Articole scrise de Gabriel Bejan


1 - 30 din 51 rezultate
1.Cum vom merge la terase după „Marea redeschidere” de pe 1 iunie? Nici patronii nu știu exact Toată lumea din România pare că e foarte sigură că va putea merge la terase de pe 1 iunie. Patronii acestora au însă multe dubii și la fel de multe necunoscute.
2.Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie. Inclusiv să direcționeze bani către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată” Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat într-un interviu pentru Hotnews ce poate face România cu banii primiți de la Comisia Europeană ca ajutor pentru redresarea economică după criza COVID-19.
3.Ce reguli anti-COVID-19 va trebui să respectăm când mergem cu avionul. Limitele verificării temperaturii Pasagerii vor purta măști de la intrarea în aeroportul de plecare până la ieșirea din aeroportul de destinație, însoțitorii nu vor mai avea voie să intre în aeroport decât în cazuri excepționale, iar temperatura ridicată nu va fi mai mult decât un indiciu de simptome de COVID-19, nicidecum un motiv întemeiat pentru a refuza urcarea pasagerului în avion. Toate aceste reguli, plus multe altele, se regăsesc în protocolul întocmit de Agenția Europeană de Siguranță în Aviație (EASA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) pentru călătoriile cu avionul.
4.Turismul după pandemie. Putem începe să ne facem rezervări la pensiunile din România? În timp ce autoritățile ne îndeamnă să ne facem vacanțele de anul acesta în România, proprietarii de pensiuni spun că turiștii au început să sune la telefoane pentru rezervări, dar încă nu știu ce să le răspundă acestora.
5.Cu ce rămânem de pe urma amenzilor date de autorități în perioada pandemiei? Interviu #deladistanta cu Laura Ștefan și Cezara Grama, Expert Forum, autoarele raportului „Criza amenzilor” Laura Ștefan și Cezara Grama de la Expert Forum au participat marți, 19 mai, ora 12, la o întâlnire online #deladistanta pe tema celor peste 300 de mii de amenzi date de autorități în perioada stării de urgență. Laura Ștefan și Cezara Grama sunt autoarele raportului „Criza amenzilor. Cum trebuie combătută epidemia?”
6.Despre responsabilitatea cetățenilor, dar și a autorităților, după 15 mai. O declarație ciudată a ministrului Vela Mai sunt câteva zile și cetățenii României vor trebui să dea dovadă de responsabilitate maximă pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur de boala numită COVID-19. Acest lucru nu se poate întâmpla însă fără un aport echilibrat al autorităților, care ar trebui să devină parteneri reali ai cetățenilor, în niciun caz zbiri.
7.Ziua Europei cu cetățenii în izolare. Ce lecții trebuie să învețe UE din criza COVID-19 În fiecare an de Ziua Europei, străzile marilor orașe erau pline de oameni, se organizau manifestări grandioase, porțile instituțiilor europene erau deschise vizitatorilor. În 2020, celebrarea victoriei împotriva nazismului se face în tăcere și singurătate, iar unul din pilonii de susținere ai uniunii și anume libera circulație a cetățenilor, este suspendat.
8.9 Mai 2020, Ziua Europei, în timpul crizei. Dezbatere #deladistanta cu jurnaliștii DW Robert Schwartz, Petre M. Iancu și Vitalie Călugăreanu: „Prima victimă a pandemiei a fost adevărul” La 75 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, europenii sărbătoresc Ziua Europei în condiții speciale. Ce lecții are de învățat Uniunea Europeană din epidemia de coronavirus care a provocat o criză nemaiîntâlnită de la sfârșitul războiului, am discutat într-o dezbatere #deladistanta cu jurnaliștii Deutsche Welle, Robert Schwartz, Petre M. Iancu și Vitalie Călugăreanu.
9.FOTO. Cum arată străzile din prima țară din Europa afectată de COVID-19 după ridicarea parțială a restricțiilor de călătorie Țările europene au început în această săptămână să adopte, treptat, măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus. Italia a intrat de luni în așa-numita „fază a doua a carantinei” și a ridicat parțial restricțiile de călătorie.
10.Viața după pandemie: Cât suntem dispuși să cedăm din drepturile noastre în schimbul siguranței medicale? Vom trăi într-o lume dominată de frica de îmbolnăvire? Va exista tentația statelor de a spori supravegherea digitală a cetățenilor sub pretextul protejării sănătății acestora? Cum vor trebui adaptate marile orașe la nevoile unor locuitori obligați să respecte distanțarea socială? Încercăm să răspundem la aceste întrebări și la multe altele în episodul doi al articolului „Cum va arăta lumea după pandemie”.
11.Adina Vălean: „Nu cred că vom călători cu avionul mai scump după criză, pentru că principala problemă pe care o au companiile este să recâștige încrederea cetățenilor” Comisarul UE pentru Transporturi, Adina Vălean, le recomandă pasagerilor care nu-și pot recupera banii de la companiile aeriene pentru zborurile neefectuate din cauza pandemiei să se adreseze instituțiilor de protecție a drepturilor consumatorului. Adina Vălean mai spune că există companii aeriene care „deși știau că urmează o criză de lichiditate au avut grijă ca în martie să plătească dividende acționarilor, pentru ca ulterior să se plângă de lipsa lichidităților”.
12.Marile provocări de după pandemia de coronavirus. Episodul 1: De la lecțiile pe care le-au învățat antreprenorii, la viitorul incert al instituțiilor globale Am stat de vorbă cu specialiști în economie, politică externă, sănătate, societate și urbanism despre cum va arăta lumea, dar mai ales viața fiecăruia dintre noi, după pandemia de coronavirus. Și care va fi locul României în acest puzzle post-pandemic.
13.Poate ar trebui să fie și românii puțin suedezi după 15 mai. O altă perspectivă asupra metodei anti-COVID-19 care a ultragiat lumea Acuzați acum de unii „că-și omoară bătrânii” prin metoda relaxată adoptată în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, suedezii au câteva lecții pe care ar fi bine să le învățăm și noi după 15 mai. Asta indiferent dacă strategia nordicilor se va dovedi sau nu eficientă pe termen lung.
14.Ce se va întâmpla cu sutele de mii de amenzi date de Poliție în starea de urgență? Cazul lui Niță, muncitor cu ziua, care datorează statului 4500 de lei Autoritățile din România au stabilit amenzi uriașe pentru cetățenii care încalcă regulile stării de urgență, dar se vor trezi în situația practică de a nu le putea încasa niciodată. Vor fi transformate în muncă în folosul comunității, statul îi va executa silit pe contravenienți sau vom avea amnistie fiscală după starea de urgență?
15.Credincioșii NU sunt o turmă de oameni, incapabili să-și poarte singuri de grijă, care la prima ocazie se vor sinucide în grup Ce lipsește complet din dezbaterea publică din aceste zile este încrederea în capacitatea intelectuală a omului român de a se apăra singur de o primejdie. S-a dat voie la mers la biserică înainte de Paști? Pentru mulți, asta înseamnă că, automat, turme de idioți vor da năvală în biserici, se vor buluci și călca în picioare, iar, pe cale de consecință, vor lua coronavirus unii de la alții, deci vor muri.
16.Ne revoltăm că s-au îngrămădit muncitorii români pe aeroportul din Cluj. Dar despre ce se întâmplă pe aeroportul din Eindhoven ce spuneți? Românii care s-au îngrămădit pe aeroportul din Cluj să plece să culeagă sparanghel în Germania ar fi niște „sclavi” care ne lasă baltă în carantina noastră, iar autoritățile române care nu i-au organizat astfel încât să respecte distanțarea socială sunt, desigur, incompetente. Ce spuneți însă de imaginile astea de pe aeroportul din Eindhoven?
17.VIDEO. Cum se va schimba viața noastră după carantină? Radu Umbreș, doctor în antropologie socială, titlu obținut la University College London, în dialog #deladistanta Cum va arăta viața noastră după ce ieșim din carantină? Ne va fi frică să mergem la festivaluri sau în cârciumi? Vom mai călători în alte țări, ne vom teme de o altă epidemie? Am răspuns la aceste întrebări și la altele, într-un dialog #deladistanta cu Radu Umbreș, doctor în antropologie socială.
18.Evreii ultrareligioși din filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, sunt originari din Satu Mare. Care este povestea acestei comunități care trăiește după reguli vechi de sute de ani Evreii ultrareligioși despre care s-a făcut filmul „Unorthodox”, de pe Netflix, se trag din nordul Transilvaniei, din Satu Mare. Pentru a afla mai multe despre viața celor care trăiesc în una dintre cele mai numeroase comunități hasidite din lume am stat de vorbă Dan Has, președintele Comunității Evreilor din Zalău.
19.Soldați sau doctori. Avem dreptul să-i judecăm pe medicii care-și dau demisia în timpul pandemiei de coronavirus? Un doctor în antropologie socială și un cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată au răspuns la șase întrebări despre subiectul medicilor din România care și-au dat demisia în timpul pandemiei de coronavirus.
20.Contrabanda de țigări în vremea epidemiei de coronavirus Deși au scăzut în 2019 pâna la sub 14% din totalul pieței, afacerile cu țigări de contrabandă în România rămân peste media din UE. Și continuă cu succes și în vremea pandemiei de coronavirus. Vineri 20 Martie. La patru zile după decretarea stării de urgență pe teritoriul României, piața Obor din București este plină de oameni.
21.Pandemia de coronavirus poate scoate ce-i mai rău din oameni În urmă cu câteva zile, o colaboratoare mi-a spus că ar vrea să scrie o opinie despre cum această criză are și o parte bună, în sensul că poate fi o șansă ca oamenii să-și descopere umanitatea. I-am spus că nu am nimic împotrivă, dar să mai aștepte câteva zile pentru că eu cred că, dimpotrivă, această criză va scoate tot ce-i mai urât din oameni. Colega mea nu a mai scris nimic.
22.Ce se întâmplă cu transporturile de mărfuri și persoane într-o Europă cu granițele închise? Interviu cu Adina Vălean, comisarul pentru Transporturi al UE Pandemia de coronavirus a închis granițele în interiorul și în afara Uniunii Europene și, pe bună dreptate, foarte mulți oameni se întreabă acum: cum mai pot fi aprovizionate țările membre cu alimente sau produse medicale? În același timp, există cetățeni surprinși în alte state și care nu se mai pot întoarce acasă. Am stat de vorbă despre toate aceste subiecte cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, care face parte și din echipa de răspuns a Comisiei Europene la extinderea epidemiei de coronavirus.
23.FOTO. Cum arată Centrul Vechi din București în prima zi de la declararea stării de urgență Altădată una dintre cele mai vii zone din Capitală, Centrul Vechi arăta astăzi după-amiază ca un loc bântuit. Epidemia de coronavirus a alungat aproape toți clienții barurilor, restaurantelor și magazinelor din zonă.
24.În lumea în care trăim nu mai există „prea departe”. Ce trebuie să învețe românii de la epidemia de coronavirus Este perfect plauzibil ca după această criză, lumea pe care o știm acum să nu mai fie la fel. Măsurile luate de aproape toate statele lumii pentru a împiedica răspândirea coronavirusului sunt fără precedent și chiar pun serios la încercare sistemul global de protecție împotriva catastrofelor. Plus că vor fi efecte economice, sociale pe care nici măcar nu le bănuim acum.
25.Cum afectează epidemia de coronavirus zborurile în Europa. Interviu cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat într-un interviu pentru Hotnews cum sunt afectate în acest moment zborurile de pasageri și industria de aviație europeană de epidemia de coronavirus.
26.Ce spune instituția specializată a UE despre măsurile care trebuie luate împotriva coronavirusului Instituția UE cea mai avizată în acest moment în combaterea răspândirii coronavirusului în Europa este Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC). Am adresat acestei agenții europene mai multe întrebări punctuale referitoare la măsurile care trebuie luate în România.
27.Firea și populismul „consultării” pe Facebook cu bucureștenii: „cetățeni, vreți taxe și impozite sau să fie totul gratis? Gabriela Firea a întrebat cetățenii Bucureștiului dacă sunt de acord să plătească o nouă taxă, iar cetățenii i-au răspuns „nu”. Nu-i așa că sunteți surprinși? Eu zic să continuăm experimentul și să-i întrebăm pe bucureșteni și alte lucruri esențiale: „vreți să plătiți mai mult pentru parcările de reședință”, „vreți să crească amenzile”, „în general, vreți impozite și taxe sau vreți să fie totul gratis” etc?
28.​OPINIE. Cazul Ditrău și nevoia de alfabetizare despre lumea în care trăim Oamenii se tem groaznic de ceea ce nu cunosc. Localnicii din Ditrău au luat la fugă doi brutari din Sri Lanka cu mâinile negre nu pentru că ar fi fundamental rasiști (probabil că nici nu știu ce înseamnă). I-au luat la fugă pentru că atât înțeleg ei din lumea în care trăiesc. Și nimeni nu și-a bătut capul să-i învețe.
29.INTERVIU. Cine sunt tinerii care protestează în Iran împotriva regimului? Antropologul Alexandru Bălășescu (care a studiat la Teheran): „Cauzele protestelor nu stau în forma de organizare pe baze religioase a țării, ci sunt similare cu cele din Hong Kong și de la noi” Cine sunt protestatarii din Iran care au ieșit în stradă împotriva regimului? Ce știm despre acești tineri pe care i-am văzut zilele trecute refuzând să calce peste steagurile SUA și Israelului, într-un gest parcă de sfidare a politicii oficiale a Iranului? Am încercat să aflu mai multe despre această parte semnificativă a societății iraniene de la antropologul român Alexandru Bălășescu, care a făcut cercetare timp de un an în Teheran pentru teza sa de doctorat. Am vorbit cu Alexandru Bălășescu despre tinerii iranieni, homosexualitate, ce înseamnă viața privată în Iran, drepturile femeilor și multe altele.
30.INTERVIU. De ce ard pădurile din Australia? Profesor român din Sydney: „Nici aborigenii nu lăsau natura să-și facă de cap, pentru că nu mai aveau unde trăi” Am vrut să văd care este atmosfera în acest moment din Australia, afectată de cele mai grave incendii din 1939, și am stat de vorbă cu un român stabilit de 30 de ani în această țară. Este vorba despre Daniel Ioniță, în vârstă de 60 de ani, lector la Universitatea Tehnologică din Sydney.

1 2 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by