Dupa ce marti patronul echipei Steaua Bucuresti a refuzat sa se prezinte la Parchetul General pentru audieri in dosarul Camataru, invocand faptul ca ar fi vorba despre o conotatie politica aceasta citatie, ieri a venit randul senatorului Vasile Duta, urmarit penal pentru trafic de influenta.

Acesta nu a venit pentru a fi audiat la Parchetul National Anticoruptie (PNA) si, ca atare, procurorii l-au dat in consemn la frontiera, astfel ca parlamentarul nu poate parasi tara decat cu acordul anchetatorilor.

Desi a semnat citatia pentru a se prezenta la interogari, senatorul independent a anuntat ca nu va veni la Parchetul National Anticoruptie pana cand nu va fi solutionata plangerea pe care intentioneaza sa o faca impotriva conducerii PNA.

Reprezentantii PNA l-au citat, din nou, pe Vasile Duta pentru astazi, la ora 9.30, iar in cazul in care acesta va refuza sa se prezinte la audieri, procurorii il vor cita cu mandat de aducere. Acest lucru inseamna ca el va fi adus de Politie.

La inceputul acestei saptamani, independentul Vasile Duta si-a anuntat, in plenul Senatului, demisia din Partidul Social- Democrat (PSD). El a facut atunci aprecieri dure la adresa presedintelui executiv al PSD, Octav Cozmanca, pe care l-a numit "artizanul laboratoarelor".

Duta a sustinut ca hotararea sa vine "la sfarsitul unor sicane deosebit de puternice ale institutiilor statului" si a precizat ca se refera, printre altele, la PNA. "Plec din cauza unei parti din conducerea partidului, deoarece am intampinat greutati deosebite, cu toate ca, in repetate randuri, am adus dovezi asupra inscenarilor care mi se aduc", a afirmat Vasile Duta.

Bani aruncati pe promisiuni

Senatorul a mai fost audiat la PNA in 27 aprilie, unde a vorbit despre acuzatiile ce ii sunt aduse in dosarul in care este cercetat, alaturi de avocata Vania Zabau, pentru ca ar fi cerut 10.000 de dolari unui om de afaceri cercetat pentru evaziune fiscala.

El i-a promis acestuia ca va interveni pe langa magistrati daca va primi bani. La data de 5 aprilie, procurorii PNA au inceput urmarirea penala impotriva senatorului Vasile Duta si a avocatei Vania Zabau, in urma a doua autodenunturi, pentru comiterea a doua infractiuni de trafic de influenta. Cei doi sunt acuzati ca, in aprilie 2002, au pretins 10.

000 de dolari de la administratorul unei societati comerciale din judetul Dambovita.

Atunci, Duta si Zabau l-au asigurat pe acesta ca au influente pe langa anchetatorul patronului respectiv si pe langa prim-procurorul Parchetului Tribunalului Dambovita.

Echipa de interventie

Senatorul Duta si avocata Zabau mai sunt acuzati ca au pretins 5.000 de dolari de la rudele unei persoane arestate pentru inselaciune, promitandu-i acesteia ca il vor elibera prin "metode specifice", acest lucru insemnand interventiile pe care le vor face pe langa politiile judetene Prahova si Dambovita, precum si pe langa instantele care urmau sa solutioneze dosarul arestatului.

La data de 15 aprilie, procurorii Parchetului National Anticoruptie i-au prezentat senatorului acuzatiile.

De mentionat ca ancheta impotriva lui Duta si a avocatei acestuia a fost declansata in urma arestarii comisarului Constantin Dumitru de la IPJ Prahova, acesta fiind acuzat de luare de mita.

Dumitru era sef de cabinet al comandantului IPJ Prahova. El a fost arestat dupa ce s-a dovedit ca a pretins si primit 20.000 de dolari de la un denuntator, pe care l-a asigurat ca, in schimbul acestor bani, va finaliza cercetarile cu propunere de neincepere a urmaririi penale.

Spagi de mii de dolari

Dupa un timp, Vasile Duta a fost audiat de procurorii PNA in legatura cu o alta infractiune de trafic de influenta. In 26 mai 2004, anchetatorii au extins cercetarile in cazul senatorului si a avocatei cu privire la infractiunea de trafic de influenta care ar fi fost comisa in urma cu doi ani.

Atunci, in calitate de avocati ai lui Vasile Gheorghe – judecat intr-un dosar penal – cei doi i-au pretins acestuia, prin intermediul iubitei persoanei reprezentate, Mihaela Haliu, o suma importanta in valuta. Ei au promis ca vor interveni pe langa magistratii Curtii de Apel Ploiesti pentru schimbarea incadrarii juridice si astfel sa obtina o pedeapsa mai mica.

Procurorii PNA afirma ca Gheorghe le-a trimis senatorului Duta 5.600 de dolari si avocatei Zabau 4.900 de dolari prin intermediul iubitei sale.