Nu odata mi s-a intamplat sa cunosc oameni aparent echilibrati si bine mobilati intelectual care, de la o vorba la alta, mi-o tranteau: „Stii ca americanii n-au fost niciodata pe luna?”; „Lumea e condusa de evrei!”. Sau: „Ai vazut cum ne manipuleaza astia cu cipurile?”. Multi oameni inteligenti se blocheaza in punctul acesta: marile teorii ale conspiratiilor mondiale.

Am avut mereu o repulsie structurala fata de acest mod de a gandi. Cand aud astfel de gogomanii, ma abtin cu greu sa nu izbucnesc intr-un ras nervos. Argumentele rationale, de regula, nu functioneaza aici. Totusi, de fiecare data, incerc sa-mi pastrez calmul si sa formulez obiectii de pe pozitii logice. Alternativa ar fi sa-l iau de individ de guler si sa-i trag doua palme.

Trei teorii apar cel mai frecvent:

  • lumea e condusa de o forta oculta, etnico-economico-religioasa (marea conspirtie iudeo-masona);
  • lucrurile nu sunt ceea ce par a fi si guvernul/biserica ne ascund adevarul (aselenizarea misiunii Apollo 11 a fost o inscenare intr-un studio de la Hollywood; atentatele de la 11 septembrie au fost puse la cale chiar de americani; Iisus si Maria Magdalena s-au iubit carnal si au avut copii);
  • ne merge din rau in mai rau pentru ca cineva urmareste asta si are de castigat de pe urma esecurilor noastre (suntem permanent sabotati de agenturi straine; Occidentul tine Romania in saracie ca sa aiba aici o piata de desfacere).

Cele trei teorii implica, toate, faptul ca adevarul ne e ascuns, ca lumea e asezata pe alte temeiuri decat cele pe care le cunoastem in mod oficial si ca lucrurile merg prost dintr-o cauza invizibila, insa precis identificabila.

Iata cinci motive pentru a nu crede in astfel de teorii (mai corect ar fi sa le spunem ipoteze):

  1. Teoriile conspiratiei propun o varianta ultra-simplificanta a lumii. Avantajul lor este ca identifica un inamic singular, un individ sau un grup de indivizi care ar purta vina pentru toate neajunsurile unei situatii date. De asemenea, ele contin, implicit, solutia: inlaturarea / anihilarea individului sau a grupului de indivizi responsabili pentru raul presupus. Este vanatoarea de vrajitoare din Evul Mediu si e Holocaustul national-socialistilor germani.
  2. Imbratisarea acestor teorii presupune negarea oricarei responsabilitati individuale si aruncarea intregii culpabilitati asupra cuiva din afara. Acesta este motivul pentru care dictatori precum Hitler, Stalin si Ceausescu le-au folosit cu succes: patria-mama e amenintata de slavi si evrei/de capitalisti / de agenturi straine, iar lupta trebuie dusa impotriva lor. Oamenii care cred in ele nu considera ca ceva e in neregula in propriul sistem, raul e, intotdeauna, invizibil si exterior („strainii ne fura granele si aurul tarii”).
  3. Astfel de teorii nu se bazeaza pe un model comportamental si sociologic valid. Se presupune ca un grup numeros de oameni imprastiati in toata planeta actioneaza, din generatie in generatie, la unison pentru a controla finantele lumii si pentru a ne tine departe de niste adevaruri teribile. Ei se ascund atat de bine incat nimeni n-a reusit sa-i scoata la iveala vreodata, sunt atat de uniti incat nimeni n-a dezertat vreodata si au, intotdeauna, cauze pe care le imbratiseaza in unanimitate. In realitate, nici un grup de indivizi nu s-ar putea comporta in acest fel de-a lungul a secole intregi. Existenta unui inamic unitar („evreii”, „masonii”, „biserica”, „guvernul”) e mai degraba o iluzie optica a celui ce crede in astfel de teorii, aflat mereu in cautarea unei „armate” cu care sa se lupte.
  4. Teoriile conspiratiei nu se bazeaza pe argumente stiintifice si sunt extrem de fragile in fata unor demonstratii stiintifice. Suspiciunea ca omul n-a fost niciodata pe luna a fost usor demontata de specialisti. Ideea ca o cabala controleaza lumea ignora complet multitudinea de cauzalitati si interactiuni care „scriu” fiecare zi a istoriei: nimeni n-ar putea sa tina sub control actiunile tuturor guvernelor, companiilor, grupurilor si indivizilor din intreaga lume.
  5. A crede in teoriile conspiratiilor nu va va ajuta sa puneti mai multa ordine in lume si sa deosebiti, mai usor, adevarul de minciuna. Dimpotriva, aceste teorii nu fac decat sa mareasca zgomotul mediatic, sa creasca ponderea zvonurilor si a informatiilor neverificabile.

Romanii sufera, cumva, congenital de conspirativita si vechile teorii, care au definit cultura politica a nationalismului comunist dus la paroxism de Ceausescu, s-au intalnit acum cu noile teorii globaliste. Au rezultat niste combinatii originale: evreii tin Romania in saracie prin agenturile Occidentului iar guvernul roman ne ascunde realitatea. Sau Uniunea Europeana reprezinta masonii si, totodata, agenturile straine. Pe la urechile mele cred ca au trecut aproape toate variantele posibile. E un fel al nostru de a da vina pe oricine altcineva pentru orice esec, mai putin pe noi insine.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Blog de jurnalist cultural.