Steaua -Standard Liege 2-1, Gigi Becali - Romania 3-0. Acesta a fost scorul final al meciului desfasurat in teren si in afara lui in aceste zile. Echipa de fotbal Steaua a obtinut o victorie mare calificandu-se, dupa 10 ani, in grupele Ligii Campionilor. Milioane de suporteri, ascultand imnul Ligii inspirat de muzica lui H䮤el, s-au simtit mai europeni ca niciodata.

Pana si presa internationala ne-a tratat altfel decat pana acum. De exemplu, ziarul portughez "O Jogo", un ziar dintr-o tara UE, scrie de ispravile compatriotului Carlos de la Bucuresti exact cum a scris presa noastra de mii de ori pana acum despre romanii aflati, la un moment dat, in punctele fierbinti ale fotbalului european.

O mare parte din meritul acestei victorii ii apartine lui Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera asigura, de ani de zile, o stabilitate financiara si manageriala de granit clubului din Ghencea, nefiind nici zgarcit, cum e rapidistul Copos, nici un devorator de antrenori, cum sunt conducatorii dinamovisti.

Din acest punct de vedere, Gigi Becali avea tot dreptul sa se considere omul zilei sau, vorba lui, "cel mai puternic om din Romania".

Dar cum a folosit aceasta putere extraordinara de comunicare directa cu milioane de cetateni cel mai mediatizat om al momentului din Romania?! Presedintele de partid Becali, care viseaza sa ajunga presedintele tarii, a intrat la rupere in mai toate institutiile statului. Intai, din cauza analfabetismului sau religios, "omul lui Dumnezeu" a faultat groaznic Biserica Ortodoxa.

Senin ca un lac japonez de munte, Becali a povestit plin de mandrie cum a jumulit el cateva fire din barba unui preot, "parintele sau spiritual" de la Manastirea Comarnic, care sa-i poarte noroc la meci.

Probabil, firele respective au fost folosite pe Ghencea cum foloseau vechii crestini moastele facatoare de minuni ale sfintilor in luptele cu necredinciosii, fiind lipite cu SuperGlue pe bocancul lui Badea. Problema e ca respectivul parinte nu e, Doamne fereste, mort, ca sa-l poata sanctifica dom' Gigi, finantatorul nostru care a ajuns sa joace pe postul Sfantului Sinod.

Apoi, tot aplicand metoda asta, unde o sa ajungem? Daca Steaua va juca finala de la Atena, Gigi Becali, facand, normal, o donatie corespunzatoare, il va tunde pe Prea Fericitul Patriarh Teoctist?

Dupa ce a rezolvat cu Biserica, patronul Stelei s-a ocupat de Presedintie. Seful statului a fost invitat public mereu si mereu, la diverse posturi de televiziune, sa participe la bauta de dupa victorie. Pe un ton cand mieros, cand voalat-amenintator, tip "el pierde ca nu-l are ca sofer pe cel mai bogat om din Romania", Traian Basescu pur si simplu a fost convocat de Becali la Golden Blitz.

Chiar daca iti place sau nu politicianul, Traian Basescu e presedintele Romaniei, caruia ii poti adresa critici sau scrisori deschise pe probleme de interes national, dar nu invitatii deschise la carciuma. Acest lucru e, in fond, o crasa lipsa de respect pentru cel ce reprezinta Romania in lume.

Cand Basescu si-a inchis telefonul refuzand sa fie legat de Maybach, carul triumfal al Cezarului Becali, finantatorul Stelei, i-a dat rusini, gasind, in acelasi timp, vinovatul: "S-a speriat omul din cauza voastra, a presei, care scrieti unde n-are voie sa bea".

In final, Gigi Becali a transat, dintr-un foc, viitoarele competitii sportive si problemele din Justitie declarand ca, in momentul cand va ajunge presedinte, "va da un ordin" sa iasa Steaua mereu campioana. Deci, daca o fi iar "Dumnezeu echidistant", se vor rezolva pe loc problemele terenului Stelei, problema schimbului de terenuri dintre Becali si MApN si problemele Dinamo si Rapid.

Atentia pe care trebuie s-o acordam spuselor de multe ori aberante ale personajului Becali, care a ajuns pe podium in sondajele de opinie, se datoreaza unui fenomen simplu: transferul constant si incorect in plan politic al unor rezultate obtinute pe plan sportiv.

Daca alti politicieni fac acelasi lucru sporadic, inghesuindu-se la unele festivitati de premiere sau meciuri importante, in cazul lui Becali, randamentul acestui transfer se apropie de 100%. Fara Steaua, seful Partidului Noua Generatie ar fi la televizor la fel de vocal ca un peste in acvariu.

Practic, ca sa consideri ca vei fi un bun presedinte doar pentru ca esti bun finantator echivaleaza cu a aprecia ca Mihai Traistariu poate fi un bun sef de stat doar pentru ca poate sa cante bine. Din pacate, stilul lui Becali de carat victoriile Stelei pe scarile politice le face rau chiar si microbistilor.

Ganditi-va putin: cat de frumoasa ar fi fost victoria Stelei daca nu trebuia sa il suportam, ca bonus, pe politicianul Becali?