Secretarul judetului e lipsit de initiativa, secretarul municipiului are interese ascunse iar secretarul Prefecturii e omul PSD-ului. In Bacau a inceput vanatoarea de secretari. Nu mai e o speculatie. Unii politicieni au ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa se ascunda dupa deget si au recunoscut pe fata ca vor „omul lor" in aceasta functie cheie.

Politicienii ies la atac. Au realizat intr-un final ca functia de secretar este una cheie, ca totul trebuie avizat de acestia iar lipsa de incredere in oamenii „vechii conduceri" ii face sa doreasca din ce in ce mai mult debarcarea acestora. Multi nu mai au rabdare si nici chef sa mai respecte legea, de partea secretarilor in acest caz.

Presiunile sunt mari, dovezile subtiri. Totul tine de politic iar deciziile de inlocuire a secretarilor nu prea au o legatura cu activitatea lor administrativa. PSD-ul a inceput primul acest razboi.

Atunci cind presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, i-a declarat razboi secretarului judetului, Traian Milon. Reprosurile, cel putin au batut, la ochi, tocmai pentru faptul ca erau de-a dreptul copilaresti. „Milon nu e receptiv, nu comunica, nu are spirit de initiativa, nu vine cu propuneri" .

A urmat Primarul Bacaului care a semnat la un moment dat ca… primarul iar apoi a inceput sa dea vina pe secretar.

Hura, omul PSD-ului

De curand, schimbarea subprefectului a mutat razboiul in Prefectura. Democratii sunt cei care vor schimbarea din functie a secretarului Gheorghe Hura. Un lucru macar trebuie apreciat. Declaratiile extrem de directe si sinceritatea noului subprefect, Neculai Olaru (foto). El a recunoscut ca schimbarea lui Gheorghe Hura din functia de secretar al Prefecturii a devenit un obiectiv.

Mai grav e ca Olaru, asa cum admite, nu are argumente care sa sustina inlocuirea lui Hura si ca singura nemultumire a sa e ca secretarul a fost dintotdeauna un sustinator al PSD-ului.

„El a fost angajat politic. Nu pot veni cu argumente, recunosc. Dar sunt discutii in diferite cercuri despre implicatiile sale politice si actiunile lui. A fost mereu un sustinator al PSD-ului" , spune Olaru.

Prin urmare, vanatoarea incepe. Subprefectul nu s-a sfiit sa afirme ca este preocupat sa stranga dovezi impotriva lui Hura. Sabiile se ascut. Mai ales daca tinem cont de faptul ca Gheorghe Hura nu vrea sa demisioneze, asa cum i-a cerut subprefectul.

„Domnul subprefect a declarat de cel putin doua ori ca este un om politic. Consider, prin urmare, ca a venit cu teme politice. Eu i-am explicat domnului prefect ca inca din 2003 am devenit apolitic si am respectat legea prin neimplicarea mea in actiuni politice.

Eu consider ca nu sunt implicat in nici o poveste care sa afecteze prestigiul profesional si moral" , spune Gheorghe Hura, hotarit sa ramina in functie chiar cu riscul de a fi tinta unor presiuni.

Vasile Nistor, presedintele PD Bacau – „Din ce am citit eu din ziare, Hura a avut relatii cu Hayssam. Sunt dovezi care vor fi facute publice mai tirziu. El s-a implicat si in afaceri cu lemn pe Valea Muntelui, ma refer si la comercializarea lemnului dar si la improprietarirea unor oameni care nu erau indreptatiti.

Dar, stiti, in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor exista un Serviciu Special de Informatii care va lua la verificat fiecare functionar. Toti au interesul ca secretarii de Prefectura care vor deveni inalti functionari publici sa fie oameni curati care sa nu fi avut probleme cu incalcarea legii. Vom vedea dupa aceasta verificare daca Hura are aceste „pete" sau nu.

Cit priveste persoana care il va inlocui nu trebuie neaparat sa fie din PD, trebuie sa fie din Alianta."

Gabriel Berca, prefectul judetului – „Eu am colaborat bine cu Gheorghe Hura si nu consider ca se pune problema schimbarii. Pe linie administrativa nu am ce sa-i reprosez si nu vad de ce trebuie schimbat. Avem prioritati administrative mult mai importante iar decizia de schimbare a lui Hura nu e o prioritate. Un secretar nu se schimba prin decizie a democratilor."

Dumitru Popa, secretarul municipiului – „Putem vorbi de o cruciada a secretarilor. Probabil ca partidele vor in aceste functii o persoana pe care sa o poata controla. E grav ca se cauta cu orice pret sa se gaseasca o greseala, ceva. Sunt mai multi colegi din alte judete care se pling de acelasi tratament. Ma gindesc sa renunt la functie, sa imi dau demisia. Sanatatea e mai presus de orice.

Dar asta dupa ce lucrurile se clarifica. Daca se va cere destituirea mea, voi ataca in instanta."

Traian Milon, secretarul judetului – „Se vede foarte clar amestecul politicului in administratie. Ceea ce e valabil si in cazul meu. Toti vor sa controleze aceasta functie pentru ca este una importanta. Peste secretar nu se poate trece, el vizeaza de legalitate iar conducerea raspunde alaturi de secretar pentru ce semneaza.

In ceea ce ma priveste, daca cineva ma impiedica sa imi vad de sanatate, prin concedii medicale, deschid actiune in instanta."