Articole scrise de Victor Cozmei


1 - 30 din 4751 rezultate
1.Radiografia unui moment cu implicații strategice. Apropierea militară a Franței de România și miza marelui contract pe corvete. Câteva aspecte de reținut Franța sau Statele Unite? Nave militare construite în țară sau cumpărate de afară? Un nou contract G2G? O decizie cu impact strategic ce apasă zilele acestea pe umerii MApN, asta pentru că România și-a pus singură bețe-n roate - nu a fost în stare timp de șase ani să se decidă ce vrea concret și să semneze un contract, iar licitația pentru corvete s-a prelungit nepermis de mult și acum pare chiar împotmolită de-a dreptul. Într-un moment în care situația de la Marea Neagră e mai volatilă ca niciodată, iar nevoile militare ale Forțelor Navale Române sunt critice, amânarea la nesfârșit a unei decizii ar putea cântări decisiv.
2.​VIDEO Autostrada de Centură A0 la intersecția cu Autostrada Soarelui. De ce a fost suprimată banda de urgență și cum va arăta la final noul nod rutier Lucrările la autostrada de Centura A0, Lotul 1 în zona intersecției cu Autostrada Soarelui A2 au avansat destul de mult, iar printre elementele realizate se numără pilele viitorului pod al autostrăzii A0 peste A2, unele ridicate chiar aproape pe banda de urgență a autostrăzii Soarelui.
3.​VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Primul tronson pe care s-ar putea circula chiar de anul acesta / Primele segmente ale viaductului Tălmăcel s-au unit Primul tronson în lucru al autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, secțiunea 1 de la Sibiu la Boița se află la un stadiu fizic destul de avansat, iar pentru finalul anului 2022 există premisele pentru darea în trafic, chiar și dacă doar în sistem half-profile pe viaductul Tălmăcel - cea mai impresionantă lucrare din proiect. Viaductul Tălmăcel este executat în consolă - se toarnă tablierul podului dinspre picioarele podului spre exterior - iar primele elemente turnate au ajuns să se unească pe una dintre căile podului.
4.VIDEO Podul de la Brăila. „Golden Gate-ul” de peste Dunăre ar trebui să fie gata anul acesta. Cum arată acum / În ce stadiu sunt drumurile fără de care podul ar rămâne „muzeu” Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila prinde din ce în ce mai mult contur, iar cablurile principale aproape au fost finalizate, urmând ca în curând să putem vedea primele porțiuni din tablier ridicate și montate. Deși lucrările la podul propriu-zis sunt în grafic - și ar urma astfel să fie gata în acest an - execuția drumurilor de acces este cea care dă emoții. Fără drumurile de acces gata, podul finalizat peste Dunăre ar rămâne pentru un timp doar un „muzeu” în aer liber.
5.VIDEO Primul tronson din Autostrada de Centură a Capitalei care ar putea fi gata chiar de anul acesta. Cum arată acum Până la finalul lui 2022 ar putea fi deschisă circulația pe primul tronson de pe autostrada de centură a Capitalei A0, primul tronson de pe segmentul sudic, potrivit promisiunilor de la Transporturi. Mai exact vorbim de circa 10 km de autostradă între DN5 și DN6, o parte din al doilea lot de pe partea de sud acolo unde constructor este o firmă din Turcia.
6.Întâlnirea NATO - Rusia. Geoană: „Nu vom renunța să ne apărăm reciproc. Am cerut Rusiei să detensioneze imediat situația” / Câteva lucruri din discuții ce vizează direct România și pe ce puncte crede NATO că ar putea cădea de acord cu Rusia „Există diferențe semnificative între aliații din NATO și Federația Rusă privind problemele de securitate din Europa”, a spus miercuri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, după reuniunea consiliului NATO cu Rusia la Bruxelles privind detensionarea situației de la granița Ucrainei. „Nu am avut o discuție ușoară, peste patru ore de discuții”, a spus Geoană care a subliniat direcțiile unde Alianța Nord Atlantică nu este dispusă să cedeze și a pus pe masă câteva subiecte unde s-ar putea cădea de acord.
7.Fact-Check cu ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu despre Autostrada Ploiești - Brașov. Trei erori în doar câteva fraze Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a făcut o serie de erori când, duminică seara la Digi24, a vorbit despre autostrada A3 Ploiești - Brașov. Grindeanu a vorbit eronat de un termen exagerat pentru proiectarea autostrăzii și a dat vina pe „greaua moștenire”, încurcând data când a fost scoasă la licitație revizuirea documentațiilor cu data când s-a semnat contractul propriu-zis.Încă o gafă a ministrului Grindeanu: Câți kilometri de autostradă și drum expres sunt de fapt în lucru în momentul actual
8.HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrăzile și drumurile expres, la raportul de final de an / Câți kilometri s-au deschis, ce șantiere noi au apărut și care sunt proiectele cu șanse de inaugurare în 2022 În 2021 s-au deschis traficului circa 52 de kilometri noi de drum rapid, din care aproape 34 de kilometri de autostradă. Mai important însă e că aproape pe tot parcursul anului pe mai toate șantierele s-a lucrat și nu au existat blocaje. Tot în 2021 s-au deschis șantiere pe aproape 180 de kilometri de autostrăzi sau drumuri expres noi, iar pe 2022 există premisele pentru câteva inaugurări spectaculoase.
9.VIDEO Cum se construiește o autostradă atunci când constructorul își turează motoarele. Imagini comparative pe șantierul primei autostrăzi care atrage bani din PNRR Prima autostradă care va beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR) este deja în lucru. Vorbim de o bucată de circa 42 de kilometri din autostrada Transilvania unde lucrează „la motoare turate” un constructor român. Deși e un proiect dificil și care suferă și de mai multe alunecări de teren pe traseu, într-o serie de imagini video surprinse de-a lungul anului se vede avansul substanțial făcut în doar 11 luni.
10.​VIDEO Cum arată acum primul tronson al autostrăzii A1 Sibiu - Pitești pe care s-ar putea circula încă de anul viitor / Primele segmente ale viaductului Tălmăcel aproape s-au unit Primul tronson în lucru al autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, secțiunea 1 de la Sibiu la Boița se află la un stadiu fizic destul de avansat, iar pentru finalul anului 2022 s-ar putea da drumul la trafic, chiar și dacă doar în sistem half-profile pe viaductul Tălmăcel - cea mai impresionantă lucrare din proiect. Aici viaductul este executat în consolă, iar primele elemente turnate aproape au ajuns să se unească pe una dintre căile podului.
11.V​IDEO De ce nu va fi deschis anul acesta drumul expres Craiova - Pitești: Cele trei puncte critice unde lucrările vor fi gata abia la primăvară Un tronson de circa 40 de kilometri din Drumul Expres Craiova - Pitești, poate cel mai important dintre tronsoane pentru că ar urma să reprezinte o variantă ocolitoare pentru Slatina și Balș, a tot fost promis de autorități că va fi gata până la finalul anului, deși termenul oficial de finalizare e la mijlocul lui 2022. Constructorul UMB își luase angajamentul să termine mai devreme, având în spate un istoric de proiecte inaugurate mult înainte de termen, însă trei puncte critice de pe traseu au blocat practic deschiderea în acest an a primului tronson de drum expres din România.
12.VIDEO Cum arată acum șantierul unei autostrăzi din România unde un constructor turc a început să lucreze în urmă cu doar 4 luni: „Tronsonul este unul banal, cu un relief ca-n palmă” Un ciot din autostrada Transilvania contractat pe 80 de milioane de euro încă din 2020 cu turcii de la Nurol - primul lor contract de autostradă din România. După jumătate de ani de proiectare, constructorul a intrat în teren abia în urmă cu patru luni și, teoretic, ar trebui să termine bucata de autostradă la început de 2023. „Tronsonul este unul banal, fără structuri impresionante, cu un relief ca-n palmă”, atrage atenția Asociația Pro Infrastructura, care publică și o filmare din dronă.
13.​FOTO Oppo a lansat modelul de telefon pliabil Oppo Find N, un competitor direct pentru Galaxy Fold de la Samsung Universul telefoanelor cu ecran pliabil începe să devină din ce în ce mai atractiv și mai populat cu modele dintre care să poată alege utilizatorii. Producătorul chinez de dispozitive mobile Oppo a lansat un nou model de telefon pliabil - Oppo Find N - care se vrea a fi un rival direct pentru celebrul telefon Samsung Galaxy Fold. Oppo Fin N vine însă cu dimensiuni ceva mai reduse, mai ușor de manevrat, dar cu un ecran exterior cu proporții „clasice”, similare telefoanelor obișnuite. La interior, când este desfășurat, ecranul mare ajunge la o diagonală de 7,1 inci, iar pliul care se face când ecranul este „îndoit” abia dacă poate fi observat și simțit.
14.​​VIDEO SUA transferă gratuit o aeronavă C-130 Hercules către Forțele Aeriene Române. Avionul militar a aterizat la București / Câte astfel de aeronave are România acum O aeronavă de tip C-130 Hercules, varianta H, a fost transferată cu titlu gratuit, din excedentul Guvernului Statelor Unite ale Americii, către Forţele Aeriene Române. Aeronava miliară de transport a aterizat marți, 14 decembrie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu” și va intra în înzestrarea Bazei 90 Transport Aerian-Escadrila 901 Transport Strategic.
15.VIDEO Prima „autostradă nemțească” din România - Cum arată acum drumul din beton către podul Giurgiu-Ruse înainte de deschiderea traficului În circa o săptămână se va da drumul la circulație la un nou drum expres ce se construiește lângă Giurgiu, o șosea nouă de circa 6 km care ocolește orașul și ajunge direct în vama cu Bulgaria. Tronsonul e aproape gata, iar inaugurarea sa ar veni mult înaintea termenului contractual. Drumul vine cu o noutate: sistemul rigid alcătuit din beton, turnat automat cu finisoare speciale.
16.Oppo a prezentat Air Glass, un nou tip de ochelari inteligenți care aduc informații, discursuri sau traduceri-live în dreptul ochilor FOTO/VIDEO Producătorul chinez de dispozitive mobile Oppo a prezentat un nou tip de ochelari smart care fac pereche cu smartphone-ul sau ceasul utilizatorului și îi aduce în fața ochilor mai multe tipuri de informații contextuale sau care amplifică realitatea din jur. Dispozitivul Air Glass, de fapt un fel de monoclu inteligent care cântărește doar 30 de grame și se atașează magnetic de niște rame de ochelari, ar urma să ajungă pe piață de anul următor.
17.Ce avioane F-16 va cumpăra România din Norvegia și ce presupune întreaga achiziție de aproape jumătate de miliard de euro România ar urma să cumpere de la Norvegia 32 de avioane de vânătoare F-16 pentru a-și înlocui bătrânele MiG-uri 21, o achiziție ce ar presupune aproape 350 de milioane de euro. Avioanele F-16 din Norvegia au circa 40 de ani vechime și o resursă de zbor rămasă destul de mică, însă în prezent ele sunt într-o configurație superioară celor 17 pe care România le operează acum. Marele avantaj îl reprezintă faptul că pe lângă cele 32 de avioane, România va cheltui circa 100 de milioane de euro pe echipamente noi și modernizarea avioanelor în țară, la Aerostar, centrul care se va ocupa de operațiunile de modernizare, mentenanță și reparații capitale pentru întreaga flotă de avioane F-16 ale României de acum încolo.
18.România va cumpăra 32 de avioane F-16 de la Norvegia. Costul, inclusiv modernizarea lor: circa 450 de milioane de euro România va cumpăra 32 de avioane F-16 de la Norvegia, achiziție care va costa 454 de milioane de euro, din care 354 de milioane de euro reprezintă costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic și echipamentele specifice pentru modernizare pe care le va lua de la guvernul SUA, potrivit unei solicitări MApN adresate Parlamentului.
19.​VIDEO Încă un tronson de autostradă este aproape gata și așteaptă să fie deschis traficului / Cum arată acum Circa 9 km de șosea rapidă, din care 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum cu patru benzi și separator de sens sunt gata pentru deschiderea traficului, iar inaugurarea oficială ar urma să vină săptămâna viitoare. „Ciotul” din Autostrada Transilvania a fost construit în aproape 16 luni și va fi deschis înaintea termenului contractual.
20.VIDEO / FOTO Parada militară de la Arcul de Triumf de Ziua Națională. Militarii români au defilat în premieră cu sistemul de rachete HIMARS, sistemul anti-rachetă Patriot și transportoarele Piranha V Parada militară de Ziua Națională a României va marca 103 ani de la Marea Unire, iar cu acest prilej câteva sute de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP vor defila în Capitală, împreună cu peste 100 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave vor survola orașul. În premieră soldații români vor prezenta la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot.
21.1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Semnificaţiile şi istoria acestei zile. Cum se desfășoară ceremoniile în țară, care sunt restricțiile Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 103 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Pe ce alte date a fost în trecută sărbătorită ziua României, ce obiceiuri și tradiții au românii de această zi specială, ce manifestări sunt planificate azi, care sunt regulile de acces și zona restricțiilor rutiere, toate în articolul următor.
22.
​​VIDEO Autostrada Sebeș - Turda va fi deschisă complet marți. Cum arată acum ultimul tronson rămas de inaugurat / Grindeanu: „Fără festivisme, fără tăiere de panglici”
Lucrările la cei circa 25 de kilometri ai Lotului 2 din Autostrada A10 Sebeș - Turda sunt aproape de final, iar tronsonul va fi dat în trafic marți după-amiază. Vorbim practic de ultimii kilometri care așteaptă să fie finalizați după lucrări de mai bine de 7 ani la autostrada A10. Odată cu Lotul 2 vor fi dați în trafic și alți circa 4 km de pe loturile adiacente și care până acum nu puteau fi folosiți, iar drumul de la Cluj la Sibiu va putea fi făcut în întregime pe șosea de mare viteză.
23.VIDEO Se deschide traficul pe centura de doar 3 km la care se lucrează de 10 ani. Cum arată acum După ani la rândul de întârzieri și tergiversări, vineri se deschide oficial traficul pe un drum de doar 3 kilometri cu câte două benzi pe sens pe care Compania de drumuri se chinuie să-l facă încă din 2011. Și nu vorbim de un drum nou undeva la munte sau într-o zonă greu accesibilă, ci e în plină câmpie, la doar câțiva kilometri de București.
24.​​VIDEO Ce nu s-a văzut la TV din Parlament în ziua când PSD și PNL și-au votat Guvernul Timp de aproape 40 de minute cât noul premier Ciucă și-a citit discursul, în sala de plen a Parlamentului a fost o forfotă continuă. Atenția „la cote maxime” i-a copleșit pe mulți parlamentari, ba până și pe miniștrii noului cabinet... Unii chiar au avut nevoie de pauză și au ieșit în bloc în timpul ședinței. Liderul celui de-al doilea partid ca mărime din noua majoritate parlamentară a lipsit de la ședință, și-a făcut apariția discret doar la vot și-apoi a dispărut iar. În tot acest timp, pe holul din fața sălii s-a iscat un protest anti-USL, iar în timpul votului liderul unui partid de opoziție s-a hârjonit cu un tânăr liberal în timp ce transmitea Live pe Facebook. Vezi în articol un videoreportaj marca HotNews.ro cu ce nu s-a văzut la TV în timpul ședinței din Parlament în care PNL și PSD și-au consfințit prin vot noua Guvernare.
25.Programul pe Transporturi al Guvernului PSD-PNL, copy-paste în mare parte din programul PNL-USR. Cum arată planul pe proiectele rutiere „România are nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructura de transport în următorii 10 ani”, așa se susținea în urmă cu un an în programul de guvernare pe Transporturi al fostului guvern PNL-USR. Exact așa apare și acum în draftul programului de guvernare pe Transporturi al noului Guvern PSD-PNL. De altfel, cam tot capitolul Transporturi e un mare copy-paste din fostul program de guvernare, schimbat ici-colo să fie mai la zi sau cu paragrafe mutate.
26.Profil de ministru Cine e Sorin Grindeanu, propus ministru al Transporturilor - informatician de profesie și plătit regește la ANCOM / „Premierul OUG-13” și primul șef de guvern demis de propriul partid Informatician la bază, cu ceva experiență și pe la facultatea de sociologie și psihologie, Sorin Grindeanu este cel propus să ocupe funcția de ministru al Transporturilor în noul guvern PSD-PNL-UDMR. Grindeanu, care a fost pentru șase luni premierul României în 2017, a reușit să declanșeze în stradă cele mai mari proteste post-Revoluție, odată cu adoptarea OUG13 pentru amnistierea unor fapte penale. Grindeanu rămâne în istorie și ca primul și singurul premier dat jos prin moțiune de cenzură de către propriul partid.
27.Licitație de 270 de mil. euro pentru Metroul M6 de la Băneasa la Aeroportul Otopeni, în ciuda raportului critic făcut de experții externi care au desființat proiectul Transporturile au lansat licitația pentru continuarea metroului M6 de la Tokyo (Băneasa) la Aeroportul Henri Coandă cu o valoare de circa 1,32 mld de lei fără TVA în SEAP. Secretarul de stat Scrioșteanu spune de contract că ar fi de 2,38 mld. de lei, un contract care vizează doar proiectarea și execuția structurilor de rezistență, după care vor urma alte contracte pentru echipamente, calea de rulare, finisaje și trenuri. Mutarea vine în ciuda unui raport devastator făcut proiectului de către experții externi în timpul mandatului lui Cătălin Drulă. Raportul arăta că rentabilitatea proiectului e departe de a fi la un prag acceptabil, iar proiectul așa cum e el în prezent are și alte câteva minusuri majore: cost ridicat, dublarea sa de către actuala conexiune feroviară Gara de Nord-Aeroport și construirea unui nou terminal principal al Aeroportului unde actuala M6 nu ar ajunge.
28.Autostrăzile și Drumurile Expres din Moldova și Bucovina: Stadiul la zi pentru fiecare proiect Interesul major manifestat cu privire la dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Moldovei și Bucovinei a făcut ca autoritățile de la Drumuri să decidă că vor publica „bilunar stadiul proiectelor destinate acestei regiuni, dar și etapele care trebuie parcurse”. A7, A8, A13, dar și diversele drumuri expres din Moldova, toate vin cu informații legate de stadiul implementării lor la zi.
29.VIDEO Cum arată acum drumul din beton către podul Giurgiu-Ruse - prima „autostradă nemțească” din România. Va fi gata până la finalul anului? Un nou drum expres se construiește lângă Giurgiu, o șosea nouă care ocolește orașul și ajunge direct în vama cu Bulgaria. Intenția era ca traficul să fie deschis până la finalul anului, înaintea termenului contractual din aprilie 2022. Noi imagini de pe șantier arată stadiul fizic destul de avansat al lucrărilor, dar pun totuși sub semnul îndoielii o eventuală deschidere a traficului în acest an. Drumul vine cu o noutate: sistemul rigid alcătuit din beton, turnat automat cu finisoare speciale.
30.Autostrada Sibiu - Pitești: Contract de 1,6 miliarde de lei semnat cu PORR pentru un tronson cu un tunel lung de 1,3 km Compania de Autostrăzi a semnat contractul de circa 1,7 miliarde de lei cu austriecii de la PORR Construct pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni, parte a A1 Sibiu - Pitești. Licitația lansată din 2019 a fost mult timp tergiversată, de la amânarea atribuirii contractului, la contestații depuse ulterior. Contractul prevede 16 luni pentru proiectare și 44 luni pentru execuție, inclusiv pentru un tunel lung de 1,3 km.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 159 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by