Un aparat de zbor de tip AN 2 s-a prabusit, luni dupa-amiaza, pe Aerodromul de la Baza Militara din Tuzla (judetul Constanta), in timpul manevrelor de decolare. Numarul mortilor s-a ridicat la 12, dupa ce intre fiarele contorsionate ale avionului a mai fost gasit trupul neinsufletit al unei persoane si dupa decesul unuia dintre cei trei raniti transportati luni seara la Spitalul Militar din Bucuresti. Anterior ministerul Apararii anuntase 10 morti si 3 raniti.

An 2Foto: Captura Youtube.com

UPDATE ora 09.50 Cei doi raniti internati la Spitalul Militar din Bucuresti sunt in stare stabila, anunta MApN.

UPDATE ora 1.15. Unul din cei trei raniti transportati la Bucuresti a decedat, potrivit Mediafax.

Starea celor doi militari raniti este stabila, acestia fiind internati la Spitalul Universitar de Urgenta Militar din Capitala, informeaza Ministerul Apararii Nationale intr-un comunicat.

Persoanele decedate au murit carbonizate.

UPDATE Operatiunile de descarcerare a victimelor s-au incheiat in noaptea de luni spre marti in jurul orei 01.00, transmite Mediafax. Dupa ce au fost scoase dintre ramasitele avionului, cele unsprezece persoane care si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic au fost transportate la morga Cimitirului Central Constanta pentru efectuarea necropsiei.

Anchetatorii vor continua si marti cercetarile la fata locului pentru a stabili imprejurarile exacte in care s-a produs accidentul aviatic.

Conform unor surse din randul investigatorilor, sunt cercetate doua variante care ar fi dus producerea accidentului, una dintre acestea fiind o defectiune tehnica, iar cea de-a doua o eroare umana, specialistii inclinand mai degraba spre cea de-a doua varianta. O versiune oficiala legata de cauza accidentului aviatic de la Tuzla va fi prezentata dupa finalizarea anchetei.

Opt ambulante s-au deplasat la fata locului. Ranitii din accidentul aviatic de la Tuzla au fost preluati de un elicopter SMURD si adusi luni seara la un spital din Bucurest. Una dintre persoanele ranite a suferit arsuri grave, iar celelalte doua au numeroase politraumatisme.

Conform informatiilor, aparatul apartinea Ministerului Apararii, iar la bord se aflau scafandrii militari care efectuau un antrenament.

Ministerul Apararii a anuntat declansarea unei anchete care sa elucideze cauzele tragediei.

Una dintre victimele accidentului aviatic de la Tuzla este chiar comandantul Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc "Aurel Vlaicu", comandorul Nicolae Jianu, potrivit unor surse din cadrul unitatii, citate de Mediafax.

Comandorul Nicolae Jianu era nascut la 6 octombrie 1961 in localitatea Cilieni, din judetul Olt. Era casatorit si avea doi copii. El era pilot clasa I, instructor de zbor ziua si noaptea, in toate conditiile meteorologice si comandant al Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu" din 20 decembrie 2007.

Potrivit unor surse din cadrul Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu" de la Boboc, citate de Mediafax, printre cei 11 militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic de luni dupa-amiaza se numara si capitanul Lavinia Guita, singura femeie din cadrul unitatii de la Boboc care pilota avionul de tip AN2.

Va redam integral comunicatul MApN:

"Un avion AN-2, apartinand Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene din Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de parasutare, s-a prabusit luni, 5 iulie, in jurul orei 17.40, pe aerodromul Tuzla. In urma catastrofei aviatice, 10 militari si-au pierdut viata, iar alti 3 au fost raniti.

La bordul aeronavei se aflau 4 membri ai echipajului si 9 militari din cadrul Fortelor Navale.

La scurt timp dupa decolare, aeronava a pierdut brusc inaltime si s-a prabusit. In urma impactului cu solul, aeronava a luat foc, incendiul fiind stins la ora 18.15. Cei trei militari raniti au fost transportati de urgenta la spital.

Prin ordin al ministrului apararii nationale, a fost numita o comisie de investigatie tehnica pentru cercetarea imprejurarilor producerii acestei catastrofe aviatice.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii militarilor si transmit condoleante familiilor indoliate".

Vezi pe harta unde se afla Tuzla:

Vizualizare harta marita

Vezi o demonstratie cu un aparat Antonov AN 2.