"I-am vazut de-aproape pe cativa dintre actori, in urma cu cateva saptamani, la Londra, cand jurnalisti din toata lumea au avut ocazia sa afle, chiar de la ei, ce se intampla in sezonul III. Personajele din "Urzeala tronurilor" in carne si oase au vorbit despre globalizare, iubire, surprizele sezonului III (cu masura) si puterea vindecatoare a fanteziei. Pe viu, cel mai frumos e sa vezi partea umana a lucrurilor: faptul ca actorii au emotii fata in fata cu jurnalistii, chiar daca sunt rodati in exercitiul expunerii. Iata-i in cate o secventa de viata, nu de film", povesteste Ana-Maria Onisei.

Jaime LannisterFoto: HBO Romania

Kit Harington (Jon Snow)

Bastardul familiei Stark si cel mai bun prieten al tuturor copiilor din familie. Generos si pentru ca sare mereu in ajutor, calca pe urmele tatalui Stark si se remarca prin curaj si mandrie.

Generos si mereu gata de ajutor, calca pe urmele tatalui si se remarca prin curaj si mandrie. Insa, are de luptat cu propria identitate, in ochii societatii - nici macar el nu stie cine este adevarata sa mama. O parte din viata lui ca personaj oglindeste aceasta lupta de a cuceri o pozitie sociala. Totusi, inca dependent psihologic de mama sa nestiuta, Jon Snow se apropie foarte greu de oameni si, mai ales, de femei. E unul din motivele pentru care evolutia relatiei sale cu Ygritte (Rose Leslie) starneste curiozitate pentru fani.

In realitate, Kit Harington e aproape la fel de retinut ca personajul sau. Si-a trecut parul lung, carliontat, peste ureche. E primul gest pe care l-a facut cand s-a asezat in fata jurnalistilor. Ochii sunt si mai electrici decat ii vezi pe ecran. De un negru inchis, cu o bruma de albastru. Apoi, si-a scuturat usor mainile si a incercat sa le gaseasca o pozitie confortabila. Le-a asezat pe coapse.

"Ce mi s-a parut interesant la personajul meu in sezonul III e un simt al misterului. Nu stim bine cui ii va ramane loial pana la urma. Daca ar fi sa-i spun ceva lui Ygritte, care ma tot tachineaza si-mi zice ca sunt plicticos, i-as zice: <>. De fapt, personajul meu, Jon, n-a cunoscut foarte multe femei si sufera de un complex oedipian. Si e delicios, caci el si Ygritte au o relatie in genul adolescentin, e evident ca se plac, insa mereu isi spun rautati. In sezonul III, el incearca sa se izoleze, e o carte inchisa. Insa, de fiecare data cand se apropie Ygritte, lasa garda jos. Asta imi place sa cred si, in orice caz, asa am vrut sa joc personajul. In mod normal, el nu suporta sa depinda de altii, e mandru."

Experienta lucrului la film l-a facut pe Kit sa para mai matur decat cei 26 de ani pe care-i are.

"Urzeala tronurilor e un fenomen global datorita fanteziei pe care o propune. Cred ca traim o perioada foarte dificila de cand a inceput criza economica, iar serialul e o posibilitate de a evada. Oamenii nu vor sa priveasca o drama sfasietoare despre prabusirea financiara. O vad oricum la stiri. Vor sa intre intr-o alta lume si sa priveasca dragoni".

Rose Leslie (Ygritte)

Ygritte e prototipul femeii puternice, libere, al anarhistei. Cu parul lung si rosu, tine cu dintii de propriile principii. Ii infrunta mereu pe cei din jur si apara drepturile spritelor incatusate. O tanara care nu accepta conducerea politica de orice fel ar fi. Anarhista.

Actrita Rose Leslie e considerata una dintre cele mai sexy actrite de televiziune. Purta tocuri inalte si si-a incrucisat gleznele pe sub masa. A privit frontal jurnalistii. A ras cu toti dintii, zgomotos. Emotiile o faceau sa fie mai stridenta, mai hotarata.

"Nu seman cu Ygritte. De fapt, cred ca ar fi greu pentru oricine sa semene cu ea. E de o independenta feroce, e un om foarte rezistent. Si face fata frigului foarte bine!"

Filmarile au avut loc in Islanda, la minus 15 grade.

"Norocul meu a fost costumul. Cu toata blana, imi tinea de cald. Izola corpul foarte bine. Si, de asemenea, am mai purtat si patch-uri speciale de incalzire, direct pe piele. Cred ca, de cand s-a apropiat de Jon Snow, Ygritte a devenit mai deschisa. E mai jucausa, si-i place sa faca misto de el. Si-a dezvaluit latura feminina, chiar daca ramane incapatanata in convingerile ei. Jon Snow ii arata fisurile din convingerile ei si, pentru prima data, Ygritte incepe sa-si puna intrebari despre ea, sa se dezvolte".

Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister)

Copilul de aur al familiei Lannister, Jaime nu e doar un cavaler neinfricat, ci si protectorul propriei surori, pe care o iubeste atat de mult incat ii face doi copii. E cel mai frumos si mai destept membru al familiei, insa destinul sau sta sub semnul sabiei. "Sabia l-a facut celebru, sabia il va ucide."

E interpretat de actorul danez Nikolaj Coster-Waldau, unul dintre cei mai ravniti barbati ai serialului. Waldau e casatorit cu Nukaaka Motzfeldt, fosta Miss Groenlanda. La intalnirea cu junalistii, purta o bluza din bumbac cu manecile alungite si prinse de cate un deget, ca un costum de balerin. In loc de verigheta - un inel lat, din argint. Mai intai, a desfacut una dintre sticlele cu apa minerala de pe masa. Era inca liniste, jurnalistii il priveau. A scapat dopul si s-a aplecat sa-l ridice. A zambit si a inceput sa vorbeasca. Aparent, era sigur pe el, insa in voce i se amesteca din cand in cand sunetul ascuns al emotiei - in scurte inghitituri sonore. A raspuns, poate, cel mai nefiltrat dintre toti si a lasat sa se vada din personalitatea lui.

"Unul dintre lucrurile care-mi place cel mai mult la personajul meu e ca are mai multe nuante. Cu siguranta, e un spadasin desavarsit, unul dintre cei mai buni. Dar eu cred ca e si mai bun cand vine vorba de cuvinte. Si se foloseste de ele ca sa ajunga la adevar. Adica stie sa descopere slabiciunile oamenilor si sa se foloseasca de asta". S-a oprit si a inceput sa rada. "Zic sa trecem mai departe".

Brienne (Gwendoline Christie)

Brienne e cel mai fidel cavaler si una dintre cele mai puternice luptatoare ale tinutului - o femeie proscrisa din cauza infatisarii ei, care, insa, isi urmeaza visul cu tarie: sa devina cel mai temut cavaler.

Gwendoline Christie, actrita care interpreteaza personajul, are aproape un metru nouazeci inaltime. A jucat si in filmele lui Terry Gilliam, a carui pasiune pentru fizionomii stranii e bine cunoscuta. Inainte sa intre in camera, a glumit cu insotitoarea, cea care se ocupa de planning-ul interviurilor. "Or sa vada cat de inalta esti!", "Crezi ca n-au remarcat deja?", a raspuns scurt Gwendoline si a intrat. A cerut sa i se aduca o cafea fara zahar. S-a agatat de ea si soarbea des, asa cum fac fumatorii timizi cand isi aprind tigara de la tigara .

"Rolul e o provocare si e frumos sa intri intr-o minte intunecata. Cred ca ceea ce face personajul meu e sa puna la incercare notiunea conventionala de feminitate, stereotipurile si ce inseamna sa fii femeie. De fapt, reprezinta tipologia unui outsider, dar intr-o structura de televiziune mainstream. E un rol care te face, inclusiv pe tine, ca femeie, sa te gandesti ce inseamna feminitatea si emanciparea feminina, cum alegem, ca femei, sa ne eliberam. Uneori, stau si ma gandesc ca mi-ar placea sa joc si un rol de femeie obisnuita, de casnica... Brienne a fost toata viata ridiculizata pentru felul in care arata. Dar nu-i pasa, cea mai mare dorinta a ei e sa reuseasca sa lupte atat de bine si sa devina cavaler."

Michelle Fairley (Catelyn Stark)

Mama eroina a serialului, Catelyn Stark e femeia care pune mai presus datoria fata de familie si iubirea pentru tinut decat propria viata. Casatorita din obligatie cu Stark, Catelyn a ajuns sa-si iubeasca sotul si sa creeze familia minunata. Cand fiul sau devine regele Nordului, Catelyn are de luat o decizie tulburatoare: sa se dea la o parte, sa-si lase fiul sa castige teren si ca sa nu fie privit ca un rege care se ascunde sub fusta mamei.

Pe viu, interpreta lui Catelyn, Michelle Fairley, are aceeasi voce guturala, de genul Patricia Kaas. Vorbea ca o femeie care a trait destule in viata. Si-a cautat confortul intr-o sticla cu apa. "Nu pot vedea fara ochelari, va rog spuneti-mi voi care e cea minerala si care e plata?" Alege minerala.

"Multe dintre problemele pe care le au personajele in acest film sunt probleme cu care ne confruntam toti in lumea de astazi: exista rebeliune, exista risipa, sunt oameni care au prea mult si altii care au prea putin, exista intotdeauna pericol, iar, de cele mai multe ori, ajungem sa vorbim despre supravietuire. Si exista aceasta lupta permanenta a noastra cu noi, a alegerilor pe care trebuie sa le facem ca sa ne continuam vietile. Consecintele pe care le au aceste alegeri. Ne vindem sau nu sufletele?".

In 2011, cand s-a lansat Urzeala tronurilor, serialul de televiziune produs de HBO dupa epopeea fantastica "Cantec de gheata si foc", scrisa de George R.R. Martin, a spart orice record. A fost declarat cel mai asteptat serial al anului; a fost multipremiat Emmy; i-a inmuiat pana si pe cei mai tafnosi critici de televiziune; presa de categorie grea i-a dedicat zeci de articole elogioase, unele chiar in "ziarul care are o aversiune fata de dragoni", prestigiosul cotidian american "New York Times". Primul episod din "Urzeala tronurilor" a strans 2.2 milioane de telespectatori, iar cel final al seriei I - peste trei milioane.

Pana in prezent, Urzeala tronurilor a strans atat de multi fani incat pe internet s-au lansat liste de pronosticuri despre ce se va intampla cu personajele in urmatoarea serie.

Primul episod din Urzeala Tronurilor, sezonul III este disponibil gratuit pe HBO GO.

Text de Ana Maria Onisei