Romanii au ales sa scoata mai putini bani din buzunar pentru activitati culturale in acest an, arata Barometrul de consum cultural pe 2009, realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii si citat de NewsIn. Cel mai mult a scazut numarul deplasarilor turistice, care a atras dupa sine si scaderea numarului de vizitatori la muzeele din tara. In plus, s-au vandut mai putine bilete la film, la teatru, dar si mai putine carti.

In anul crizei, 44% dintre romani spun ca nu au cheltuit deloc pentru activitati culturale, in timp ce 17% si-au redus bugetul alocat culturii.

Reducerea deplasarilor turistice a atras dupa sine si scaderea cu 20% fata de anul trecut a afluxului de vizitatori de muzee la nivelul intregii tari, inregistrand cea mai mica valoare din ultimii cinci ani.

Barometrul arata ca numarul spectatorilor de film a scazut cu 17%, iar al celor de teatru, cu 15%, in timp ce si consumul de carti a avut de suferit, fiind cu 9% mai mic decat in 2008.

Impactul crizei economice asupra consumului cultural a fost masurat comparand consumul cultural din prima jumatate a anului 2008 cu aceeasi perioada a anului 2009. Sondajul Centrului de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii a fost efectuat pe 1100 de subiecti din intreaga tara, cu varste de peste 15 ani, cu un supliment de 500 de cazuri din Bucuresti, oras cu o dinamica aparte din punct de vedere al consumului cultural.