Avalansa de scumpiri la gaze, carburanti, produse alimentare ce vor fi operate de saptamana viitoare loveste in buzunarele tuturor romanilor. In plus, autoritatile au anuntat deja alte cresteri de preturi la utilitati de la 1 iulie. In aceste conditii, romanii vor ajunge sa plateasca iarna viitoare facturi duble la intretinere.

Mai multi cititori ai ziarului Adevarul ne-au intrebat cum sa procedeze sa reduca consumul de curent si gaze, astfel incat sa plateasca mai putin la sfarsitul fiecarei luni. In primul rand, reprezentantii societatilor Electrica si Distrigaz recomanda romanilor "un consum rational, respectiv o planificare a acestuia".

Daca noul sistem de tarifare, aplicabil de la 1 aprilie, are inca multe necunoscute, specialistii neavansand solutii de reducere a facturii, la energia electrica, lucrurile sunt clare. Tariful social ramane cel mai avantajos pentru circa 4 milioane de consumatori casnici (jumatate din numarul total), care nu depasesc un consum de 80 de kWh/luna. Adica pentru cei care fac economie de curent.

De la 1 ianuarie, acestia achita pentru un consum de 80 kWh/luna circa 250.000 de lei. Vestea proasta, este ca in curand tariful social pentru energia electrica va fi eliminat, reprezentantii Electrica considerandu-l ca fiind o concesie din partea societatii, masura care - spun ei - "nu este normala". Acesta este si motivul pentru care autoritatile nu au introdus tarif social la gaze.

Si romanii care consuma curent intre 80 si 120 kWh/luna platesc un tarif avantajos, cel ce are un consum inclus. In acest caz, abonamentul este de 4.412 lei/zi, plus pretul energiei de 3.053 lei kW/ora. Cei care consuma cel putin 40% din energia electrica dintr-o luna in cursul noptii si in weekend pot face economii importante la bugetul familiei.

Tarifele de noapte sunt de trei ori mai mici decat cele de zi, sustin reprezentantii Electrica. Pe langa faptul ca romanii trebuie sa-si aleaga tariful potrivit pentru consumul pe care il inregistreaza lunar, reprezentantii Electrica le recomanda sa cumpere doar acele aparate electrocasnice care au consumul de energie cel mai redus si performante ridicate.

Desi este mai scump, este mult mai rentabil sa achizitionezi un aparat care realizeaza o economie importanta de curent, sustin acestia, adaugand ca instructiunile de utilizare contin si sfaturi pentru reducerea consumului de curent. Ca sa platesti mai putin la factura de incalzire, ideal este sa locuiesti intr-o casa bine izolata termic, cu sistem de contorizare si repartitoare.

Pentru un consum rational, cu posibilitatea reglarii acestuia, specialistii recomanda contoarele de apartament. Ei sustin ca exista si alternative energetice neconventionale, cum ar fi: panouri solare, pompe de caldura, utilizarea deseurilor in producerea energiei etc.