Articole scrise de G.T.


1 - 30 din 1655 rezultate
1.​VIDEO Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar roti în direcția opusă? De miliarde de ani Pământul se rotește în jurul axei sale dinspre vest spre est, dar cum ar arăta lumea dacă sensul rotației ar fi inversat? Materialul video de mai jos, realizat de editorii canalului de youtube SciShow, prezintă pe larg întregul scenariu, precum și impactul pe care o astfel de schimbare l-ar avea asupra fiecărui aspect al vieții pe Pământ.
2.​VIDEO Transparența activității neuronale și libertatea de gândire Oamenii de știință din domeniul neuroștiințelor au investigat de multă vreme funcționalitatea creierului în detaliu și au obținut rezultate remarcabile până în prezent. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ajunge în punctul în care reușim să citim cu acuratețe gândurile și intențiile unei persoane. În materialul video de mai jos, produs sub umbrela Ted Ed, Nita Farahany oferă câteva indicații prin care putem vedea în viitor și anticipa impactul pe care tehnologia de decodare a activității creierului o va avea asupra fiecărui aspect al vieții noastre.
3.Cum variază nivelul de cortizol pe parcursul zilei și când suntem mai predispuși la stres Evenimentele declanșatoare de stres ce au loc în partea a doua a zilei transmit un impuls mai slab asupra hormonilor specifici stresului, prin comparație cu evenimentele ce se petrec în prima parte a zilei; această constatare indică faptul că subiectii umani suferă de o vulnerabilitate crescută la evenimentele stresante ce au loc pe parcursul serii, prin comparație cu restul momentelor din zi, informează global.hokudai.ac.jp.
4.​VIDEO Ce este sindromul Wifi Sindromul WiFi este un concept medical nou ce descrie hipersensibilitatea electromagnetică - EHS (din engl. "electromagnetic hypersensitivity"). Simptomele cel mai frecvent asociate acestei tulburări includ irtații dermatologice, precum roșeață, furnicături și senzații de arsură, dar și simptome neurastenice și vegetative, precum oboseală, dificultăți de concetrare, amețeală, greață, palpitații cardiace și tulburări digestive. Cat de reală este această tulburare aflăm din materialul video de mai jos realizat de editorii canalului de youtube SciSchow.
5.​VIDEO Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar înceta să existe? Soarele este cea mai importantă sursă de energie ce face posibilă viața pe Pământ. Dar ce s-ar întâmpla dacă acesta ar dispărea în mod subit pe o perioada echivalentă cu o lună de zile?
6.​VIDEO Care sunt beneficiile reale ale dușurilor reci Un studiu publicat în jurnalul "Free Radical Biology and Medicine" arată că persoanele ce obișnuiesc să înoate în apă rece pe durata iernii prezintă o scădere semnificativă a concentrației plasmatice a acidului uric, ce se traduce prin creșterea toleranței la stres și la apariția bolilor. Dar pot dușurile reci să ne îmbunătățească cu adevărat starea de sănătate?
7.VIDEO Care sunt mecanismele ce duc la apariția insomniei cronice Ce anume ne poate împiedica să obținem odihna de care avem nevoie pe durata nopții? Cel mai adesea este vorba despre stresul acumulat pe perioade lungi de timp, grijile, gândurile și planurile de viitor, dar în egală măsură este posibil ca lipsa somnului de calitate să fie generată chiar de frica de insomnie. În materialul video de mai jos editorii Ted Ed expun simptomele ce descriu această circularitate defectuoasă ce ne afectează sănătatea întregului organism.
8.Cum funcționează bilingvismul la nivel neuronal - studiu O nouă cercetare, realizată de oamenii de știință de la Național Science Foundation, Național Institutes of Health, și Institutul NYU din Abu Dhabi, arată care sunt procesele neuronale ce apar pe parcursul utilizării în paralel a două limbi străine în rândul vorbitorilor bilingvi. Constatările studiului de față oferă noi perspective de studiu a naturii bilingvismului, informează nyuad.nyu.edu.
9.​VIDEO 5 strategii de stimulare a memoriei de lungă durată Memoria este una dintre componentele principale ale cunoașterii umane și, prin urmare, o bună memorie este esențială pentru acumularea de noi informații, precum și pentru reținerea și utilizarea acestora pe o perioada cât mai lungă de timp. Iată care sunt cele cinci metode esențiale ce stimulează transferul de informații din memoria de scurtă durata în cea de lungă durata.
10.Cum se manifestă iluzia optică "after effect" și ce impact are asupra procesului decizional Oamenii de știință de la Universitatea din New York, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Stanford, au descoperit recent sinergia neurologică responsabilă pentru adaptarea vizuală, un fenomen pe parcursul căruia apare iluzia optică MAE ("motion aftereffect illusion"). Este vorba despre modul în care expunerea prelungită la un stimul senzorial poate influența felul în care alți stimuli vizuali sunt percepuți de către subiecții umani, scrie futurity.org.
11.​Top giftBooks.ro: Cele mai vândute cărți în luna aprilie Locul 10: Disconfort Residence. Cum sa identifici capcanele din schita apartamentului pe care vrei sa-l cumperi - Radu Negoita; Locul 9: Viata secreta a lui Fidel Castro. 17 ani in intimitatea lui Líder Máximo - Juan Reinaldo Sánchez si Axel Gyldén; Locul 8: Manualul abilitatilor sociale superioare - Henrik Fexeus. Intră în articol pentru a vedea ce carte ocupă locul 1!
12.Ar putea mușchiul de pământ să stimuleze sănătatea microbiomului uman? O echipa de specialiști, alcătuită din oameni de știință din întreagă lume, a descoperit recent un complex de hidrocarbonate ce se regăsesc în structura mușchilor de copaci și care ar putea aduce beneficii pentru sănătatea microbiomului uman. Cercetătorii de la Centrul Australian de Studiu al Plantelor și cei de la Universitatea din Rhode Island sunt de părere că polizaharida, un carbohidrat complex format din molecule de zahăr, are o structura similare cu beta-glucanul, regăsit în ovăz și alte cereale ce susțîn sănătatea florei intestinale, informează adelaide.edu.au.
13.Statul pe scaun este dăunător nu doar pentru metabolism și sănătatea inimii. Sănătatea creierului este, de asemenea, afectată - studiu Statul pe scaun este dăunător nu doar pentru metabolism și sănătatea inimii. Sănătatea creierului este, de asemenea, afectată - studiu Statul pe scaun pentru timp îndelungat este asociat unei serii de schimbări ce au loc într-o secțiune a creierului deosebit de importantă pentru memorie, potrivit unui studiu preliminar efectuat de cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles, în rândul adulților de vârstă mijlocie și înaintată, scrie sciencedaily.com.
14.​VIDEO Cum scăpăm de obiceiurile nocive Aproximativ 40% din activitățile zilnice se petrec în situații similare. Obiceiurile apar prin învățarea asociativă: găsim modele de comportament care ne permit să ne atingem obiectivele. Repetăm comportamentul care funcționează, iar când acțiunile sunt efectuate frecvent într-un context stabil are loc formarea asocierilor dintre semnal și răspuns. Dar cum scăpăm de obiceiurile nocive? Găsim răspunsul la această întrebare în materialul video de mai jos realizat de editorii canalului de youtube AsapSCIENCE.
15.Care este legătura dintre durerile de genunchi și depresie Numai în Statele Unite ale Americii, aproximativ 13% dintre femei și 10% dintre bărbații cu vârste de peste 60 de ani suferă de dureri de oase ce apar pe fondul osteoartritei. Osteoartrita, ce apare pe fondul inflamației articulațiilor, se manifestă prin deteriorarea țesuturilor și cartilajelor ce au rol protector. Durerile de genunchi cauzate de osteoatrita pot afecta considerabil calitatea vieții, fiind asociate apariției depresiei, informează healthinaging.org.
16.​VIDEO Cum a schimbat hiperlinkul istoria internetului Cu toții știm ce este hiperlinkul. Pe scurt, hiperlinkul este elementul ce face legătură dintr-un punct al unui document electronic către un altul. Mai simplu spus, un hiperlink este un șir de caractere ce are funcția de a trimite utilizatorul către alte secțiuni din site, document sau către alte site-uri și documente. Astfel, hiperlinkul este elementul de legătură ce face posibilă construcția întregii lumi online după o structura LEGO, scrie ted.com.În materiaul video de mai jos, realizat de editorii Ted Ed, Margaret Gould spune povestea hiperlinkului, de la cum a fost creat și până la cum a influențat istoria internetului.
17.Nivelul IQ ca factor principal pentru buna cooperare in societate - studiu Persoanele inteligente sunt capabile să coopereze foarte bine cu cei din jur, iar aceasta este unul dintre motivele pentru care oamenii cu un IQ peste medie sunt esențiali pentru bunul mers al societății. În timp ce trăsăturile de personalitate, generozitatea și conștiința oamenilor contribuie la o bună cooperare cu cei din jur, un IQ peste medie este principalul factor ce face posibilă această abilitate. În schimb, un IQ mai mic împiedică indivizii să fie consecvenți în acțiunile lor, dar și să anticipeze consecințele ce decurg din acestea în mod inevitabil, arată un studiu publicat recent în revista de specialitate "The Journal of Political Economy," scrie spring.org.uk.
18.​VIDEO Ce s-ar întâmpla dacă internetul ar înceta să mai existe Există o mulțime de studii de specialitate centrate pe ideea că internetul și rețelele de socializare ne distrag atenția și ne întrerup din activitățile de zi cu zi, dar fenomenul care ne învăluie pe toți este, în esență, dependenta de cultură. Acum, mai mult că niciodată, vrem să fim în mai multe locuri în același timp, să avem acces la evenimentele de pretutindeni, să consumăm cultură și să nu pierdem nicio știre. Dar ce s-ar întâmplă dacă internetul ar înceta să mai existe?
19.​​Top giftBooks.ro: Cele mai vandute carti in luna martie Locul 10: Sa-i invatam pe copii sa gandeasca - Darlene Sweetland & Ron Stolberg; Locul 9: Cum sa-ti cultivi memoria. Tehnici de concentrare si crestere a eficientei - Mark Channon; Locul 8: Primele 20 de ore. Cum sa inveti orice repede - Josh Kaufman. Intra in articol pentru a afla ce carte ocupa locul 1 in top.
20.​VIDEO Cum ne controlăm atenția Se spune că oamenii folosesc numai 10% din creier, dar este într-adevăr așa? În conferința Ted Talk de mai jos, Amishi Jha, profesoara de psihologie în cadrul Universității din Miami, vorbește despre subiectul sau principal de cercetare: atenția. Iată care sunt tehnicile care ne pot ajută să acordăm mai multă atenție atenției, conform ted.com.
21.​VIDEO Cum văd extratereștrii Pământul Detectarea planetelor aflate în afara Sistemului nostru Solar ridică, în mod firesc, problema dacă potentialli observatori extrasolari ar putea detecta, la randul lor, tranzitul planetelor aflate în Sistemul nostru Solar. În materialul video de mai jos, Hank Green, împreună cu editorii canalului de youtube SciShow Space, încearcă să răspundă acestei provocări teoretice.
22.​VIDEO Care sunt șansele să devină posibilă călătoria în timp? În cărțile și filmele SF aceasta este una dintre cele mai populare teme abordate. Tot acolo, distorsiunile spațiu-timp fac posibilă călătoria în timp. În lumea reală, însă, aceste teorii sunt discutate pornind de la teoria relativității și până la teorii mai speculative, precum criogenarea, scrie alltop.com. În materialul video de mai jos, publicat pe canalul de youtube Second Thought, vedem cum este abordată această problema în lumea științei și care ar fi posibilitățile că lumea SF de astăzi să devină realitatea de mâine.
23.VIDEO Scurt istoric al dietei ketogenice Dieta ketogenică este cea mai recentă dietă adoptată în număr din ce în ce mai mare de persoane, in special de celebritățile din Statele Unite ale Americii ce reușesc să influențeze opiniile oamenilor de rând ce se află în căutarea celei mai eficiente cure de slăbire. Dar care este istoricul acestei cure alimentare si cat este ea de eficientă aflam din materialul video realizat de editorii canalului de youtube Vox.
24.Stoparea activității fizice zilnice poate accentua simptomele specifice depresiei - studiu Abandonarea programului de exerciții fizice efectuate cu o frecvența zilnică ar putea duce la accentuarea simptomelor depresive, potrivit noilor cercetări privind sănătatea mintală efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, Australia, scrie adelaide.edu.au. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Dr. Julie Morgan, cercetatoare in cadrul Facultatii de Psihiatrie de la Universitatea din Adelaide a examinat efectele stoparii activitatii fizice in randul adultilor ce urmau un program de fitness regulat. Noile constatari sunt publicate in revista de specialitate "The Journal of Affective Disorders."
25.Care este legătura dintre anxietate și circumferința taliei - studiu Anxietatea este una dintre cele mai frecvent întâlnite tulburări de sănătate mintală și afectează în special femeile aflate la vârstă mijlocie. Deși anxietatea poate fi cauzată de mai mulți factori, un nou studiu sugerează că grăsimea abdominală ar crește riscul apariției tulburărilor de anxietate. Noile constatări au fost publicate recent în jurnalul de specialitate "Menopause" al organizației americane The North American Menopause Society, notează sciencedaily.com.
26.VIDEO De ce ne așteptăm că artiștii să trăiască în sărăcie? Artiștii din variate domenii aduc un plus de valoare vieții și culturii noastre și, cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei trăiesc în sărăcie. Dincolo de statistici există o convingere puternică pe care o împărtășim cu toții: indiferent de domeniul activității lor, artiștii sunt destinați să trăiască în condiții modeste și au nevoie de un loc de muncă secundar pentru a își satisface nevoile financiare.
27.​VIDEO Ar putea stresul sa duca la aparitia firelor albe de par? Parul grizonat are un continut scazut de melanina, in timp ce parul alb este total lipsit de aceasta substanta pigmentara. Genele ce controleaza prezenta melaninei difera de la o persoana la alta, in functie de grupul etic si categoria de varsta. In general, aparitia firelor albe de par nu este asociata prezentei problemelor de sanatate, dar ar putea stresul sa grabeasca aparitia firelor albe de par?
28.​VIDEO Top 10 cele mai lungi trenuri din lume Care este cel mai lung tren din lume? Care este cea mai lunga sina interstatala si de ce este dificila calatoria cu trenul dintr-o tara in alta? In materialele video de mai jos gasim raspunsurile acestor curiozitati specifice tuturor pasionatilor de trenuri.
29.​VIDEO Este psihoterapia eficienta? Toti terapeutii sunt de parere ca eforturile lor au un rol benefic si semnificativ asupra sanatatii psihice a pacientilor lor, insa este acest lucru adevarat? Statistic vorbind, daca luam in considerare declaratiile pacientilor, asa par sa stea lucrurile. Pe de alta parte, studiile clinice care analizeaza beneficiile psihoterapiei au ajuns la rezultate contradictorii, scrie psychologytoday.com. Materialul video de mai jos, realizat de editorii canalului de youtube SciShow Psych, incearca sa gaseasca raspunsul acestei intrebari cheie.
30.Care sunt mecanismele cerebrale implicate in deprinderea limbajului - studiu Deprinderea limbajului este mai mult o stiinta, decat o arta, constata psihologii de la Universitatea Sussex in urma celui mai recent studiu efectuat pe tema invatarii limbilor straine. Psihologii au descoperit ca, atunci cand invatam numele unor obiecte necunoscute, regiunile creierului implicate in procesul de invatare prezic in mod activ obiectele ce corespund numelor. Creierul testeaza aceste predictii intr-un mod similar felului in care oamenii de stiinta testeaza validitatea teoriilor stiintifice, scrie sussex.ac.uk. Noile constatari, publicate recent in revista "Current Biology," arata cum hipocampul sustine procesul deprinderii unei limbi straine. Implicatiile studiului sunt deosebit de importante pentru educatia lingvistica, cat si si pentru a intelege afectiunile ce se manifesta prin tulburari de limbaj.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 56 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by