Soprana Roxana Briban, in varsta de 39 de ani, a fost gasita moarta in casa. Potrivit primelor indicii venite din partea anchetatorilor ar fi vorba despre o sinucidere, relateaza Mediafax. Alexandru Briban, sotul artistei, a precizat ca aceasta a suferit un soc, dupa ce a fost data afara de la Opera Nationala din Bucuresti, in 2009.

Roxana BribanFoto: Agerpres

"Ieri dupa-masa eu am fost la cumparaturi si cand m-am intors am gasit usa incuiata, cu cheile in usa, pe dinauntru. Am intrat pe geam si am gasit-o. Nu avea puls, nu respira, a venit echipa SMURD care a incercat sa o resusciteze, dar nu a reusit", a explicat Alexandru Briban.

Acesta a mai spus ca sotia lui nu era la prima tentativa de sinucidere si ca urma un tratament. "A fost la doctori, se mai linistise. A mai avut tentative de sinucidere, dar nu de acest gen. Am putut sa o salvez de

Depresia si comportamentul suicidar sunt frecvent asociate.

fiecare data", a mai spus Alexandru Briban.

Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD Bucuresti, a declarat ca echipa SMURD a constatat sambata decesul Roxanei Briban.

N.B.: Suicidul nu este o modalitate prin care poti face fata unor probleme personale. Criza economica sau problemele sentimentale ne afecteaza deopotriva pe toti, dar mai mult pe cei vulnerabili, cum este cazul persoanelor care sufera de depresie. Dar nu criza economica sau dezamagirea in dragoste sunt cauza suicidului, ci depresia nediagnosticata sau tratata fara succes.

In anul 2009, soprana Roxana Briban a plecat de la Opera Nationala Bucuresti, unde lucra din anul 2000.

Roxana Briban (n. 1971 la Bucuresti) se dedica vietii muzicale inca de la varsta de 6 ani, prin studiul viorii si cel al cantului, devenind in scurt timp solista a Corului de Copii al Radiodifuziunii Romane, cu care sustine peste 300 de concerte in tara si in strainatate, potrivit Agerpres.

Absolva Universitatea de Muzica din Bucuresti la clasa prof. univ. Maria Slatinaru-Nistor in anul 2000.

Imediat dupa absolvire, debuteaza ca solista a Operei Nationale din Bucuresti, cu rolul Contesei din opera 'Nunta lui Figaro' de W.A.Mozart.

Inceputul carierei internationale este marcat de debutul la Wiener Staatsoper, in anul 2003, cu rolul Micaela, din opera 'Carmen' de Georges Bizet. De atunci, soprana romanca devine invitat permanent al scenei vieneze, incheind contracte pana in stagiunea 2009-2010, cu rolurile Donna Elvira ('Don Giovanni'), Mimi ('Boema'), Amelia Grimaldi ('Simone Boccanegra'), Contesa ('Nunta lui Figaro') si Tatiana ('Evgheni Oneghin').

Ramane fidela scenei bucurestene in timp ce este invitata in teatre precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Theatre Capitole du Toulouse, Teatro Municipal Santiago de Chile si Het Muziektheater din Amsterdam, la Zurich, la Roma, Dresda, Madrid, Atena, Bangkok, Singapore sau Seul si unde are prilejul de a fi alaturi de dirijori renumiti precum Marco Armiliato, Adam Fischer, Rafael Fruhbeck de Burgos, Michail Jurowski , Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marc Piollet, Peter Schneider, Vjekoslav Sutej, regizori ca Michael Hampe, Robert Wilson si artisti celebri precum Agnes Baltsa, Giuseppe Filianoti, Ferruccio Furlanetto, Franz Grundheber, Ildiko Raimondi, Michael Schade, Stephania Toczyska.

Dupa turneul asiatic, cu opera 'Nunta lui Figaro' de W.A.Mozart, in rolul Contesei, colaborarea cu Wiener Staatsoper a continuat in stagiunea 2007-2008 cu alte doua turnee, in Europa (Luxemburg) cu opera 'Don Giovanni', in rolul Donna Elvira si un al doilea turneu in Asia (Tokyo Nomori Opera), unde soprana Roxana Briban a debutat in rolul Tatianei, din opera 'Evgheni Oneghin' de P.I.Ceaikovski, sub conducerea muzicala a celebrului dirijor Seiji Ozawa.