Riscul spitalizării al variantei Omicron a coronavirusului este de circa o treime faţă de varianta Delta, potrivit unei analize britanice a peste un milion de cazuri de ambele tipuri în ultimele săptămâni.

Spitalizare Covid-19Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Datele, publicate de Agenţia pentru siguranţă sanitară din Regatul Unit (UKHSA), mai arată şi că vaccinurile pot funcţiona bine împotriva variantei Omicron, cu o a treia doză de vaccin asociată cu un risc redus cu 81% de spitalizare, comparativ cu indivizii nevaccinaţi cu doza booster, citează Reuters și Agerpres.

„Ultimul set de analize confirmă semnele încurajatoare pe care le-am văzut deja”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical şef în cadrul UKHSA.

„Totuşi, este în continuare prea devreme pentru a trage o concluzie definitivă privind severitatea bolii în caz de spitalizare, iar transmisibilitatea crescută a Omicron şi numărul în creştere de cazuri în rândul populaţiei de peste 60 de ani din Anglia înseamnă că rămâne foarte probabil să existe o presiune semnificativă asupra sistemului naţional de sănătate în următoarele săptămâni”, a mai afirmat ea.