O persoana a murit, iar mai multe au fost ranite, luni dupa-amiaza, dupa ce un tramvai a deraiat si a lovit mai multe masini, in municipiul Iasi, anunta Mediafax. Accidentul s-a petrecut in zona "Fundatie", o zona intens circulata din Iasi, dupa ce un tramvai a ramas fara frane, apoi a deraiat si a lovit mai multe masini aflate in trafic.

"O persoana confirmata decedata, alte trei persoane fiind transportate la spital", a declarat pentru Realitatea Tv purtatorul de cuvant al Politiei Iasi, Virginia Pralea.

Despre cauzele producerii accidentului, reprezentantul Politiei Iasi a declarat ca "un tramvai, care din motive necunoscute nu a putut frana, a lovit o coloana de masini ce erau oprite, pe linia de tramvai, la semafor.

La randul sau, viceprimarul din Iasi Romeo Olteanu a spus ca sunt doua ipoteze: fie nu a functionat sistemul de franare al tramvaiului, fie vatmanul a incercat sa forteze trecerea la semafor. Astfel, tramvaiul a lovit din spate doua autoturisme, iar acestea la randul lor au ricosat in alte trei masini. In cele din urma, tramvaiul s-a oprit intr-un autobuz plin cu calatori.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Iasi, Silvia Spiridon, o persoana decedata este prinsa intr-o masina sub tramvai, iar langa vehicul se afla alte doua autoturisme distruse in totalitate.

Spiridon a spus ca la fata locului este asteptata o macara cu ajutorul careia sa fie ridicat tramvaiul, astfel incat sa poata fi scoasa victima.

Persoana decedata era sofer pe masina Penitenciarului Iasi, precizeaza Ziarul de Iasi, care relateaza ca politistii nu exclud ca sub tramvai sa se mai afle inca o persoana decedata, in aceeasi masina.

Conform reprezentantilor Ambulantei, trei persoane au fost ranite grav, fiind transportate la Spitalul "Sfantul Spiridon".

De asemenea, alte cateva persoane au ajuns la spital cu rani usoare.

UPDATE 1 - La peste doua ore de la producerea accidentului, tramvaiul a fost repus pe sine cu ajutorul unei macarale si a fost dus in depoul regiei locale de transport, unde va fi sigilat, anunta Mediafax.

De asemenea, echipele de interventie au reusit sa scoata de sub tramvai si persoana care si-a pierdut viata in accident. Acesta se afla la volanul masinii care in urma impactului cu tramvaiul s-a rupt in doua, o parte ramanand prinsa sub mijlocul de transport, iar cealalta parte fiind proiectata pe strada.

Victima este agentul-sef Danut Condurache din cadrul Penitenciarului Iasi, care se afla la volanul masinii de serviciu. Alaturi de acesta, in autoturism se afla o asistenta medicala, care a suferit o fractura de bazin, fiind spitalizata.

Tramvaiul implicat in accident face parte dintr-un lot de tramvaie donat de statul elvetian in decembrie 2010 si avea revizia tehnica facuta in luna martie, a declarat viceprimarul Romeo Olteanu.

Acest tip de tramvaie a fost fabricat in 1973 si modernizat dupa 1990, putand transporta 221 de calatori (54 locuri pe scaune si 167 in picioare).

UPDATE 2 - Politistii au intocmit dosar penal pentru ucidere din culpa pe numele vatmanului care a intrat cu tramvaiul in coloana de masini oprite la semafor, informeaza Mediafax.

Vatmanul Cristi Diaconu are 35 de ani si lucreaza de peste zece ani la Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi. Acesta a mai fost implicat intr-un accident, in august 2010, fara sa fie inregistrate victime.

UPDATE 3 - Toate cele 13 tramvaie primite ca donatie din Elvetia de catre Primaria Iasi, in 2010, au fost retrase luni seara din circulatie si vor fi supuse unei revizii amanuntite, a declarat pentru Mediafax viceprimarul Iasiului, Romeo Olteanu.

Viceprimarul a precizat ca decizia retragerii din circulatie a tuturor tramvaielor de tip BE 8/8 donate de Guvernul Elvetiei, fabricate in 1973, a fost luata in urma unei intalniri a reprezentantilor Primariei cu conducerea regiei locale de transport.

"S-a decis retragerea de pe trasee a tuturor celor 13 tramvaie din acest lot. In noaptea asta va incepe o revizie in cadrul careia vor fi verificati toti parametrii", a spus viceprimarul Romeo Olteanu, precizand ca toate tramvaiele din depoul regiei locale de transport vor fi supuse unor noi verificari in perioada urmatoare.

El a mai afirmat ca verificarile vor dura cateva zile, iar tramvaiele respective vor fi repuse in circulatie in mod treptat.

Potrivit sursei citate, s-a mai decis ca in toate pantele din municipiu viteza tramvaielor, la coborare, sa nu depaseasca 20 de kilometri la ora.