Cu patru zile inaintea intalnirii Rapid – Steaua din Cupa UEFA, fotbalul romanesc parca e un spital de nebuni din care au fugit toti infirmierii. Sambata, la Constanta, suporterii dinamovisti s-au luat la bataie cu jandarmii din cauza interzicerii afisarii unor bannere.

La inceput, fortele de ordine nu s-au racorit sub ploaia de flegme, asa ca din tribuna a inceput un bombardament cu scaune, pietre si petarde. Au urmat contraatacul cu gaze lacrimogene, evacuarea dinamovistilor si multe fete sparte.

Dupa aia, a sarit la bataie galeria constanteana, furioasa pe arbitraj si pe clubul Dinamo. Marea rivala din Ghencea nu jucase inca cu Timisoara, dar niste suporteri stelisti deja aveau meciul lor cu jandarmii si cu presa.

Gheorghe Mustata, unul din liderii galeriei Stelei, a fost arestat impreuna cu 15 insi din asa-numitul „clan al Sportivilor".

„Sportivii", niste malaci cu cefe de taur care umbla in treninguri, sunt acuzati de o droaie de infractiuni, care merg de la santaj pana la „vatamare la comanda", cum frumos zice rechizitoriul, sau chiar tentativa de crima.

La Parchet, unde a fost adusa echipa lui Mustata, unii colegi de galerie au intrat „la intimidare" in ziaristi si jandarmi, pozandu-i cu telefoanele mobile, „ca sa te recunoasca, dupa aia, ma-ta!" Nici macar in Divizia B atmosfera nu e mai linistita.

La Caracal, suporterii Universitatii Craiova au fost bagati in priza de cantecul „Maria" al formatiei Scooter, adoptat ca imn de sustinatorii Stelei, si au sarit sa-i cotonogeasca pe melomanii formatiei locale.

Acum, problema fotbalului romanesc nu sunt capetele sparte de la Constanta, bataia de la Caracal sau caftangiii cu tarif fix ai stelistului Mustata. In fond, incidente de acest tip se intampla din cand in cand prin toata Europa, pentru simplul motiv ca stadioanele sunt mediul ideal pentru izbucnirile a tot felul de frustrati.

Problema este exact atmosfera incarcata din fotbalul nostru care genereaza astfel de incaierari.

Asa cum, in anumite conditii, straturile de aer cald de deasupra oceanului si rotatia Pamantului dau nastere la uragane, talk-show-urile incinse cu oameni de fotbal, declaratiile mitocanesti „la cald", adica la suparare, in minutul 91, vor da nastere, mai devreme sau mai tarziu, unei incaierari pe stadion.

La noi, spre deosebire de restul Europei, e de bon ton sa-ti bati joc de adversari dupa meci si toata lumea se injura cu toata lumea. Ion Craciunescu, fostul sef al arbitrilor, a declarat ca Mircea Sandu, presedintele Federatiei, l-a injurat de mama si de toate cele, fiind gata sa-l stranga de gat.

„Nasu" s-a aparat, zicand ca fostul sau coleg „e doar un rahat. Cu zahar". Gheorghe Stefan, celebrul „Pinalti", a zis unei brigazi de arbitri, in direct: „Va impusc pe toti, intru la puscarie, va omor, dar nu plecati din Piatra Neamt!".

Cornel Dinu, referindu-se la Victor Piturca, s-a plans ca trebuie sa asculte o „voce dezarticulata de centrul gandirii, gangureli mai mult onomatopeice declansate din bretoane".

Antrenorul Nationalei, neavand la indemana dictionarul cu neologisme, i-a replicat scurt: „Sa-si vada de petele lui si de barba murdara, perversa si jegoasa, asa cum este si caracterul lui". Totusi, cei mai tari la acest capitol sunt verii Becali, Giovanni si Gigi.

Finantatorul Stelei, om cu frica lui Dumnezeu, a flegmat niste contestatari, asa, „facand o aroganta". Pana si Razvan Lucescu, cu aerul lui de diplomat, a ajuns sa zica la TV ca Mircea Rednic e un om josnic.

In aceste conditii, unii suporteri, care stau cu ochii lipiti de ecrane, isi fac un adevarat titlu de glorie din ciomagirea adversarilor. Lucrurile au mers pana acolo incat mai e putin si numarul de scaune rupte in deplasare sau capetele de adversari sparte o sa fie trecute in CV-urile de „caini rosii", stelisti sau rapidisti.

In Romania, pentru alinierea la standarde europene, s-a dat si o lege pentru combaterea violentei in sport. Legea prevede multe, inclusiv interdictii de intrare pe stadion pentru scandalagii si identificarea acestora cu ajutorul camerelor video.

Dar, in conditiile in care asa-zisii „oameni de fotbal" nu-si schimba atitudinea, efectele legii vor fi nule. Pur si simplu, huliganii in Armani, care se cotonogesc pe ecranele TV, o s-o abroge in fiecare duminica seara.

Gigi Becali, care l-a uns cu mana lui pe batausul Mustata sef al galeriei, zice ca e un om cu frica lui Dumnezeu si ar trebui sa stie ca, in Occident, lupta oficialitatilor impotriva violentei in sport e totala.

Acolo, pe langa conducatorii de cluburi, pana si Papa a ajuns sa faca un apel la eliminarea rasismului si violentei de pe stadioane...