Articole scrise de S.T.


1 - 30 din 58 rezultate
1.De la 8 ministere in vremea lui Cuza, acum avem 27. Date fiind riscurile derapajului bugetar, intrebam: chiar e nevoie de toate? Organizarea moderna a ministerelor dateaza de la unificarea administrativa a principatelor, realizata de Cuza la 1861. La acea data existau 8 ministere: interne, finante, justitie, al cultelor si instructiunii publice, al afacerilor straine, al lucrarilor publice, de razboi si cel de control (actuala Curte de Conturi), scrie Dan Popa pe blogul lui. E drept, Romania avea pe atunci circa 4 milioane de locuitori ( la 1860 — 3,9 mil locuitori, iar  la 1866 — 4,1 mil. locuitori). Dupa 150 de ani, avem 27 de ministere, exceptie facand Primul Ministru, dar avem si aproape de 5 ori mai multi cetateni. Germania are in prezent 15 cabinete ministeriale  (sursa), la 80 de milioane de locuitori. Cred ca sunt exemplul de cea mai buna eficienta din aceasta perspectiva. In alte tari, lucrurile stau altfel.
2.Isi mai aduce cineva aminte de preturile de dinainte de 1989? Aud sau citesc destul de des opinii potrivit carora se traia mai bine inainte de 1989, scrie Dan Popa pe blogul hymerion.ro. Intuiam ca asemenea opinii sunt profund viciate, dar nu aveam datele exacte pentru a le putea interpreta. Cifre riguroase sunt dificil de gasit pana si la Statistica. Dar am facut o solicitare si azi am scos (e drept, in format print), preturile la vreo 200 de articole din perioada 1950-1970. Cele din anii 80-89 sunt foarte foarte greu de gasit, asa ca m-am multumit cu ce am primit.
3.Ce ne lipseste? De sute de ani ne indepartam economic de UE, cu toate proiectele si strategiile de tara (I) Nu cred ca lipsa unui proiect de tara sau a strategiilor/platformelor ne prisoseste.  Planuri si idei am avut noi intotdeauna, dar altceva ne-a lipsit, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro. Punerea lor in practica. Finalizarea. Mai jos, cum arata PIB/capita, calculat in 1990 International Geary-Khamis dollars. Ca sa nu existe dubii legate de ne-comparabilitate. Vi se pare ca ne apropiem? Click pe imagine pentru a o mari.
4.Croitoru, BNR: Profiturile și pierderile BNR. O clarificare Unii analiști au spus că BNR nu a publicat date despre pofiturile și pierderile sale ca să nu se vadă caracterul prociclic al politicii monetare. Pur și simplu, nu e adevărat! În rapoartele anuale ale BNR  sunt pagini întregi despre profiturile și pierderile BNR, precum și despre politica monetară, scrie Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, pe blogul sau.
5.Trei concluzii pe care BCR le trage pe marginea darii in plata Dupa doua luni de aplicare, Legea Darea in Plata a facut creditul ipotecar mai riscant pentru banci si mai greu accesibil pentru clienti, BCR estimand ca institutiile bancare vor gasi solutii de reducere a avansurilor la creditele de locuinta pentru categorii specifice de clienti, se arata intr-un comunicat remis joi de catre oficialii BCR. "Darea in Plata creeaza premise negative care vor genera inegalitati sociale", mai spun autorii comunicatului. Reamintim ca BCR a redus recent avansul solicitat pentru creditele ipotecare acordate in cele mai mari orase.
6.Salariile din BNR. Studiu de caz, pe cifre BNR nu a facut niciodata publice salariile din institutia pe care guvernatorul Isarescu o pastoreste de 26 de ani, dar asta nu inseamna ca nu mai “scapa” cate un contract de munca. Inainte de a da o mostra dintr-un act aditional incheiat in toamna trecuta, as vrea sa fac doua observatii: prima, ca schema de personal a Bancii este supra-gonflata, pentru a face loc unor “apropiati” (sa le spunem asa) fara merite bancare deosebite. Au fost la momentul potrivit in locul potrivit si a fost suficient. A doua observatie este ca si in interiorul Bancii exista- ca in orice institutie- frustrari si nemultumiri legate de ocupantii anumitor posturi-cheie. Si acum sa dam facsimilul, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
7.Domnul Popescu, darea in plata si firmele de recuperare. Caz real Domnul despre care discutam are nume si prenume, dar prefera sa stea in umbra, din motive nu foarte greu de intuit. Cazul e insa real si merita povestit. Pentru usurinta, personajului principal o sa-i spunem dl. Popescu. In 2009, dl. Popescu a luat un credit de la una dintre primele banci din sistem. Un credit de consum, nu foarte mare- 54.000 de lei, fara ipoteca. Ne-garantat, altfel spus, cu apartamentul. A platit in mod regulat ratele timp de 3 ani, pana cand si-a pierdut jobul din cauza crizei economice. "Din 2012 nu am mai putut plati si am informat banca despre acest lucru. Nu au vrut sa ma asculte, nu  i-a interesat de nicio alternativa de plan de plata", povesteste dl Popescu, care acum  sta in chirie undeva in Bucuresti.
8.Viata din interiorul bancii (II). Executari silite, recuperari si dari in plata. Ce spun documentele interne din banci? ​Cu totii am auzit sau am citit in ultima perioada despre executarile silite ale bancilor, despre vanzarile de creante sau despre recuperatorii bancari. Dar cum arata o asemenea procedura interna in mod concret, putini stiu (exceptie facand angajatii bancilor, desigur). Convins fiind ca publicarea unor asemenea documente sprijina educatia financiara a clientilor, dam drumul unui asemenea document mai jos, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.
9.Aderarea la euro, conditia cursului de schimb si pasii inapoi... Cand, potrivit raportului de convergenta 2016, publicat marti de Comisia Europeana, se arata ca  Romania nu indeplineste criteriul cursului de schimb, la fel ca in cazul tuturor celor sapte state care fac obiectul raportului, aceasta nu este decat o evidentiere a faptului ca leul nu participa la Mecanismul European al Ratelor de Schimb (European Exchange Rate Mechanism -ERM-II), , scrie expertul BNR Daniel Oanta pe blogul Bancii Nationale. Aceasta ar presupune definirea conditiilor specifice pentru participarea in mecanismul cursului de schimb ce trebuie semnate de presedintele BCE si guvernatorul BNR.
10.Cate accidente rutiere au loc anual in Romania si cate victime mor? O statistica ce ne poate da de gandit Cand mi-am busit prima masina (o Dacie veche, cumparata in rate de la un prieten), eram intr-o parcare de supermarket si ma grabeam spre casa. Am dat in spate fara sa ma gandesc ca o soferita parcase perpendicular pe directia mea de mers in timp ce-mi aranjam plasele pe scaunul din dreapta fata. Am dat in spate si i-am indoit usor portiera. Nimic serios, dar a trebuit sa chemam Politia, care a venit, a facut fotografii, schite si tot tacamul prevazut in legea care opera atunci. Habar nu aveam ca eram unul din cifrele de baza ale Statisticii accidentelor. Unul din cinci accidente rutiere care au loc in Romania se petrece in Bucuresti-Ilfov. Aici oamenii par mai grabiti si mai stresati decat in alte zone din tara. La polul opus e Covasna. Isten ovja!, scrie Dan Popa pe blogul sau.
11.Viata din interiorul bancii (I). Cum arata strategia de risc a unei banci ​BNR a  introdus miercuri cinci noi articole prin care in esenta spune ca înaintea de semnarea unui contract de credit, băncile trebuie să realizeze o evaluare mai riguroasă a capacităţii clientului de rambursare. “Înainte de încheierea unui contract de credit, împrumutătorii realizează, pe baza unor informaţii corespunzătoare şi suficiente(…) o evaluare riguroasă a capacităţii clientului de rambursare a creditului potrivit obligaţiilor contractuale,luând în considerare factori relevanţi în conformitate cu prevederile prezentului regulament”, scrie BNR. Cum faceau pana acum bancile?, se intreaba Dan Popa pe blogul lui. Un manual al unei banci il puteti gasi aici,
12.​Darea in plata, de la 1800 incoace. Sau despre relatia clienti-banci in Romania, din perspectiva istorica In Romania (in Principate, ca sa fim rigurosi), Revolutia de la 1821 a adus deprecierea puternica a leului in fata galbenilor. De la 17 lei/galben se ajunge in scurt timp la 39 de lei/galben si chiar mai sus (dincolo de 45 lei/galben la 1860). Si celelalte monede cresteau in fata leului. Funducliul (moneda din aur) creste de la 7 lei la 14 lei. Florinul, de la un leu la 6,75 lei samd. Nu discutam aici motivele, sa ne intelegem. Asa cum a explodat francul, asa explodase atunci galbenul. Cei indatorati in galbeni erau in aceeasi situatie in care sunt acum cei indatorati in franci., scrie Dan Popa pe blogul lui.
13.Dl Ionescu s-a dus la banca sa discute despre posibilitatea de a da in plata. Un ghid despre cum NU trebuie sa se comporte banca plus cateva proceduri si costuri Pe domnul Ionescu il stiu de multi ani. S-a imprumutat in franci in 2007. Criza i-a mai taiat din venituri, apoi a venit explozia francului.Una peste alta omul nu mai putea de un an sa-si achite rata la banca. Voia sa plateasca, intrucat din 2007 pana in 2016 daduse bancii circa 30.000 de euro si parca ii era nustiucum sa renunte si la casa si la banii aia. Mai aparuse si copilul, adica inca o cheltuiala in bugetul familial. De vreo doua saptamani, dl Ionescu a intrat in fibrilatie. Rata lui e de circa 600 de franci. Sau de euro, ca mare diferenta nu e. Daca ar sta in chirie ar gasi la 250 de euro, iar diferenta ar fi un venit suplimentar in casa. Azi s-a dus la banca sa discute cu Creditoru, scrie Dan Popa pe blogul lui
14.Cand vestile bune sunt aduse de cele proaste Asistam la un paradox care ridica mici semne de intrebare. Cum poate o populatie care imbatraneste accelerat sa isi creasca consumul cu 20%, cata vreme se stie ca batranii -al caror numar e in crestere- cheltuiesc mai putin, iar tinerii- care scad dramatic ca numar- sunt de fapt cei care sustin consumul intr-o tara? Somajul nu a scazut cutremurator, sa zici ca au intrat in campul muncii milioane de romani care au dat iama la primul salariu prin malluri si nici alte miracole economice nu s-au petrecut, scrie Dan Popa pe blogul lui.
15.Lasitatea tehnocratilor de cursa scurta Sa luam faptele. Un avocat scrie o lege. Un deputat si-o asuma si o propune, impreuna cu alti zeci de parlamentari. Legea spune foarte pe scurt  (in forma initiala) ca oricine poate da bancii inapoi casele luate pe credit de la banca. Primii care sar in sus sunt cei care monitorizeaza aceste credite, adica Banca Nationala. Seful Supravegherii iese primul si in mod absolut neinspirat, ameninta cu DNA.
16.La cate mandate ar trebui limitat Guvernatorul Bancii Nationale? Ce arata practicile europene? Presa de azi a scris in registri proprii despre propunerea senatorului Cristiana-Irina Anghel de limitare la un singur mandat a Guvernatorului in fruntea BNR. Asta printre alte propuneri facute fara a se uita la practicile europene. O limitare a numarului de mandate este foarte binevenita asa cum, initiatoarea s-ar fi putut gandi si la o alta masura prezenta in Statutele catorva banci centrale din Europa: limita de varsta dincolo de care nu mai poti conduce o banca centrala. Cum stau treburile in Europa din acest punct de vedere, se intreaba Dan Popa pe blogul lui.
17.Domnul Ionescu, aruncatul cu moneda Tarii si terfelirea Drapelului nationale Domnul Ionescu a avut luni o dimineata proasta. A citit undeva o zicere a Guvernatorului BNR, cum ca moneda nationala e un simbol al tarii si ca a o arunca echivaleaza cu terfelirea Tricolorului sau cu fluieratul atunci cand se canta Imnul National. Domnul Ionescu nu are treaba cu bancile- nu are nici depozite si din fericire, nici credite. Are doar un nenorocit de card de salariu pe care isi incaseaza simbolul national in ziua de leafa. Dar azi, domnul Ionescu a realizat cat de pacatos este in ochii Guvernatorului si de cate ori a terfelit, fara intentie, e drept, drapelul Romaniei, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
18.Cresterea salariilor personalului sanitar in 4 intrebari si raspunsuri Zilele acestea e plina media despre dezbateri legate de cresterea salariilor personalului medical. Cat ar trebui sa le creasca veniturile, daca e vorba dor de medici sau si de personalul auxiliar, daca toti sunt spagari sau numai o parte, daca iau bani ca sa recomande medicamente scumpe samd. Iata intreaga discutie rezumata in 4 intrebari si raspunsuri scurte, scrie Dan Popa pe blogul lui. El arata ca stam prost la capitolul medici la mia de locuitori, ca dam spagi medicilor in valoare de peste un milion de dolari in fiecare zi, dar simpla crestere salariala s-ar putea sa nu rezolve problema.
19.Familia Ionescu si TVA-ul redus la 9% la produsele agro-alimentare Reducerea la 9% a TVA la produsele agro-alimentare e o initiativa ok, fara discutie. Ceea ce vreau sa spun in textul de mai jos este ca nu ar trebui sa avem mari mirari in cazul in care preturile la raft nu vor cobori in aceiasi pasi cu care coboara TVA. Si iata de ce, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro. Mai intai, cateva consideratii teoretice.
20.Studiu de caz: Cat bacsis se da cu adevarat intr-un restaurant de cartier care fiscalizeaza? Vezi in text cifrele reale si cum se imparte bacsisul intr-un restaurant de cartier din Bucuresti Am discutat ieri cu un patron de restaurant din Berceni, pe care il stiu de om cinstit, cu darile la zi. Mi-a pus la dispozitie toate datele pe care i le-am cerut, date pe care la randu-mi, le voi da mai jos. Am discutat si de controalele ANAF si despre bacsisuri si fiscalizarea acestora. N-o sa dau numele restaurantului cu pricina ca sa nu se creada ca ii fac reclama. Spun doar ca e undeva in Berceni, ca serveste de la scoici, pana la  produse traditionale romanesti si multa pizza. Are circa 200 de locuri, iar programul e de la 10-24. Vanzarea medie pe zi e de circa 2500 de lei, iar bacsisul mediu pe zi e grosso modo, 215 lei. Sub 10%,
21.Grecia nu va parasi zona euro. Nu acum Primul semnal modern a venit in decembrie 2009. Era in 8 decembrie, la ora 13 si 27 de minute cand, pe ecranul unei mari banci din Frankfurt, defila urmatorul mesaj : "Fitch reduce nota acordata Greciei la BBB+". Stirea se afiseaza pe ecranele televizoarelor conectate la Bloomberg- adica cateva mii in intreaga lume -: BBB+, asta inseamna "atentie, risc de faliment". Instantaneu, marii investitori incep sa-si vanda titlurile de stat grecesti. Incepea tragedia greaca. Dar Grecia nu este DOAR ACUM in prag de faliment. Pana acum, grecii au mai falimentat ca tara de vreo 5-6 ori. Si tot din ratiuni politice, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro
22.Polonia: Ar fi imoral ca Statul sa-i ajute pe cei imprumutati in franci. Cand riscam si castigam e OK, dar cand riscam si pierdem, sa vina altii sa plateasca pentru noi. Vezi cum reactioneaza guvernele din jur la problema CHF Nu strica, zic, sa aruncam o privire asupra masurilor pe care le-au luat sau sunt in curs sa le ia autoritatile celorlalte tari europene ca urmare a socului produs de Banca Nationala a Elvetiei. In Polonia, de departe cea mai lovita economie din aceasta parte a Europei, peste o jumatate de familii poloneze s-au imprumutat “ieftin” inainte de criza, iar scumpirea francului le ameninta acum supravietuirea financiara. Cu toate acestea, vicepremierul Janusz Piechocinski, vorbind despre cresterea spectaculoasa a francului a zis asa:”Mai intai sa asteptam. Situatia se va stabiliza”. Leszek Balcerowicz, fost guvernator al Bancii Nationale a Poloniei, unul dintre cele mai proeminenti economisti ai Poloniei si creierul transformarii Poloniei într-o economie de piată a declarat pentru radioul polonez ca ar fi “imoral” si nedrept ca Statul sa ii ajute pe cei imprumutati in franci, defavorizandu-I astfel pe cei care au decis sa nu isi asume riscuri si sa ia credite in zloti. “Când riscam si câstigam, e OK, dar când riscăm si pierdem, sa vina altii sa plateasca pentru noi”, a spus Balcerowicz, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro
23.Povestea celei mai urate monede din Romania acestor zile- francul elvetian Cand masori lungimea autostrazilor care au fost construite in Romania, ai la dispozitie kilometrul (sau mai degraba metrul). Cand masori cantitatea de apa rece care curge atunci cand dai drumul la apa calda, ai la dispozitie litrul (mai degraba hectolitrul). Cum masori insa valoarea pe care s-o aiba o moneda pe care urmeaza sa o adopti ca Stat? In functie de ce compari: De consumul mediu zilnic? De averea medie? De PIB? Sa nu uitam ca prima bancnota de 100 de franci a fost tiparita abia in 1911. Moneda tanara a unei tari mici, francul confirma azi zicala cu buturuga mica care rastoarna carul mare al politicilor monetare mondiale, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro
24.Familia Ionescu si ratele in franci elvetieni (revizuit) Domnul Ionescu a facut un credit prin 2007.  S-a imprumutat la fel ca vecinul sau Popescu,  in “cea mai ieftina moneda”, cum zicea reclama de la televizor- francul elvetian. Acum, domnul Ionescu si vecinul sau Popescu nici la bancuri nu le mai vine sa rada.
25.Familia Ionescu, criza si piata muncii. Sau despre migratia interna, externa si retromigratie In 2008, doamna Ionescu era la apogeul carierei. Functionar de rang superior intr-o banca, ea nu a ezitat ca pentru o crestere salariala de 20% sa se mute cu jobul in judetul vecin, la o banca concurenta. I se decontau transportul si cazarea, bașca cresterea cu o cincime a salariului. Barbatul a ramas acasa, intrucat avea si el un salariu bun si nu era tentat sa isi caute altceva. Se vedeau saptamanal, de vineri pana luni dimineata si erau fericiti pe bani mai multi. In 2013, lucrurile stateau exact invers. Doamna Ionescu revenise acasa intrucat banca si-a redus personalul iar ea devenise somera, iar domnul Ionescu facea naveta intr-o localitate din judet, unde isi gasise un post mai sigur, chiar daca nu la banii pe care ii facea in 2008.
26.​ANALIZA Cum a modificat scumpirea benzinei numarul de kilometri parcursi de transportatori si de automobilisti Scumpirea benzinei (fie ca urmare a supra-accizarii execrabile, fie a cresterii pretului petrolului in lume) se vede in numarul de kilometri parcursi de transportatori si de posesorii de masini. Daca ne uitam la primele 9 luni din 2014 fata de datele din aceeasi perioada a lui 2013, constatam ca a crescut numarul celor care au preferat sa mearga cu trenul pe distante mai mari de 150 de kilometri, renuntand la masini si ca transportul intern de marfuri a scazut ci circa 4%. Sursa datelor : Pentru preturile benzinei am luat datele de aici, iar pentru numarul de kilometri parcursi pe tipuri de transport si de marfuri am utilizat datele INS. Unele calcule si interpretari imi apartin. Una peste alta, pretul mediu al benzinei din Romania primelor 9 luni din acest an a fost de 655 eur/mia de litri. In 2013, acelasi indicator era de 637.87, potrivit datelor Comisiei Europene.
27.​ANALIZA Familiile Ionescu, Popescu si eficienta economiei romanesti. Cat cheltuie Romania ca sa produca o tona de produs? Domnii Ionescu si Popescu, familisti convinsi, au vrut sa-si faca cate o casa de vacanta. O voiau din lemn, ca sa le aduca aminte de casa bunicilor, in care crescusera. Popescu avea o rezerva consistenta de bani, in vreme ce Ionescu mostenise o padure. Cand dl Ionescu s-a apucat sa isi construiasca casa, a facut rost din timp de planuri si schite de pe Internet, a studiat cum se imbina grinzile si mai ales, cum pui acoperisul pentru ca intreaga constructie sa fie durabila si rezistenta. Dupa ce si-a burdusit casa cu carti si schite, dl Ionescu s-a pus pe lucru. E drept, nu i-au iesit din prima “lucrarea”, dar intrucat mostenise o padure intreaga, nu-si facea griji. Dupa doi ani, casa era in sfarsit, gata. E drept, nu mai avea nicio bucata de lemn din toata padurea, dar ce mandrete de casa isi inaltase!, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
28.Cazul elen: Grecia ar vrea putina dragoste, pietele financiare vor doar sex Am facut cateva concedii in Grecia si niciodata nu mi s-a parut ca tara se afla in criza, desi ziarele vuiau de falimentul iminent al tarii, de iesirea din zona euro (“Grexit”) si alte asemenea potentiale uragane financiare. In Thassos, nici vorba sa simti disperarea corbilor care vesteau Apocalipsa. Totul parea neschimbat fata de perioada de dinaintea crizei mondiale. E drept, situatia politica din Grecia acestor zile e mai complicata decat cea din 2007-2008. Dar ,  musai e sa admitem ca jocurile pentru supravietuirea Greciei nu se fac in Grecia. In 2007, cotidianul Wall Street Journal o dadea drept exemplu de economie performanta. Oficiali ai Moody`s o laudau. Dupa cateva luni, calvarul incepea.  In 2013, FMI admitea ca a gresit in cazul Greciei, dar cine sa mai stea sa isi aminteasca? Tara e iar pe buza gropii, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
29.Marile necunoscute ale lui 2015 ​Ne vom apropia sau ne vom indeparta de proiectul aderarii la euro in 2020? Va cobori somajul la mai putin de 5%? Cu cat va creste economia romaneasca si mai ales, care e ritmul optim de crestere sanatoasa a ei? Va ramane inflatia in intervalul tintit de Banca de emisiune? Ne va fi mai bine sau mai rau fara un nou acord cu Fondul Monetar? Cum va reactiona economia la scaderea pretului petrolului? Vom asista la re-configurarea Parlamentului si schimbarea Guvernului?. Ce se va intampla in sistemul bancar? Acestea sunt doar cateva din intrebarile cu care 2015 porneste la drum si care in acest moment au raspunsurile invaluite intr-o ceata groasa, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
30.Arta politicii romanesti ​Se dau trei mere mari si rosii si trei partide romanesti. Sa le spunem A,B si C. In primul an, la putere e partidul A. Ia cele trei mere, face o coalitie cu B si ii transmite lui C ca daca vrea un mar, sa aduca doua mere de acasa. In al doilea an, la putere e partidul C. Ii confisca merele lui A, explica poporului ca din cauza ca A si B au distrus livada cu meri a Tarii, va trebui sa creasca taxele. Ceea ce se si intampla, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by