O explozie a avut loc, luni dupa-amiaza, in sectia de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti, transmit televiziunile de stiri.Patru bebelusi au murit iar "alti 7 copii sunt in stare grava.

Maternitatea GiulestiFoto: Agerpres
  • Update: Un bebelus a murit in cursul noptii la spitalul Grigore Alexandrescu. Bebelusul era nascut prematur si a murit in urma unui stop cardiorespirator. Bebelusul suferise arsuri pe 80% din suprafata corpului si nu a fost inca identificat
  • In total au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii si 60 de femei.
  • Cinci dintre bebelusii adusi la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt baieti, iar trei sunt fete
  • Doar unul dintre ei are sanse mai mari, in conditiile in care are arsuri doar pe 7% din corp, spre deosebire de ceilalti care au arsuri peste 50% din corp, conform unor surse apropiate anchetei.
  • Toti copiii trimisi la Spitalul Grigore Alexandrescu au fost stabilizati. Din cauza ca bratarile de pe mainile copiilor au ars in incendiu, trei dintre bebelusi vor fi identificati pe baza testelor ADN
  • Explozia produsa in Sectia Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Conexiunea respectiva trecea prin spatele unui dulapior din lenn care, din cauza caldurii s-a incins si in final a inceput sa arda mocnit, ceea ce a declansat incendiul
  • Douazeci de mame si tot atatia copii au fost adusi de la Maternitatea Giulesti la Spitalul Caritas din Capitala
  • O conferinta de presa pe tema situatiei de la maternitatea Giulesti va avea loc, marti, la ora 11,00, la Ministerul Sanatatii

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, luni seara, ca, potrivit primelor estimari, aproximativ 40 de femei si copii se aflau in Maternitatea Giulesti, la momentul producerii exploziei, o statistica finala urmand sa fie anuntata marti dimineata, informeaza Mediafax.

"Toate gravidele evacuate de la Maternitatea Giulesti sunt in stare buna. Doar trei copii de la Spitalul Grigore Alexandrescu mai trebuie identificati, dar impreuna cu procuratura se incearca rezolvarea acestei situatii prin testare ADN. De altfel, toti copiii de la Grigore Alexandrescu au fost stabilizati", a declarat Raed Arafat, dupa vizita la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Arafat a adaugat ca a fost facuta o mobilizare generala pentru ca Spitalul Grigore Alexandrescu sa aiba toate posibilitatile pentru a trata copiii. Astfel, au fost aduse echipamente suplimentare de la spitalele Budimex, Militar si Polizu. In plus, o parte din medicii de garda de la Maternitatea Giulesti au fost adusi la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Directorul medical al Spitalului clinic Grigore Alexandrescu din Bucuresti, Radu Balanescu, a precizat luni noapte ca toti cei opt bebelusi adusi de la Maternitatea Giulesti sunt in viata, starea acestora fiind stabila, informeaza Agerpres. Potrivit reprezentantului unitatii spitalicesti, din cei opt nou nascuti, trei sunt intubati.

"Au venit de acasa medici, neonatologi, chirurgi plasticieni, de la unitatea primire urgenta. Avem tot ceea ce este nevoie. S-a deschis farmacia. Sunt sub stricta supraveghere, sunt evaluati de medici plasticieni. Una dintre probleme este aceea ca nu toti au fost identificati", a precizat directorul medical, intr-o declaratie de presa.

Douazeci de mame si tot atatia copii au fost adusi de la Maternitatea Giulesti la Spitalul Caritas din Capitala, unde personalul medical a fost dublat, iar unitatea sanitara a ajuns, astfel, la capacitate minima, a spus Bogdan Jansen, managerul unitatii sanitare.

Potrivit primelor informatii, deflagratia a fost urmata de un incendiu, care a fost stins de echipajele de pompieri. Deocamdata, cauzele exploziei produse la etajul al II-lea al cladirii nu sunt cunoscute, insa deflagratia ar fi avut loc la o instalatie de aer conditionat care a fost reparata in urma cu cateva zile.

Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Anca Onofrei, a spus ca incendiul a fost localizat la la etajul doi al cladirii, fiind foarte mult fum in Sectia Terapie Intensiva.

Onofrei a adaugat ca bebelusii au fost dusi, in cateva secunde, un etaj mai jos, in incubatoare, de unde au fost preluati de medicii specializati si predati ambulantelor SMURD care i-au dus la spitalele Floreasca, Universitar de Urgenta si Grigore Alexandrescu.

La fata locului au fost trimisi si cateva zeci de jandarmi, pentru a asigura securitatea zonei.

Atmosfera a devenit tensionata, dupa ce unor mame li s-a facut rau atunci cand au inceput sa circule zvonuri legate de moartea unor bebelusi.

"In jurul orei 19.00 au inceput sa circule zvonuri legate de moartea unor dintre nou-nascuti, moment in care situatia a scapat de sub control. Parintii implorau medicii, politistii sau jandarmii sa le spuna daca zvonurile sunt adevarate, insa acestia nu-i puteau lamuri, ceea ce a accentuat starea de incertitudine si de neliniste", relateaza Mediafax.

Parchetul de pe langa Judecatora Sectorului 6 ancheteaza cauzele deflagratiei.

Saptamana trecuta, un documentar BBC afirma ca sistemul romanesc de sanatate este in pragul colapsului. "Romania cheltuie mai putin pe sanatate decat orice alta tara din Uniunea Europeana si, din cauza celei mai grave recesiuni din istorie, planuieste sa cheltuiasca si mai putin", se preciza in material, adaugand ca subfinantarea cronica si plecarea personalui medical peste hotare pot pune in pericol viata pacientilor.