Pentru realizarea tuturor promisiunilor sociale electorale, premierul Vladimir Putin va avea nevoie de maxim 1,5% din PIB. Cele mai multe cheltuieli vor merge pentru majorarea burselor studentesti, a salariilor pentru cadrele didactice din invatamantul superior, precum si pentru platile destinate mamelor care nasc al treilea copil, scrie
RBK Daily.
Intilnire online
Cita putere are Rusia pe plan extern? Care sint asteptarile interne de la Vladimir Putin? Cum schimba revenirea sa la Kremlin ecuatia relatiei Rusiei cu Romania? Nicu Popescu, cercetator la think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR), a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre alegerile din Rusia.
- Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatului.
Vladimir Putin, care a fost ales pentru a treia oara presedinte al Rusiei, va reusi cu greu sa se mentina la putere in urmatorii sase ani ai mandatului sau daca societatea rusa, care s-a trezit, in sfarsit, nu va primi reforme politice, economice si sociale, ea va intensifica presiunea pasnica, imprimandu-i un caracater tot mai organizat, scrie
presa rusa. Ajungand la aceasta concluzie, expertii rusi avertizeaza ca Putin nu va reusi sa tergiverseze lucrurile, pentru ca protestele vor spori, iar punctul maxim al tensiunii va fi atins in aceasta vara. Iar daca nu va exista o reactie potrivita din partea puterii, peste doi ani, adica dupa Olimpiada de la Soci, nu sunt excluse alegeri prezidentiale anticipate.
UPDATE Politia din Rusia a arestat luni 550 de persoane care protestau impotriva alegerii presedintelui Vladimir Putin in fruntea statului, intre care si liderul protestelor, Alexei Navalny.
Intalnire online
Ales din primul tur in functia de presedinte, Vladimir Putin ajunge pentru a treia oara la Kremlin. Va fi acelasi presedinte ca si pina acum? Care sint prioritatile mandatului sau de 6 ani? Istoricul Laurentiu Constantiniu, specialist in spatiul rus, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre noul mandat prezidential al lui Putin si impactul viitor al Rusiei pe scena globala.
- Intrati in articol pentru a citi raspunsurile invitatului.
Seful de campanie al candidatului la presedintie Mihail Prohorov, Anton Krasovski, a anuntat ca intentioneaza sa emigreze din Rusia din cauza rezultatelor alegerilor, scrie ziarul rus
Vzgliad. "Poimaine emigrez din aceasta tara", a spus ziaristul, care pana in ianuarie 2012 a avut o emisiune pe teme politice si sociale la postul de televiziune NTV.
Cotidianul rus
Vedomosti scrie ca marea surpriza a scrutinului a fost succesul repurtat de Mihail Prohorov (locul 3 in preferintele electoratului), al carui rezultat - 7,7%, a fost mult peste ratingul sau electoral. Pentru Nikolai Petrov, de la Centrul Carnegie, Prohorov este "chipul nostru pe o fresca prafuita". Lui Putin ii convine Prohorov: are destule momente controversate in activitatea lui, iar rezultatul realizat nu-i permite, deocamdata, sa ajunga un mare jucator politic. In schimb, partidul pe care miliardarul rus il va crea ar putea intruni intr-un viitor nu foarte indepartat 6-8% din preferintele electorale.
Alegeri Rusia 2012
Trei activiste ce apartin miscarii feministe
FEMEN au protestat topless la sectia din Moscova unde au votat premierul Vladimir Putin si sotia sa, Liudmila, informeaza AFP. Protestatarele l-au insultat pe cel despre care se crede ca va fi urmatorul presedinte al Federatiei Ruse.
Alegeri Rusia 2012
Un grup de peste 10 inotatori rusi, specializati in inotul in apa inghetata, s-a prezentat la vot la o sectie din Siberia, in costume de baie. Votul inedit s-a inregistrat in orasul Barnaul din regiunea Altai, unde temperatura nu depaseste 2 grade Celsius, potrivit
RIA Novosti. Sportivii au venit la vot insotiti si de mascota clubului - un barbat deghizat in urs polar. Inotatorii in apa inghetata au explicat ca scopul gestului lor este promovarea acestui sport si a unui mod de viata sanatos.
Alegeri Rusia 2012
Premierul Vladimir Putin si sotia sa, Liudmila, au votat duminica la o sectie din Moscova, el fiind ultilmul din cei cinci candidati la prezidentiale care si-a exprimat dreptul de vot, transmite Ria Novosti. "Am dormit bine, am facut sport, apoi am venit aici", a spus Putin, adaugand ca este convins ca rusii vor veni in numar mare la vot: "Am incredere ca oamenii vor da dovada de responsabilitate".
Alegeri Rusia 2012
Vladimir Putin a fost ales duminica presedinte al Federatiei Ruse, el obtinand cel de-al treilea mandat la Kremlin din primul tur de scrutin, cu aproape 64% din sufragiile alegatorilor, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99% din buletinele de vot. "Am castigat o lupta deschisa si onesta. Le multumesc celor care au spus 'da' marii Rusii", a afirmat Vladimir Putin, in fata a circa 100.000 de sustinatori adunati pe strazile Moscovei, dupa anuntul victoriei sale. Putin a mai condus Rusia timp de opt ani, intre 2000 si 2008, iar victoria sa la alegerile de duminica, pentru un mandat de sase ani, a fost prognozata de majoritatea analistilor si de sondajele de opinie. Observatorii independenti au indicat numeroase nereguli si cazuri de "voturi cu autobuzul".
Vezi in articol cum au decurs alegerile prezidentiale din Rusia
Peste 109 milioane de alegatori rusi sunt asteptati la urne, duminica, in cadrul scrutinului prezidential din Federatia Rusa, transmite Reuters. Analistii se asteapta ca Vladimir Putin, actualul premier de la Moscova si presedintele tarii intre 2000-2008, sa obtina un nou mandat in fruntea federatiei, de aceasta data de sase ani.
Vladimir Putin s-a intalnit la Moscova cu corespondenti ai presei straine, carora le-a explicat de ce candideaza la sefia tarii. Intrebat de unul dintre participanti de ce considera premierul ca i se potriveste mai bine functia de presedinte, Putin a explicat ca in luarea acestei decizii s-a pornit de la considerentul cine are mai multe sanse de victorie: el sau Dmitri Medvedev, transmite
Kommersant.
Vladimir Putin a lansat o noua serie de critici la adresa opozitiei, care, in opinia lui, pregateste actiuni provocatoare dupa alegeri, care pot merge pana la victime omenesti, scrie
Gazeta.ru. Premierul si-a luat o noua zi de concediu pentru alt eveniment electoral de amploare. La intalnire au fost invitati reprezentanti ai Frontului popular national, oameni de incredere ai candidatului, activisti, experti si analisti.
Mihail Hodokovski cere opozitiei ruse, intr-un nou articol, sa evite scenariile radicale de tipul „luarea cu asalt a Kremlinului” si sa nu permita dezbinarea ei. De asemenea, el indeamna la continuarea actiunilor pasnice de masa, scrie
Gazeta.ru.
Vezi care sunt cele sase sfaturi date opozitiei ruse de catre Mihail Hodokovski. Impotriva lui Vladimir Putin se pregatea un atentat, dejucat insa de serviciile speciale ucrainene la Odessa, afirma postul de televiziune Pervyi kanal, apropiat de Kremlin. Putin urma sa fie aruncat in aer cu ajutorul unei mine pe prospectul Kutuzov din Moscova. Expertii constata ca intreaga poveste aminteste o mutare electorala clasica, scrie Gazeta.ru.
Dmitri Medvedev a iesit de mult din centrul atentiei generale, motiv pentru care anturajul lui incearca sa creeze o falsa agitatie. Printre altele, scrie cotidianul
RBK Daily, informatia legata de perspectivele lui ca vicepresedinte, in loc de anuntata postura de premier, a dat de inteles ca echipa actualului sef al statului este oarecum debusolata si nu foarte convinsa ca functia de prim-ministru ii va revenit, totusi, lui Medvedev.
Vladimir Putin ar castiga alegerile prezidentiale din Rusia cu circa doua treimi din voturi, evitand astfel un al doilea tur umilitor in incercarea sa de a obtine inca 6 ani in fruntea tarii, arata ultimul sondaj de opinie important dinaintea scrutinului din 4 martie, potrivit Reuters.
Ca raspuns la scutul american anti-racheta, Rusia isi va intari fortele de aparare aeriana, scutul din jurul Moscovei si bazele fortelor strategice, va construi noi statii de monitorizare in completare la cele deja existente si va crea "asemenea sisteme pentru care nici un alt sistem de aparare nu va constitui in obstacol", a declarat miercuri Vladimir Putin, citat de Interfax. El a anuntat ca, in cadrul raspunsului asimetric al Rusiei, vor avea prioritate "trupele strategice nucleare, cele ale apararii aeriene, aviatia, sistemele cosmice, precum si mijloacele de spionaj".
Igor Iurgens, seful Institutului pentru dezvoltare moderna, considerat in ultimii patru ani drept statul major intelectual al presedintelui Medvedev, i-ar fi recomandat acestuia sa refuze functia de prim ministru. Un post promis lui Medvedev de premierul Vladimir Putin in septembrie 2011. Propunerea lui Iurgens a antrenat o intreaga dezbatere privind viitorul politic al sefului statului rus, scrie
Kommersant.