Articole scrise de DP


1 - 30 din 7987 rezultate
1.VIDEO De ce atunci când ne cumpărăm ceafa de porc, ne creștem fără să știm rata la bancă. Economist: La carnea de vită avem 0,6% din producția europeană. La porc avem 1,5 % iar la pui avem 3,4% ”La mere, România produce doar 4,5% din producția europeană, în timp ce Polonia produce 29% din producția UE de mere. La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5%, iar la pui avem 3,4%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială. Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe, lapte și produse lactate”, explică Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, într-un interviu acordat HotNews.ro
2.​VIDEO Secretar de stat în Agricultură, despre irigații: Noi am pregătit mireasa ca să o mărităm, însă mirele n-a mai vrut s-o ia! De ce nu au fost incluse irigațiile în PNRR ”Noi ca minister nu avem ce să ne reproșăm. Am gândit fișa de măsură împreună cu Ministerul Fondurilor Europene. Din iulie 2020 am avut și câte două întâlniri pe săptămână cu domnul ministru Boloș în persoană. Am avut și o primă formă a fișei de măsuri trimise la Comisia Europeană în noiembrie. Am fost lăudați legat de modul în care am gândit această fișă. De ce nu sunt incluse irigațiile în PNRR? Nu am nicio explicație. Noi nu am participat la discuțiile de la Bruxelles. MFE a mers acolo cu echipa lor. Noi am avut discuții cu Comisia strict pe fișele de lucru, unde fuseserăm lăudați!”, spune Aurel Simion, secretar de stat la Agricultură, într-o discuție cu HotNews.ro.
3.​VIDEO România și Republica Moldova au reînnoit acordul de cooperare la nivelul băncilor centrale În prezența celor doi guvernatori de bănci centrale, Mugur Isărescu și Octavian Armașu, Banca Națională a României și cea a Moldovei au reînnoit vineri acordul de cooperare, noul acord extinzând cooperarea în materie de consolidare a capacităților instituționale, în sfera supravegherii și a gestiunii situațiilor de criză, în domeniul activității prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, precum și a infrastructurii piețelor financiare. Printre cei prezenți la eveniment a fost și Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, instituție financiară prezentă în Republica Moldova prin BT Leasing, Victoriabank și Microinvest
4.Salariul mediu net din luna aprilie a fost de 3.561 lei. În învățământ, salariul net a scăzut faţă de luna precedentă Salariul mediu net din luna aprilie a fost de 3.561 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%), au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. Valorile cele mai mari s-au înregistrat ca de obicei în IT&C (8671 lei), iar cele mai mici (tot ca de obicei) în hoteluri și restaurante (1790 lei). În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (-7,8%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv în administrație publică (-0,7%). În sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă (+0,4%), mai spun oficialii INS.
5.Inflația a urcat puternic luna trecută, ajungând la 3,8%. De vină sunt facturile la energia electrică, uleiul și combustibilii Scumpirile din mai au luat un puternic avânt, rata inflației urcând la 3,8%, potrivit anunțului făcut vineri de INS. Față de mai 2020, cele mai mari creșteri au fost cele ale energiei electrice (aproape 17%) uleiului (peste 13%) și combustibililor (peste 11%). Fumătorii au simți și ei creșterea prețurilor cu propriul viciu (peste 7%) și mai adăugăm la topul scumpirilor și pe cel al produselor de igienă personală- 5,8%. ​În Raportul privind inflația din luna mai, BNR explică faptul că în acest an putem să ne așteptăm ca rata inflației să urce până la finele anului la 4,1% urmând apoi să scadă la circa 3% până în trimestrul I 2023.
6.​Business report Centralele de apartament ar putea fi taxate. Cine pierde și cine câștigă din pensionarea opțională la 70 de ani. 4 din 10 spitale NU raportează erorile medicale. Guvernul, dator zeci de milioane de euro producătorilor de film Asociaţie: Centralele de apartament nu trebuie interzise, dar ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2. Cât ar plăti consumatorii ● Cine pierde și cine câștigă din pensionarea opțională la 70 de ani și interdicția cumulării pensiei cu salariul ● 4 din 10 spitale din România NU raportează deloc erorile medicale. În doar 4 cazuri de malpraxis, medicii au rămas fără drept de practică ● Guvernul, dator zeci de milioane de euro către producătorii de film. Reacția Ministerului Economiei ● Cultivatorii de lavandă, furioși pe Oros! Cultura lor, scoasă din lista plantelor care primesc sprijin ● Un client din Brașov a primit o factură „umflată” de la Electrica. Furnizorul dă vina pe distribuitor, iar acesta invocă un ordin al ANRE ● Criza forței de muncă: E deja aici, iar în turism situația e dramatică ● Cloud românesc, cloud francez. Probleme comune, soluții diferite ● Clauze abuzive: Oricât de târziu ar afla de caracterul abuziv, împrumutații trebuie să aibă posibilitatea să ceară restituirea banilor ● Ce e greșit se va dovedi greșit ● Dan Matei, fost consilier al Vioricăi Dăncilă, va conduce CA al Fondului de Garantare pentru IMM-uri.
7.În America, inflația crește cu cea mai mare viteză din 2008 încoace Prețurile de consum din SUA au accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani, pe fondul unei cereri puternice din partea consumatorilor americani, economiștii americani, inclusiv parlamentari din SUA susținând că FED (sistemul băncilor centrale americane) a subestimat riscul unei inflații puternice, scrie Financial Times.
8.Numărul locuinţelor date în folosinţă, în scădere ușoară în primul trimestru Numărul locuinţelor date în folosinţă în primul trimestru al anului în curs s-a ridicat la 14.302, cu 617 mai puţine faţă de perioada corespunzătoare din 2020, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres. Cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (60,7%), iar de semnalat ar fi faptul că a crescut numărul de locuințe construite din fonduri publice.
9.Finanțările ecologice: Nicio bancă nu a derulat exerciții de testare la stres pentru riscul climatic (raport) Toată lumea vorbește în prezent despre „finanțări ecologice”. Despre cât de etic e să dai credite unei firme care poluează, de pildă? În străinătate, investitorii instituționali (fondurile de pensii, municipalitățile, etc) preferă să investească acolo unde respectiva investiție generează, de asemenea, randamente ecologice sau sociale. Unul din motive ține și de efectul de imagine: cei care se implică în finanțarea ecologică atrag atenția: Suntem printre băieții buni!
10.Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari Premierul Florin Cîţu a confirmat miercuri că Executivul a adoptat proiectul de lege prin care se elimină cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar, urmând ca proiectul să intre în Parlament în procedură de urgenţă. "În acelaşi timp, proiectul prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a declarat Florin Cîţu, la finalul ședinței Guvernului de miercuri.
11.Minusurile proiectului privind pensionare (confederație patronală) Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în mediul public, binevenit în intențiile sale, are câteva prevederi neclare ce ridică probleme de aplicare pentru mediul privat, arată reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Este vorba de posibilitatea pensionării până la 70 de ani la cererea angajaților, respectiv acordul angajatorului. Această măsură are nevoie de un cadru mai clar și precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenției legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani, se precizează într-un comunicat transmis miercuri.
12.O femeie prinsă sub o granitură de metrou, salvată de pompieri O femeie prinsă sub o garnitură de metrou a fost salvată, miercuri dimineaţă, de pompieri şi transportată la spital, scrie Agerpres. "În data de 9 iunie, ora 8,40, pompierii ISUBIF au fost solicitaţi să intervină la staţia de metrou Lujerului pentru o persoană de sex feminin prinsă sub o garnitură tren, între vagoanele 4 şi 5. La ora 9,07, femeia a fost extrasă de sub tren, preluată de un echipaj al SABIF şi transportată la Spitalul Universitar. La momentul extragerii, această era inconştientă, însă respira", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
13.PSD depune moţiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea Parlamentarii social-democraţi vor depune, miercuri, o moţiune simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres. "Avem nişte întrebări la domnul ministru Ghinea. De ce avem un program naţional făcut de firme de consultanţă încălcând legile din România? De ce prioritate de sute de milioane de euro au o destinaţie cu dedicaţie? De ce avem zero euro pentru irigaţii? De ce firmele româneşti nu primesc niciun euro prin PNRR la capitolul granturi?", a declarat, marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
14.Banca Mondială estimează creșterea economiei României la 6% în acest an, peste prognoza din martie, de 4,3% Economia României va crește cu 6% în acest an, după ce prognoza din martie era de 4,3%, arată proiecția actualizată a Băncii Mondiale. Estimarea în creștere vine după ce și Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit proiecțiile referitoare la evoluția economiei României, estimând un avans de 7%. Potrivit unor rapoarte consultate de HotNews, BRD și BCR au revizuit și ele în creștere datele privind evoluția PIB-ului, rata de creștere apropiindu-se de 7%.
15.Economiștii revizuiesc în creștere prognoza de creștere economică în acest an la circa 7% BRD arată într-un raport publicat marți că a revizuit în creștere prognoza de creștere a PIB din acest an la 7%, precizând că performanța PIB din primul trimestru vine în mare parte ca rezultat al efectelor de bază statistice și mai puțin datorată fundamentelor economice. BCR, în alt raport publicat tot marți, vorbește despre o creștere a PIB de + 6,7% în 2021 și + 4,5% în 2022, iar economistul șef al Raiffeisen Bank spune că România e printre foarte puținele țări care au reușit deja să recupereze căderea din pandemie.
16.VIDEO Momentul prăbușirii a 3 mașini într-o groapă formată în parcarea unui spital din Israel Luni după-amiază, o ditamai groapa în asfalt s-a format în parcarea Centrului Medical Shaare Zedek din Ierusalim, înghițind mai multe mașini și determinând serviciile de urgență să trimită unități în zonă, anunță Times of Israel. Șapte autospeciale de pompieri s-au deplasat la fața locului, unde din fericire nu au existat răniți. Se crede că dolina a fost formată ca urmare a lucrărilor de construcție din apropiere, mai exact din cauza unui tunel la care se săpa si care trecea pe sub spital și parcare.
17.VIDEO În prima ieșire publică după mai bine de un an, Guvernatorul BNR nu a dorit să comenteze angajarea Vioricăi Dăncilă. Isărescu a vorbit despre importanța schimbărilor climatice pentru economie și sistemul bancar ​Cea mai recentă ieșire publică a Guvernatorului BNR a fost în februarie 2020, înainte de declanșarea stării. Marți, Isărescu a fost prezent la o conferință organizată cu ocazia prezentării Raportului CNSM pentru sprijinirea finanțării verzi. ”Noi teme încep să fie tot mai mult în atenția băncilor centrale - recalibrări ale strategiilor de politică monetara, impactul schimbărilor climatice și al digitalizării asupra economiei, monedele și activele digitale, promovarea diversității și a sustenabilității. Ele nu sunt tratate încă unitar nici în universități, nici în cercurile de specialitate. Controversele în aceste domenii sunt deseori aprinse”, a spus Isărescu. La final, întrebat de reporterul HotNews despre angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, Guvernatorul nu a dorit să comenteze în niciun fel.
18.VIDEO ​Momentul prăbușirii Cascadei Bigăr Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate, explică oficialii Romsilva motivele prăbușirii cascadei Bigăr. ”Zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, a mai anunțat Romsilva. De cealaltă parte, ghidul de turism Mircea Jumanca, citat de Deutsche Welle România, spune că prăbușirea are drept cauză intervenția omului în circuitul apei.
19.Şeful agenţiei spaţiale a Rusiei amenință cu retragerea din programul Staţiei Spaţiale Internaţionale dacă SUA nu vor ridica sancţiunile Șeful agenţiei spaţiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, a avertizat luni că se va retrage din programul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) dacă Statele Unite nu vor ridica sancţiunile aplicate entităţilor spaţiale ale Moscovei, în viitorul apropiat, transmit CNBC și news.ro
20.Klaus Iohannis îl primeşte pe Reuven Rivlin, preşedintele Israelului / Oficialul israelian va susţine miercuri un discurs în plenul reunit al Parlamentului Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Israelului Reuven Rivlin, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în România, scrie news.ro. Discuţiile între cei doi vor viza cooperarea economică şi cea în domeniul sănătăţii, inclusiv în ceea ce priveşte contracararea pandemiei de COVID-19, educaţia privind Holocaustul şi alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, cât şi schimburile culturale şi interumane dintre cele două ţări. Reuven Rivlin va susţine miercuri un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit agendei prezentate de Ambasada Israelului în România.
21.Cine sunt acționarii Romprest- firma aflată în epicentrul scadalului gunoaielor cu Primăria condusă de Clotilde Armand Poliţia Locală a sancţionat compania Romprest Service în luna iunie cu amenzi de 160.000 de lei, iar Garda Naţională de Mediu este în control la operatorul de salubritate pentru a stabili eventuale încălcări ale legislaţiei şi obligaţiile de mediu, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Vezi în text cine sunt acționarii Romprest și scandalurile în care aceștia au fost implicați.
22.Curtea Constituţională, aşteptată să se pronunţe cu privire la instituirea stării de alertă prin Legea 55/2020 Curtea Constituţională este aşteptată să se pronunţe, marţi, cu privire la instituirea stării de alertă prin Legea 55/2020. Dosarele s-au aflat pe masa judecătorilor în 20 mai, fiind amânată pronunţarea, scrie news.ro. Tot marţi, este aşteptată pronunţarea pe ”excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind.1 - 9 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi a ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.
23.Razie la nivel internaţional: Sute de persoane arestate. Infractorii comunicau printr-o aplicație criptată, controlată de fapt de FBI Sute de persoane au fost arestate în întreaga lume în cursul unei uriaşe operaţiuni internaţionale de poliţie împotriva criminalităţii organizate, posibilă prin decriptarea comunicaţiilor codificate între infractori, a anunţat marţi poliţia federală australiană, notează AFP și Agerpres. Această operaţiune a fost declanşată de poliţia din mai multe ţări din Europa, din Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, care a reuşit să decodifice, în timp real şi timp de trei ani, mii de comunicaţii criptate în cadrul grupărilor criminale de tot felul, a indicat poliţia australiană într-un comunicat. La rândul său, poliţia neozeelandeză a descris operaţiunea drept "cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forţele de ordine împotriva crimei organizate".
24.SUA: O parte a răscumpărării plătite hackerilor de Colonial Pipeline a fost recuperată Autorităţile americane au anunţat luni că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după un atac cibernetic care i-a paralizat imensa reţea de oleoducte, notează AFP, citat de Agerpres. "Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-o conferinţă de presă, referindu-se la reţeaua criminală acuzată că se află la originea acestei operaţiuni de extorcare. La 7 mai, aceşti hackeri care, potrivit autorităţilor americane, au sediul în Rusia, au exploatat o breşă în securitatea reţelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanţii consumaţi pe coasta de est a Statelor Unite.
25.​Business report Sistemul medical (documentar Recorder). Interviu cu Garry Kasparov. Planul elen numit „Operațiunea libertate albastră”. PNRR şi impozitarea proprietăţilor. Legătura dintre „reforma pensiilor” și falimentul Pilonului 1 Documentar RECORDER: Sistemul medical ● Garry Kasparov se teme de răzbunarea regimului Putin, dar nu este dispus să tacă: „Dacă vor să vină după mine, vor veni” ● Drulă oferă detalii despre noua rovinietă: pentru ce categorii de maşini se va aplica, cum va fi calculată şi când va intra în vigoare ● Ferma ”Caprele Irinucăi” își închide porțile! Tânăra care a fondat afacerea renunță la toate animalele ● Atunci când credeţi că ştiţi ce vrea recrutorul…● Cum vrea Grecia să-i atragă pe turiști înapoi pe insule. Planul numit „Operațiunea libertate albastră” ● Adrian Vascu, Veridio: PNRR şi impozitarea proprietăţilor ● Următoarea creştere a alocaţiilor va fi de la 1 ianuarie 2022 – Ludovic Orban ● Registrul agresorilor sexuali ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul lunii iunie ● Modificările induse de pandemie în alocarea banilor unei gospodării ● Care este legătura dintre „reforma pensiilor” din PNRR și falimentul Pilonului 1.
26.Pandemia a crescut cheltuielile familiilor de români cu sănătatea, locuința, mâncarea, ”tăind” de la educație, îngrijire personală și cultură (date oficiale) Românii și-au ajustat cheltuielile domestice în pandemie cu doar 2%, în timp ce veniturile medii totale au crescut ușor, arată datele publicate luni de Statistică. INS măsoară la venituri nu doar salariile ci și veniturile din prestații sociale, din chirii, din activități agricole sau din vânzarea de bunuri din patrimoniu. Veniturile totale medii lunare au fost în anul 2020 de 5.216 lei pe gospodărie și de 2.031 lei pe persoană, în creştere cu 8,9%, respectiv cu 9,6% faţă de anul 2019, mai arată datele publicate luni de Statistică. Asta în vreme ce cheltuielile totale din anul 2020, au fost în medie de 4372 lei lunar pe gospodărie (1702 lei pe persoană), în scădere cu 1,6 puncte procentuale faţă de anul 2019.
27.Economia Franţei va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până în primul trimestru din 2022 (Bruno Le Maire) Franţa, a doua economie a zonei euro, va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19) până în primul trimestru din 2022, a declarat duminică ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, într-un interviu acordat săptămânalului francez JDD, transmit Reuters și Agerpres. Majorarea cheltuielilor şi a investiţiilor pun bazele redresării economiei, a apreciat oficialul francez. Le Maire, care şi-a reafirmat ţinta privind un avans de 5% al economiei Franţei anul acesta, a declarat că recentul avans al plăţilor cu cardurile de credit, al rezervărilor de vacanţe şi avântul achiziţiilor de haine arată că Franţa revine rapid pe creştere. Şi guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, se aşteaptă la o creştere cu 5% în acest an, în pofida incertitudinii create de pandemie.
28.Parlamentul European se pregăteşte pentru prima sesiune plenară găzduită de Strasbourg de la începutul pandemiei Sute de eurodeputaţi se deplasează la Strasbourg pentru prima sesiune a Parlamentului European care va fi găzduită de oraşul francez după izbucnirea pandemiei de COVID-19, deşi mulţi consideră că această revenire este prematură, notează luni novinite.com, citat de Agerpres. Pe europarlamentarii care vin la Strasbourg îi aşteaptă controale ale temperaturii corporale, purtarea măştii sanitare, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi multiple teste medicale, cu carantină obligatorie la revenirea în Belgia dacă perioada în care se află în afara teritoriului acestei ţări depăşeşte 48 de ore.
29.Cel puţin 30 de morţi şi zeci de răniţi într-un accident de tren în Pakistan Cel puţin 30 de persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite într-un accident de tren produs luni în sudul Pakistanului, potrivit poliţiei locale, informează AFP și Agerpres. Potrivit unui responsabil al Pakistan Railways, trenul care venea din Karachi a deraiat lângă Daharki, în nordul provinciei Sindh, înainte de a fi lovit de un alt tren ce venea din sens invers. "Mai multe persoane au murit şi numeroase alte persoane se află în continuare prinse în interior", a precizat responsabilul de la Pakistan Railways, adăugând că echipe de salvare acţionează la faţa locului.
30.Serialele „I May Destroy You” şi „Normal People”, între câştigătoarele galei premiilor BAFTA TV Serialele „I May Destroy You” şi „Normal People” se numără între producţiile câştigătoare ale galei premiilor BAFTA TV, acordate duminică seară la Londra, scrie news.ro. „I May Destroy You”, cu Michaela Coel în rol principal, a primit două trofee la ceremonia British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) TV Awards care nu a avut un câştigător dominant, relatează Variety. Serialul BBC/HBO a fost premiat la categoriile „cea mai bună miniserie” şi „cea mai bună actriţă în rol principal”.

1 2 3 4 5 6 7 8  ... 267 

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by