Alti invitati: John Malkovich, Isabelle Adjani, Emmanuelle Beart

In perioada 22-27 noiembrie va avea loc la Bucuresti Festivalul international de film DaKino. Initiat in 1991, Festivalul a intrat in rindul evenimentelor obisnuite in Bucuresti. Aceasta a 14-a editie constituie un moment de schimbari majore in strategia festivalului.

Punctul forte al acestei editii este invitatia adresata citorva actori celebri: John Malkovich, Isabelle Adjani sau Emmanuelle Beart, care si-au confirmat prezenta in proportie de 99%. Pina acum, este sigur ca vor fi la Bucuresti Jiri Menzel si Emir Kusturica.

In acest an, friiele festivalului au fost preluate de cunoscutul om de publicitate, Lucian Georgescu. Programul provizoriu al Festivalului DaKino arata cu totul altfel decit pina acum. Anul acesta scurtmetrajele vor mai fi inca vedetele singurei sectiuni competitive pentru premiile in valoare de 20.

000 de dolari, dar incepind de anul viitor si sectiunile care acum sint organizate in afara competitiei vor fi premiate.

O alta schimbare este aceea a locatiei: in acest an, DaKino se intoarce in centrul Bucurestiului. Proiectiile vor avea loc la sala Auditorium a Palatului Regal (fosta sala mica a Palatului), spatiul de aici oferind si posibilitatea organizarii unor evenimente paralele, expozitii si tirguri de specialitate.

Intrucit sala Auditorium nu are decit 450 de locuri, Lucian Georgescu a promis ca filmele cele mai importante vor fi reprogramate in proiectii pentru publicul larg la cinematografele Patria si Scala.

Intre evenimentele paralele ale Festivalului DaKino din acest an se numara o serie de seminarii la care au fost invitati oameni de prima marime din publicitatea europeana. Intre altele, Romania va fi locul in care, cu aceasta ocazie, va fi lansat raportul Gunn care clasifica in fiecare an realizarile agentiilor de publicitate din toata lumea.

Donald Gunn, autorul acestui raport se va afla la Bucuresti pentru a participa la DaKino.

Cel mai important invitat al acestei editii este deocamdata regizorul ceh Jiri Menzel, omagiat in cadrul unuia dintre medalioanele Festivalului. Emir Kusturica va reveni la Bucuresti pentru a prezenta in premiera ultimul sau film, “Life is a miracle” si documentarul “Tendre Barbare” (realizat de Maria Christine Malbert).

Punctul forte al festivalului din acest an este invitatia adresata citorva celebri actori:John Malkovich, Isabelle Adjani sau Emmanuelle Beart. Potrivit lui Lucian Georgescu prezenta acestora este confirmata in proportie de 99a.

Un alt invitat asteptat la Bucuresti este actorul Bruno Ganz, cel care a aprins spiritele in Europa dupa interpretarea “umana” pe care a dat-o lui Hitler in reconstituirea ultimelor zile din viata dictatorului nazist din “Der Untergang”.

Festivalul ar urma sa se incheie cu o licitatie de obiecte oferite de reputati cineasti. Licitatia urmeaza sa fie organizata de fundatia lui Jean-Pierre Jeunet (regizorul peliculei “Amelie”) si a lui Emmanuelle Beart.