Un avion de pasageri al companiei Afriqiyah Airways s-a prabusit, miercuri dimineata, pe aeroportul din Tripoli, a anuntat operatorul aerian libian, citat de AFP. Aeronava Airbus 330, care plecase din Johannesburg (Africa de Sud), avea la bord 104 persoane. Potrivit unor informatii oferite de oficiali de pe aeroport, doar un copil olandez a supravietuit accidentului din Libia.

Conform televiziunii Al Arabiya, avionul apartinea companiei Afriqiyah Airways, care a confirmat incidentul de la Tripoli si a precizat ca autoritatile libiene desfasoara in prezent o operatiune de cautare si salvare.

Site-ul televiziunii Al Jazeera a transmis ca zborul 771 avea la bord 93 de pasageri si 11 membri ai echipajului. Multi pasageri erau britanici si sud-africani, in timp ce echipajul era libian.

Premierul Jan Peter Balkenende a anuntat ca zeci de olandezi se aflau in avionul prabusit miercuri, in timp ce federatia de turism a Olandei a precizat ca 61 de cetateni olandezi au murit in tragedie. Regina Beatrix a Olandei s-a declarat "ingrozita" de accident.

Oficiali libieni au anuntat ca un copil olandez in varsta de opt ani este singurul supravietuitor al tragediei, in prezent el aflandu-se internat in spital "in stare buna" si urmeaza sa fie operat. Potrivit informatiilor oferite de libieni, ar fi vorba de o fetita, care calatorea impreuna cu parintii ei si o sora mai mare.

Initial, echipele de urgenta anuntasera ca opt persoane fusesera gasite in viata.

Nu exista informatii legate de cauza accidentului, care s-a produs in momentul cand avionul companiei Afriqiyah Airways se pregatea de aterizare pe aeroportul din Tripoli. La momentul produceii accidentului, vremea era frumoasa in capitala libiana.

Avionul urma sa zboare pe aeroportul Gatwick din Londra.

Aibus a confirmat ca aparatul implicat era un A330-200 si a anuntat ca ofera sprijin anchetatorilor libieni.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe din Africa de Sud a declarat ca avionul a plecat din Johannesburg marti seara si ca este "disparut". Acesta a afirmat ca autoritatile sud-africane "monitorizeaza situatia" si ca "nu stim ce s-a intamplat" cu aeronava.