore, ca nu are alte persoane in intretinere, respectiv a achitat factura lunii februarie 2017 in data de 28 februarie pentru abonamentul medica, cursul fiind de 1 euro = 4,5 lei, ce salariu net va incasa aceasta persoana?
27.Din 1 august, cercetatorii beneficiaza de scutire la impozitul pe venitul din salarii La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicata in Monitorul oficial procedura efectiva de acordare a scutirii la impozitul pe venitul din salarii pentru persoanele ce lucreaza in activitati de cercetare-dezvoltare. Dupa unele statistici, mai exista circa 45.000 cercetatori in Romania, aceasta fiind o veste foarte buna pentru ei cat sipentru cei ce isi doresc o profesie in acest domeniuI. ncepand cu 1 august 2016, persoanele fizice ce efectueaza lucrari de cercetare-dezvoltare aplicata sau dezvoltare tehnologica beneficiaza de scutire la impozitul pe venitul din salarii in temeiul art. 60 pct. 3 din Codul fiscal.Vezi aici documentul publicat in Monitorul Oficial
28.Consultant fiscal: Daca esti mic proprietar de microintreprindere este mai bine sa devii asistat social Recentul proiect de modificare a Codului fiscal, a adus la suprafata cateva reglementari privind asigurarile sociale. Insa la o analiza mai atenta avem multe efecte bomba.  Daca esti mic antreprenor proprietar de microintreprindere ai de luat decizii! Te asteapta vremuri grele.
29.Impozitarea locuintelor detinute de veteranii de razboi? Unde este adevarul? Cine plastografiaza Codul fiscal? In spatiul mioritic, de curand s-a facut remarcat un razboi mediatic intre guvernul actual si unii membrii din fostul guvern pe seama la o situatie mizera, impozitarea cladirilor, terenurilor, mijloacelor de transport detinute de sotiile veteranilor de razboi. Plata impozitelor la primarie pentru aceste active este o tema meschina, din categoria "fiscalitatea nu este morala" dar daca este prevazuta in lege trebuie respectata. Daca este prevazuta in lege si nu un impozit inventat! Desigur nu imi doresc sa particip la aceasta disputa, insa consider corect ca publicul larg sa fie informat, mai ales ca din punct de vedere fiscal pot aprecia acest fenomen.  Asadar cine, ce se impoziteaza si cine este semnatarul legii?
30.Restituirea timbrului de mediu pentru autoturisme - decizia Curtii Europene de Justitie, cauza C-586/2014 - Budisan contra Romaniei, pronuntata in data de 09 iunie 2016 Actualele taxe de mediu introduse prin OUG nr. 9/2013 privind sume achitate la inmatricularea unui autoturism sunt in contradictie cu reglementarile comunitare. Contradictia cu reglementarea comunitara este generata de faptul ca se acorda diverse scutiri si nu se aplica unitar si nu pentru ca s-ar interzice la nivelul comunitatii o astfel de taxa. Sa detaliem.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by