ADMINISTRATIE LOCALA
Botosani: Sinagoga din Saveni a fost scoasa la vanzare O sinagoga din judetul Botosani a fost scoasa la vanzare, din cauza degradarii cladirii, anunta Agerpres. Sinagoga din orasul Saveni urmeaza a fi vanduta ca urmare a scaderii considerabile a comunitatii evreiesti din zona, care a determinat o lipsa de interes pentru conservarea imobilului.
���FOTOGALERIE Ce poti sa faci cu o cladire monument istoric Majoritatea proprietarilor de cladiri de patrimoniu considera ca acestea sunt o povara. Fie le lasa in paragina, fie incearca cu orice pret sa le demoleze ca sa construiasca ceva mult mai mare in loc deoarece considera ca "o casa veche si darapanata" nu poate sa aduca profit. Sunt insa si proprietari care privesc aceste cladiri cu respect, le-au resturat si le-au transformat intr-un business de succes. Revista Zeppelin a strans cateva dintre aceste exemple in expozitia "Case vechi design si ceva in plus", gazduita de Biblioteca Central Universitara Carol I din Bucuresti pana pe 17 octombrie.
Truse de supravietuire de 100.000 de euro pentru bucurestenii din cladirile cu risc seismic CGMB a aprobat vineri un proiect de hotarare care prevede acordarea gratuita a unor truse de supravietuire pentru cetatenii care locuiesc in blocuri incadrate in clasa intai de risc seismic, primarul general Sorin Oprescu apreciind ca "e o solutie de moment necesara in cazul unei nenorociri", potrivit agentiei Mediafax.
���Primarul Sorin Oprescu vrea sa preia la Primarie principalele statii de metrou din Capitala, impreuna cu spatiile comerciale aferente Consiliul General cere Guvernului Romaniei, la propunerea primarului Sorin Oprescu, transferarea statiilor de metrou Victoriei, Universitate si Romana, impreuna cu spatiile comerciale si tehnice ale acestora, in total circa 10.000 mp de galerii subterane. Valoarea acestor spatii este evaluata de municipalitate la cateva milioane de euro. In acest moment aceste spatii apartin Metrorex, iar Primaria Capitalei vrea sa le primeasca in administrare pentru a realiza "spati publice"  si "parcari publice".
Consiliul General a votat introducerea biletelor unice pentru RATB si Metrorex Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat introducerea biletului unic pentru RATB si Metrorex. Biletul va fi valabil 60 de minute de la prima validare, va putea fi folosit de mai multe ori in acest interval de timp si costa 5 lei. Consilierii au votat si introducerea biletului unic multiplu, cu zece calatorii, fiecare de maxim 60 de minute, cu un numar nelimitat de validari, costul acestuia fiind de 30 lei.
Primaria Bucuresti acorda un milion de lei pentru echipa de handbal Oltchim Ramnicu Valcea Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat vineri alocarea sumei de un milion de lei catre municipiul Ramnicu Valcea pentru sustinerea echipei locale de handbal feminin Oltchim.
Primaria va construi un pasaj subteran la intersectia soselei Pantelimon cu Bulevardul Chisinau. Costul - 30 milioane euro Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat vineri cheltuirea sumei de 30 de milioane de euro pentru construirea unui pasaj subteran la intersectia soselei Pantelimon cu Bulevardul Chisinau.
VIDEO USL a votat pentru prelungirea contractului de inchiriere a cladirii in care are sediul Primaria Capitalei pe un an, la 15,7 euro/mp plus TVA. Dispute legate de majoritatea necesara pentru o astfel de decizie Consilierii USL au votat vineri pentru prelungirea pe un an a contractului de inchiriere pentru cladirea in care se afla sediul Primariei Capitalei, in schimbul unui pret de 15,7 euro patrat, plus TVA. Secretarul general al Primariei, Tudor Toma, spune insa ca, pentru a fi aprobat, un astfel de proiect are nevoie de doua treimi din voturi, ceea ce nu a fost cazul, in conditiile in care consilierii PDL si PPDD au votat impotriva.
VIDEO Primarul Sorin Oprescu vrea sa dea 9 milioane de euro pentru prelungirea contractului de inchiriere a cladirii in care are sediul Primaria Capitalei. Beneficiar este o companie din Cipru, iar pretul este aproape dublu fata de cat se cere pe piata Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere pentru cladirea in care se afla acum sediul Primariei Capitalei, municipalitatea urmand sa plateasca proprietarului imobilului, firma Apatel Properties, o chirie de 8,7 milioane de euro (circa 18 euro/mp/luna). Potrivit unui studiu realizat de ESOP, chiria in vestul Capitalei (incluzand si zona unde se afla sediul Primariei) este de circa 10/euro/mp/luna, negociabil. Proiectul de hotarare se afla pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de maine, consilierii urmand sa discute daca aproba sau nu propunerea primarului Oprescu. Primaria Capitalei s-a mutat in acest sediu in 2010, pana acum platindu-se pentru inchirierea imobilului circa 9 milioane de euro, 17, 84 euro/mp/una. Desi piata imobiliara a cazut, pretul de inchiriere acceptat de Primarie pentru prelungirea contractului a ramas acelasi.
Bucurestenii ar putea circula cu bilete comune pe liniile RATB, Metrorex si CFR Calatori Bucurestenii ar putea circula, cu cinci tipuri de bilete comune, pe liniile RATB, Metrorex si CFR Calatori, ultimele aferente inelului de cale ferata al Capitalei, potrivit unui proiect de hotarare care va fi dezbatut in sedinta de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), informeaza Mediafax. Biletul unic va avea un numar nelimitat de validari timp de 60 de minute. Costul biletului va fi de 5 lei, din care 3 lei vor merge catre bugetul RATB, iar 2 lei catre cel al Metrorex.
EXCLUSIV Deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin au retras amendamentele la Legea urbanismului care ar fi putut distruge cartierele cu cladiri de patrimoniu Deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin au revenit asupra propunerilor de modificare asupra Legii urbanismului si au eliminat majoritatea amendamentelor considerate de societatea civila nocive pentru oras si care ar fi permis investitorilor privati sa ceara prin Planul Urbanistic Zonal orice derogare de la regulamentul de urbanism. In cadrul unei intalniri on-line organizate de HotNews.ro, Eduar Martin a declarat ca acum a propus ca investititorii privati care doresc sa construiasca in Zonele protejate (n.r. unde se afla cladiri vechi, importante din punct de vedere urbanistic) sa nu poata modifica indicatorii urbanistici cu mai mult de 20%. Daca se doreste o modificare mai mare, aceasta poate fi facuta doar la initiativa autoritatii publice. Initial, cei doi deputati au propus modificarea nelimitata a indicatorilor urbanistici, in tot orasul, la initiativa privata ceea ce ar fi dus la macelarilea zonelor vechi ale orasului, cu cladiri vechi, unde practic investitorii puteau cere sa construiasca orice.
Elena Udrea: USL vrea sa modifice Legea urbanismului pentru a reintroduce, la cererea sponsorilor de partid, sistemul de avizare bazat pe spaga Deputatul PDL, Elena Udrea, acuza USL ca vrea sa modifice Legea Urbanismului "pentru a reintroduce, la cererea sponsorilor de partid, sistemul de avizare bazat pe spaga". In opinia fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, modificarile propuse de USL la Legea Urbanismului ii avantajeaza pe cei bogati, cu dare de mana, care vor putea sa construiasca zgarie-nori intre cladiri cochete de patrimoniu sau in parcuri, si ii pune la colt pe oamenii de rand, care nu vor putea sa inalte niciun gard inainte de a "cotiza" catre consilieri. Udrea a depus la Camera Deputatilor o declaratie politica prin care atrage atentia asupra propunerilor de modificarea a acestei legi.
Deputatii Eduard Martin (PSD) si Vasile Gherasim (PDL) au discutat online despre propunerile de modificare a Legii urbanismului Legea urbanismului este in proces de modificare la Comisia de Administratie Publica si Urbanism de pe langa Camera Deputatilor. Deputatii Antonella Marinescu si Eduard Martin au propus o serie de amendamente printre care reintroducerea posibilitatii de initiere a planurilor urbanistice zonale de catre investitorii privati, plus derogari nelimitate in anumite zone ale orasului. ONG-urile si deputatul Vasile Gherasim sustin ca aceste modificari, daca vor fi adoptate, vor readuce Romania la haosul urbanistic din anii 2000. Deputatii Eduard Martin (PSD) si Vasile Gherasim (PDL), membri ai Comisiei, au discutat online cu cititorii HotNews.ro.Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
DEZBATERE PUBLICA UPDATE Parlamentul vrea sa modifice Legea urbanismului. Vezi in text principalele schimbari. ONG-urile considera ca aceste propuneri, daca vor fi adoptate, vor dezlantui dezastrul urbanistic Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor a inceput, saptamana trecuta, modificarea Legii Urbanismului. Deputatii PSD, Antonella Marinescu si Eduard Martin, au propus o serie de amendamente care potrivit ONG-urilor ar readuce Romania la haosul urbanistic din anii '90 cand se putea construi orice oriunde: turnuri de zeci de etaje in cartierele vechi ale orasului, blocuri pe plaja, mall-uri in zonele fara infrastructura rutiera. HotNews.ro va prezinta principalele amendamente propuse de PSD si PDL pentru modificarea Legii urbanismului. O parte dintre acestea au fost adoptate deja de Comisie la sfarsitul saptamanii trecute. Toate modificarile propuse de acest for trebuie insa adoptate in planul Camerei Deputatilor. Asteptam comentariile d-voastra.
Oprescu: Este extrem de important ca Bucurestiul sa devina capitala la Dunare Primarul general Sorin Oprescu a declarat luni, la Conferinta Europeana a Oraselor si Regiunilor Dunarene, ca este extrem de important ca Bucurestiul sa devina capitala la Dunare, jucand totodata un rol central in atingerea obiectivelor de cooperare regionala ale Uniunii Europene, scrie Mediafax.
Ministerul Dezvoltarii va reanaliza decizia privind mutarea Halei Matache, dupa protestului organizat luni de Asociatia Salvati Bucurestiul Ministerul Dezvoltarii va reanaliza decizia de mutare a Halei Matache in urma protestului organizat luni de ONG-uri, potrivit unui comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul, transmis HotNews.ro.
���UPDATE ONG-urile din Platforma pentru Bucuresti protesteaza impotriva mutarii Halei Matache UPDATE Circa 30 reprezentati ai Platformei pentru Bucuresti protesteaza, luni, in fata Ministerului Dezvoltarii. Mitingul a inceput la ora 9.00 dimineata fiind autorizat pana la ora 11.00. Protestatarii au venit cu pancarte pe care scrie: "Unii iau banii pe PUZ-uri, noi stam in trafic!", "Sorine, nu trebuie sa faci nimic extraordinar doar sa respecti legea" si "Acesta este bd. tau (n.r. - bd. Aviatorilor). Va mai fi bulevardul tau?".
Victor Ponta: Sustin actuala impartire a tarii, dar daca sunt propuneri mai bune, le discutam Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, la Targu Mures, ca sustine forma in care este acum impartita Romania, dar daca va exista o propunere mai buna, "la anul", aceasta va fi discutata, relateaza Mediafax.
UPDATE O comisie a Ministerului Dezvoltarii aproba mutarea Halei Matache pentru a face loc diametralei Buzesti-Berzei-Uranus. Sorin Oprescu - O mutam cu fix 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo O comisie a Ministerului Dezvoltarii a aprobat joi mutarea Halei Matache pentru a face loc diametralei Buzesti-Berzei-Uranus. Hala va fi mutata in spatele locatiei actuale cu aproximativ 40 de metri, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii comisiei, care a preferat sa-si pastreze anonimatulSorin Oprescu - O mutam cu fix 37 de metri si 20 de centimetri mai incolo
Parlamentarii vor sa modifice Legea Urbanismului. Regulile de constructie ar putea fi din nou inlocuite de haosul anilor 90 Comisia de Administratie Publica si Amenajarea Teritoriului din Camera Deputatilor a inceput modificarea Legii Urbanismului. Principalele modificari facute pina in prezent se refera la reintroducerea posibilitatii de elaborare a planurilor urbanistice zonale de catre investitorii privati, de data aceasta doar in baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul sef si primar. Arhitectii si ONG-istii sustin ca aceste masuri vor produce haos si vor intoarce Romania la situatia din anii 90. Initiatorii amendamentelor sint doi deputati PSD din Constanta, fieful lui Radu Mazare.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by