Sa ai un BMW seria 5, model relativ nou (fabricat dupa 2008, oricum), arata un oarecare statut social. Chit ca asta inseamna cocalarism sau pur si simplu bani in cont. Nu ca BMW ar fi o marca pentru cocalari, insa este una preferata de ei. Ma rog, prin cocalarism putem intelege inclusiv parvenitism. Nu mai dezvolt conceptul, ca-l stim cu totii foarte bine.

Masina lovitaFoto: Subiectiv

Partea proasta la BMW-urile din ultimele generatii, promovate in Romania, este ca sint vindute mai ales cele care dispun de cutie de viteze automata. Mai pe romaneste, topirlanul, care varsa 40.000 de euro pentru masina, nu mai are nevoie de ambreiaj, se bazeaza exclusiv pe acceleratie. Ceea ce n-ar fi chiar rau daca nu s-ar intimpla sa fie convins ca apasarea pedalei pina la podea inseamna viteza a cincea in primele trei secunde.

Exemplu concret: saptamina trecuta, un inteligent cu BMW s-a trezit, in intersectia de la Dimitrov, ca de bine ce s-a incadrat pe unde i-a incaput masina (adica pe banda de stinga, dar cu dorinta de a merge inainte), nu mai are loc nici sa mearga inainte "ca risca sa ia in plin refugiul de tramvai, ca din dreapta vin cei din spate, regulamentar" si nici la stinga nu prea-i ramine.

Ce i-a tunat desteptului? S-o calce pe linia de tramvai, ocolind prin stinga refugiul. Din categoria "talpa mea, sa moara caii-putere, e mai tare ca tramvaiul tau", de atita inteligenta, s-a asigurat. A calcat acceleratia, dar cutia de viteze a BMW-ului n-a vrut sa ajunga, in doua secunde, direct in treapta a sasea. Asa ca a avut grija tramvaiul de masina omului.

Vorbeam la telefon si am vazut accidentul de la geamul de la bucatarie. Soferul a stat un pic pina s-o calce, chestie care ma face sa cred ca, desi e mult spus, s-a asigurat. S-a bazat prea mult pe caii-putere, iar cind a calcat acceleratia, masina nu a reactionat asa cum se astepta. In fond, cind tramvaiul e la trei metri de tine si circula cu un regulamentar 40 la ora, nu poti sa te astepti ca un BMW sa fie avion. Prin urmare, POC!

Citeste si comenteaza pe blogul lui Alex Mihaileanu.